Cytrusy, czyli pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonka oraz grapefruit są jednymi z najważniejszych owoców, których drzewa uprawia się na skalę przemysłową. Wszystkie wymienione owoce cytrusowe są dostępne w sklepie internetowym lub stacjonarnie w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie. Gdy sezon na świeże, polskie owoce powoli dobiega końca, może to oznaczać, że po drugiej stronie globu w pełni słońca zaczynają dojrzewać cytrusy. W marketach można wtedy spotkać pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonkę oraz grapefruita w atrakcyjnych cenach. Czy kupowanie ich jest dobrym wyborem? Owoce cytrusowe są niezbędnym źródłem witaminy C, która jest antyoksydantem pomagającym chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo, pozwala ona lepiej przyswoić się żelazu, a także wspiera odporność i pracę układu nerwowego. W sezonie owocowym, zapotrzebowanie na witaminę C w łatwy sposób można uzupełnić poprzez spożywanie chociażby porzeczek, papryki oraz zielonych warzyw, które zawierają spore jej dawki. W jaki jednak sposób sobie radzić, gdy trzeba zdecydować się na kupno importowanych owoców jesienią lub zimą? Cytrusy to jedne z najczęściej uprawianych owoców na świecie. Występują naturalnie i są uprawiane w Azji, Australii, ciepłych obszarach Ameryki Północnej i Południowej, a także w klimacie śródziemnomorskim Europy. Posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Powinno się je spożywać głównie zimą, gdy sezon na świeże owoce się kończy, a zaczyna sezon przeziębień. Warto dowiedzieć się, jakie są rodzaje cytrusów oraz jakie mają wartości odżywcze. Owoce cytrusowe zawierają wiele witamin, składników mineralnych, aktywnych naturalnych związków chemicznych, ale są też doskonałym źródłem błonnika. Grapefruit oraz limonka oraz cytryny są bardzo niskokaloryczne. Mandarynki i pomarańcze posiadają trochę więcej kalorii, ale nadal nie są zbyt tuczące. Najpopularniejszymi cytrusami są zdecydowania pomarańcze, które najczęściej podawane są w postaci świeżo wyciskanego soku do śniadania.
Najbardziej popularne cytrusy w Polsce – jak bardzo są zdrowe?
Grapefruit powstał ze skrzyżowania słodkiej pomarańczy i pomelo. W marketach dostępny jest w kolorze różowym, białym, zielonym lub czerwonym. Ma kwaśny oraz lekko gorzkawy smak. Grapefruit uważany jest za najzdrowszy z wszystkich cytrusów – oprócz tego, że zawiera takie witaminy, jak C, A i z grupy B, to również minerały, jak magnez, potas, mangan i fosfor. Owoc ten dostarcza organizmowi ogromną dawkę flawonoidów. Bardzo cenna jest przede wszystkim naringina wykazująca właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne – działa również hamująco na proces nowotworowy. Aby całkowicie skorzystać z właściwości dobroczynnych grapefruita, powinno się go spożywać z białą błoną, która okrywa miąższ. Co prawda, nie jest ona zbyt smaczna, jednak to ona posiada naringinę. Pomarańcze tak samo, jak inne cytrusy, są dobrym źródłem witaminy C. Zawierają również karotenoidy, flawonoidy oraz związki lotne, które odpowiadają za aromat pomarańczy. Oprócz tego, są źródłem witamin z grupy B i potasu. Miąższ pomarańczy posiada kolor od jasno pomarańczowej do ciemno pomarańczowej i ma słodko kwaśny smak. Pomarańcze tuż obok cytryn, są najbardziej popularnymi cytrusami. Wystarczy, że będzie się jadło jedną pomarańczę dziennie, a pokryje się zapotrzebowanie na witaminę C. Pomarańcze zawierają cenne składniki, takie jak witaminy z grupy B, potas, wapń, miedź, a także błonnik pokarmowy. Mandarynki mają lekko spłaszczony kształt, a ich smak jest delikatniejszy i słodszy, niż pomarańcze. Cytrusy te charakteryzują się jędrnym oraz lekko miękkim miąższem, jak i cienką skórką, łatwo oddzielającą się od miąższu. Mandarynki zawierają śladowe ilości witamin oraz składników mineralnych, natomiast wśród mikroelementów wyróżnia je zawartość witaminy C. Mandarynki, jako jedyne z cytrusów zawierają nobiletynę, która należy do grupy flawonoidów, a jej działanie jest niezwykle ważne w profilaktyce takich chorób, jak choćby cukrzyca typu drugiego, miażdżyca naczyń krwionośnych oraz otyłość. Mandarynki mają sporo witaminy A. Mogą korzystnie wpływać na wzrok i skórę. W mandarynkach można znaleźć magnez, wapń, potas i fosfor, jak również niewielkie ilości żelaza, cynku i sodu. Cytryny wyróżnia jajowaty, zwężający się ku dołowi kształt. W zależności od uprawy, cytryny mogą przybierać też inne kształty. Miąższ świeżych cytryn ma żółty kolor. Mają one głównie kwaśny smak, choć zdarza się, że cytryny mogą być lekko słodkie. Są dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B – B1, B5, B6, jak również żelazo, magnez, potas i wapń. W skład cytryn wchodzą terpeny, które pobudzają produkcję śliny, dlatego te cytrusy powinny być spożywane głównie przez osoby zmagające się z powolnym trawieniem. Cytryny przyczyniają się do usprawnienia metabolizmu. Mogą też posłużyć, jako środek oczyszczający organizm z toksyn. Limonka ma okrągły kształt, zieloną skórkę i miąższ. Charakteryzuje ją kwaśny smak, o wiele kwaśniejszy, niż cytryn. Limonka, jak inne wspomniane cytrusy, jest źródłem witaminy C, jednak zawiera jej znacznie mniej od cytryn. Posiada także mnóstwo flawonoidów, dlatego jest najzdrowszym cytrusem. Ponadto, limonka jest bogata w polifenole i terpeny. Jest ona mało kalorycznym cytrusem, którego wykorzystuje się zazwyczaj do przyrządzania drinków oraz bezalkoholowych koktajli. Ten mały owoc zawiera w sobie witaminy z grupy B, jak również minerały typy żelazo, wapń i miedź. Regularnie spożywając sok z limonki rozcieńczony wodą, pomoże odkwasić organizm, jak i wzmocnić układ immunologiczny. Natomiast Bioflawonoidy, które zawiera limonka będą działać moczopędnie oraz wspomagać naturalne mechanizmy oczyszczające organizm z toksyn.
Cytrusy – jakie mają działanie?
Cytrusy cieszą się nieustającym uwielbieniem. Ich orzeźwiający smak, pobudzający zapach, bogate wartości odżywcze oraz prozdrowotne właściwości są bardzo respektowane. Każdy owoc cytrusowy zawiera sobie coś dobrego, jednak nie każdy można spożywać z powodu alergii pokarmowych. Kobiety w okresie laktacji powinny unikać cytrusów, ze względu na ich alergizujący charakter. Zawierają one dosyć mało węglowodanów, ale za to dużo flawonoidów, dzięki temu można po nie sięgać bez obaw o sylwetkę – wspomagają one bowiem walkę z nadmiernymi kilogramami. Czy powinno się zwracać na coś uwagę w czasie kupowania cytrusów? Przede wszystkim, trzeba uważnie oglądać owoce oraz sprawdzać, czy są twarde i jędrne. Trzeba mieć na uwadze, że cytrusy mogą być spryskane środkami chemicznymi. Przed zjedzeniem ich, powinno się je dobrze umyć, a następnie ręce. Aby uniknąć chemii, warto wybierać bio owoce – zakup takich owoców może się wiązać z wyższą ceną oraz zdecydowanie mniejszą dostępnością w przeciwieństwie do konwencjonalnie uprawianych owoców. Gdy ma się zestresowany dzień, na podwieczorek poleca się właśnie cytrusy. W trakcie obierania cytrusów ze skórki uwalniają się olejki eteryczne, które mają działanie odprężające, co korzystnie wpływa na poprawę nastroju. Olejki cytrusowe charakteryzują się nie tylko oryginalnym zapachem, ale też zbiorem cennych właściwości, a to sprawia, że warto się z nimi zaprzyjaźnić na dłużej. Jak zatem je stosować? Pijąc – wystarczy dodać kroplę do szklanki wody, można nimi posmarować ciało lub dodać do kąpieli. Olejki cytrusowe wykorzystuje się w aromaterapii, a także podczas inhalacji. Cytrusy wzmacniają organizm, dodają też energii i pomimo pozorów mają działanie zasadowe na organizm. Owoce cytrusowe to świetna przekąska na drugie śniadanie albo podwieczorek. Doskonale będą się sprawdzać, jako składnik sałatek owocowych, warzywno owocowych, smoothie, koktajlów oraz soków. Cytrusy można również podawać na śniadanie, jako dodatek do musli, granoli, omletów, czy pancakes. Będą także ciekawym dodatkiem do ciasteczek, ciast, muffinków, domowych batoników zbożowych, jak i mogą być bazą do przetworów owocowych.
Czy cytrusy można wrzucać do kompostownika?
Czy można kompostować odpadki cytrusowe? Cytrusy, tak samo, jak każdy odpad roślinny, mogą być kompostowane, jednak trzeba dodawać je do kompostownika z rozwagą, ponieważ tutaj, tak samo, jak i w wielu różnych dziedzinach, również działa zasada – co za dużo, to nie zdrowo.
Czy cytrusy można przechowywać w lodówce?
Cytrusy, jak i mango, ananas, banany i awokado nie powinno się przechowywać w lodówce dlatego, że w zimnie tracą smak i aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. W chłodzie nie powinno się również trzymać owoców i warzyw, które potrzebują dojrzeć. Najlepiej przechowywać je w spiżarni lub w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
Czy w Krakowie można dostać cytrusy dobrej jakości?
Tak, jak najbardziej można. W ofercie sklepu internetowego, jak i stacjonarnie w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie można znaleźć szeroki wybór cytrusów najwyżej jakości. Bez problemu można znaleźć wszystko czego się potrzebuje. Sklep zawsze dba o to, aby klient był zadowolony z zakupów.
Czy można jeść cytrusy przy antybiotyku?
Problemem może okazać się fakt, że owoce cytrusowe poza bogactwem witamin zawierają także związki, które utrudniają wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, oraz zmniejszają jego stężenie we krwi. Dlatego nie należy popijać leków sokami cytrusowymi, najlepiej wodą.
Czy można jeść cytrusy przy karmieniu piersią?
Owoce cytrusowe oraz truskawki mogą wywołać reakcje alergiczne u dziecka, nie należy jednak eliminować ich z diety matki, która karmi piersią. Są bardzo zdrowe i dostarczają matce karmiącej wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.