Kto z nas nie kocha grzybów? Nic tak wspaniale nie podkreśla smaku wielu sosów, zup czy innych dań jak właśnie one. Grzyby jadalne to prawdziwy kulinarny rarytas, jednak trzeba do nich podchodzić z głową- zwłaszcza wtedy, gdy zbieramy je w lesie samodzielnie. Borowiki, podgrzybki, koźlaki, maślaki, kurki, boczniaki i wiele innych gatunków grzybów- na pewno znamy ich smak i lubimy je zjeść nie tylko w wigilijnym barszczu. Wszystkie najsmaczniejsze rodzaje grzybów znajdziecie oczywiście w naszych delikatesach Albert Fresh. Mamy dla Was zarówno grzyby świeże jak i grzyby suszone, a cała oferta wciąż jest urozmaicana. Ciekawą propozycją są u nas grzyby azjatyckie jak grzyby shimeji czy grzyby enoki, dzięki którym przygotujecie niejedno pyszne danie kuchni azjatyckiej. Już dziś nie wstawaj z fotela, by zrobić zakupy! Wystarczy zarejestrować się w naszym sklepie, umieścić wybrane produkty w wirtualnym koszyku, opłacić zamówienie i czekać na dowóz zakupów przez naszego dostawcę. Zamówienie dowieziemy Wam na terenie całego Krakowa jak i na terenie pobliskich gmin. Zapraszamy!
Grzyby jadalne- za co tak je cenimy?
Grzyby jadalne to gatunki grzybów produkujące jadalne owocniki, które mogą być zjadane przez człowieka bez wyrządzania uszczerbku na jego zdrowiu. Najczęściej grzyby te zbiera się ze stanowisk naturalnych, czyli w lesie, niektóre gatunki są uprawiane przez człowieka, a cenimy je najbardziej za ich niepowtarzalny smak oraz aromat. Grzyby są niskokaloryczne, pamiętać jednak trzeba, iż są dosyć ciężkostrawne. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, jak również witaminy D i E oraz trochę składników mineralnych, a wśród nich fosfor, potas, żelazo, cynk, jod, kobalt oraz mikroelementy. Wykaz grzybów jadalnych w naszym kraju ukazał się w XIX wieku, a w tamtych czasach jadalnymi grzybami jakie można było spożywać były pieczarka pospolita, pieczara, rydz, gołąbek, chrząszcz, grzyb, podgrzybek, smardz, kozia broda i trufla. Dzisiaj za jadalne grzyby rosnące dziko w Polsce uważa się 44 gatunki, chociaż z tych wszystkich rodzajów najczęściej spotykamy i jemy kilkanaście ulubionych gatunków grzybów, a mianowicie najpopularniejsze jak borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, czubajka kania, koźlarz babka, maślak zwyczajny czy gąska zielonka. To, co najbardziej wartościowego mogą nam dać polskie lasy, to bez wątpienia borowik szlachetny, określany także mianem prawdziwka. To jeden z najsmaczniejszych grzybów, a zarazem grzyb zawierający całkiem sporo wartości odżywczych. Borowik nie tylko pięknie pachnie i wybornie smakuje, ale także wygląda okazale, jest bez wątpienia królem naszych grzybów. Grzyb ten może być używany w kuchni dość wszechstronnie- można go gotować, smażyć, zapiekać, a nawet suszyć. W naszych delikatesach znajdziecie pyszne borowiki suszone- całe oraz krojone. Ciekawostką jest to, iż w naszym kraju występuje kilka odmian borowików, jednakże to borowik szlachetny jest najsmaczniejszy oraz w pełni jadalny. Zarówno borowiki świeże jak i te suszone pięknie pachną- ich zapach jest delikatny, posiada przyjemny, leśny aromat. Grzybiarze na pewno o tym wiedzą, inni może nie- borowiki w naszym kraju możemy zbierać długo, ponieważ sezon na te grzyby trwa od czerwca aż do pierwszych mrozów. Znaleźć je można zarówno w lasach iglastych, liściastych jak i mieszanych. Borowiki określa się "leśnym mięsem", a to dlatego, iż zawierają one doskonale przyswajalne aminokwasy egzogenne, a także sporo błonnika. Borowik nadaje się do przyrządzenia smacznych zup, aromatycznych sosów, marynat oraz suszu, z którego korzystać możemy cały rok. Suszone borowiki goszczą zazwyczaj w wigilijnych barszczach. Inny polski i bardzo ceniony przez nas rodzaj grzyba to podgrzybek brunatny. Jest to także prawdziwy leśny skarb, a w naszym sklepie możecie kupić aromatyczne podgrzybki suszone. Grzyby te świetnie sprawdzają się we wszelkich farszach, dlatego można z nimi zrobić pyszne pierogi, ale i risotto czy zapiekanki. Grzyb ten występuje naturalnie w lasach iglastych, a zbierać go możemy od czerwca do listopada. Jadalny miąższ podgrzybka jest białawy lub lekko żółty, po nacięciu staje się zaś lekko siny. W podgrzybkach znajdziemy sporo witaminy A, a także witaminy z grupy B, witaminy C, D i E. W grzybie tym znajdziemy także sporo minerałów takich jak fosfor, potas, sód, wapń i żelazo. Podgrzybki suszone to doskonała baza do zup, sosów, marynat oraz farszów. Cenionym polskim grzybem leśnym jest również koźlak, zwany czasem kozakiem. W naszym sklepie znajdziecie wyborne koźlaki w postaci krojonych suszonych grzybów. Zazwyczaj je się i suszy jedynie młode koźlaki i kapelusze tych grzybów, z kolei trzon jada się rzadko, ponieważ jest dosyć włóknisty i mniej smaczny. Koźlaki możemy zbierać od lipca aż do listopada, występują one w naszych lasach powszechnie, a najczęściej znaleźć je możemy pod brzozami i w ich okolicy. Koźlaki jak i inne grzyby składają się w około 70% z wody, jednak mimo to są bardzo cenne zdrowotnie, gdyż sporo w nich aminokwasów i całkiem sporo witamin. Koźlaki najlepiej jest suszyć lub marynować w zalewie octowej. Po suszeniu będą się nadawały do różnych dań oraz sosów- jedna z najpyszniejszych propozycji tego grzyba to koźlarze w śmietanie.
Azjatyckie grzyby na polskich stołach
Polacy są rozkochani w kuchniach azjatyckich, lubimy je za ich różnorodność oraz intensywność smaków. Dość ważną rolę w kuchniach Azji odgrywają grzyby- shitake, enoki czy shimeji i inne. Grzyby te mamy także w swojej ofercie, a więc zapraszamy Was do kuchennego eksperymentowania z nimi! Grzyby enoki (inaczej płomiennica zimowa) są bardzo charakterystyczne- mają długie i cienkie nóżki zakończone małymi kapelusikami. W smaku posiadają akcent orzechowo- owocowy, a cenione są za swoją delikatność oraz chrupkość. Najczęściej spotkać je można w potrawach chińskich oraz japońskich. Naturalnie grzyby te rosną na pniach drzew takich jak np. jesion lub morwa. Są one cenione i za smak, ale i za wartości odżywcze- grzyby enoki skrywają potężną dawkę protein, które skutecznie wzmacniają system odpornościowy organizmu. Grzybki te możemy jeść na surowo, dekorować nimi potrawy jak i dodawać je do sałatek. Enoki najczęściej jednak kojarzone są z azjatyckimi zupami takimi jak ramen czy miso, ale można na ich bazie zrobić także polską zupę grzybową lub sos z grzybami i porem. Innym ciekawym rodzajem azjatyckiego grzyba jest shimeji, które są tradycyjnymi grzybami Azji Wschodniej, głównie Japonii. Podobnie jak grzyby enoki, shimeji także rosną na drzewach, głównie na bukach. Grzyby shimeji są nieduże, dość cienki, a ich kolor może być biały lub brązowy. W smaku są nieco pikantne, z orzechową nutką i odrobiną słodyczy. Co ciekawe, dobre składniki w grzybach shimeji uwydatniają się po tym, jak poddamy je obróbce termicznej. Są one wtedy bogate w minerały jak cynk, miedź i potas, a także w witaminy z grupy B oraz w błonnik. Grzyby te są tak cenione i w Azji i na całym świecie, ponieważ ich smak określony jest jako smak umami, czyli łączący w sobie wszystkie smaki w jedno, delikatny i bardzo nieuchwytny.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie są dostępne boczniaki?
Oczywiście, świeże boczniaki są częścią naszej oferty. Boczniaki to bardzo cenione grzyby, które najlepiej smakują w wersji smażonej lub grillowanej. Te i inne grzyby dowieziemy Wam pod każdy adres w Krakowie jak i na terenie przylegających do miasta gmin. Zapraszamy!
Jak zrobić wyśmienity sos z borowików?
Pyszny sos grzybowy - z borowików lub podgrzybków - zrobić można z wykorzystaniem: opakowania grzybów suszonych (wcześniej namoczonych przez noc), małej cebuli, 2 ząbków czosnku, 50g masła, 2 łyżek oliwy, pół szklanki białego wina lub rosołu, 125ml śmietanki 30%, soli, pieprzu oraz posiekanej natki pietruszki. Sos można jeść ze świeżym pieczywem lub z ryżem czy z makaronem.
Czy dzieci powinny jeść grzyby?
Grzyby zawierają w sobie dość sporo chityny, która jest składnikiem ciężkostrawnym, dlatego lepiej, by dzieci oraz osoby starsze nie sięgały po grzyby lub robiły to sporadycznie. Dzieci powinny zacząć jeść grzyby nie wcześniej niż między 7. a 10. rokiem życia. Wcześniej jeść można oczywiście delikatne pieczarki.
Co można przyrządzić z azjatyckich grzybów shimeji?
Jedną ze smaczniejszych potraw jakie można zrobić z użyciem tych grzybów jest makaron soba z grzybami shimeji. Gryczany japoński makaron soba z chrupiącymi i zdrowymi grzybami shimeji to sposób na błyskawiczny obiad w stylu azjatyckim. Jest to typowe danie stir-fry, czyli krótko smażona potrawa z jednej patelni. Warto poszukać ciekawych przepisów w sieci i nie bać się kuchennych eksperymentów.
Czy grzyby można dodawać do jajecznicy?
Oczywiście, to jeden z najsmaczniejszych sposobów na ich spożycie. Także grzyby shimeji możemy wykorzystać do zrobienia pysznej jajecznicy, a do jej wykonania potrzebne będą (dla 2 osób): 7 jajek, 150g grzybów, mała czerwona cebula, łyżka masła, łyżka oleju, sól i pieprz oraz koperek do posypania całości.