Czekolada to produkt, który wytwarza się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, a także substancji słodzących. W składzie mogą znajdować się dodatkowe składniki, wszystko zależy od tego, jaki to jest rodzaj czekolady. Czekolada mleczna oprócz kakao, posiada także inny główny składnik – jest nim mleko lub proszek mleczny. Oprócz tego, zawartość kakao zazwyczaj nie przekracza 50%. Mleczna czekolada, to jeden z najbardziej popularnych oraz lubianych przez społeczność rodzajów słodyczy. Spożywa się ją w formie przekąski, ale także stosuje jako bazę lub dekorację w cukiernictwie i nie tylko. Czekolada mleczna musi zawierać w sobie nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej, 14% masy mlecznej, jak również 2.5% odtłuszczonej, suchej masy kakaowej. Tłuszcz ogólnie stanowi w przybliżeniu 25%, a w tym 3.5% zajmuje tłuszcz mleczy. Mleczna czekolada posiada wspaniały smak, zapach oraz aromat. Za każdym razem poprawia humor, dodaje sporo energii do działania likwidując przy tym zmęczenie. To słodki narkotyk, który mimo, iż bywa kaloryczny, ma również właściwości zdrowotne.
Jakie składniki oraz właściwości ma czekolada mleczna? Czytajmy skład!
Mleczna czekolada to produkt wysokokaloryczny, który zawiera w sobie niemałe ilości tłuszczu oraz węglowodanów. W stu gramach czekolady jest około pięćset czterdzieści kalorii. Podstawowy skład czekolady mlecznej zawiera cukier, miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy, a także spore ilości mleka. Dodatkowo w czekoladzie mogą znaleźć się substancje wzmacniające smak, jak również różnego rodzaju dodatki. Czekolada, która ma w sobie najwięcej kakao, jest najzdrowsza oraz przez wiele osób uważana, jako najsmaczniejsza. Oprócz tego, czekolada bogata jest w wiele dobrotliwych, biologicznie aktywnych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Flawonoidy, są substancjami mineralnymi oraz witaminami, które w zestawieniu ze smakiem, jaki daje czekolada, oddziaływają nie tylko na pozytywne samopoczucie, ale również wzbogacają organizm w cenne składniki. Niezwykle istotną rolę w systemie obronnym przeciw wolnym rodnikom pełnią flawonoidy z bardzo dużym potencjałem antyutleniającym. Najważniejszymi witaminami i minerałami, jakie zawiera w sobie czekolada są: B1, B2, B5, B6, B12 i kwas foliowy oraz żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Przeciwutleniacze zawarte w mlecznej czekoladzie, zbawiennie wpływają na kondycję całego organizmu, szczególnie pracę serca. Hamuje również proces utleniania lipoprotein oraz zapobiega agregacji płytek krwi. Obniża także ryzyko zachorowania na wiele chorób. Czekolada mleczna bogata jest w kofeinę i teobrominę, które pobudzają układ nerwowy, poprawiają oraz wzmacniają koncentrację, usuwając efekty zmęczenia. Poprzez zawartość kakao, czekolada to jeden z wielu produktów, który wspomaga prawidłową pracę mózgu. Spożywając ją w momencie stresu oraz zwiększonego wysiłku, zwłaszcza psychicznego, będzie neutralizować skutki tego stresu. Natomiast zawartość magnezu oraz potasu będzie pozytywnie wpływać na kurczliwość mięśni. Podczas wybierania czekolady, trzeba kierować się dużą zawartością brązowego proszku. Mleczna czekolada posiada wysoką wartość kaloryczną, ale posiada również mnóstwo istotnych substancji odżywczych. Dlatego, raz na jakiś czas, warto pozwolić sobie na odrobinę czekoladowej przyjemności.
Dlaczego warto jeść mleczną czekoladę? Za co cenimy ją najbardziej?
Wspomniane wcześniej flawonoidy, które znajdują się w mlecznej czekoladzie, jak wiadomo, odpowiadają za płytki krwi, aby się z sobą nie łączyły. Z tego powodu, może wystąpić mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się zakrzepów oraz zawałów serca. Ścianki naczyń krwionośnych staną się uelastycznione. A zawarte w czekoladzie polifenole, wpłyną na poprawę pracy układu krążenia. Będą rozkurczać naczynia krwionośne, co sprawi, że krew będzie łatwiej przepływać. Dzięki temu nie będą się wytwarzać skrzepy. Czekolada mleczna składa się z dużej ilości składników, które pozytywnie wpływają na poprawę samopoczucia oraz działa zbawiennie na system nerwowy, co przyczynia się do sprawności intelektualnej. Powoduje wyciszenie i zmniejszony stan nerwowości. Badania udowodniły, że mleczna czekolada spożywana przez kobiety w ciąży, wspaniale wpływa na płód. Wygląda na to, że czekolada jest najmniej szkodliwa na zęby, w porównaniu z wszystkimi słodyczami. Ponadto, posiada składniki, które powstrzymują rozwój próchnicy. Informacja ta sprawiła, że Japońscy naukowcy pracują nad stworzeniem pasty do zębów, która będzie wzbogacona o ekstrakt z łusek kakao. Pomimo tego, że czekolada mleczna, jak w przypadku innych słodyczy, zawiera węglowodany, które rozkładając się – mogą szkodzić zębom, utrzymuje się w ustach dość krótko, ponieważ szybko się rozpuszcza i od razu zostaje połknięta. Jest na pewno mniej szkodliwa, niż cukierki typu toffi lub inne, które lubią przyklejać się do zębów. Dla zachowanie bezpieczeństwa
Jakie marki mają szeroki wybór mlecznej czekolady i co je wyróżnia na tle innych?
Wybór czekolad na sklepowych półkach jest ogromny. Producenci stale konkurują ze sobą w wymyślaniu przeróżnych smaków oraz rodzajów swoich wyrobów. Poza smakiem, ważny staje się także wygląd czekolady, który ma wyróżniać się na tle innych oraz przyciągać stałych, jak i nowych klientów. Zatem coraz mniej zadziwiające jest, że w sklepie można znaleźć czekoladę z bąbelkami, mleczną z domieszką białej lub gotowe kostki czekolady, których nie trzeba już łamać – jak w przypadku mlecznej czekolady Schogetten, którą można zakupić w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie. Czekolada Alpen Gold wyróżnia się szerokim wyborem produktów mlecznych z różnymi dodatkami, które zaspokoją podniebienie każdego miłośnika czekolad. Jedną z pierwszych, która szczególnie różni się od swoich czekoladowych koleżanek, a jaką możemy napotkać w marketach to Alpen Gold czekolada z okienkiem, która posiada także orzechy laskowe w całości. Czekolada podzielona jest na grubsze paseczki w ciemnym kolorze, które z łatwością można przełamać i cieszyć się niezwykle mlecznym smakiem z dodatkiem orzechów. Następną w kolejności czekoladą Alpen Gold jest czekolada mleczna orzechowo rodzynkowa. Choć zapewne nie wszyscy będą fanami rodzynek, które tak bardzo często są nielubianym dodatkiem sernika. Alpen Gold czekolada truskawkowa to na pewno częsty gość u nie jednej osoby. Kto nie lubi truskawek? Zmniejszają ryzyko chorób serca, odkwaszają organizm, obniżają ciśnienie krwi, a co najważniejsze – mają działanie odchudzające. Czekolada Alpen Gold mleczna bąbolada to zdecydowanie wybór nie tylko dla dorosłych, ale przede wszystkim dla dzieci, które będą zafascynowane nowym czekoladowym odkryciem. Bowiem uczucie rozpływających się w ustach bąbelków to niesamowite przeżycie dla małych odkrywców, których wyobraźnia działa na podwójnych obrotach. Również marka Wedel próbuje prześcignąć inne marki w wyborze czekolady mlecznej. Luksusowa czekolada mleczna w formie pasków z całymi orzechami to zdecydowanie konkurencja dla czekolady Alpen Gold. Paseczki są o wiele jaśniejsze niż te u Alpen Gold, a orzechy wychodzą z każdej możliwej strony. Marka posiada również podobną czekoladę w kostkach oraz z okienkiem. Na różnorodność ze smakami nie można również narzekać z Wedel mocno mleczna, która prezentuje się na sklepowych półkach nie tylko w wersji tradycyjnej, ale również z takimi dodatkami, jak orzechy laskowe, cynamon i wafelki, krówka i wafelki, migdały, bakalie, czy nawet Corn Flakes. Czekolada mleczna Wedel potrafi także zaskakiwać swoich klientów nietypowymi smakami, takimi jak cebula czy grzaniec. Jest to dość mało spotykane, co na pewno wyróżnia markę na tle innych.
Czy w Krakowie można gdzieś dostać dużą czekoladę mleczną powyżej 100g?
Tak, jak najbardziej można. Delikatesy Albert Fresh w Krakowie polecają w swojej ofercie czekoladę mleczną od marki Terravita. Produkt idealnie sprawdzi się nie tylko na co dzień jako przekąska, ale również jako dodatek do prezentu urodzinowego lub imieninowego. Kto nie lubi dostawać słodyczy w prezencie?
Czy czekolada mleczna powinna mieć w składzie mleko w proszku?
Czekolada mleczna bardzo nie lubi wody, wobec tego, do jej produkcji nie można używać mleka w formie płynnej. Na liście składników czekolady mlecznej, można zazwyczaj znaleźć pełne lub odtłuszczone mleko w proszku.
Dlaczego w niektórych czekoladach jest mleko?
Mleko oraz mleko w proszku dodają się do czekolady mlecznej, aby nadać jej słodszego, bardziej kremowego i łagodniejszego smaku, niż w przypadku ciemnej czekolady. Wysoka zawartość kakao sprawia, że czekolada jest bardziej krucha, dlatego czekolada mleczna w porównaniu z nią będzie bardziej miękka.
Czy czekolada mleczna zawiera gluten?
Glutenu nie zawierają jedynie podstawowe produkty, z których zostaje wytworzona czekolada. Chodzi tu o miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy oraz mleko tradycyjne, jak również te w proszku, które wykorzystuje się do produkcji mlecznych czekolad.
Czy czekolada mleczna smakuje tak samo, jak czekolada wegańska?
Nie. Czekolada wegańska różni się smakiem od tradycyjnej mlecznej czekolady. Mleko w sumie nie jest potrzebne do czekolady. Kilku firmom udało się osiągnąć kremową konsystencję przy użyciu opcji bezmlecznych – mleka kokosowego, owsianego, z nerkowców, a nawet z orzechów laskowych. Również niektóre firmy z branż spożywczych pracują nad stworzeniem bezmlecznych białek mleka, które marki wykorzystywałyby do produkcji produktów.