Twaróg to kolejny z produktów nabiałowych, jakie dostępne są w szerokiej gamie nabiału oferowanej przez sklep internetowy Albert Fresh. Staramy się codziennie, by trafiające do Was zamówienia i produkty były świeże i najlepsze jakościowo - dbamy szczególnie o to, by produkty nabiałowe, mięsne oraz warzywa i owoce transportować do naszych klientów w sposób szybki i z zachowaniem odpowiednich temperatur. Twaróg, czyli popularny biały ser, jest jednym z najpowszechniej wykorzystywanych serów w naszej kuchni - nie ma bez niego pysznych pierogów, past, naleśników, omletów, sernika. Kuchnia bez twarogu byłaby kuchnią dużo uboższą i mniej smaczną. A co wiemy o tym produkcie?
Twaróg - Czym jest, skąd pochodzi i co w sobie ma.
Twaróg jest kolejnym z produktów, który pochodzi rzecz jasna z mleka. Na naszych stołach najczęściej gości twaróg wyrabiany z mleka krowiego, jednak pierwsze białe sery powstawały z mleka koziego i z mleka owiec. Twaróg jest serem o białym lub lekko kremowym kolorze (zależy to od ilości tłuszczu zawartego w serze) oraz grudkowatej strukturze, choć czasem możemy znaleźć ser twarogowy zupełnie gładki - taki np. będzie twaróg na sernik, zwany twarogiem sernikowym.
Jak powstaje ten ser? Otóż do powstania twarogu niezbędny będzie skrzep mleczny powstający na skutek działania bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te obniżają pH mleka, czyli staje się ono kwaśne, dochodzi do procesu koagulacji. Mleko trzeba skwasić, a następnie podgrzewać, lecz nie zagotowywać. Biały ser następnie się ostudza i formuje się z niego dowolny kształt, jaki później znajdujemy w opakowaniach na sklepowych półkach. Tak wyprodukowany ser powinien mieć charakterystyczny, lekko kwaśny smak, który znamy chyba wszyscy. W sklepach, także w naszym supermarkecie online Albert Fresh, znajdziemy różne rodzaje twarogu, a wśród nich białe sery naturalne (półtłuste, tłuste, chude) jak i sery z ziołami, a także twaróg wędzony poddawany działaniu dymu wędzarniczego i bardzo aromatyczny. Przykładem takiego twarogu jest wędzony twaróg półtłusty, który wędzony jest dymem z drewna bukowo-olchowego. Coraz więcej polskich marek wychodzi do klientów z takimi mniej oczywistymi, ale za to przepysznymi produktami.
Ciekawostką niech będzie to, iż do wytworzenia 1 kg twarogu potrzebnych jest aż 10l krowiego mleka. A co takiego zawiera w sobie ten rodzaj nabiału? Otóż ser biały to bogate źródło pełnowartościowego białka, aminokwasów, magnezu, potasu, cynku, wapnia, witamin A,D,E i witamin z grupy B. Aminokwasy jakie zawiera biały ser muszą być przyswojone przez nas właśnie z pokarmem, gdyż nie jesteśmy w stanie sami ich sobie wytworzyć. Do takich aminokwasów zawartych w twarogu zaliczymy np. lizynę, która bierze udział w budowie białych krwinek, przeciwciał, enzymów i w wytwarzaniu hormonów.
Ważną kwestią jest także to, iż w białym serze mamy niemal 400 różnych kwasów tłuszczowych, które sprawiają, iż twaróg jest rzeczywiście bardzo bogatym produktem i powinien być w jadłospisie absolutnie każdego zdrowego człowieka- zwłaszcza dzieci i osób starszych. I tak znajdziemy w twarogu takie kwasy jak kwas oleinowy, linolowy, linolenowy, a wszystkie one są cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz dla odpowiedniego rozpuszczania się niezbędnych nam witamin jak witaminy A, D i E, które są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach.
Dlaczego jeszcze warto włączyć twaróg do naszej codziennej diety? Otóż produkt ten świetnie poprawia przemianę materii, jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego (wrzody żołądka, nadkwasota, choroby jelit), a lizyna zawarta w twarogu świetnie wpływa na odpowiedni poziom koncentracji, łagodzi rozdrażnienie i stresy, jakie dopaść nas mogą każdego dnia.
Typy twarogu: Chudy, półtłusty czy tłusty? Czym różni się twaróg od twarogu?
Patrząc na sklepowe lodówki z twarogiem widzimy podstawową różnicę między poszczególnymi produktami- otóż różnią się one zawartością tłuszczu. Sery o poszczególnych zawartościach tłuszczu będą się różniły między sobą kalorycznością, a więc twaróg chudy zawiera w 100g 99 kcal, półtłusty 133 kcal, a tłusty 175 kcal. Ponadto twaróg tłusty zawiera 8g tłuszczu, półtłusty 4g, a chudy maksymalnie 0,5g tłuszczu w swoim składzie. Twaróg chudy będzie najmniej tłusty i kaloryczny, ale ma także najmniej wartości odżywczych tak cennych dla zdrowia organizmu. Jeśli jednak walczymy ze zbędnymi kilogramami, możemy z powodzeniem sięgać po twaróg chudy i jeść go chociażby z sałatą i z ogórkiem. W sklepach znajdziemy też czasem twarogi w wersji light i możemy je traktować w sumie tak samo jak twarogi chude.
Dzieciom czy osobom starszym zdecydowanie lepiej jest serwować twarogi półtłuste oraz tłuste, gdyż są one dla nich bardziej odżywcze, a co za tym idzie wartościowe.
Inne rodzaje sera białego
Ale twaróg, czyli popularny biały ser to nie tylko ten w formie okrągłego walca czy klina, ale także cała gama innych odmian tej rodziny serów. Do białych serów zaliczymy także takie produkty jak serki śmietankowe (twaróg śmietankowy), serki homogenizowane, twaróg na sernik, a także popularne sery feta, mozzarella, ricotta, mascarpone i tofu. Ta różnorodność sprawia, iż z sera białego można zrobić ogromną ilość różnych dań- a sam ser biały jest idealny i na śniadanie, i do dań obiadowych jak i sprawdza się w wielu deserach z całego świata.
A skoro już przy deserach jesteśmy, to czy zastanawialiście się kiedyś jaki twaróg jest najlepszy do zrobienia tego ciasta? Otóż najlepszym wyborem będzie twaróg półtłusty lub tłusty, choć najczęściej wybieramy już gotowe sery sprzedawane w wiadereczkach i opisywane jako twaróg sernikowy. Twaróg na sernik powinien być jak najbardziej gładki, czyli dobrze zmielony, powinien mieć też gęstą, zbitą konsystencję. Gdy wyjmujemy taki twaróg z wiaderka łyżką nie powinien on nam z tej łyżki spadać- taki właśnie będzie idealny. Przystępując do robienia sernika trzeba skontrolować także smak sera- twaróg na sernik musi mieć smak jogurtowy, delikatny, nie powinien być kwaśny. Na bazie dobrego twarogu zrobimy najlepsze serniki, a wśród nich serniki tradycyjne, nowojorskie, wiedeńskie, pod pierzynką z kokosa czy też lubiany i znany sernik izaura.
Jak przechowywać twaróg, aby był zawsze smaczny? Czas i zalecenia
Sery białe jak i każdy inny rodzaj nabiału potrzebują odpowiedniego przechowywania, by były jak najdłużej świeże i nie psuły się. W delikatesach Albert Fresh dbamy o to, by twaróg przechowywany był w odpowiedniej chłodni, zanim trafi pod Wasze drzwi- w transporcie także jest odpowiednio zabezpieczony. A jak przechowywać go w domu? Twarogu najlepiej nie przechowywać w oryginalnym, czyli najczęściej plastikowym opakowaniu. Znacznie lepiej jest wyjąć go z niego oraz przełożyć do szklanego lub plastikowego naczynia z pokrywką. Twaróg można także zawinąć w pergamin lub w modne teraz woskowijki. Ser twarogowy powinniśmy zjeść jak najszybciej - nie powinien on leżeć w lodówce dłużej niż 2-3 dni, chyba, że zapakujemy go w pojemnik próżniowy, wtedy może być odłożony nawet na 7-9 dni do lodówki.
Jakie dania przygotujesz z użyciem twarogu?
Twaróg nadaje się idealnie do dań śniadaniowych, obiadowych, do deserów i do przystawek. Można zrobić z jego użyciem: pastę z makreli, placki na słodko, naleśniki, omlety, pasty jajeczne i pasty z awokado, serniki i wiele innych potraw o wytrawnym charakterze lub na słodko.
Gdzie w Krakowie kupię twaróg z dowozem?
Delikatesy internetowe Albert Fresh oferują szeroki wybór twarogu z dowozem do domu klienta. Wybierać można spośród wielu produktów, zakupy to tylko kilka kliknięć myszką, a Albert Fresh dowiezie je pod każdy adres na terenie Krakowa oraz do 30 km od granic miasta.
Czy serki homogenizowane to też twaróg?
Serki homogenizowane to produkty mleczarskie wytwarzane na bazie twarogu, są one uszlachetniane śmietanką, stąd też ich jedwabista, kremowa konsystencja. Serki homogenizowane są idealne do naleśników i jako produkt uwielbiany przez dzieci.
Ciekawostka o twarogu...
Czy wiecie, że ser twarogowy w naszej części Europy był znany minimum od czasów epoki żelaza? Słowianie wyrabiali twaróg na wzór, według którego robili to i Sumerowie, i Arabowie i już wtedy dodawano go do ciast oraz przedłużano jego świeżość dzięki namaczaniu sera w roztworze z solanki.