Zielony parapet z ziołami w kuchni może mieć dokładnie każdy. Nie trzeba mieć pokaźnego ogródka czy dużego balkonu, żeby mieć swój własny zielony kącik pełen smaku i aromatu bazylii, tymianku, majeranku, rozmarynu czy szałwii. Kuchnia bez ziół jest zdecydowanie mniej smaczna, mniej aromatyczne i rzecz jasna mniej kolorowa.
W Albert Fresh w Krakowie oferujemy Wam szeroki wybór ziół w doniczkach, dzięki którym będziecie mogli wzbogacić swoją kuchnię i swoje potrawy w nowe, nieodkryte dotąd smaki. Oferujemy zioła w doniczkach, zestawy ziół w doniczkach, a także pęczki świeżych roślin zielonych jak np. szczaw i kiełki. Teraz zrobisz zakupy w kilkanaście minut i to bez wstawania z kanapy! Wystarczy zarejestrować się na stronie naszych delikatesów, wybrać interesujące nas produkty, opłacić zamówienie, a aromatyczne zakupy przyjadą pod każdy wskazany adres - w Krakowie oraz na terenie gmin wyszczególnionych na naszej stronie www. Zapraszamy serdecznie!
Bazylia, rozmaryn, tymianek, czyli kuchenny, ziołowy must have
Są takie zioła, które są absolutnym kuchennym must have. Do takich ziół z całą pewnością należy bazylia, królowa kuchni włoskiej oraz potraw z pomidorami. Bazylia to obowiązkowe zioło w kuchni, posiada ona oryginalny i charakterystyczny smak, aromat, a także wiele cennych właściwości leczniczych. Bazylia jest rośliną jednoroczną, a jej odmian jest kilka. Rodzaje bazylii różnią się od siebie i pokrojem, i barwą, na pewno choć raz spotkaliśmy się z odmianą bordowej bazylii, chociaż najbardziej popularna jest oczywiście ta zielona. Ciekawym faktem jest to, że bazylia bywa wykorzystywana także do produkcji likieru- do takich celów używane są rodzaje tego zioła o aromacie cytrynowym lub cynamonowym. Historia tego zioła sięga czasów starożytnych, kiedy to bazylia uchodziła za magiczne zioło o wielkiej mocy. W Libii wierzono, iż listek bazylii chroni skutecznie przed ukąszeniami jadowitych węży oraz skorpionów. Do Europy bazylia przywędrowała za czasów panowania Aleksandra Wielkiego, a dziś jest na naszym kontynencie niezwykle popularna. Kuchnie, które najczęściej wykorzystują bazylię to kuchnia włoska, hiszpańska, grecka, węgierska i gruzińska. Zastosowanie bazylii jest ogromnie szerokie. Najczęściej dodaje się ją do wszelkich sosów, sałatek, mięs, ryb, owoców morza, jajek i zup. Zioło to idealnie komponuje się ze smakiem pomidorów- najsłynniejsza sałatka z bazylią, pomidorami i serem mozzarella to oczywiście włoska caprese. Już Hipokrates stwierdził, iż bazylia ma korzystne działanie dla zdrowia i to rzeczywiście prawda. Bazylia świetnie pobudza apetyt, przyspiesza trawienie oraz łagodzi wszelkie trawienne dolegliwości. Obniża także poziom cukru we krwi i działa korzystnie na funkcjonowanie nerek.
Innym bardzo popularnym ziołem w doniczce w kuchni jakie możemy uprawiać na parapecie jest rozmaryn. rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.) to dwuletnia roślina ciepłolubna, która stosowana jest najczęściej do doprawiana mięs i do przygotowania wszelkiego rodzaju marynat. Podobnie jak bazylia, rozmaryn także znany i ceniony był już w starożytności, a używali go Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Na tereny Europy Środkowej przyprawa ta zawędrowała dzięki rzymskim legionom. W czasach starożytnych rozmaryn dodawano do pasz dla zwierząt, w wyniku czego mięso jagnięce po uboju miało mieć od razu smak z wyczuwalną nutą tego zioła. Dziś rozmaryn uprawiany jest na największą skalę we Francji (jest bazą francuskich ziół prowansalskich), a także w Meksyku, Hiszpanii, Tunezji, Maroku, Grecji. Uprawiamy go także chętnie w Polsce- w doniczkach na parapetach oraz na balkonach, a nawet w ogródkach. Rozmaryn jest ziołem charakterystycznym, posiada mocny, ale przyjemny aromat, a używa się go najczęściej wraz z majerankiem i cząbrem. Rozmaryn nadaje się najlepiej do doprawiania mięs takich jak jagnięcina, baranina, mięso z dziczyzny i wieprzowina. Zioło to jest również wykorzystywane do robienia na jego bazie farszów, pasztetów, sosów, zapiekanek ziemniaczanych, pizzy oraz owoców morza.
Tymianek to kolejne bardzo popularne zioło w doniczkach w kuchni. Wykopaliska archeologiczne pokazują, iż było już ono znane mieszkańcom starożytnej Mezopotamii, którzy przygotowywali napoje mocy z wykorzystaniem tej rośliny. Grecy przyrządzali z tymianku napoje chłodzące. Od wieków jest także znany i ceniony miód tymiankowy. Na terenach europejskich tymianek był uprawiany od czasów średniowiecza, a jako pierwsi uprawiali go benedyktyni. Od wieków we Francji wino tymiankowe uważane jest za remedium na choroby głowy, płuc, wątroby, żołądka, przewodu pokarmowego, śledziony i nerek. Tymianek bardzo chętnie wykorzystujemy jako przyprawę do dziś- w formie świeżych jak i suszonych listków. Jest to zioło najbardziej charakterystyczne dla kuchni francuskiej, ale i w kuchni polskiej znajduje on swoje zastosowaniem. Dodaje się go zwłaszcza do sosów i do zup, zwłaszcza tych cięższych i bardziej esencjonalnych jak np. zupa grochowa czy fasolowa. Tymianek pasuje również do pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb, a także przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę.
Jak uprawiać zioła w doniczkach na kuchennym parapecie?
W Albert Fresh dajemy Wam możliwość zaopatrzenia się w bujne i zdrowe zioła, które można przesadzić do większych doniczek i zrobić sobie ziołowy zakątek w kuchni lub ziołowy zagajnik na balkonie czy na tarasie. Producenci ziół w doniczkach oferują nam dziś każdy rodzaj roślin do samodzielnej uprawy- od najpopularniejszej bazylii i rozmarynu, przez tymianek, oregano i miętę, a na lubczyku i liściach laurowych kończąc. Świeża zieleń ziół poprawia nastrój, wspaniale pachnie i ma niepowtarzany smak. Uprawa ziół na parapecie nie jest szczególnie trudna i nie wymaga większych zabiegów. Najlepiej jest, jeśli mamy możliwość wystawienia ziół w doniczce na zewnętrzne parapety, a najlepiej na balkon- oczywiście jedynie wiosną i latem. Takie zioła jak tymianek, rozmaryn, szałwia i oregano lubią okna południowe lub zachodnie, z kolei pietruszka, lubczyk czy bazylia lubią okna wschodnie, a nawet północne. Warto dbać o to, by zioła te nie były wystawione zbyt długo na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Zioła lubiące słońce powinny stać na słońcu nawet 5-6 godzin dziennie.
Przesadzając zioła z doniczek sklepowych, warto w nowej doniczce na dno wysypać warstwę keramzytu, który będzie odprowadzał nadmiar wody. Do sadzenia ziół najlepiej jest zastosować wymieszaną ziemię kwiatową oraz ogrodową. Mięta, fenkuł, estragon, lubczyk, melisa to zioła, które dość mocno się rozrastają, a więc sadzone powinny być we własnych doniczkach. Natomiast z innych rodzajów ziół można zrobić sobie ciekawy zestaw ziół w doniczkach, a nawet w jednej, większej donicy. Zioła w doniczkach dobrze jest podlać nawet co drugi dzień, a od kwietnia do października warto je nawozić nawozem uniwersalnym lub specjalnym produktem do nawożenia ziół.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można kupić kiełki i zioła cięte?
Oczywiście, dysponujemy także zdrowymi kiełkami (brokułu czy rzodkiewki) jak również ciętymi ziołami jak szałwia, szczaw, pietruszka czy szczypior. Jednocześnie nasza oferta jest wciąż urozmaicana i powiększana. Dowozy zakupów realizujemy w Krakowie oraz na terenie najbliższych miastu gmin. Zapraszamy!
Do czego można wykorzystywać lubczyk?
Lubczyk to doskonały dodatek do zup oraz do sosów, bardzo dobrze komponuje się także z rybami. Nie można o nim zapominać gotując rosół- może zastąpić wszelkie kostki rosołowe swoim smakiem oraz aromatem. Doniczka z lubczykiem powinna stać w jasnym miejscu, ale światło dochodzące do rośliny nie powinno być bezpośrednie, a rozproszone.
Z czym dobrze będzie komponowała się kolendra?
Zioło to doskonale łączy się w smaku z czosnkiem, limonką, miętą, bazylią, imbirem, trawą cytrynową, kuminem, a także z niektórymi owocami i warzywami. Kolendra to zioło, które idealnie wpasowuje się w smaki i aromaty kuchni azjatyckich. Jest bogata w witaminy A, B i C.
Jak zrobić pyszny drink bezalkoholowy z dodatkiem mięty?
Mięta znajduje zastosowanie w wielu orzeźwiających napojach. Można z jej dodatkiem przygotować drinka z takimi składnikami jak 4 plastry limonki, łyżeczka brązowego cukru, 2 gałązki mięty, 6 kostek lodu oraz 250 ml wody gazowanej.
Czy zioła w doniczkach trzeba często przycinać?
Jeśli kupimy sobie zestaw ziół w doniczkach to warto korzystać z nich jak najczęściej, regularnie je przycinając, odrywając listki i przyprawiając nimi potrawy, etc. Starajmy się nie dopuszczać do kwitnienia ziół, ponieważ wtedy swoją uwagę skupiają na wzroście kwiatostanów i tworzeniu nasion kosztem liści.