Chrupki kukurydziane i tego rodzaju przekąski znamy już od najmłodszych lat dzieciństwa. Przekąski robione z kukurydzy to jedne z najwcześniej podawanych przekąsek, lekkie, łatwe do ugryzienia i przełknięcia przez dziecko, nie uczulające i chrupiące, wprost idealne do małych rączek. Na chrupkach kukurydzianych- choć coraz częściej także jaglanych- wychowują się więc kolejne pokolenia Polek i Polaków, a przekąska ta zostaje jedną z ulubionych na zawsze.
W delikatesach online Albert Fresh mamy dla Was wybór przeróżnych przysmaków, w tym także chrupek. Długie i krótsze, formie pałeczek, spirali i tradycyjnych chrupek, jaglane i kukurydziane, klasyczne w smaku i owocowe- każdy znajdzie u nas coś pasującego dla siebie. Nie dość, że kupicie u nas pyszne, chrupiące przekąski, to jednocześnie robicie zakupy z fotela lub zza biurka- bez wychodzenia z domu, marnowania czasu i stania w kolejkach. Ulubione chrupki i inne artykuły dowieziemy Wam pod podany adres w Krakowie lub w okolicy. By złożyć zamówienie wystarczy się u nas zarejestrować, wybrać artykuły i opłacić je- kilka prostych kroków, by mieć w domu, to czego potrzebujemy. Zapraszamy!
Chrupki kukurydziane- klasyk od dzieciństwa
Mając w domu małe dziecko często zastanawiamy się jaką przekąskę możemy mu podać, by jednocześnie była to przekąska zdrowa jak i bezpieczna dla takiego maleństwa. Chrupki kukurydziane zdają się być idealnym sposobem na coś do pochrupania dla małego dziecka i tak faktycznie jest. Poza musami owocowymi, owocami, chipsami robionymi z plasterków owoców czy warzyw, to właśnie chrupki kukurydziane można podawać dziecku jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Bez chrupek kukurydzianych nie ma dzieciństwa- bo komuż z nas nie kojarzą się one właśnie z pierwszymi latami życia? Dziś dodatkowo kupić możemy je w różnych ciekawych kształtach, np. spirali, co sprawia, iż są dla dzieci jeszcze bardziej atrakcyjnie i chętnie przez nie zjadane. Zaleca się, by chrupki kukurydziane pojawiły się w diecie małego dziecka wtedy, gdy skończy ono 5. lub 5. miesiąc życia. To czas dość intensywnego rozszerzania diety, a chrupki mogą być fajną propozycją obok warzyw, owoców, musów, etc.
To, za co lubimy dodatkowo wszelkie kukurydziane chrupeczki to fakt, iż zrobione są one jedynie z dwóch składników- z mąki kukurydzianej oraz z wody. Odpowiedzialny rodzic zawsze powinien to sprawdzić. Najlepszym produktem dla dziecka jest ten, którego skład jest najprostszy i nie ma w nim dziwnych i zbędnych dodatków. Chrupki kukurydziane są wynikiem mieszania mąki kukurydzianej z wodą w odpowiednich proporcjach i z wykorzystaniem odpowiednej technologii. Mieszankę tę poddaje się ekstruzji (przetwarzanie termiczno-ciśnieniowe produktów spożywczych), a następnie chłodzi. W taki sposób powstają uwielbiane przez dzieci chrupiące pałeczki. Chrupki kukurydziane kupić możemy w wersji tradycyjnej, ale także w wielu wersjach smakowych jakie lubi dziecko- truskawkowej, czekoladowej jak i innych.
Zdecydowanie lepiej jest unikać wszelkich chrupek kukurydzianych, które poza mąką czy kaszą kukurydzianą i wodą zawierają w składzie sztuczne barwniki lub aromaty.
Całkowicie naturalne chrupki są zdrowe oraz niskokaloryczne. Garść naturalnych chrupek kukurydzianych to około 20 kalorii. Mimo, iż są niskokaloryczne i dietetyczne, to jednak dość sycące- można je z powodzeniem dawać dziecku pomiędzy posiłkami, jednak nie powinny zastępować pełnowartościowego posiłku maluchowi. Chrupki kukurydziane to idealny sposób na ząbkowanie. Dziecko ma swędzące dziąsła, może być płaczliwe i rozdrażnione. Gryzienie chrupek może mu w tym czasie przynieść niemałą ulgę, a przy tym jest bezpieczne. W końcu chrupki kukurydziane to bardzo dobra przekąska jeśli chodzi o nabywanie przez malucha nowych, nieznanych dotąd umiejętności. Trzymanie w rączkach chrupek uczy dziecko trafiania do buzi, samodzielnego jedzenia, chwytania, trzymania w rączce, obracania, etc. Ponadto chrupki kukurydziane nie zawierają glutenu i są lekkostrawne. Można je podawać maluchom nawet wtedy, gdy cierpią oni na biegunki lub wymioty.
Chrupki smakowe
Z czasem jedzenie klasycznych chrupek kukurydzianych może się dziecku najzwyczajniej znudzić. Będzie wiem szukało ono nowych smaków, a my jako rodzice nowych rozwiązań. Jednymi z najczęściej wybieranych chrupek smakowych są chrupki orzechowe. To dość klasyczny smak, który lubią niemal wszyscy. Najczęściej wykorzystywanymi orzechami do produkcji takich chrupek są orzechy zimne, inaczej arachidowe (fistaszki). Orzechy te same w sobie są jednymi z najbardziej zdrowych orzechów, ponieważ zawierają największą ilość białka spośród wszystkich innych. Jako rodzice nie powinniśmy unikać wprowadzania orzechów do diety swojego dziecka. Wręcz przeciwnie- zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią jasno, iż orzechy i produkty je zawierające powinny być wprowadzane do dziecięcego menu dość wcześnie, bo nawet od 6. miesiąca życia. Takie podejście może zapobiec ewentualnej alergii na ten składnik diety. A orzechy są bardzo wartościowe i także z tego względu (poza walorami smakowymi) warto je podawać- chociażby w postaci chrupek orzechowych. Orzechy ziemne bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę E, kwas foliowy, żelazo, a także cenne sterole roślinne i fitoestrogeny, które bardzo wspomagają pracę układu krążenia.
Wybierając dla dziecka chrupki smakowe trzeba oczywiście zawsze sprawdzać skład. Orzechowe chrupki, które nadają się dla dziecka będą miały w swoim składzie nie więcej niż kaszę lub mąkę kukurydzianą, pastę z orzechów arachidowych, wodę, trochę oleju roślinnego i nic więcej. Często jest tak, że dobry producent umieszcza w swoim produkcie jakim są chrupki jeszcze więcej korzystnych składników, a więc poza tymi wymienionymi możemy czasem spotkać się także z suszonymi warzywami, jak np. marchew, pasternak, nać pietruszki czy cebula- to także może być ciekawe, nowe wrażenie smakowe dla malucha czy starszaka.
Chrupki jaglane
Obok chrupek kukurydzianych możemy także coraz częściej spotkać na sklepowych półkach chrupki jaglane lub jaglano- kukurydziane. Te również dostaniemy w wersji klasycznej lub smakowej- np. o smaku mango i w wielu innych wariantach uwielbianych przez dużych i małych.
Produkty jaglane zyskują wciąż na popularności i są ogromnie cenione przez dietetyków. Są one wytwarzane z prosa i zawierają w sobie całą masę dobrych składników. Chrupki jaglane jak i inne artykuły jaglane cenimy za to, iż nie zawierają glutenu, a także są bogate w witaminy z grupy B oraz w żelazo i miedź. Najwięcej w nich witamin B1, B2 i B6. Są niezwykle lekkie i delikatne, naturalne oraz zdrowe, wprost rozpływają się w buzi.
Wszelkie jaglane produkty są źródłem dobrej jakości białka oraz węglowodanów, są odżywcze, a przy tym bogate w witaminy i składniki mineralne. Jeśli nasze dziecko jest uczulone na gluten, chrupki jaglane będą dla niego idealne, ponieważ glutenu nie zawierają, a co za tym idzie nie uczulają. Po wszelkie jaglane produkty, w tym chrupki, warto sięgać także w czasie infekcji. Kasza jaglana wykazuje bowiem silne działanie przeciwwirusowe, wpływa także pozytywnie na stany zapalne błon śluzowych.
Czy w sklepie online Albert Fresh w Krakowie można dostać legendarne chrupki Tygryski?
Oczywiście, Tygryski chrupki to jeden z rekomendowanych przez nas produktów. Są one uwielbiane przez dzieci nie tylko, a teraz dostępne także w wersji bio. Chrupki Tygryski i inne produkty dowieziemy Wam pod sam dom- w Krakowie lub w ościennych gminach jak Niepołomice, Zielonki czy Gaj. Zapraszamy!
Jak wprowadzać orzechy i produkty orzechowe do diety malucha?
Orzechy i produkty je zawierające, np. orzechowe chrupki, można podawać już od 6. miesiąca życia. Trzeba to robić jednak stopniowo, tak samo jak np. jajka czy gluten. Podajmy maluchowi kilka chrupek, sprawdźmy jak na nie reaguje i oceńmy, czy nie wywołują one żadnych niepożądanych alergii.
Co poza lekkostrawnymi chrupkami można podawać dzieciom w ramach przekąsek?
Idealne dla dziecięcych rączek będą poza chrupkami także wszelkie suszone owoce i warzywa, plasterki świeżych owoców i warzyw, wafelki ryżowe, piramidki zbożowe oraz kabanosy.
Dlaczego warto wybierać produkty opatrzone znakiem bio?
Takie produkty nie dość, że są zdrowe, to są także produkowane w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego. Przykładem takiego produktu są chrupki Tygryski bio, które pomagają rodzicom zadbać nie tylko o jadłospis najmłodszych, ale również o wykształcenie w nich świadomości ekologicznej już od najmłodszych lat.
Co to znaczy, że chrupanie pobudza procesy myślowe?
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego ucząc się lub pracując przy komputerze lubicie coś pochrupać? Otóż jak się okazuje, gdy jemy coś twardego uruchamiają się w naszym mózgu procesy odpowiadające za uczenie się oraz zapamiętywanie. Warto więc zawsze mieć pod ręką marchewkę, jabłko, chrupki kukurydziane lub orzeszki- zwłaszcza, gdy robimy coś kreatywnego, wymagającego wykonania pewnych analiz lub zapamiętania. Smacznego!