Badania dowodzą, że soki owocowe mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a zwłaszcza soki wieloowocowe, które składają się z mieszanek wielu owoców. Podobno, szklanka soku zawiera podobne ilości dobroczynnych polifenoli, co na przykład kawałek czekolady lub kieliszek wina. Niektórzy mogą uważać, że przeprowadzanie poważnych badań naukowych na sokach z owoców, to tracenie czasu oraz pieniędzy, ponieważ wiadomo nie od dziś, że owoce są bardzo zdrowe, a spożywanie ich będzie korzystnie dopełniać codzienną dietę.
Różne typy soków owocowych zostały naukowo przebadane pod kątem obecności polifenoli – substancji chemicznych, które zawierają w swej cząsteczce co najmniej dwie grupy hydroksylowe, które dołączone są aromatycznego pierścienia. Naukowcy określają polifenole wymiataczami wolnych rodników. Ich obecność w diecie zminimalizuje możliwość wystąpienia poważnych chorób układu krwionośnego. Przeglądając skład soków owocowych, które znajdują się na półkach sklepowych, należy wybierać takie, które zawierają w sobie jabłka, truskawki czy maliny. Naukowcy twierdzą, iż spożywając soki wieloowocowe, można być spokojnym o własne tętnice.
Jak bardzo zdrowe są soki wieloowocowe?
Odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia. Dostarczając organizmowi zalecanej dawki witamin i minerałów, można zadbać między innymi o odporność oraz samopoczucie. Soki wieloowocowe stały się alternatywą dla napojów gazowanych. Warto czasem zastanowić się, co tak naprawdę skrywają nazwy „soki owocowe”. Niektóre kolorowe butelki oraz kartony, które można znaleźć na półkach sklepowych, często zawierają w sobie pełno konserwantów, nie mając nic wspólnego z naturalnymi sokami z owoców. Warto pamiętać, że przeróżne nektary oraz napoje owocowe zawierają w składzie spore dawki cukru, barwników czy aromatów. Dla przykładu – w porcji 350 ml soku czy napoju dosładzanego, można znaleźć ponad trzydzieści gram cukru. Należy wystrzegać się ich spożywania, podobnie kupowania pasteryzowanych soków owocowych. Na pewno zdrowszym rozwiązaniem będzie wybieranie soków owocowych bez cukru, które zawierają naturalnie występujące cukru z owoców i można je bez problemu dostać w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie.
Dlaczego sok, a nie owoce w całości? Czasem łatwiej wypić sok niż zjeść w całości kilka bananów czy grejpfrutów. Nie jest się w stanie zjeść tak wiele owoców, ile potrzebuje ludzki organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Warto natomiast wypić ze dwie, a nawet trzy szklanki soku w ciągu dnia. Pijąc soki wieloowocowe, w ciągu piętnastu minut, przyswaja się aż do dziewięćdziesięciu procent substancji bioaktywnych, które zawarte są w soku. Soki wieloowocowe posiadają większą moc działania niż soki jednoskładnikowe. Badania potwierdzają, że dwa składniki lub nawet więcej, zawarte w soku, działają o wiele lepiej oraz dają silniejszy efekt. Naturalne, aktywne substancje zawarte w sokach z owoców – karotenoidy, polifenole i flawonoidy, chronią DNA przed złymi zmianami. Blokują również powstawanie stanów zapalnych oraz rozwój powstawania raka. Hamują przepływ informacji między komórkami rakowymi, dzięki czemu osłabiają oraz niszczą komórki raka. Zatrzymują także burzliwy rozwój raka.
Co się stanie, jeśli codziennie będzie się piło soki wieloowocowe?
Pijąc soki z owoców stan skóry na pewno się zmieni. Będzie ona gładsza, nawilżona oraz napięta. Soki owocowe to skoncentrowana dawna składników odżywczych, które działają, jak eliksir młodości. Soki z owoców odżywiają każdą ludzką komórkę. Są pełne antyoksydantów. Żaden krem czy serum, nie zadba o skórę tak, jak zdrowy sok wieloowocowy. Oprócz niesamowitych efektów na skórze, soki owocowe wspomagają także oczyszczanie organizmu. W zależności od tego, jakie pożywienie dostarcza się organizmowi, codziennie picie soków z owoców spowoduje chwilowe pogorszenie się kondycji skóry – nie należy się zniechęcać, tak właśnie przebiega proces oczyszczania organizmu. Piękna skóra to jednak nie wszystkie zalety, bowiem kolejną zaletą picia soków wieloowocowych będzie rozpierająca energia.
To, co jemy czy pijemy jest paliwem dla organizmu, powinno być zatem najwyższej jakości. Wraz ze zmianą nawyków na zdrowsze oraz spożywaniem dużej ilości soków owocowych, poziom energii zmieni się. Kiedy często pije się soki wieloowocowe, rzadziej ulega się pokusom podjadania słodyczy. Głód na cukier, jest częstym efektem braku niewystarczającej ilości składników odżywczych. Pijąc duże ilości soków owocowych, dostarcza się mnóstwo witamin, minerałów oraz enzymów, których niedobór dotyka coraz to więcej osób. Są to takie porcje, których normalnie nie dałoby się w stanie zjeść – dla przykładu, pijąc szklankę soku jabłkowego, to tak, jakby zjadło się około pięć jabłek. Oprócz dostarczania dużej ilości składników odżywczych, soki wieloowocowe to multum słodkiego smaku. Takie soki zaspokajają potrzebę zjadania słodyczy na długi czas. Jest to doskonały sposób, aby wyeliminować spożywanie przetworzonego cukru. Bowiem w sokach z owoców znajdują się naturalnie występujące cukry, które pochodzą właśnie z owoców, dlatego można je nazwać sokami owocowymi bez cukru.
Czy picie soków wieloowocowych będzie korzystne dla dzieci?
Według badań, odnotowano jedną czwartą nastolatków, którzy w analizie spożycia z dwóch dni, nie jedli w ogóle owoców. Według innych badań odnotowano znaczy spadek spożywania owoców wśród nastolatków. Badania wykazały, że także dzieci będące w wieku przedszkolnym zjadają zbyt mało owoców. Przedszkolaki, częściej niż inne grupy wiekowe, są narażone niedobory witaminowe. Stuprocentowe soki wieloowocowe mogą być częścią zbilansowanej diety u dzieci w wieku powyżej pierwszego roku życia. Odpowiednia ilość soków z owoców dla małych dzieci w wieku od jednego do trzech lat, stanowi 120 ml dziennie. Dla dzieci w wieku od czterech do sześciu lat odpowiednia ilość spożycia to od 120 ml do 180 ml dziennie. Natomiast, dla dzieci powyżej siódmego roku życia to od 200 ml do 230 ml – zawsze w zalecanej porcji owocowych dziennie.
Spożywanie soków wieloowocowych, może pomóc w spełnieniu dziennego zapotrzebowania na witaminę C, magnez, kwas foliowy, wapń czy beta karoten u dzieci. Producent soków owocowych dla dzieci Kubuś Immuno dostępnych w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie, spełnia obietnice związane z obecnością witaminy C w sokach. Witamina C korzystnie płynie na poziom odporności u dzieci oraz pobudzi produkcję białych krwinek. Sprzyja ona również przyswajalności żelaza oraz korzystnie wpływa na cholesterol. Będzie także chronić przed miażdżycą, jak również wspomoże proces regeneracji. Witamina C obniży poziom glukozy we krwi. Dzięki niej szybciej zagoją się rany, co dla dzieci jest niezwykle ważne, ponieważ często mają różne zadrapania podczas zabawy. Kubuś Immuno to soki owocowe bez cukru. Posiadają tylko naturalne cukry występujące w owocach. Dlatego picie soków owocowych, może pomóc dzieciom w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Zaobserwowano bowiem, że w diecie dzieci, które często spożywają soki z owoców, jest zdecydowanie mniej niezdrowych przekąsek, które dostarczają pustych kalorii. Wbrew pozorom oraz niektórym opiniom, soki owocowe nie zwiększają otyłości u dzieci.
Czy soki Kubuś Immuno, które są dostępne w Krakowie mają inne witaminy oprócz C?
Soki Kubuś Immuno, dostępne w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie, oprócz witaminy C posiadają także cynk. Jest on równie niezwykle ważną witaminą. Dlatego, jeśli dziecko nie przepada za łykaniem tabletek, w łatwy sposób nabędzie cynk w sokach Kubuś Immuno. Cynk wzmocni odporność oraz zadba o zdrowy stan skóry, włosów i paznokci.
Jakie właściwości mają jabłka w sokach wieloowocowych?
Jabłka są jednymi z najbardziej popularnych oraz lubianych owoców w Polsce. Główną cechą prozdrowotnych jabłek jest zawartość błonnika oraz witaminy C. Jabłka zawierają w sobie niewielką ilość kalorii, dlatego sprzyjają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jabłka wywołują uczucie sytości, co czyni je przez to zdrową przekąską.
Jakie zadanie ma acerola obecna w sokach wieloowocowych?
W aceroli zawarta jest witamina A oraz C. Posiadają one bardzo dużą aktywność pobudzającą do produkcji przeciwciał oraz chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Dlatego acerolę warto stosować w profilaktyce chorób nowotworowych, choroby Alzheimera oraz miażdżycy.
Czy soki wieloowocowe, które zawierają czarny bez, można pić w czasie przeziębienia?
Tak, można. Czarny bez złagodzi nie tylko kaszel, ale także gorączkę. Dzięki dużej ilości witamin oraz soli mineralnych, które w sobie posiada, szybciej upora się z powstałą już infekcją. Czarny bez działa również moczopędnie oraz oczyszczająco.
Dlaczego w sokach wieloowocowych jest czasami obecność dzikiej róży?
Dzika róża ceniona jest za swoje składniki. Zawiera witaminę A, B1. B2, K, P oraz E, ale także flawonoidy i kwas foliowy. Dziką różę stosuje się na ból gardła, niestrawność i stany zapalne układu moczowego. Posiada również korzystny wpływ na pracę wątroby i nerek. Wzmacnia również naczynia krwionośne.