Znajdzie się tu ktoś, kto chociaż raz na jakiś czas nie lubi sobie zjeść boczku? Trudno chyba o takiego kogoś, bo boczek to rarytas i prawdziwy przysmak, który pozwala na zrobienie wielu naprawdę smacznych dań lub omaszczenie ich swoim smakiem i swoim aromatem. Rodzajów boczku mamy kilka, co pozwala nam wybrać spośród takich jego odmian jak boczek parzony, boczek wędzony, boczek gotowany i inne. Asortyment Albert Fresh jest ciągle uzupełniany o świeże dostawy, odpowiednio przechowywane i zawsze aromatyczne, by taki właśnie produkt trafiał do naszych klientów, czyli do Was. Niezależnie od tego, czy macie ochotę na tagliatelle z boczkiem, jajecznicę z boczkiem czy może pyszne ruskie pierogi z omastą z boczku, znajdziecie u nas najlepszy produkt, który pozwoli przyrządzić Wam właśnie to, na co macie chęć.
Kilka słów o najlepszym boczku. Na co zwracać szczególną uwagę?
Czym właściwie jest boczek? Otóż boczek to nic innego jak bardzo ceniona część tuszy wieprzowej, która pochodzi odcinka środkowego półtuszy w części brzusznej. Nie ma co ukrywać, iż boczek to jedna z najbardziej tłustych, a więc i kalorycznych części tuszy, dlatego nie jest to przysmak do jedzenia codziennie i w nadmiarze, aczkolwiek jest idealnym dodatkiem do wielu dań, bez którego nie miałyby nawet 50% tego smaku i aromatu. Tłustymi potrawami nie można objadać się bez umiaru, ale trzeba pamiętać, iż obok węglowodanów i białka, tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu człowieka. Tłuszcze umożliwiają rozpuszczanie się niektórych witamin (np. witaminy A i D), budują komórki człowieka jak i dodają energii do działania. Boczek to nośnik smaku ( bo tak właśnie w daniach działają tłuszcze), który idealnie aromatyzuje danie, nadaje mu charakteru. Boczek jest bardzo często wykorzystywany w tradycyjnej kuchni polskiej, lecz nie tylko- doceniany jest także w kuchniach europejskich, zwłaszcza w kuchni angielskiej oraz włoskiej, jak również w kuchni amerykańskiej.
Boczek to bardzo uniwersalny rodzaj mięsa, który komponuje się wręcz wybitnie z wieloma innymi produktami. Boczek najsmaczniejszy jest w zestawieniu z jajami, ze szparagami, z makaronami, ze szpinakiem, z pierogami, etc. W formie chipsa z boczku można go dodać do wielu zup - kremów jak i do sałatek, gdzie będzie stanowił chrupiący i smaczny dodatek.
O boczku można powiedzieć śmiało jak o mięsnej przyprawie, dzięki której każde danie, nawet najbardziej proste i skromne, nabiera zarówno smaku, jak i charakteru. Przykładem jest chociażby jajecznica czy dania ziemniaczane- same w sobie bywają nijakie, a z dodatkiem boczku zyskują smak i aromat, do którego się wraca. Po czym poznać, że dany boczek jest dobry i jaki boczek najlepiej kupić? Kupując mięso warto robić to rozsądnie, a kwestia promocji nie powinna być tą decydującą. Dobry boczek powinniśmy ocenić pod względem jego zapachu, koloru, ilości tłuszczu oraz po jego jędrności. Dobry boczek, jeśli mówimy o boczku gotowanym lub surowym, to boczek o jasnoróżowym kolorze mięsa, niezbyt tłusty. Mięso powinno mieć taki sam kolor na całym kawałku boczku, który kupujemy- nie może być nigdzie podejrzanie jaśniejsze lub ciemniejsze. Bądźmy szczególnie wyczuleni widząc boczek o lekko żółtawym lub brązowym zabarwieniu- może to być znak, iż mięso nie jest do końca świeże i lepiej go unikać.
Wybierając boczek patrzymy także głównie na ilość tłuszczu jaką on zawiera- najlepiej jest nie płacić za sam tłuszcz, a więc kupować takie kawałki boczku, które mają przewagę 3/4 mięsa nad tłuszczem. Jeśli robimy zakupy stacjonarne powinniśmy powąchać boczek i ocenić jego zapach, który to ma niebagatelne znaczenie dla świeżości i dla jakości mięsa. Odpowiedni zapach boczku kojarzyć nam się powinien z zapachem tłuszczu i krwi- aromaty odbiegające od tych skojarzeń mogą znaczyć, iż mięso nie będzie tak świeże jakbyśmy chcieli. W Albert Fresh dajemy Wam pewność, że kupujecie zawsze najlepsze jakościowo i najświeższe mięsa, mimo, że nie możecie ocenić ich dokładnie w chwili kupna. Zyskujecie jednak na czasie- wystarczy wrzucić do wirtualnego koszyka boczek wędzony, gotowany czy parzony, a dotrzemy z nim wprost pod Wasze drzwi w najkrótszym możliwym czasie.
Wartości odżywcze boczku. Sprawdź co jesz!
100g surowego boczku wieprzowego ma ok. 390 kalorii, a więc bez wątpienia jest to produkt kaloryczny. Co poza tym znajdziemy w takiej gramaturze surowego boczku? Otóż w 100g tego mięsa znajdziemy także prawie 12g białka, 0,1g węglowodanów, nie znajdziemy w nim z kolei wcale błonnika. W boczku surowym przeważają tłuszcze jednonienasycone, choć znajdziemy w nim także tłuszcze nasycone oraz tłuszcze nienasycone. Boczek zawiera także witaminy C i witaminy z grupy B, choć ogólnie trudno nazwać go produktem witaminowym.
Mikroelementy jakie znajdziemy w 100g surowego boczku to z kolei wapń, magnez, fosfor, potas oraz żelazo. Można więc podsumować, że w nawet niedużej porcji boczku znajdziemy aż nadto wartości energetycznych- 1g tłuszczu zawartego w boczku to prawie 9 kalorii. Osoby cierpiące na otyłość czy choroby krążeniowe (np. miażdżycę) powinny unikać spożywania dużej ilości boczku, ale nie możemy go w pełni demonizować i warto go w racjonalnej ilości mieć w swoim menu. Otóż boczek to dość dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które to przyczyniają się go redukcji złego cholesterolu oraz zwiększenia ilości cholesterolu dobrego. Zawsze warto dbać o dobry poziom cholesterolu w naszym organizmie, gdyż ma on swoje dobre jak i złe strony. Cholesterol pomaga wytwarzać witaminę D, pomaga w produkcji kwasów żółciowych, a także pozwala syntezować hormony sterydowe, takie jak chociażby kortyzol. Ale zbyt duża ilość cholesterolu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Jedzenie boczku jest więc jak najbardziej w porządku, jednak warto sobie na to pozwolić raz w tygodniu w ograniczonych ilościach, by cieszyć się witalnością i dobrym zdrowiem.
Co przyrządzić z boczku parzonego lub boczku wędzonego? Porady i przepisy.
Tak boczek wędzony jak i boczek parzony to najczęściej spotykane rodzaje boczku jakie znajdziemy w spożywczych delikatesach. Oba rodzaje boczku znajdziecie także oczywiście w naszym sklepie internetowym Albert Fresh. Jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw przygotowywanych z użyciem boczku jest włoska carbonara.
Carbonara nazywana jest rzymskim makaronem górników. Choć nie wiemy dziś dokładnie skąd do końca wziął się przepis na carbonarę, jaką dziś znamy, przyjmuje się, iż danie to było popularne wśród pracowników kopalni węgla (carbon to po włosku węgiel) w regionie Lazio. Górnicy wychodząc do pracy zabierali ze sobą makaron, jajka, kawałek wędliny i na miejscu przyrządzali sobie z nich prosty, ale pożywny posiłek.
Jak przyrządzić pyszną carbonarę z boczkiem? Do przygotowania tego makaronowego dania potrzebować będziemy: 2 jaja, 100g wędzonego boczku, 150-200g makaronu spaghetti, drobno posiekaną natkę pietruszki, ząbek czosnku, 30g twardego sera Parmezan lub innego podobnego sera, sól i pieprz. Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania, al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę lub w paseczki boczek wraz z czosnkiem i z natką pietruszki. Po kilku minutach smażenia wrzucamy na patelnię makaron wraz z połową sera. Wszystko dokładnie wymieszać i okrasić dwoma roztrzepanymi, surowymi jajami. Gdy jajka stworzą na makaronie kremowy sos, przekładamy carbonarę na talerze, a każdą z porcji obsypujemy obficie resztą sera. Proste, a bardzo aromatyczne - smacznego!
Czy w Krakowie można liczyć na świeży i dobrej jakości boczek?
Czy w Krakowie można liczyć na świeży i dobrej jakości boczek? Taki boczek dostaniecie w delikatesach Albert Fresh, dokładamy starań, by zawsze mieć go w swojej ofercie, zawsze świeży i aromatyczny. Nasz sklep oferuje sprzedaż z dowozem na terenie Krakowa oraz w promieniu do 30 km od granic miasta. Nasza oferta obejmuje zarówno polski boczek wędzony i parzony, jak także produkty z boczkiem- wysokiej klasy smalce i smalczyki do smarowania.
Jak zrobić chipsy z boczku do zupy?
Zamiast grzanek czy groszku ptysiowego można włożyć do zupy kilka chipsów z boczku - idealnie sprawdzą się np. w kremie z ziemniaków czy w kremie ze szparagów. By zrobić takie chipsy wystarczy naprawdę dobrze rozgrzać patelnię i ułożyć na niej cienko pokrojone plastry boczku. Smaży się je aż do zbrązowienia. chipsy powinny mieć niemal w całości wytopiony tłuszcz i być w 100% chrupiące.
Czy samemu można zrobić boczek?
Oczywiście, wiele osób woli samodzielnie wykonać sobie wyroby mięsne, a zrobienie własnego boczku jest bardzo proste. By zrobić swój pieczony boczek będziemy potrzebowali ok. 2 kg surowego boczku, po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, łyżeczkę majeranku, czosnek, pieprz i sól, kilka sztuk ziela angielskiego oraz liści laurowych. Kawałek boczku nacieramy przyprawami i odstawiamy go do lodówki na minimum 12 godzin. Na drugi dzień boczek pieczemy w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Jakie typy boczku można kupić?
W zależności od potrzeb można kupić boczek surowy do samodzielnego gotowania, ale także boczek wędzony, prażony lub gotowany. Dość popularnym zjawiskiem jest także boczek gotowany i wędzony, czyli wykonany na bazie podwójnej obróbki.
Od czego zależy cena boczku?
Cena boczku zależy od jego, składu, pochodzenia, a także wagi i sposobu przygotowania. Zazwyczaj poza ceną za produkt podany jest także przelicznik w stosunku ceny za kilogram.