Pasztet kojarzy się najczęściej z okresem świątecznym - tak z Bożym Narodzeniem jak i z Wielkanocą, gdy to kupujemy pyszne pasztety świąteczne lub zabieramy się do zrobienia domowego pasztetu. Ale pasztety jemy także chętnie na co dzień, głównie na kanapkach. Pasztet to także świetny produkt, który sprawdza się w podróży - zwłaszcza turystyczne szlaki kojarzą nam się z prowiantem, w którym zawsze króluje pasztet, pomidory i inne przysmaki, które nigdzie indziej nie smakują tak wybornie, jak właśnie na szlaku. Niezależnie jaki pasztet lubimy i w jakich okolicznościach go jemy, warto dowiedzieć się o nim nieco więcej, by umieć odróżnić produkt dobry od kiepskiego. Albert Fresh posiada w swoim asortymencie wiele wyrobów pasztetowych, a więc macie szeroki wybór - o dostawę pod same drzwi Waszych domów zatroszczymy się my.
Co to jest pasztet? Sprawdź co jesz
Pasztet można określić jako wyrób mięsno-warzywny, który robi się na bazie gotowanego lub duszonego mięsa, mielonego na gładką masę wraz z ugotowanymi do miękkości warzywami i przyprawami. Zależnie od tego jaki pasztet wybierzemy, może on także zawierać przeróżne dodatki w postaci niezmielonej - np. śliwki, żurawinę czy grzyby. Pasztet najczęściej robi się z królika, czasem z mięsa zająca (pasztet z dziczyzny), ale na naszych stołach równie często goszczą także pasztety wieprzowe, drobiowe oraz pasztety typowo warzywne, bezmięsne. Miękkie mięso miele się 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów. Powstałą miazgę mięsną łączy się z mieloną czerstwą bułką, namoczoną uprzednio w sosie uzyskanym podczas duszenia mięsa lub w rosole, w którym gotowano mięso. Bułka wiąże masę pasztetową i spulchnia ją. Dodatkiem wiążącym masę są również jaja. Pasztet z mięsa powinien być zrobiony z idealnie mielonego na jednolitą masę mięsa, która jest następnie odpowiednio doprawiana solą i innymi zmielonymi przyprawami. Do chudych pasztetów dodaje się odrobinę wieprzowiny lub słoniny, by pasztet był odpowiednio tłusty, a nie zbytnio kruchy i rozpadający się. Pasztety warzywne robi się najczęściej z soczewicy, fasoli lub cukinii, a dobrze przyprawione nawet nie różnią się smakiem od tych mięsnych- nieraz można się nawet pozytywnie zaskoczyć, iż nie są one zrobione z mięsa. Pasztety je się na ciepło lub na zimno. Chyba jednym z ulubionych zestawów i nierozerwalnych par smakowych jest pasztet jedzony z pomidorem, choć będą do niego pasować także różnorakie dipy czy sosy.
W Polsce pasztet znany jest od XVII wieku, kiedy to przywędrował on do nas z Francji. Stało się to za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który wręcz szczerze lubował się w tym produkcie jak i w całej kuchni francuskiej. Nazwa pasztetu też ma francuskie pochodzenie, a mianowicie pochodzi od francuskiego słowa "pate", czyli "papka, coś zmielonego na gładko". W tamtych czasach pasztety były synonimami prawdziwego luksusu i wyżynami sztuki kulinarnej, co jednak zatraciły przez wieki. Dziś pasztety uwielbiamy także, ale często trafić można na produkt złej lub bardzo złej jakości- grunt więc to czytać etykiety i kupować pasztety ze sprawdzonych źródeł, najlepsze jakościowo i pyszne w smaku. Co do formy, w jakiej sprzedawany jest pasztet także mamy spory wybór. Zdecydowanie większość rynku stanowią pasztety zamknięte w metalowych puszkach ala konserwy, ale na sklepowych półkach znajdziemy także pasztety w słoikach, zapiekane pasztety w foremkach, pasztety na wagę, etc.
Co wartościowego znajdziemy w pasztecie? Wszystko zależy rzecz jasna od tego, z jakiego mięsa i z jakich dodatków został zrobiony pasztet, a więc odpowiedź na to pytanie nie może być jedna. Warto czytać etykiety, ponieważ producentów pasztetów nie obowiązują obecnie żadne normy co do zawartości pasztetu, zdarzają się więc producenci nieuczciwi, którzy w swoim produkcie posiadają wszystko- starajmy się wybierać takie wyroby pasztetowe, w których większość składników będzie jednak mięsna lub warzywna. Podobnie jak w przypadku innych mielonych wyrobów, producenci idą często na skróty, a wynikiem tego są składy pasztetów, które pełne są MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Zdecydowanie unikajmy tego typu praktyk, czytajmy etykiety i kupujmy pasztety zawierające w składzie wartościowe mięso- w przypadku pasztetu wieprzowego będzie to np. mięso z łopatki. Gdy kusimy się na bardziej luksusowe wyroby, takie jak np. pasztet z zająca czy z gęsi, także bacznie przyglądajmy się temu, co on zawiera. Nazwa sugerująca wysokiej klasy produkt z dziczyzny jest często niestety tanim chwytem marketingowym i niczym więcej.
Jakie wartości znajdziemy w pasztecie drobiowym i w pasztecie z królika?
Wartości odżywcze pasztetu są trudne do jednej oceny, gdyż ilu producentów, tyle receptur i użytych składników. Wypośrodkowując różne produkty, przyjrzyjmy się jednak jakie wartości odżywcze znajdziemy w pasztecie drobiowym oraz w pasztecie z królika.
Pasztet drobiowy (np. z kurczaka lub z indyka) zawiera w 100 g około 255 kalorii oraz 22 g tłuszczu, ok. 4 g węglowodanów i 11 g białka. Pasztet z królika w 100 g zawiera ok. 247 kalorii, a ponadto ok. 16 g białka, 20 g tłuszczy, ok. 64 g wody i zero węglowodanów. Pasztet z królika cechuje duża zawartość witaminy A, czyli retinolu. Retinol jest bardzo szeroko stosowany z kosmetyce i ma bardzo dobry wpływ na cerę. 100 g pasztetu z królika pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A nawet w 500%! Ponadto w pasztecie z królika znajdziemy sporo witamin B1, B6 i B12, a także witaminę D i witaminę B2, choć już w mniejszych ilościach. Co do składników mineralnych, to w pasztecie z królika znajdziemy dużo fosforu, żelaza i potasu oraz trochę mniej magnezu, wapnia oraz jodu.
Trzeba pamiętać, że pasztet zawsze musi zawierać dość dużą ilość tłuszczu, inaczej by się rozpadał, byłby bardzo kruchy i nie dałoby się go rozsmarowywać na pieczywie. Czytając etykiety sprawdzajmy, czy jego głównego składnika nie stanowi MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Taki pasztet będzie odżywczo niemal bezwartościowy.
Ci, którzy mają problem z cholesterolem, powinni na pasztety uważać, bo są to wyroby, które tego cholesterolu zawierają całkiem sporo. Dla osób unikających potraw z dużą ilością cholesterolu dobrym zamiennikiem będą pasztety warzywne, które są równie smaczne jak te mięsne. Pasztety zrobione z soczewicy mają dużo beta - karotenu, witamin z grupy B, witamin C i K, a także żelaza, magnezu i cynku.
Czy z użyciem pasztetu można zrobić dobre danie?
Nie dobre, ale nawet znakomite! Pasztet można nie tylko zjadać na kanapkach, ale stworzyć z nim nawet danie obiadowe, a przykładem na to jest smaczny przepis na ravioli z pasztetem. Założymy się, że mało kto wpadł na to kiedyś, by to słynne włoskie danie zrobić właśnie z tym składnikiem. By zrobić ravioli z pasztetem trzeba przygotować: szklankę mąki, jedno jajko i 1/4 szklanki wody na ciasto, 150 g pasztetu i trochę masła na farsz oraz cebulkę do polania dania. Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto, ugniatamy je w kulę, owijamy folią i odkładamy na kwadrans - np. do lodówki. Pasztet rozgniatamy i mieszamy z miękkim masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutkie placki, nakładamy na nie farsz i przy pomocy noża do pizzy formujemy ravioli. Gotowe pierożki ravioli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez ok. 5 minut od czasu wypłynięcia. Polewamy podsmażoną cebulką pokrojoną w drobną kostkę.
Czy w Krakowie można kupić prawdziwy domowy pasztet z drobiu?
Domowy pasztet najlepiej jest zrobić samemu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w delikatesach Albert Fresh kupić go bez długotrwałego przygotowywania. Oferta sklepu jest szeroka, a wśród asortymentu znajdzie się także prawdziwy luksusowy pasztet w zapiekany w foremkach - pasztet drobiowy, ale i pasztet na żeberkach, z królika, z żurawiną, etc. Albert Fresh dowiezie go pod każdy adres w Krakowie jak i do 30 km poza miastem.
Jak zrobić wyborną kanapkę z pasztetem?
Przykładowo taka kanapka może się składać z: pełnoziarnistego pieczywa, majonezu lub sosu tatarskiego, pieczonego pasztetu, masła, ogórka małosolnego, sałaty, plastra pomidora i szczypiorku. Sami będziecie wiedzieli, jak to skomponować, a wszystkie wymienione składniki znajdziecie w naszych delikatesach.
Czy weganie i wegetarianie muszą zrezygnować z pasztetu?
Absolutnie nie, osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej jedzą pasztety warzywne, które wcale nie są mniej smaczne niż pasztety mięsne. Pasztety wege zrobić można z soczewicy, z cukinii, z dyni, z fasoli, z marchwi, a nawet z selera.
Czy pasztet dobrze komponuje się z grzybami?
Pasztet i grzyby to połączenie wprost idealne. Jeśli zamierzamy zrobić prawdziwy domowy pasztet, możemy do masy mięsnej z powodzeniem dodać pieczarki, kurki czy podgrzybki.
Czy pasztet można wykonać także z podrobów?
Oczywiście, jest to na pewno bardziej ekonomiczna wersja pasztetu, ale na pewno nie mniej smaczna. By wykonać pasztet z podrobów warto kupić wątróbkę cielęcą lub drobiową, płucka cielęce lub drobiowe, boczek, a całość podkreślić imbirem i gałką muszkatołową.