Soczyste, chrupiące, słodkie, pięknie pachnące i kojarzące się z latem - bez wątpienia za to najbardziej lubimy owoce. Jabłka, banany, brzoskwinie, jagody, ananasy czy kiwi - większość z tych owoców spożywamy przez okrągły rok. Możemy to robić dzięki dobrze zaopatrzonym sklepom, a do takich należą delikatesy Albert Fresh - u nas kupisz zawsze świeże i aromatyczne cytryny, limonki, mango, a także wiele innych owoców - także tych egzotycznych. Zrelaksuj się w domowym zaciszu, a my dowieziemy najbardziej soczyste owoce pod same drzwi Twojego domu! Jeśli interesuje Cię co warto wiedzieć o owocach, by rozważnie je kupować i jeść tylko te najzdrowsze, to zapraszamy do poniższej lektury.
Wszystko o owocach, czyli co warto o nich wiedzieć?
Owoce wraz z warzywami tworzą podstawę piramidy żywienia, która została opracowana przed laty przez Instytut Żywności i Żywienia. To właśnie na tych produktach powinna opierać się dieta człowieka, a owoce powinny pojawiać się w naszym jadłospisie chociaż 1 - 2 razy dziennie. Owoce cechuje dużo większa zawartość cukrów niż w przypadku warzyw, dlatego powinny być one spożywane w mniejszej ilości. Warzywa powinny pojawiać się na naszym stole minimum cztery razy w ciągu dnia, owoce mogą być spożywane na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek - z większą ilością nie warto przesadzać.
Poza większą ilością cukrów, w owocach znajdziemy wszystkie te dobre składniki, jakie są obecne także w warzywach, a więc dużo w nich błonnika, antyoksydantów, witamin oraz soli mineralnych. Przykładowo owoce zielone są bogate w chlorofil, który świetnie wpływa na układ trawienny i reguluje pracę wątroby. Wszystko to przyjmowane wraz z jedzeniem każdego dnia pozwala zachować organizm w dobrym zdrowiu i dbać o jego witalność. Owoce są bogate we flawonoidy, czyli związki bioaktywne, które powszechnie występują w owocach oraz w warzywach. Mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące. Naszym celem powinno być dostarczanie każdego dnia jak największej ilości tych substancji. Co ciekawe, do dziś poznaliśmy około 4 tysięcy różnych związków flawonoidowych znajdujących się w liściach, kwiatach, owocach i nasionach roślin. Zaraz po flawonoidach trzeba wymienić błonnik, a więc drugi bardzo istotny dla naszego zdrowia związek, który najlepiej jest czerpać z owoców i z warzyw. Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, które ogranicza wchłanianie cholesterolu, obniża stężenie glukozy we krwi, daje uczucie sytości, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego i procesu trawienia. Błonnik pokarmowy chroni nas także przed chorobami nowotworowymi, a dorosła osoba każdego dnia powinna go spożyć między 20 g a 40 g.
Owoce są także, rzecz jasna, źródłem cukrów prostych, a więc ich jedzenie to dla nas zastrzyk energii. Owoce najlepiej jest więc jeść na śniadanie, kiedy to potrzebujemy dużej ilości siły i energii, by dobrze rozpocząć dzień. Rano mamy także możliwość szybciej te cukry strawić, bo bardziej aktywne są nasze enzymy trawienne - to pozwoli nie odkładać się cukrom z owoców w postaci tkanki tłuszczowej.
Najogólniej możemy podzielić owoce na obszar, z którego pochodzą, a więc na owoce ze strefy umiarkowanej (tu znajdą się owoce polskie, owoce leśne), owoce ze strefy podzwrotnikowej i zwrotnikowej: owoce egzotyczne, czyli tropikalne, etc.
Polskie owoce – cenny skład i niepowtarzalny smak
Główna zasada spożywania i owoców i warzyw to ta, by jeść głównie to, co rośnie obok nas i jeść sezonowo. Jako Polska słyniemy z bardzo długich tradycji sadowniczych i tradycji uprawy warzyw oraz owoców, mamy swoje owoce o bardzo dobrej jakości i warto z tego faktu czerpać jak najwięcej. Do polskich owoców zaliczymy (typowo polskich super foods) np.: jabłka, gruszki, porzeczki, truskawki, maliny, jagody, wiśnie, winogrona, jeżyny oraz śliwki.
Jako Polacy zdecydowanie najwięcej jemy jabłek i to bardzo dobrze, bo jabłka to ogromna kopalnia dobrych wartości odżywczych. Najbardziej cenione przez nas odmiany jabłek to najsłynniejsza Papierówka, ale i Ligol, Lobo czy Gala. Jabłka są bez wątpienia najbardziej dostępnymi owocami ze wszystkich owoców, są także bardzo bogate w rozpuszczalny błonnik roślinny. Jedno jabłko zawiera około 80 kalorii i zdecydowanie lepiej dla zdrowia jest jeść całe jabłka niż pić jabłkowe soki czy inne przetwory robione z tego owocu.
Chyba nikt nie wyobraża sobie lata bez polskich truskawek - wprost je kochamy! Truskawki to niewielkie owoce, którymi zajadamy się w czerwcu i w lipcu, a które także są pełne przeróżnych prozdrowotnych dobrodziejstw. Otóż truskawki mają niewiele kalorii, za to wiele witamin i soli mineralnych. Truskawka jest bardzo bogata w witaminę C, w błonnik, w wapń i fosfor, sam owoc ma silne właściwości odtruwające i oczyszczające.
Polska słynie także ze śliwek, które wygrzewają się do słońca całe lato, a jesienią goszczą na ciastach i w dżemach oraz wszelkiego rodzaju powidłach. Śliwki działają bardzo korzystnie na trawienie, mają dużo błonnika, a przy tym nie są bardzo kaloryczne. Śliwki wręcz kipią od witamin - znajdziemy w nich witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B, polifenole, katechiny i kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukru.
Owoce tropikalne – dlaczego je lubimy?
Tak samo często jak nasze rodzime owoce, także owoce egzotyczne goszczą na co dzień na naszych stołach. Ich zaletą jest to, iż są one dla nas dostępne niemal przez okrągły rok, uwielbiamy je za ich soczystość i egzotyczne smaki przywołujące wspomnienie słońca i lata. Jakie owoce tropikalne najlepiej wybierać?
Z całą pewnością uwielbiamy mango, chyba mało który owoc jest równie słodki i równie soczysty. Ale mango to nie tylko pyszny smak, ale bogactwo wartości. Owoc mango pochodzi z Indii i jest bardzo bogaty w witaminę C. Mango bogate jest także w witaminę A, która ma tutaj większe stężenie, niż w innych owocach, a także zawiera kwas glutaminowy o dobroczynnym działaniu na układ nerwowy.
Jednym z bardziej wartościowych owoców egzotycznych jest także awokado, które może być traktowane jako smarowidło zastępujące masło, a to dlatego, iż jest to owoc tłusty. Nie warto się jednak bać tego tłuszczu, ponieważ awokado bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo wskazane dla zdrowia - tłuszcze te ułatwiają rozpuszczanie się witamin i mają dobry wpływ na układ krążenia. Awokado bogate jest także w luteinę i antyoksydanty.
Innymi tropikalnymi owocami, po które warto sięgać chociaż kilka razy w tygodniu są: papaja, banan, granat, ananas, liczi oraz wszelkie cytrusy.
Jak wybierać owoce? Na co zwracać uwagę?
Świeżość i kondycja owoców, które kupujemy ma bardzo duże znaczenie dla ich wartości odżywczych i dla walorów smakowych. Dlatego warto wiedzieć jak odróżnić świeży owoc, od tego, który się powoli psuje czy jest gorszy jakościowo. Robiąc zakupy online nie możecie sami dotknąć czy powąchać danego owocu, ale w Albert Fresh możecie być pewni, że dostaniecie zawsze owoce najwyższej jakości! Wszystkie owoce i warzywa są przez nas starannie selekcjonowane.
Kupując jabłka sprawdzajmy, czy jest ono gładkie, niepomarszczone i jędrne. Wybierając cytrusy (cytryny, pomarańcze) trzeba zwrócić uwagę czy mają one odpowiedni ciężar (powinny wydawać się nadto za ciężkie jak na swoje rozmiary) oraz czy ich skórka nie jest miejscowo zmieniona. Jedno z największych wyzwań to umiejętne kupowanie owoców miękkich, a więc takich jak maliny, jagody, truskawki czy jeżyny - jak więc rozpoznać czy są dobrej jakości oraz świeże? Owoce takie powinny być suche (mokre szybko spleśnieją), powinny także być jędrne i nie mieć żadnych śladów pomarszczonej skórki.
Jakie owoce zalicza się do owoców leśnych?
Owoce leśne to zbiorcze określenie takich gatunków owoców jak: poziomki, czarne jagody, borówki brusznice, maliny oraz jeżyny. Owoce leśne to cała kopalnia różnorakich dobrodziejstw m.in. dużej ilości witaminy C, wapnia, żelaza, potasu oraz antyoksydantów.
Czy w Albert Fresh w Krakowie zamówię dobrej jakości cytrusy?
Nasza oferta bogata jest w owoce cytrusowe - m.in.: cytryny i limonki, a asortyment jest stale poszerzany. Owoce cytrusowe można zamówić u nas z dowozem na terenie Krakowa i do 30 km od granic miasta.
Jakie owoce podawać dzieciom?
Dzieci powinny jeść dużo warzyw i owoców i nie ma tu większego znaczenia jakie to będą gatunki. Każdy owoc i każde warzywo jest bardzo cenne dla rozwoju młodego organizmu. Jednymi z najbardziej polecanych owoców dla dzieci są: morele, truskawki, kiwi oraz jagody.
Jak przyrządzić zdrowe i smaczne śniadanie z owoców?
Najlepszym pomysłem na kolorowe i zdrowe śniadanie będzie owsianka z owocami i z jogurtem. By ją zrobić potrzeba szklankę płatków owsianych górskich, garść borówek, 2 garści malin, pół banana, pół garści granatu, kilka plasterków kiwi, 200 g jogurtu naturalnego i syrop klonowy. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przekładamy je do miski z jogurtem i całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy owoce, a całość polewamy odrobiną syropu klonowego. Takie śniadanie to energia na wiele godzin.
Czy owoce jedzone z orzechami lub nabiałem mają niższy indeks glikemiczny?
To prawda, jeśli spożywamy owoce w zestawieniu z tłuszczami pochodzącymi z migdałów, orzechów lub tłustego sera. Owoce takie będą wolniej podnosić poziom glukozy we krwi, mimo że są bogate w cukry. Wynika to z faktu, iż tłuszcz opóźnia trawienie węglowodanów.