Marka własna
Darmowa dostawa od 99 zł
. sklep@albertfresh.pl
ALBERT FRESH SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚC
Zaloguj się Załóż konto
0
Mój koszyk 0,00 zł
  • Kategorie
  • Promocje
  • Żywność bio
  • Krótka data
  • Jak Zamawiać?
  • Strefa Klienta
  • Obszary dostawy
  • O nas
  • Na Grilla
    • Węgiel i rozpałka do grilla
    • Mięso na grilla
    • Nabiał na grilla
    • Warzywa i Owoce na grilla
    • Dania gotowe na grilla
    • BIO na grilla
    • Wegańskie na grilla
    • Przyprawy i dodatki do grilla
    • Woda i napoje na grilla
    • Chemia i Artykuły na grilla
    • Główna Główna
    • Koszyk Koszyk 0
    • Zaloguj Zaloguj
    • Szukaj Szukaj
    • Strona główna
    • Warzywa

    Menu

    • Kategorie
    • Promocje
    • Żywność bio
    • Krótka data
    • Jak Zamawiać?
    • Strefa Klienta
    • Obszary dostawy
    • O nas
    • Na Grilla
      • Węgiel i rozpałka do grilla
      • Mięso na grilla
      • Nabiał na grilla
      • Warzywa i Owoce na grilla
      • Dania gotowe na grilla
      • BIO na grilla
      • Wegańskie na grilla
      • Przyprawy i dodatki do grilla
      • Woda i napoje na grilla
      • Chemia i Artykuły na grilla

    Kategorie

    Kategorie
    Nie znaleziono produktów spełniających zadane kryteria

    Zapytaj o produkt

    * oznaczone pola są wymagane
    Zatwierdź

    Wyszukiwanie zaawansowane

    Kategoria
    Szukaj

    Warzywa stanowią absolutną podstawę opracowanej piramidy żywienia, a więc powinny być bazą naszego odżywiania się, z nich powinniśmy czerpać najwięcej wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów. Poniżej warzyw w piramidzie żywienia jest jedynie ruch i wszelka aktywność fizyczna i to właśnie dbałość o sprawność fizyczną i dieta oparta w przewadze o warzywa powinna być fundamentem zdrowia człowieka - tak dorosłego jak i dziecka. Na co dzień dietetycy rekomendują nam spożywanie od czterech do pięciu pełnowartościowych posiłków, w każdym z tych posiłków powinno się znaleźć warzywo i/ lub owoc. W Albert Fresh znamy te zdrowe zasady i odpowiadamy na nie, a Wam oferujemy w związku z tym zawsze świeże warzywa i owoce, dostarczając je Wam wprost pod drzwi. Bakłażany, buraki, brokuły, ziemniaki, marchew, cykoria, kalafior i wiele wiele innych - określ czego Ci potrzeba, złóż zamówienie, a pyszne i zdrowe warzywa pojawią się w okamgnieniu pod Twoim adresem!

    Rola warzyw w życiu człowieka. Warzywa to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety!

    Znaczenie warzyw dla zdrowia człowieka jest bardzo istotne. By odżywiać się tak, jak zalecają to dietetycy, warzywa i owoce powinny stanowić 50% tego, co zjadamy każdego dnia. Jednak samych warzyw i owoców nie powinno się jeść po równo, tutaj 3/4 tychże produktów stanowić powinny warzywa, a 1/4 owoce, ze względu na dużą ilość cukrów, jakie w sobie zawierają. Instytut Żywności i Żywienia wskazuje jasno, iż po warzywa powinny sięgać tak samo dzieci i młodzież, osoby dorosłe oraz osoby starsze. Warzywa nie są produktami zarezerwowanymi dla sportowców czy osób dbających o linię - powinny być jedzone przez każdego, bez wyjątku.

    Ogólnie warzywa podzielić możemy na trzy podstawowe grupy: warzywa czerwone, zielone oraz białe. Warzywa czerwone (tutaj możemy też wliczyć warzywa fioletowe, np. bakłażana) to dobre źródło likopenu, antyoksydantów i potasu, warzywa zielone dostarczają nam dużo witaminy C, a warzywa białe zawierają m.in. flawonoidy i skutecznie obniżają wysokie ciśnienie krwi. 

    Trudno pisać bardzo ogólnie o tym, co posiadają w sobie warzywa, jeśli chodzi o witaminy i minerały i jakich wartości odżywczych dostarczają organizmowi człowieka - warzywa to bowiem "temat rzeka" - można o nich napisać wiele, a wciąż niedostatecznie je scharakteryzować. Warzywa to bardzo cenne źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, E, K, PP i wielu, wielu innych. Obok witamin warzywa to także jedno z najlepszych źródeł minerałów, wśród których wyróżnić można wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez, sód, potas, mangan, jod oraz fluor. 

    Warzywa cenimy szczególnie za dużą zawartość błonnika. Błonnik ma niebagatelną rolę do odegrania dla naszego zdrowia. Błonnik pozwala zapobiec chorobom układu krwionośnego, pozwala obniżyć cholesterol, reguluje pracę jelit, usprawnia trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, etc. Jego funkcje są bardzo ważne, a składnik ten jest konieczny do zdrowego funkcjonowania - codziennie każdy z nas powinien spożywać wraz z jedzeniem około 20 - 40g błonnika. Jeśli dbamy o dostateczny poziom błonnika przyjmowany wraz z pożywieniem, powinniśmy szczególnie pamiętać o jedzeniu na co dzień pomidorów, grochu, soczewicy, fasoli oraz owoców bogatych w ten składnik, takich jak chociażby suszone morele, śliwki czy suszone figi. Warzywa są także bogate w wodę i pośrednio pozwalają nawodnić organizm. To także bardzo dobry powód, by jeść je w dużych ilościach, minimum kilka razy dziennie wpisując je w swoje obowiązkowe menu każdego dnia. 

    Białe warzywa – za co je cenimy?

    Wertując nieraz książki kucharskie na pewno choć raz spotkaliście się z przepisem na "krem z białych warzyw" - ale czym są te warzywa? Białe warzywa to najczęściej warzywa korzeniowe, takie jak przykładowo pietruszka czy seler. Do tej grupy zaliczymy także: rzepę, cebulę, kalafiora, ziemniaki, czosnek, kapusta, por i wszelkie inne warzywa o białym lub kremowym kolorze. Białe warzywa dlatego są zdrowe, bo zawierają w sobie takie składniki jak fitaminy, inaczej mówiąc antyoksydanty fenolowe. Fitaminy skutecznie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, a także wspomagają działanie witaminy C w organizmie. Jednym słowem białe warzywa to prawdziwe super foods, które mają szereg prozdrowotnych, a mianowicie: mają właściwości antynowotworowe, dostarczają witaminy C, są naturalnymi antybiotykami, pozwalają walczyć z infekcjami, są bogate w potas. 

    Jakie potrawy możemy zrobić z białych warzyw? Może to być chociażby surówka z kapusty i z pora, zupa chrzanowa z wędzonym łososiem, sznycle z kalarepy i selera, zupa krem z białych warzyw czy pasta z jaj z dodatkiem pora - wybór jest ogromny, a wszystkie te warzywa dostaniecie w Albert Fresh. 

    Zielone warzywa – dlaczego warto je jeść

    Do zielonych warzyw zaliczymy wszelkie warzywa o zielonym kolorze, a więc wszelkie sałaty, brokuła, brukselkę, szparagi, zielony groszek, włoską kapustę, szpinak, zieloną fasolkę szparagową, natkę pietruszki, rzeżuchę,  ogórka, etc. Warzywa zielone chronią ciało przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, mają w sobie dużo wapnia, żelaza, magnezu potasu oraz niemal wszelkie możliwe witaminy. Zielone warzywa są bardzo bogate oraz w błonnik i w luteinę, która jest nieoceniona dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto warzywa o zielonym kolorze to bardzo dobre źródło witamin C i K oraz kwasu foliowego. Kwas foliowy jest bardzo ważny nie tylko dla kobiet w ciąży, ale i dla każdego bez wyjątku - ma on duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Z lekcji biologii wiemy, że za zielony kolor warzyw i roślin odpowiada chlorofil, który także odgrywa dość znaczącą rolę w organizmie człowieka. Otóż chlorofil wzmacnia ogólną odporność organizmu. . 

    Jakie potrawy można przyrządzić z zielonych warzyw z Albert Fresh? Można z nich zrobić chociażby makaron z dodatkiem sera, brokuła czy brukselki, tagliatelle ze śmietanką i szpinakiem, mizerię, risotto z groszkiem i z pieczarkami czy fasolkę szparagową polaną masłem i posypaną bułką tartą.

    Czerwone warzywa – dlaczego są zdrowe

    Warzywa czerwone to całe bogactwo karotenoidów, które są odpowiedzialne za czerwony kolor tychże warzyw i mają szereg prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Czerwone warzywa to np.: pomidor, papryka czy marchew. Karotenoidy pozwalają zadbać o odpowiednią kondycję skóry, odbudowują naskórek i wpływają na zdrowy koloryt skóry. Czerwone warzywa to także bardzo dobre źródło likopenu, który jest ważny dla prawidłowej pracy serca. Likopen to naturalny przeciwutleniacz, który reguluje prawidłową pracę układu krążenia. Czerwone warzywa są także bogate w potas.

    Z czerwonych warzyw zrobić można takie dania jak wszelkie zupy - kremy czy sosy, a także np. carpaccio z buraka. 

    Jedz sezonowo! Najlepsze te najświeższe

    Sekret zdrowej diety tkwi także w tym, by warzywa i owoce jeść sezonowo, a więc jeść dany rodzaj warzyw lub owoców wtedy, gdy jest na nie pora. Przykładowo wiosną i latem jedzmy jak najwięcej takich warzyw sezonowych jak żółta i zielona fasolka szparagowa, bób, pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, młode ziemniaki, botwina, etc. Z kolei jesienią i wiosną najlepiej jeść jest to, co dało nam lato i co zebraliśmy wraz z jego końcem, a więc: buraki, cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek, etc.

    Czy w Krakowie można dostać świeże warzywa z dowozem?

    Oczywiście! W Albert Fresh realizujemy dowóz najzdrowszych warzyw, które zawsze są świeże i w dobrej kondycji - nie tylko wizualnej. Usiądź przed komputerem, zamów warzywa online, a my dowieziemy je na terenie Krakowa oraz do 30 km od jego granic.

    Jakie warzywo jako pierwsze podać niemowlakowi?

    Rozszerzając dietę niemowlaka można mu z powodzeniem podać jako pierwsze taki warzywa jak marchewka, ziemniak czy pasternak. Ważne, by znać źródło pochodzenia warzyw i wybierać dla tak małego dziecka tylko zdrowe warzywa bez chemii.

    Czy warzywa można długo gotować?

    Nie poleca się długiego gotowania warzyw, by nie pozbawić ich tego, co w nich najcenniejsze, a więc głównie witamin. Warzywa należy gotować najkrócej jak to możliwe i lepiej jest robić to na parze niż tradycyjnie w wodzie.

    Jak przechowywać warzywa?

    Sposób przechowywania warzyw zależy od ich rodzaju. W lodówce nie powinno się przechowywać pomidorów, ogórków, ziemniaków, cebuli czy czosnku. Pomidory czy czosnek przechowujemy w misce lub w wiklinowym koszyku na kuchennym blacie, a miejsce ziemniaków, buraków czy marchewki jest w spiżarni lub w zaciemnionej szafce - można je włożyć do płóciennej torby lub worka.

    Czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia warzyw?

    Zbyt dużej ilości warzyw nie powinny spożywać osoby z problemami jelitowymi i ze schorzeniami ze strony układu pokarmowego. Nie powinno się jeść warzyw nieobranych, a tyczy się to zwłaszcza osób starszych i osób z nadmierną pobudliwością jelita grubego.

    Szybki kontakt

    Albert Fresh
    ul. Biskupińska 11, 30-732 Kraków

    Masz pytania? Napisz do nas na email:
    sklep@albertfresh.pl

    NIP: 6793181033

    Albert Fresh

    • O sklepie
    • Regulamin
    • Obszary dostawy
    • Polityka prywatności
    • Polityka cookies
    • Kontakt
    • Dziesiąte zakupy za 1 grosz
    • Regulamin programu lojalnościowego Albert Fresh

    Zakupy

    • Mój koszyk
    • Najczęściej zadawane pytania
    • Jak zamawiać?
    • Jak odbierać nasze dostawy?
    • Pomóż swoim bliskim – zrób im zakupy online
    • Zalecenia dla seniorów
    • Karta Dużej Rodziny
    Logo PayU
    Copyright © 2023
    oprogramowanie sklepu: APTUSSHOP projekt i strony: APTUS.PL
    ALBERT FRESH SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚC
    0
    Mój koszyk 0,00 zł