Wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić swojej diety bez odpowiedniej ilości owoców, które bogate są w przeróżne witaminy. Ceni się je za dobry, świeży smak oraz słodycz. Niestety nie zawsze jest możliwość, aby zaopatrzyć się w te smakowitości, dlatego warto czasem poszukać jakiejś alternatywy, którą może być pyszny syrop owocowy. Może się on doskonale sprawdzić w roli zamiennika domowych soków oraz kompotów. Syropy owocowe posiadają wspaniały smak, dzięki czemu mogą urozmaicić każdą potrawę, a co najważniejsze, występują również w zdrowej, niskokalorycznej wersji jako naturalne syropy owocowe. Czy warto jednak kupować syropy owocowe? Jakie wtedy wybrać? Dobrze jest dowiedzieć się wszystkiego o tych produktach oraz o tym, co należy pamiętać podczas ich zakupu.
Jak wygląda proces produkcji syropów owocowych?
Pierwszy etap polega na przyjęciu surowców. Zanim owoce na syropy owocowe zostaną rozładowane, trzeba je szczegółowo sprawdzić pod kątem jakości. Powinny posiadać odpowiednią dojrzałość oraz muszą charakteryzować się zdrowym wyglądem. Producent syropów owocowych dokładnie dba o każdy szczegół przetwórstwa. W następnej kolejności trzeba owoce umyć – można wykorzystać w tym celu system dysz natryskowych. Z silosów owoce pobiera się poprzez sortownik, a w następnej kolejności trafiają one na sekcję, gdzie przygotowywane są do miazgi. W tym oto momencie będzie się zaczynać kolejny etap produkcji soków owocowych. Kiedy surowiec znajduje się na sortowniku, jego zadanie polega na równomiernym dozowaniu owoców na podajnik ślimakowy pionowy. Przy pomocy podajnika przenosi się owoce, z których powstaje sok, a w następnej kolejności syrop owocowy na taśmie inspekcyjnej.
Pracownik dokonuje inspekcji i odrzuca te surowce, które nie spełniają wymogów. Przesortowany produkt spada potem do młyna, z którego otrzymuje się optymalne parametry miazgi. W tym momencie możliwe jest dodanie preparatów enzymatycznych, które mogą wspomóc efektywność tłoczenia. Następnym krokiem będzie pompowanie miazgi owocowej na syrop do zbiorników, z których będzie się ją pobierać do kolejnego etapu. Tłoczenie to kolejny etap procesu, który zapewnia maksymalny uzysk soku z surowca. Następnie rozpoczyna się napełnienie wstępne – miazgę pompuje się do zamkniętego cylindra. Ten etap jest stuprocentowo zautomatyzowany. Poziom wyciśniętego produktu określany jest poprzez układ sterowania prasy. Kolejnym etapem jest właściwe tłoczenie. Na miazgę zostaje wywarty nacisk przy pomocy tłoku, w efekcie czego sok wypływa do komór sokowych. Kiedy tłok się cofa, miazga jest dokładnie spulchniona. Fazę powtarza się cyklicznie. W momencie zakończenia cyklu następuje zrzut wytłoków.
By syrop owocowy miał odpowiednią jakość, zostaje zastosowana pasteryzacja. Mętny sok ze zbiorników kieruje się na sekcję pasteryzacji oraz odzyskiwania aromatów. Pasteryzacja wykonywana jest w temperaturze 95 – 105 stopni Celsjusza. Jej cel polega na aktywacji enzymów, kleikowania skrobi, denaturacji białek oraz stabilizacji mikrobiologicznej soku. W tym samym momencie ma miejsce odparowanie substancji aromatycznych – dearomatyzacja. Uzyskuje się od stu do dwustukrotnego koncentrat aromatu. Sok, z którego później powstaje syrop owocowy zostaje umieszczony w zbiorniku, gdzie pompa zaczyna go pompować w z dużą prędkością, przy pomocy modułów membran.
Na powierzchni membran zaczyna się tworzyć warstwa i część cieczy ma możliwość przenikać przez membran, jako gotowy produkt. Po zakończeniu procesu ultrafiltracji, sok transportuje się do zbiorników soku klarowanego. Niezwykle kluczową rolę w procesie powstawania soków z owoców odgrywa wielostopniowa stacja wyparna, którą wykorzystuje się do zagęszczania soków. W czasie całego procesu, surowiec dwukrotnie trafia na stację wyparną. Zagęszczony koncentrat się schładza, transportuje do zbiornika uśredniającego, a na koniec do zbiorników magazynowych. Proces zostaje zakończony w momencie magazynowania, jednak nim do tego dojdzie sok lub syrop owocowy poddaje się standaryzacji. Dzięki temu etapowi można kontrolować jakość, jak również parametry koncentratu.
Do czego można dodać syrop owocowy? Czyli propozycje zastosowania
Syrop owocowy jest dodatkiem, którego można wykorzystywać nie tylko do wody, czy herbaty. Idealnie będzie pasował również do wielu deserów, lodów oraz pysznych napojów. Smak syropów owocowych kojarzony jest głównie z latem, ale równie chętnie używane są jesienną lub zimową porą. To właśnie jesienią lub zimą, najczęściej do gorących herbat, używa się syrop owocowy Herbapol, który dostępny jest w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie i to w wielu smakach. Syropy owocowe są smaczne oraz zdrowe, a ich dostępność w różnych smakach sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie.
Najbardziej popularnym deserem, w szczególności latem, jest połączenie owoców sezonowych z jogurtem naturalnym. Całość będziesz jeszcze pyszniejsza, jeśli poleje się ją ulubionym syropem owocowym oraz posypie słodką, skruszoną bezą. Innym pomysłem na pyszny deser z dodatkiem syropu owocowego może być panna cotta. Ten niezwykły smakołyk zna na pewno każdy. Aby go przygotować, potrzeba jedynie śmietanki 30%, żelatyny oraz trochę ciepłej wody. Jest to niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy zaledwie kilka minut, by deser był gotowy. Może on nie tylko cudownie smakować, ale również pięknie wyglądać. Dlatego, aby ozdobić pannę cottę, można w tym celu użyć syropu owocowego oraz świeże owoce – na przykład truskawki czy maliny.
Syrop owocowy świetnie nadaje się również, jako dodatek do różnych napojów czy drinków bezalkoholowych. Niezwykle zjawiskowy oraz prosty w zrobieniu jest tęczowy drink. Do jego przygotowania potrzebny jest sok pomarańczowy, syrop owocowy z malin oraz gazowany napój, najlepiej, aby miał niebieski kolor. Na dno szklanki wlewa się sok pomarańczowy, potem syrop owocowy z malin – gdy ten drugi opadnie, można dodać napój.
Inny napój z dodatkiem syropu owocowego, to lemoniada. Do garnuszka należy wlać wodę oraz dodać cukru – gdy się rozpuści odstawia się całość, aby wystygła. Powstały syrop łączy się z sokiem z cytryny oraz syropem owocowym z żurawiny, następnie wstawia do lodówki na godzinę. Syrop owocowy często wykorzystuje się również do wielu dań - najczęściej do naleśników lub owsianki. Wtedy chętnie sięga się po naturalne syropy owocowe typu daktylowy, klonowy lub z agawy, które można nabyć w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie. Gotowe naleśniki wystarczy polać syropem owocowym – podobnie jest w przypadku gofrów. Warto czytać etykiety i unikać szkodliwych składników. Ważne, aby syrop został zrobiony z jak najwięcej ilości owoców. Cukru w takich wyrobach niestety uniknąć się nie da, jednak nie powinno go być zbyt dużo. Dzięki temu wybiera się wartościowy produkt.
Jakie właściwości mają niektóre syropy owocowe i jak wpływają na zdrowie?
Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców. Nie każdy jednak wie, że spożywanie ich – świeżych owoców, jak również soków czy syropów z malin posiada wiele korzyści zdrowotnych. Maliny zawierają w sobie między innymi kwasy organiczne, pektyny, czy też mnóstwo substancji mineralnych typu magnez, potas, wapń czy żelazo. Posiadają również wiele witamin – C, E, B1, B2 oraz B6. W domowy sposób potrafią wyleczyć z gorączki. Syrop owocowy z malin dodany do herbaty, może sprawić, że gruczoły potowe będą pobudzone, co może znacznie obniżyć temperaturę. Tę metodę poleca się szczególnie dzieciom. Syrop owocowy z malin używa się również przy problemach żołądkowych, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne.
Podobnie jak maliny, wiśnie zawierają w sobie wiele cennych witamin – A, B6, C, E oraz K, a także kwas foliowy i ryboflawinę. Wiśnie bogate są również w wiele minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń, sód czy potas. Owoce te mają wiele przeciwutleniaczy, dzięki temu mogą chronić organizm przed procesami starzenia się, a także nowotworami. Dodatkowo, pijąc codziennie syrop owocowy z wiśni, można wyleczyć się z bezsenności – jest to zasługa melatoniny, która reguluje sen. Naturalne syropy owocowe z wiśni powinny znaleźć się w każdej kuchennej szafce.
Nie należy również zapominać o syropie owocowym z jabłka, który jest jednym z najczęściej wybieranych owoców. Pierwszą zaletą, syropu owocowego z jabłka jest jego niska kaloryczność. Jabłka mają w sobie bardzo dużo błonnika, dlatego poprawiają metabolizm, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają w sobie takie witaminy, jak A, B, C, krzem, fosfor oraz krzem. Jabłka obniżają poziom złego cholesterolu, a także cukru we krwi. Zapobiegają udarom oraz wylewom.
Czy w Krakowie da się kupić syrop owocowy bezglutenowy?
W Krakowie w Delikatesach Albert Fresh, na półkach z syropami owocowymi, można znaleźć syrop daktylowy bezglutenowy. Idealna alternatywa dla tradycyjnych substancji słodzących, jaką jest cukier lub miód. Jest to ekologiczny syrop, który nadaje się do deserów, jako polewa do lodów, naleśników czy gofrów. Można nim również słodzić napoje.
W jaki sposób robiony jest syrop owocowy z daktyli?
Daktyle wkłada Siudo garnka i zalewa się wodą na kilka godzin lub całą noc. Następnie gotuje się je pod przykryciem. Daktyle powinny się rozpadać, być miękkie oraz delikatne. Kolejny krok, to przełożenie ich do blendera i rozdrobnienie. Powstały syrop owocowy z daktyli przelewa się przez sito, wkłada do słoika i wstawia do lodówki.
Jakie właściwości ma sok owocowy z pigwowca?
Syrop owocowy z pigwowca zawiera w sobie dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Witamin z grupy B, które chronią przed wieloma chorobami. Pigwa posiada również żelazo, magnez, miedź, potas, wapń oraz fosfor, dużo polifenoli oraz pektyny, które odpowiedzialne są za usuwanie toksyn z organizmu.
Czy warto pić syrop owocowy z cytryny i imbiru?
Zdecydowanie warto, ponieważ picie syropu owocowego z cytryny i imbiru pomaga w czasie przeziębiania oraz przy infekcji dróg oddechowych. Złagodzi również kaszel oraz ból gardła. Posiada również działanie rozgrzewające. Spożywanie syropu owocowego z cytryny i imbiru najlepiej zacząć przy wystąpieniu pierwszych objawów infekcji.
Czy picie syropu z mniszka lekarskiego jest bezpieczne?
Mniszek lekarski jest jedną z najbardziej znanych roślin w Polsce. Posiada dobroczynny wpływ na zdrowie, dlatego od dawna ma swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Syrop z mniszka lekarskiego działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie. Oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, usprawnia trawienie oraz wspiera układ oddechowy w czasie infekcji. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe.