Śmietana, śmietana kwaśna, śmietana do zupy, śmietanka 30%, słodkie śmietany, śmietany kremówki - czym bez nich byłaby nasza kuchnia? Śmietany to produkty, które są niezastąpione w przygotowywaniu wielu dań - zup, dań obiadowych, a także oczywiście pysznych deserów, ciast z dodatkiem bitej śmietany czy lodów ze ubijaną śmietaną kremówką i owocami. Jak powstaje śmietana, jakie są jej walory odżywcze i w jakim sklepie w Krakowie najlepiej zaopatrzyć się w świeżą i najlepszą jakościowo śmietanę?
Czy śmietana ma dla nas jakąś wartość odżywczą?
Odpowiedź jest oczywiście twierdząca, ale o tym za moment. Nikt chyba nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez śmietany - pod każdą jej postacią. Śmietana to baza zawiesistych zup, sosów, dipów, ale i składnik deserów, mas do ciast, ważny składnik muffinek, lodów i innych słodkości, które przecież ubóstwiamy. Śmietana to nośnik smaku dla każdego dania, a to za sprawą tego, że najogólniej mówiąc, jest ona tłuszczem. Czym jest śmietana? Otóż śmietana to produkt wchodzący w skład nabiału, produkowany ze śmietanki, czyli ze słodkiej śmietany. Można powiedzieć, iż śmietana to najwyższa warstwa surowego mleka, zbiera się ją z jego powierzchni wraz z całym tłuszczem jaki także przy powierzchni się oddziela. Kiedyś nasze babcie zbierały śmietanę z mleka właśnie tym sposobem, dziś w firmach mleczarskich pracę tą zastąpiły maszyny zwane centryfugami, które odwirowują mleko i separują z niego poszczególne produkty mleczne, w tym właśnie śmietanę. Następnie śmietana jest pasteryzowana oraz homogenizowana, rozrzedza się ją do pożądanej gęstości i zawartości tłuszczu- tak właśnie otrzymuje się śmietanę 30, śmietanę 18 i inne rodzaje śmietany, jakie kupujemy w sklepach. Poza tłuszczem śmietana zawiera w swoim składzie pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, witaminę A i witaminę B2.
Czasem wystrzegamy się śmietany widząc w niej jedynie tłuszcz i kalorie, ale trzeba pamiętać, że śmietana to przecież rodzaj nabiału i zawiera w sobie dużo pełnowartościowego białka, które jest ważnym składnik odżywczym dla naszego organizmu. Poza białkiem to kopalnia wapnia i fosforu - tak ważnych dla naszych kości oraz witamin. Co ważne wapń nie może być dobrze wchłaniany bez obecności fosforu - bo to właśnie fosfor odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia, bierze udział w syntezie biała oraz także wpływa na mineralizację kości.
Jeśli zechcemy prześwietlić skład standardowej śmietany 18, to wygląda ona następująco (% dziennego zapotrzebowania na dany składnik w 100g śmietany):
- białko - 4%,
- witamina A - 12%,
- fosfor - 12%,
- wapń - 11%,
- witamina B2 - 10%,
- witamina B12 - 5%,
- potas - 4%,
- selen - 4%.
Witamina A zawarta w śmietanie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz zdrowie skóry, witamina B2 jest odpowiedzialna za zapewnienie organizmowi stałego dopływu energii z pożywienia, a sama śmietana jest cennym składnikiem diety osób niedożywionych. Wartość kaloryczna 100 g śmietana wynosi około 200 kalorii.
Wciąż bardzo boimy się nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w różnych produktach, w tym także w śmietanie. Jak jednak uspokajają naukowcy, dietetycy i lekarze, nie ma jednoznacznych przesłanek, by takie tłuszcze miały destrukcyjny wpływ na układ sercowo- naczyniowy, niemniej jednak nie powinniśmy jeść śmietany łyżkami- we wszystkim wskazany jest umiar, ale i nie odmawianie się zaprawiania dań tym produktem. Dania zaprawione śmietaną mają daleko lepszy, bogatszy smak. Osoby bardzo dbające o linię mogą ją natomiast zastąpić z powodzeniem jogurtem naturalnym.
Śmietana- niezastąpiony nabiał w polskiej kuchni
Każdy z nas, kto wyrósł i wychował się na polskiej kuchni wie, jak duży udział w niej ma nabiał, w tym oczywiście śmietana - w każdej znanej postaci. Choć kuchnia polska jest bardzo zróżnicowana i cechuje się dużymi regionalizmami, to jednak nabiał i produkty nabiałowe są bez wątpienia jej wspólnym mianownikiem. Śmietana to główny składnik polskich, pysznych sosów i wszelkich dipów, jakie można dodawać do sałatek lub jeść przekąski z ich aksamitnym dodatkiem. Śmietana ma zastosowanie zarówno w daniach słodkich jak i słonych, w daniach obiadowych oraz w deserach. Do czego wykorzystywać określone typy śmietany? Oto mała ściągawka:
- śmietana 9, czyli śmietana jogurtowa, najchudsza z dostępnych rodzajów śmietany; można używać jej do sałatek i jako bazę do dressingów, jest świetna dla osób, które dbają o linię,
- śmietana 12 - trochę bardziej tłusta odmiana śmietany 9, świetnie nada się do sałatek oraz do zabielenia zupy,
- śmietana 18 - najpopularniejsza do zabielania zup, gęstsza niż śmietany 9 i 12, śmietana 18 jest najczęściej wykorzystywaną śmietaną w naszych kuchniach, ma najszersze zastosowanie,
- śmietana 22 - kremowa, o jeszcze wyższej zawartości tłuszczu, świetnie sprawdza się w sosach,
- śmietanka 30 - typowa śmietana do deserów; przed jej ubiciem warto ją dobrze schłodzić i ubijać zaraz po wyjęciu jej z lodówki.
Mówimy także często o kwaśnej śmietanie, czyli takiej typowej śmietanie jaką najlepiej kupić u prywatnego sprzedawcy na zielonym ryneczku- to idealny rodzaj śmietany, z którą można jeść ruskie pierogi czy polać nią słodki sos z truskawek podawany z makaronem, jako jedno z pyszniejszych dań letniej, polskiej kuchni.
Czy śmietanka to to samo co śmietana?
Śmietanka jest jednym z rodzajów śmietany, a dokładniej jest ona śmietaną jeszcze przed zakwaszeniem. Nie jest więc kwaśna jak typowa śmietana, jest łagodna i delikatna, ma bardziej mleczny niż śmietanowy posmak. Dzięki tym właśnie właściwościom jest to produkt dedykowany głównie do robienia deserów, ale śmietankę możemy także dodać z powodzeniem do czarnej kawy- zamiast mleka. Śmietanka sprawdzi się świetnie do owocowych zup, do naleśników oraz do pierogów z owocami- z jagodami, z truskawkami i innych. Śmietanki 30, 33 i 36% to idealne śmietanki do ubijania- sprawdzą się jako baza do mas i kremów stosowanych do przygotowania tortów, ciast, muffinek, etc. Takie śmietanki określa się śmietanami kremówkami. Śmietanka nie posiada dodatku cukru, a jej słodki smak jest rezultatem naturalnie występującego w niej cukru mlecznego.
Śmietana – produkt bez zawartości laktozy.
Nabiał bez laktozy stał się dziś czymś ogólnodostępnym i można go kupić w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie. Ta ogólnodostępność wynika z potrzeb wielu osób, które nie trawią tego mlecznego cukru jakim jest laktoza, a przy tym nie chcą odbierać sobie przyjemności jedzenia nabiału. Firmą, która wychodzi naprzeciw takim oczekiwaniom konsumentów jest Mlekpol- zarówno śmietana jak i śmietanka z Mlekopolu jest dostępna w wersji bez laktozowej. Śmietana bez laktozy, ale i inne rodzaje nabiału bez tego składniku, wytwarzana jest poprzez podanie do niej enzymu, który rozkłada laktozę na glukozę oraz galaktozę- nie zmienia to w ogóle smaku produktu, a eliminuje z niego niepożądany składnik.
A co z osobami mającymi alergię pokarmową na białko krowie? Takim osobom polecić można alternatywne produkty dla śmietany, a będą to np. śmietany wykonane z mleka roślinnego. Coraz częściej na sklepowych półkach znajdziemy śmietankę sojową, kokosową czy owsianą.
Gdzie w Krakowie dostanę szeroki wybór śmietany?
Polecamy nasz sklep Albert Fresh. Nie tylko ze względu na szeroki asortyment wszelkich rodzajów śmietany i śmietanki, ale i ze względu na dogodne zakupy wprost pod Twoje drzwi. Dowozimy zamówienia w Krakowie oraz do 30 km od jego granic.
Czy są osoby, dla których śmietana jest niewskazana?
Śmietany powinny unikać osoby z nietolerancją na białko mleka krowiego, ewentualnie spożywać ją z dużym umiarem i sporadycznie. Śmietana jest niewskazana- w dużych ilościach- dla osób odchudzających się, walczących z nadwagą oraz z otyłością.
Jakie dania wprost nie istnieją bez śmietany?
Jako Polacy jesteśmy wręcz wychowani na śmietanie! Chyba każdy z nas lubi takie rarytasy jak mizeria, pieczone ziemniaki, placki ziemniaczane, pierogi, sernik, naleśniki, zupy i gulasze- te dania nie byłyby tak pyszne i możliwe do zrobienia właśnie bez śmietany!
Ile śmietany dziennie mogą zjeść?
Wszystko zależy oczywiście od naszego zapotrzebowania energetycznego, które zależnie jest od warunków, stylu życia, wieku, płci i kondycji. Jeśli nasze dziennie zapotrzebowanie wynosi 2000 kalorii, to możemy w ciągu dnia spożyć od 200 do 400 kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych, w tym ze śmietany.