Orzechy i orzeszki to jedne z naszych ulubionych przekąsek. Nie dość, że można je pochrupać, co już samo w sobie daje dużo radości, to jeszcze możemy to robić ze świadomością, że podjadamy coś zdrowego. Najczęściej sięgamy po orzeszki ziemne, inaczej arachidowe, chociaż lubimy także spędzić wieczór filmowy z paczką mieszanki studenckiej czy chrupiąc inne rodzaje orzechów- np. nerkowca. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, jak dużą wartość odżywczą mają te niepozorne przekąski.
W Albert Fresh skomponowaliśmy dla Was całą gamę orzechów i orzeszków, a więc każdy znajdzie u nas swoje ulubione smaki. Fistaszki solone i bez soli, orzeszki w panierkach, mieszanki studenckie, orzeszki o smaku wasabi, papryki czy barbeque i wiele innych propozycji. U nas zrobisz zakupy wygodnie i szybko, bez wychodzenia z domu i bez stania w kolejkach. Zarejestruj się w naszym sklepie online, włóż wybrane produkty do wirtualnego koszyka, opłać zamówienie, a my z nim przyjedziemy pod wskazany adres w Krakowie lub w okolicy miasta. Zapraszamy!
Orzeszki arachidowe- zdrowa przekąska
Chociaż na fistaszki zwykliśmy mówić, iż są orzechami, to w gruncie rzeczy są to strączki. Ale to, co nie ulega wątpliwości to fakt, iż orzechy ziemne, czyli właśnie fistaszki zawierają najwięcej białka spośród wszelkich innych orzeszków i orzechów, a więc są bardzo cenione za wysokie wartości odżywcze. Z tego względu wykorzystuje się je często chociażby w kulturystyce i przyrządza na ich bazie np. sportowe koktajle, które mają przekładać się na odżywienie mięśni sportowca.
Pokrewieństwa orzeszków ziemnych lepiej jest szukać wśród soczewicy, soi i fasoli niż u orzechów. Należą one bowiem do rodziny roślin bobowatych i są strączkami. Uprawiano je już niemal 3500 lat temu na terenach Ameryki Południowej. Choć może to zaskakujące, ale badacze są niemal pewni, iż pradawni Inkowie mielili pierwsze masło orzechowe i to już oni odkryli masę dobrych korzyści wynikających z jedzenia orzeszków. Wraz z kupcami orzeszki trafiły do Europy, a dokładniej do Hiszpanii, a stąd zostały rozprzestrzenione także do Azji oraz do Afryki. W Ameryce Północnej orzeszki arachidowe stały się popularne dość późno, bo dopiero w XIX wieku. Zyskały tam popularność w dużej mierze dzięki cyrkowi, który to objeżdżał poszczególne stany i sprzedawał ze swoich wozów gorące orzeszki jako znakomitą przekąskę podczas oglądania widowiska cyrkowego. Orzeszki ziemne i masło orzechowe stały się integralną częścią racji sił zbrojnych podczas I i II wojny światowej co dodatkowo spopularyzowało te cenne produkty.
Arachidy nie są właściwie orzechami, lecz nasionami orzachy podziemnej. Tak jak sama nazwa skazuje, orzechy te rosną pod ziemią, a z jednej rośliny możemy zebrać nawet do 40 orzeszków. Orzech ziemny, by rósł potrzebuje dość ciepłych i słonecznych rejonów, gdzie liczba opadów nie jest zbyt duża. Dziś na większą skalę orzeszki ziemne uprawia się w Chinach oraz w Indiach, jednak duże plantacje znajdują się także w Argentynie, Brazylii, Malawi, Nigerii, RPA, Senegalu i Sudanie.
Dziś cenimy orzeszki ziemne głównie za ich smak i wiele wartości odżywczych. Uznaje się, iż w orzeszkach tych występuje nawet 13 różnych witamin oraz 26 składników mineralnych. Jak już wspomniano, to właśnie w arachidach znajdziemy najwięcej białka spośród innych orzechów. Poza białkiem orzeszki te zawierają w sobie bardzo dużo witaminy B3, czyli niacyny. To bardzo korzystne, ponieważ niacyna, inaczej witamina PP, ma ogromny wpływ na prawidłowe działanie mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Ponadto w orzeszkach tych znajdziemy zdrowe tłuszcze roślinne, sporo błonnika i wiele składników mineralnych, zwłaszcza potasu. Sporo w orzeszkach ziemnych również argininy, czyli aminokwasu, który bardzo korzystnie działa na przyrost masy mięśniowej, co doceniają liczni zawodowi kulturyści oraz osoby lubiące siłownię amatorsko.
Trzeba jednak pamiętać, iż orzechy są ogólnie kaloryczne, orzeszki ziemne także. 100 g orzeszków dostarczy nam nawet 580 kalorii. Gdy zjadamy garść orzeszków, dostarczamy organizmowi już 183 kalorie. Nie ma się co tym przejmować, jeśli pracujemy ciężko fizycznie lub umysłowo- kalorie są wskazane dla wydajnej pracy, a dobre substancje zawarte w orzeszkach są nieprzecenione i warto po nie sięgać.
Jak wykorzystać orzeszki ziemne?
Sposobów na wykorzystanie orzeszków ziemnych jest wiele, ale najczęściej sięgamy po nie jak po przekąskę do pochrupania. Towarzyszą nam podczas pracy, oglądania filmu, uczenia się, etc. Najpopularniejszymi orzeszkami są orzechy w skorupce (jeśli chcemy się "bawić" w ich obieranie) oraz orzeszki solone lub bez soli. Wymagania smakowe konsumentów jednak stale rosną i szukamy nowych, ciekawych smaków oraz rozwiązań. Dlatego też możemy dziś także kupić orzeszki ziemne w pysznych i bardzo chrupiących panierkach. Ci, którzy lubią ostre orzeszki na pewno skuszą się na przekąskę w panierce wasabi, ale mamy także wersje paprykowe czy o smaku barbeque i innych.
Orzeszki ziemne, poza tym, że są fajną przekąską "na ząb", są także dość szeroko wykorzystywane w kulinariach na całym świecie. Orzeszki ziemne są szczególnie mocno obecne w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w kuchni arabskiej. Orzeszki solone lub niesolone możemy wykorzystywać na wiele sposobów także w swojej kuchni i to na co dzień. Orzeszki w formie solonej idealnie podkreślą smak wieprzowiny w sosie słodko- kwaśnym, prażone orzeszki nadadzą się do pad thai, czyli tradycyjnego dania kuchni tajskiej, orzeszki niesolone możemy używać np. do dekorowania ciast (np. wielkanocnych mazurków) oraz do robienia mas do ciast z orzechami.
Co poza orzeszkami ziemnymi?
Na co dzień sięgamy nie tylko po orzeszki ziemne, ale możemy się skusić na pochrupania innych rodzajów orzeszków, niemniej smacznych i nie mniej zdrowych. Jednymi z bardziej lubianych orzechów są orzechy nerkowca- znajdziecie je chociażby w mieszankach jakie dal Was mamy. Orzechy te rosną na egzotycznym drzewie o nazwie nanercz zachodni. Orzechy te uprawia się głównie w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej, a są one dość blisko spokrewnione z mango oraz z pistacjami. Choć orzechy nerkowca uprawia się także w Indiach i w Wietnamie, to jednak te pochodzące z Brazylii są najsmaczniejsze i najsłodsze. Orzechy nerkowca mają dużą zawartość cennych roślinnych tłuszczy, ale sporo w nich także witamin A, D oraz E. . Orzechy nerkowca w diecie dostarczą nam też wapnia, fosforu, żelaza, potasu i miedzi. Warto po nie sięgać, jeśli zwykliśmy podjadać pomiędzy posiłkami. Ogólnie podjadanie orzechów i orzeszków jako przekąsek to jeden z najzdrowszych wyborów jakiego możemy dokonać. Dzięki zawartości tłuszczu wszelkie orzechy dość skutecznie hamują łaknienie, a ich bogaty skład korzystnie wpływa na samopoczucie.
Inne cenne orzechy to orzechy laskowe. Możemy je podjadać tak jak inne orzechy podczas uczenia się, pracy czy oglądania filmu, ale są także świetne jako dodatek do jogurtów, do granoli, do musli, do deserów czy do sałatek. Orzechy laskowe są bogate w cenne witaminy, wśród których wyróżnia się głownie kwas foliowy. Dodatkowo ten chrupiący przysmak jest znakomitym źródłem witaminy E (100 g zapewnia całkowite pokrycie dziennego zapotrzebowania!).
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać typowe mieszanki studenckie jako przekąskę?
Tak. Mieszanki takie to ciekawe kompozycje orzechów i bakalii, zdecydowanie warto po nie sięgać pomiędzy posiłkami. Mieszanki takie zawierają w opakowaniu np. orzechy nerkowca, orzeszki laskowe oraz ziemne, a ponadto często rodzynki, migdały i jagody goi. Te artykuły jak i pozostałe zakupy dowieziemy pod podany adres w Krakowie oraz w najbliższych gminach, jakie wyszczególniliśmy na naszej stronie www.
Czy orzeszki i orzechy to dobra przekąska dla dzieci?
Orzechy to idealna przekąska dla dziecka. Trzeba jednak podawać je starszym dzieciom, kilkulatkom- młodsze mogłyby się ewentualnie zakrztusić. Orzechy nerkowca, migdały, niesolone orzeszki ziemne czy jagody goi- to idealne przekąski dla dzieci, zdecydowanie lepsze niż wszelkie chrupki czy słodycze.
Czy orzechy w skorupce po rozłupaniu warto jeść ze czerwoną skórką?
Tak, choć jest jest ona cierpka w smaku. Skórka bezpośrednio pokrywająca orzeszek ziemny posiada w sobie bardzo wiele polifenoli. Takie substancje jak tokoferole oraz flawonoidy zawarte w skórce posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami.
Czy jedzenie orzeszków ziemnych jest wskazane u osób z chorobami krążenia?
Tak, oczywiście pod warunkiem, że są to orzechy niesolone. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które licznie występują w składzie orzeszków ziemnych, przyczyniają się do zapobiegania chorobom serca i miażdżycy.
Czy orzeszki ziemne mogą korzystnie wpływać na utratę zbędnych kilogramów?
Wszelkie badania pokazują, że tak. Spożywane w odpowiednich ilościach, przyczyniają się do przyśpieszenia procesu odchudzania, a to za sprawą NNKT, dzięki którym dochodzi do regulacji metabolizmu, oraz zapobiegania przyrostowi niepotrzebnej tkanki tłuszczowej.