Gorzka czekolada znana jest każdemu na całym świecie. Nie ma osoby, która by jej nie uwielbiała, choćby za niezwykły smak oraz aromat. W łatwy sposób można się od niej uzależnić, jednak zajadając czekoladę gorzką w rozsądnych ilościach, można skorzystać z jej wielu prozdrowotnych właściwości. W dzisiejszych czasach gorzką czekoladę można kupić w przeróżnych formach i z różnymi dodatkami. Czekoladę gorzką coraz częściej wykorzystuje się do wypieków oraz innych wyrobów cukierniczych. Aby uzyskać gorzką czekoladę, należy zmieszać ze sobą miazgę kakaową, masło kakaowe oraz cukier. Im więcej zostanie użytej miazgi, tym silniejszy i o wiele bardziej gorzki będzie smak końcowy. Przy tego typu czekoladzie czasami dodawane są domieszki, które mają na celu wzbogacenie smaku. Czekolada gorzka jest o wiele twardsza od mlecznej i bardziej krucha. Zazwyczaj posiada pomiędzy 50 – 80 % zawartości kakao. Głównie, dlatego posiada o wiele mniej cukru niż czekolady smakowe. Gorzka czekolada ma ciemniejszy kolor, natomiast jej smak określa się jako nabyty, głównie dlatego, że jest on wytrawny, gorzki, bardzo złożony oraz zostawia po sobie długo trwający efekt. Sprawia to, że czekolada gorzka zaliczana jest do niektórych przysmaków – wytrawne wino, ostrygi, oliwki, kawior, whisky czy sery pleśniowe, które będą nadać się dla dojrzałych podniebień.
Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia gorzkiej czekolady?
Na podstawie badań, które zostały przeprowadzone w Szwecji, stwierdza się, że jedząc minimum pięć gramów dziennie czekolady gorzkiej przez około tydzień, zmniejszy się ryzyko zawału serca wśród kobiet. Dodatkowo, niebezpieczeństwo związane z wystąpieniem zawału zostało zminimalizowane co najmniej o dwadzieścia procent. Również regularne przekąszanie gorzkiej czekolady pomaga w zredukowaniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz zmniejszeniu ciśnienia krwi. W związku z tym, zasadniczo zmniejsza prawdopodobieństwo w wystąpieniu zawału serca. Czekolada gorzka zawiera w sobie bardzo dużo błonnika, dlatego uważana jest za produkt wywołujący uczucie sytości. Błonnik ma za zadanie chronić przed chorobami serca, udarami oraz rakiem jelita grubego. Spożywając znacznie więcej błonnika, może zmniejszyć się ryzyko przedwczesnego zgonu. Niedobór błonnika w codziennych produktach żywieniowych, może okazać się decydujące w rozwoju otyłości. Dodatkowo, dzięki błonnikowi zmniejsza się apetyt, co sprawia, że nie ma się ochoty na jedzenie innych produktów, które sprawiają, że przybiera się na wadze.
Stwierdza się również, że częste spożywanie gorzkiej czekolady ma pomagać w walce z cukrzycą, ponieważ wzmaga wrażliwość na insulinę. Czekolada gorzka bogata jest we flawonoidy, czyli antyoksydanty, których właściwości chronią skórę przed szkodliwymi działaniami promieni UV. Jedna kostka jednak nie wystarczy, aby w pełni ochronić skórę, dlatego jeśli wychodzi się na słońce, warto użyć kremu z odpowiednim filtrem. Teobromina jest szczególnym składnikiem ze wszystkich, jakie posiada gorzka czekolada, bowiem pomaga uspokoić niespodziewany atak kaszlu. Czekolada gorzka działa przeciwzakrzepowo, usprawniając cyrkulację krwi w organizmie. Daje ona podobne efekty, jak przy zażyciu aspiryny. Dzięki gorzkiej czekoladzie większa ilość krwi zostaje przetransportowana do ludzkiego mózgu. Czekolada przyczynia się także do polepszenia wzroku. Prawdziwa i najlepsza gorzka czekolada, która posiada największą ilość flawonoidów, to taka, która ma co najmniej siedemdziesiąt procent zawartego kakao. Dla przykładu – Cocoa czekolada gorzka z orzechami pekan, dostępna w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie. Jedząc często taką czekoladę, ma się zagwarantowane zdrowie oraz siłę wielu organów w ciele, a przede wszystkim mózg oraz serce, które są niezwykle ważne.
Czym wyróżniają się najnowsze gorzkie czekolady od Wedla?
Wedel wrócił do korzeni niezwykłych smaków i wprowadził na rynek trzy rodzaje gorzkiej czekolady. Czy różnią się one czymś między sobą? Czekoladowy odcień i zawartość ziaren kakao z Ghany – im ciemniejsza tabliczka, tym posiada więcej kakao. Zwolennicy słodyczy, będą mieli okazję skosztować odrobiny gorzkiego smaku za pośrednictwem „Lekko Gorzkiej” z 50% zawartością kakao. Dla odważniejszych zjadaczy została stworzona „Gorzka Klasyczna”, która zawiera w sobie 64% kakao. Natomiast dla smakoszy z bardziej wymagającym podniebieniem, przeznaczona jest „Mocno Gorzka”, w której znajduje się aż 80% kakao.
Wedel gorzka czekolada przywróci magiczne wspomnienia o smakach dzieciństwa, co wywoła uśmiech na twarzach wszystkich klientów. Nie tylko dojrzałych wielbicieli wykwintnego smaku czekolady Wedel gorzkiej, ale również tych osób, które zwracają uwagę na wszystkie zalety zdrowotne aromatycznej, słodkiej przyjemności, jaką daje im czekolada gorzka Wedel. Każda czekolada Wedel gorzka z nowej linii, jest naturalnym źródłem magnezu i wyróżnia się niezwykłym smakiem. Jego sekret znajduje się w mocno czekoladowych ziarnach kakao, które pozyskane zostały z upraw w Ghanie, które spełniają bardzo wysokie standardy jakości.
Marka zabiera użytkownika w podróż po krainie czekolady gorzkiej Wedel powoli stopniując wrażenia. Czekolada „Lekko Gorzka” z 50% kakao w składzie, jest doskonałą propozycją dla każdego, kto lubi osładzać sobie życie, jednak chciałby spróbować czegoś, co ma trochę bardziej szlachetny smak. Wedel gorzka czekolada z kakao 50% idealnie sprawdzi podczas pieczenia jako polewa do ciast. Czekolada Wedel gorzka z 64% kakao, dostępna w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie, przywróci wielbicielom czekolady czasy dzieciństwa, kiedy to na półkach kilkadziesiąt lat temu królowały takie słodycze. Czekolada gorzka klasyczna będzie idealną przekąską w trasie lub w czasie pracy. Można ją również stosować do wypieków.
Najbardziej wyrazistą odsłoną linii dla miłośników czekolad jest „Mocno Gorzka” z 80% kakao. Zadedykowana dla tych, którzy są fanami mocnych doznań smakowych. Wedel gorzka czekolada z 80% kakao zawiera w sobie najwięcej magnezu oraz najmniejszą ilość cukru w nowej linii czekolady gorzkiej Wedel. Będzie ona odpowiednią propozycją na przekąskę dla osób, które dbają o dietę.
Jak powstaje gorzka czekolada? Czyli historia pierwszej tabliczki
Produkcja ciemnej, gorzkiej czekolady wymaga precyzji. Ciemna czekolada zawierająca większą ilość kakao, tworzona jest przez producentów z niepowtarzalną starannością. Dzięki temu, można jej nadać intensywny oraz bogaty, czekoladowy smak. Intensywna, ciemna czekolada zawiera 70% kakao, często również pochodzenia ekologicznego, z certyfikowanych upraw kakaowca w Ghanie. Można dzięki temu wyprodukować mieszankę, która rozpieści nawet te najbardziej wytrawne podniebienia.
Pierwszy etap, w którym przygotowuje się ciemną, gorzką czekoladę, jest tak zwane konszowanie, przypominające wyrabianie ciasta. Prawdziwi fachowcy od czekoladowych specjalności, tak samo, jak mistrzowie kuchni, posiadają swoje sprawdzone sposoby na to, by wydobyć wykwintny smak czekolady gorzkiej – tradycyjne i długotrwałe mieszanie dwóch prostych składników, którymi są kakao i cukier. Pozwala to w pełni na rozwinięcie się bogatych aromatów w wysokiej temperaturze. Całość zaczyna się jednak od wymieszania masy w niskiej temperaturze, która powoli się zwiększa, by odparować obfitość wody oraz pozyskać pełny czekoladowy aromat.
Przykuwa się do tego szczególne dużo uwagi, żeby masa była delikatnie oraz wystarczająco długo mieszana. Dzięki temu, można dogłębnie rozwinąć czekoladowy zapach oraz pozwolić, by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. W efekcie otrzymuje się konsystencję o jedwabistej oraz gładkiej strukturze. Zdarzają się producenci, którzy dodają ostre dodatki, aby czekolada gorzka nabrała temperamentu, a czasem dodają wanilię, aby smak czekolady został złagodzony. Bez względu na ten szczegół, gorzka czekolada zawsze zachowuje swój odcień oraz intensywność.
Kto powinien uważać na regularne spożywanie gorzej czekolady?
Na regularne spożywanie gorzkiej czekolady powinny uważać osoby, które mają chorobę refleksową żołądka, osoby nadwrażliwością pokarmową, osoby z kamicą nerkową, osoby chorujące na migrenę, osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne oraz osoby otyłe powinny uważać na czekoladę w dużych ilościach.
Gdzie w Krakowie można kupić bezglutenową czekoladę gorzką?
Delikatesy Albert Fresh w Krakowie mają w swojej ofercie bezglutenową czekoladę gorzką od firmy Torras. Czekolada jest bez dodatku cukru, w składzie posiada naturalny słodzik – maltitol. Produkt najlepiej przechowywać w suchym oraz chłodnym miejscu.
Czy gorzka czekolada może powodować zaparcia?
Gorzka czekolada nie powoduje zaparć, o ile faktycznie jest gorzka oraz posiada co najmniej 43% kakao. Jednocześnie czekolady gorzkiej nie należy postrzegać jako produkt spożywczy, który może te zaparcia złagodzić.
Czy gorzka czekolada może powodować trądzik?
Nie ma dowodów, które potwierdzałyby wpływ czekolady na trądzik. Gorzka czekolada zawiera w sobie sporo przeciwutleniaczy, które doskonale wpływają na stan skóry. Natomiast produkty z wysokim indeksem glikemicznym, które podnoszą poziom cukru we krwi, mogą zaostrzać trądzik.
Czy gorzka czekolada może uczulać?
Uczulenie na czekoladę występuje głównie u dzieci. Jego objawy należą do typowych. Po spożyciu gorzkiej czekolady mogą pojawić się wypryski skórne, świąd lub katar sienny. Za reakcję alergiczną nie odpowiada jednak sama czekolada, tylko jeden ze składników.