Sałaty na start! Czas wiosny i lata to okres, gdy wprost uwielbiamy zajadać się tymi liściastymi warzywami. Jemy je chętnie do obiadu, do grilla, przyrządzamy na ich bazie smaczne sałatki. Cenimy sałaty za tych pyszny smak, mnogość rodzajów i zastosowań, a także za to, że każde danie z dodatkiem sałaty wygląda zdrowo i estetycznie, a estetyka jedzenia to także bardzo ważna kwestia. W Albert Fresh w Krakowie skomponowaliśmy dla Was ofertę wszystkich ulubionych sałat. Znajdziecie u nas sałatę rzymską i lodową, a także pekińską, strzępiastą, roszponkę, rukolę, sałatę masłową jak i bardziej egzotyczne warianty sałat jak czerwona sałata radicchio i pak- choi. Nie dość, że możecie je kupić to jeszcze je do Was dowieziemy! Zarejestrujcie się w naszych delikatesach online, wybierzcie produkty, jakie chcecie nabyć, opłaćcie zamówienie i czekajcie na naszego dostawcę- proste, prawda? Dowozy realizujemy w Krakowie oraz do 30 km od granic miasta. Zapraszamy!
Historia i pochodzenia sałaty. Czyli co warto wiedzieć o sałacie.
Sałaty uwielbiamy nie tylko jako współcześni ludzie, ale jej smak oraz właściwości cenione były już od czasów starożytnych. Podania mówią o tym, iż sałata znajdowała się w menu nawet budowniczych egipskich piramid. Miało to więc miejsce około 2700 lat p.n.e. Sałaty były znane również w starożytnym Babilonie, za czasów króla Baltazara. To właśnie na jego ucztach, które w tamtych czasach uchodziły za synonim największych wydarzeń towarzyskich serwowano sałatki z endywii, ziół i innych roślin. Sama nazwa sałaty wzięła się od łacińskiego "herba salata", czyli wyrażenia "posolone ziele", bo od najdawniejszych już czasów liście tejże rośliny serwowane były z różnymi przyprawami, a nawet sosami. Za ojca pierwszego sosu w stylu sosu winegret uważa się rzymianina Marcusa Graviusa Apisiusa żyjącego w I wieku n.e. Robiony przez niego sos był przygotowywany na bazie octu, oleju, suszonych ziół oraz bardzo słonego ekstraktu z ryb. W rzymskich ogrodach rosło w tamtych czasach wiele różnych rodzajów sałat, co pokazuje, jak lubiane i cenione było to warzywo. W Polsce sałata znalazła się rzecz jasna za sprawą królowej Bony, jak zresztą wiele warzyw znanych dotąd jedynie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Od czasów jej panowania warzywo to stało się jednym z najpopularniejszych warzyw stawianych na polskich stołach. Jedną z bardziej lubianych i bardzo charakterystycznych w smaku i zapachu sałat jest rukola, inaczej rokietta siewna. Bez niej wręcz trudno jest sobie wyobrazić smaczną i prawdziwą włoską kuchnię. Rukola to rodzaj sałaty, który rośnie dziko w basie Morza Śródziemnego, a także nad Morzem Czarnym, w Afryce i w Zachodniej Azji. Cała kuchnia śródziemnomorska, zwłaszcza włoska, jest w dużej mierze oparta właśnie na rukoli, robi się z niej głównie sałatki. Bywa ona wyrazistym dodatkiem (dość ostrym) do delikatnych owoców morza, do awokado, pomidorów i do mozzarelli. Drobną sałatą, ale zupełnie inną w smaku niż rukola, jest łagodna roszponka, inaczej roszpunka warzywna. Roślina ta należy do rodziny roślin kozłkowatych, rośnie dziko w Europie, Azji Mniejszej oraz w Północnej Afryce. Warzywo to tworzy nieduże rozetki, które po wyrwaniu z ziemi rozpadają się na pojedyncze listki, a umyte i wysuszone trafiają najczęściej do mixów sałat. Sama w sobie roszponka nie ma charakterystycznego smaku, dlatego najlepiej komponuje się we wszelkiego rodzaju mieszankach sałat. Ciekawym i smacznym rodzajem sałaty jest także sałata rzymska. Jest to sałata, która chyba najbardziej kojarzona jest z sałatką cezar, a więc daniem opartym na liściach sałaty, pomidorkach i kawałkach kurczaka. Sałata ta ma dość ciemnozielone, sztywne i podłużne liście, a jej smak można określić jako lekko gorzkawy. Jest bardzo chrupiąca i dosyć soczysta. Kolebką tej sałaty jest basen Morza Śródziemnego oraz Bliski Wschód. Można ją jeść na zimno w sałatkach, ale nadaje się także do gotowania, duszenia, a nawet do grillowania. Smak sałaty rzymskiej bardzo dobrze komponuje się ze smakiem tuńczyka, jajka, drobiu, fety, parmezanu, a także z serami pleśniowymi, cytrusami, awokado, kaparami, oliwkami, etc. Świeżą sałatę rzymską można dodawać do sałatek, ale i na kanapkę czy do burgerów. Liście tejże sałaty mogą być spożywane z sosami i dipami, służąc do ich nabierania. Przez cały rok możemy się zaopatrywać w niezwykle chrupiącą sałatę lodową- nie ma chyba bardziej chrupiącej sałaty niż właśnie ta, dlatego też inaczej określana jest również kruchą. Nazywana jest lodową dlatego, iż jest tak chrupka, że podczas jej gryzienia wydaje dźwięk jakby pękającego lodu, a jak i reszta sałat pochodzi najprawdopodobniej z basenu Morza Śródziemnego. Sałata lodowa jest ceniona także za to, że można ją dość długo przechowywać w lodówce, przy czym nie traci ona przez to swoich wartości odżywczych. Tak więc w chłodnym miejscu można ją przechowywać nawet przez kilkanaście dni i jako jedyną sałatę można ją kroić nożem. Sałata lodowa sprawdzi się w każdej niemal sałatce (najsmaczniejsza jest w sałatce greckiej z ogórkiem i serem feta), jest także idealna do zrobienia sandwiczy, czyli kanapek składających się z dwóch warstw pieczywa. Świeże liście sałaty lodowej doskonale smakują z ziołowym winegretem lub jogurtowym sosem.
Wartości odżywcze sałaty. Dlaczego warto jeść sałatę?
Są zielone, chrupiące, ładnie wyglądają na talerzu i w sałatkach, ale nie możemy zapominać o tym, że sałaty są także pełne cennych wartości odżywczych. Wszelkie zielone warzywa- od sałat, przez ogórki, szpinak, szczaw, zieloną fasolkę szparagową i inne zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia składników, a to dzięki dużej ilości chlorofilu. Substancja ta odpowiadająca za ich zielony kolor wykazuje się bardzo silnym działaniem bakteriobójczym, chroni przed zarazkami, a także dobrze zapobiega wszelkim infekcjom. Sałaty są także pełne luteiny i zeaksantyny, które są silnymi antyoksydantami i wpływają szczególnie korzystnie na zdrowie oczu. Rośliny te bogate są także w indole, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, a także w witaminę C i E oraz minerały jak potas, żelazo, mangan, magnez i kwasy organiczne. Sałaty to warzywa bardzo niskokaloryczne, ponieważ 100 g ich liści to jedynie 12 kalorii! Ale by sałata zachowała w sobie pełnię swoich wartości, trzeba się z nią odpowiednio obchodzić. Znaczy to mniej więcej tyle, że nie powinno trzymać się kupionej sałaty w foliowych siatkach- takie działanie sprzyja zamianie azotanów w szkodliwe azotyny. Gdy myjemy liście sałaty powinniśmy to robić sprawnie, pod bieżącą wodą, nie zaleca się moczenia liści. Żadna z sałat, poza sałatą lodową, nie nadaje się do krojenia jej nożem- robiąc sałatkę lepiej porwać jej liście na mniejsze kawałki ręcznie. Podsumowując, wszelkie rodzaje sałat pomagają w walce z infekcjami, regulują trawienie, wzmacniają system nerwowy, odkwaszają organizm, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, a także chronią przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Prawie nie zawierają kalorii, a więc powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej!
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można kupić azjatycką kapustę pak-choi?
Tak, ta ciekawa odmiana kapusty jest u nas dostępna. To jedno z charakterystycznych warzyw Azji - warzywo to zawiera bardzo dużą ilość witamin, zwłaszcza witaminy C oraz witaminy A. Regularne jej jedzenie pozytywnie wpływa na wygląd i zdrowie skóry, na serce i układ oddechowy. Kapustę pak-choi jak i inne produkty dowieziemy Wam w Krakowie jak i na terenie najbliższych gmin - zapraszamy!
Jak podać sałatę lodową do obiadu?
Sałatę lodową do obiadu można zaserwować z takimi oto dodatkami: posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, czerwoną papryką, małą cebulą, ogórkami szklarniowymi lub kiszonymi, świeżym pomidorem, serkiem sałatkowym oraz sosem zrobionym z oliwy z oliwek, soku z cytryny, łyżeczki miodu, soli, pieprzu i oregano.
Czy sałata dobrze wspomaga proces odchudzania?
Oczywiście, nie tylko dlatego, iż jest niskokaloryczna, ale zawiera w sobie sporo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości. Sałata jest naturalnym diuretykiem - zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie, działa moczopędnie, obniża także poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Do czego użyć sałaty radicchio?
To bardzo ciekawa sałata określana inaczej cykorią sałatową. Jest to sałata bardzo wykwintna i w smaku i jeśli chodzi o wygląd, ale dość gorzka. Dlatego też najlepiej komponuje się w mieszance sałat podawana z wędlinami oraz z serami.
Z jakimi dodatkami podawać mix sałat?
Mixy sałat nadają się do podawania z wszelkimi dodatkami jakie tylko lubimy. Można go podać np. z pomidorkami koktajlowymi, serem feta, czerwoną cebulą, ogórkiem i papryką - całość stworzy coś na wzór pysznej sałatki greckiej. Mix sałat do obiadu zawsze sprawdza się doskonale.