Czy ktokolwiek z nas wyobraża sobie imprezę bez paluszków? To słona przekąska, która jest zdecydowanym must have wszelkich spotkań towarzyskich. Chrupiemy je do piwa, czasem do wina lub same. To świetna przekąska w momencie, gdy chcemy poradzić sobie z niewielkim głodem lub pochrupać coś podczas pracy czy nauki. Chrupanie jest wciągające i uzależniające. Czy znasz kogoś, kto poprzestał na zjedzeniu jednego chipsa, orzeszka lub paluszka? Wiecie, dlaczego tak lubimy chrupać? Bo kojarzy nam się to z czymś smacznym, a takie skojarzenia odziedziczyliśmy po naszych przodkach. Otóż w czasach, gdy lodówki nie były nawet marzeniem, nasi przodkowie rozpoznawali przydatność jedzenia do spożycia między innymi poprzez ich jędrność i chrupkość.
Słone paluszki to nic innego jak podłużne, cienkie paluszki z ciasta drożdżowego, posypane solą (czasem sezamem, makiem, kminkiem, etc.) oraz upieczone na złocistobrązowy kolor. W Albert Fresh mamy dla Was gamę ulubionych paluszków- w myśl zasady: dla każdego coś dobrego. Paluszki słone, paluszki sezamowe, grube i wiele innych propozycji. By zrobić u nas wygodnie i szybko zakupy wystarczy się jedynie zarejestrować włożyć do wirtualnego koszyka wybrane produkty, opłacić zamówienie i czekać na dostawę. Dostawy realizujemy w Krakowie oraz w najbliższych gminach. Zapraszamy!
Jak zaczęła się historia słonych paluszków?
Paluszki niedługo obchodzić będą setną rocznicę swojego powstania, a wszystko zaczęło się dokładnie w 1935 roku. Wtedy to na rynek europejski trafiły pierwsze słone paluszki. Stało się to za sprawą niemieckiego przedsiębiorstwa Lorenz Bahlsen, które wypuściło ten produkt pod nazwą Salzlettes. Klaus Bahlsen, czyli założyciel firmy, przywiózł przepis na paluszki ze swojej podróży po Stanach Zjednoczonych. Od tamtej pory przedsiębiorstwo to produkuje słone paluszki bez przerwy. Jakie surowce są wykorzystywane w produkcji paluszków przez tą firmę i wiele innych jej podobnych? Otóż są to drożdże, mąka pszenna, słód, sól kuchenna, tłuszcz roślinny, woda oraz wodorotlenek sodu. Surowce te składają się na ciasto drożdżowe, z którego na taśmie produkcyjnej wyrabiane są podłużne wałeczki, czyli przyszłe paluszki. A jak to się dzieje, że paluszki mają taki złocisty kolor i są takie błyszczące? Otóż tutaj mamy do czynienia z reakcją Maillarda, która to polega na serii reakcji chemicznych zachodzących pod wpływem ciepła pomiędzy aminokwasami a cukrami redukującymi. Jest to coś w rodzaju karmelizacji, zaś reakcja ta wzięła nazwę od francuskiego chemika Louisa- Camille Maillard, który opisał ją w 1912 roku. To właśnie dzięki tej reakcji takie produkty jak paluszki, chleb, krówki, kajmak czy toffi mają swój charakterystyczny smak, kolor i zapach. Paluszki opiekane są w piecu piekarniczym w temperaturze około 400 stopni Celsjusza. Dzięki najbardziej zaawansowanym technologiom w znanych zakładach produkujących paluszki, w ciągu jednej godziny produkuje się nawet milion złocistych paluszków!
Co zawierają w sobie paluszki?
Jak już pisaliśmy, paluszki nie mają w sobie wielu składników, jest to w zasadzie odpowiednio wypieczone i doprawione ciasto drożdżowe. W 100 g paluszków słonych możemy się spodziewać ok. 350 kalorii, 76 g węglowodanów, ponad 7 g tłuszczu oraz 9 g wody. Standardowy paluszek liczy sobie ok. 10-15 cm długości oraz około 4 mm średnicy.
Jak więc widać, wartością odżywczą, której w paluszkach znajdziemy najwięcej są oczywiście węglowodany. Niestety nie znajdziemy w słonych paluszkach zbyt wiele błonnika pokarmowego, ponieważ są one najczęściej robione z oczyszczonej mąki pszennej. Węglowodany zawarte w słonych paluszkach mogą wywoływać dość spore wahania cukru we krwi i o tym też nie można zapominać. Oczywiście znajdziemy w nich trochę witamin i składników mineralnych, jednak nie ma się co łudzić, iż będą to duże ilości. Traktujemy więc paluszki słone czy paluszki sezamowe jako typową przekąskę, którą można sobie pochrupać od czasu do czasu.
Jak więc widać, paluszki nie są zbytnio niskokaloryczne. Tak więc można się nimi śmiało zajadać ucząc się czy pijąc piwo, byleby nie robić tego nazbyt często. Tyle samo kalorii co po zjedzeniu 100 g paluszków dostarczylibyśmy swojemu organizmowi zjadając 4 garści chipsów lub 4 jabłka.
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupać paluszki?
Paluszki słone, paluszki sezamowe, grube paluszki i wiele innych wariantów- paluszki lubimy tak bardzo głównie dlatego, że mamy ogromny wybór tego produktu. Mimo, iż słone paluszki zdają się być dość tradycyjną przekąską, to jednak konsumenci są coraz bardziej wymagający, a producenci paluszków wymyślają wciąż nowe produkty, by te wymagania zaspokoić.
Jednym z najbardziej znanych i lubianych producentów paluszków jest oczywiście Lajkonik. To polskie legendarne paluszki produkowane od lat w podkrakowskiej Skawinie. Paluszki Lajkonik z jednej strony wyznaczają standardy i trendy, z drugiej zaś strony tworzą wciąż nowe smaki i produkty, by wychodzić naprzeciw coraz to nowym oczekiwaniom smakowym konsumentów. Już dziś Lajkonik paluszki to takie wyborne produkty jak paluszki słone, paluszki z sezamem, paluszki o smaku zielonej cebulki czy paluszki cienkie- standardowo cieńsze od tych klasycznych. Jak gwarantuje producent, smak legendarnych paluszków Lajkonik bierze się stąd, iż do ich produkcji używane są starannie dobierane składniki, najwyższej jakości mąka oraz niezmienna od lat receptura. To za co kochamy paluszki Lajkonika to fakt, iż są one idealnie wypieczone, chrupiące i złociste oraz dobrze, ale nie nadto posolone. Paluszki Lajkonik można śmiało uznać za synonim tego, co w paluszkach najlepsze.
Ci, którzy wolą coś słodszego i łagodniejszego niż słone paluszki, na pewno skuszą się na paluszki sezamowe. Połączenie słodyczy sezamu razem z nutą soli na paluszkach daje delikatny produkt, który smakuje po równo i dzieciom i dorosłym. A może słony posmak połączony z zieloną cebulką? Jak pokazują trendy konsumenckie jako Polacy lubimy słone przekąski (np. chipsy) o smaku papryki oraz cebulki. W te trendy wpisuje się także Lajkonik, który oferuje nam cebulowe paluszki, idealne dla tych, którzy lubią bardziej intensywne doznania smakowe. Ciekawą propozycję są także paluszki extra cienkie- cieńsze niż standardowe, jeszcze lepiej wypieczone i jeszcze bardziej chrupiące- czegóż chcieć od paluszków więcej?
Ale nie tylko Lajkonik produkuje w Polsce pyszne paluszki. Podobną marką jest marka Beskidzkie produkująca pyszne paluszki i inne przekąski już od 1993 roku. Poza tym, iż Beskidzkie to szeroki wybór ciekawych smakowo standardowych paluszków, to oferują nam także paluchy, czyli paluszki grube, o większej średnicy niż te standardowe. To szczególnie pyszny dodatek do pochrupania przy piwie. Grube paluszki Beskidzkie można dostać w wariantach smakowych z sezamem, z solą, cebulowo- serowe, a także z kminkiem i w wersji wielozbożowej.
Jeśli chcemy wybrać dobre jakościowo paluszki spośród całej gamy produktów dostępnych w sklepach, skupmy się na produktach robionych bez użycia oleju palmowego oraz bez GMO. Takimi paluchami i paluszkami także szczyci się marka Beskidzkie.
Czy w delikatesach internetowych Albert Fresh w Krakowie można dostać paluszki idealne na deser?
Oczywiście, taka propozycję ma obecnie w swojej ofercie wiele marek, a można o paluszkach oblanych czekoladą. To świetna przekąska do pochrupania, która smakuje jednocześnie jak najlepszy deser. Takie i inne paluszki dowieziemy Wam na terenie Krakowa oraz w najbliższych okolicach wyróżnionych na naszej stronie www.
Co to są paluszki grissini?
Paluszki Grissini to włoskie paluszki chlebowe, które stanowić mogą pyszną przystawkę lub przekąskę. Mogą występować w wersji klasycznej lub być obsypane ziołami. Idealnie smakują jedzone z dipami. W naszym sklepie mamy różne wersje smakowe tego rodzaju paluszków, m.in. z rozmarynem oraz z sezamem.
Czy paluszki kukurydziane można podawać dzieciom?
Paluszki kukurydziane to bardzo dobra alternatywa dla dzieci, którym lepiej jest je podać niż te klasyczne, słone. Warto sprawdzić, czy mają dobry skład- te najlepsze wyprodukowane są wyłącznie z kukurydzy, bez dodatków.
Czy w Albert Fresh dostaniemy paluszki dedykowane dzieciom?
Oczywiście, paluszki dla dzieci oferują m.in. marka Beskidzkie jak i Lajkonik. Paluszki dla dzieci są zdecydowanie delikatniejsze w smaku, mają ograniczoną ilość soli lub nie zawierają jej wcale. To świetna przekąska chociażby na spacerze.
Czy paluszki można jeść w jakiś niestandardowy sposób?
Tak, paluszki można użyć chociażby do sałatek jako chrupiący dodatek. Mogą w sałatce zastąpić w ten sposób chociażby grzanki, a wystarczy je jedynie połamać na mniejsze kawałki. Pyszną sałatkę z paluszkami można zrobić z wykorzystaniem ugotowanego batata, roszponki, fety, ziarenek granatu, pomidorków koktajlowych oraz pestek dyni lub słonecznika.