Kozie sery jak i inne kozie produkty stanowią smaczną i zdrową alternatywę dla nabiału produkowanego na bazie mleka krowiego i goszczą w coraz większej ilości polskich gospodarstw domowych. Kozie sery kuszą nas smakami i wartościami odżywczymi, które dotąd doceniały może jedynie osoby borykające się z alergiami, a dziś doceniamy je już prawie wszyscy. Dostępność tego typu produktów i przystępne ceny sprawiają, iż sięgamy po nowości, które dotąd nie królowały na naszych stołach. Dzięki sklepowi internetowemu Albert Fresh jest to jeszcze prostsze - złóż zamówienie wkładając pyszne produkty kozie do swojego wirtualnego koszyka, a my w mig je zrealizujemy dowożąc je prosto do Twojego domu na terenie Krakowa i okolic!
Dlaczego warto sięgać po produkty kozie?
Produkty kozie zwykliśmy niemal od zawsze porównywać z nimi produkowanymi na bazie mleka krowiego, uważając te pierwsze za zdrowsze i łatwiej przyswajalne. Mleko kozie, jak i produkty tworzone na bazie tego mleka, jest bardziej energetyczne niż mleko krów, a w swoim składzie posiada więcej białka oraz tłuszczu. Podstawowym białkiem i w mleku krowim i w kozim jest białko alfa s1 kazeina, z tymże mleko kozie zawiera tego białka znacząco mniej. Kazeina ma spore właściwości alergizujące, a skoro w mleku kozim jest jej mniej, to właśnie dlatego jest ono polecane dzieciom i dorosłym borykającym się z alergiami. Mimo, że mleko kozie jest ogólnie bardziej tłuste od mleka krowiego, to jest ono łatwiej przyswajalne, czyli mimo wszystko bardziej lekkostrawne. Zestawiając natomiast ilość witamin rozpuszczonych w mleku krowim oraz w mleku kozim, mleko kozie znów góruje - posiada ono w swoim składzie nieco więcej witaminy A oraz niacyny- niacyna to inaczej witamina PP lub B3, a jej rola w organizmie polega na wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz układu hormonalnego. Udowodniono, iż niacyna poprawia także odporność oraz obniża poziom lęku. Mleko kozie i inne produkty z mleka koziego są także bogate w pierwiastki oraz minerały, wśród których wymienić można wapń, fosfor, potas, chrom, mangan, selen i sód.
Nie bez znaczenia jest także fakt, iż kozie produkty zawierają prebiotyki, a dokładnie oligosacharydy wpływające korzystnie na florę bakteryjną jelit, a także bardzo cenne kwasy tłuszczowe Omega-6. Mleko kozie jest także bardzo bogate w aminokwasy egzogenne, których nie jesteśmy w stanie sami sobie wyprodukować, a więc musimy je przyswoić wraz z pożywieniem. Do aminokwasów przyswajanych z mleka koziego zaliczymy taurynę mającą bardzo ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz tryptofan odpowiedzialny za wytwarzanie serotoniny, a więc hormonu szczęścia oraz melatoniny.
Produkty z mleka koziego odkwaszają organizm, pozwalają pozbyć się zaparć, uniknąć anemii, nie wymagają homogenizowania, gdyż proces ten zachodzi w nich samoistnie.
Co dobrego znajdziemy w kozich serach podpuszczkowych?
Ser z koziego mleka, poza samym mlekiem kozim, jest kolejnym produktem, który coraz częściej gości na naszych stołach i jest to bardzo pożądane zjawisko. Ser kozi podpuszczkowy jest łatwo przyswajalny i cechuje go wiele właściwości, które wpływają prozdrowotnie na organizm, tak dorosłych jak i dzieci.
Sery kozie mogą mieć formę twarogu lub formę sera miękkiego lub półmiękkiego. Wytwarza się je z koziego mleka, do którego dodawana jest podpuszczka i to właśnie podpuszczka sprawia, iż mleko krzepnie, a jego konsystencja staje się dużo bardziej gęsta. Mleko gęstnieje, a z takiego gęstego produktu formuje się następnie sery. Świeży kozi ser jest biały, ma bardzo kremową konsystencję, a docelowy smak pojawi się w przypadku tego sera dopiero po kilku tygodniach leżakowania. Wybierając produkty kozie zawsze warto sprawdzać etykietę i skład produktu. W przypadku sera koziego podpuszczkowego w składzie tym znajdować się powinno jedynie kozie mleko oraz naturalnie występujące w nim kultury bakterii mlekowych.
Rodzaje koziego sera
Najpopularniejszymi i najlepiej dostępnymi serami kozimi są tradycyjne kozie twarogi, sery kanapkowe do smarowania pieczywa, sery kozie w plastrach oraz dojrzewające sery pleśniowe w formie rolad. Do najbardziej rozpoznawalnych serów kozich jakie możemy kupić w Polsce należą:
- ser kozi Feta, który cechuje się bardzo spójną konsystencją oraz wyrazistym, słonawym smakiem; jest niezastąpiony w sałatkach, ale świetnie komponuje się także np. na pizzy,
- kozi Brie, czyli ser pleśniowy Brie tylko w wersji z mleka koziego; ser ten posiada kremową konsystencję i dobrze rozpoznawalną w przypadku takich serów skórkę pokrytą meszkiem z pleśni,
- włoski ser kozi Brunet - wytwarzany na północy kraju, w Piemoncie; ser ten sprzedawany jest w krążkach, a cechuje go śmietankowy i jedwabisty smak,
- francuski kozi Le Chevrot, czyli ser kozi posiadający białą skórkę oraz słodkawy, orzechowy smak,
- norweski ser z mleka koziego Brunost - jego cechami charakterystycznymi jest brązowy kolor oraz karmelowy posmak.
Gdzie kozi ser znajduje zastosowanie? Propozycje.
Nadal nie wiecie, co moglibyście przyrządzić z użyciem produktów kozich, w tym z sera koziego? Otóż sery kozie nadają się świetnie na kanapki- te proste jak i te wykwintne z wieloma dodatkami, także do jedzenia na ciepło. Przykładową kanapkę możemy zrobić z użyciem koziego sera (może być ten w plastrach), szynki parmeńskiej, pomidorków koktajlowych lub zwykłych, a także bazylii. Wszystkie te produktu ułóżmy na świeżej bułce, np. typu ciabatta i skropmy niedużą ilością oliwy z oliwek- smakuje i wygląda nieziemsko!
Ser kozi sprawdzi się także w sałatkach, może być do tego celu używany chociażby ser kozi typu Feta. Jeśli szukamy czegoś ekstra, czyli nietuzinkowych połączeń, możemy wykonać taką sałatkę mieszając ze sobą mieszankę sałat lub sałatę strzępiastą, ser pokrojony w kostkę, kilka truskawek pokrojonych w nieduże kawałki, całość polać octem balsamicznym dobrej jakości połączonym z miodem i posypać parmezanem. Taka sałatka na pewno spowoduje "efekt wow" u osoby, którą niż poczęstujemy.
Ale kozie sery pod różnymi postaciami i rodzajami używać także można do zrobienia makaronów, do grillowania, zapiekania, faszerowania jaj, robienia wytrawnych naleśników czy grzanek oraz burgerów.
Kto powinien sięgać po kozi ser i inne kozie produkty?
Jedzenie koziego sera jest zalecane każdemu zdrowemu człowiekowi- mogą go jeść i dzieci, i osoby dorosłe, jest także bardzo wskazany dla osób starszych, a to głownie przez to, iż jest lekkostrawny i posiada dużo białka oraz wapnia. Sery kozie są wskazane dla osób cierpiących z powodu alergii, anemii, astmy i chorób układu pokarmowego, w tym chorób żołądka oraz jelit.
Produkty na bazie mleka koziego wchodzą do stałego menu niektórych bardzo małych dzieci, a ich zadaniem jest zastąpienie ciężkostrawnych produktów z mleka krowiego zawierających laktozę i kazeinę. Badania naukowe dopuszczają spożywanie mleka koziego, a później także serów kozich przez dzieci nie młodsze niż czteromiesięczne niemowlęta.
Gdzie w Krakowie dostanę dobre kozie sery?
Sklep internetowy Albert Fresh z chęcią dostarczy Ci najlepsze kozie sery wprost pod drzwi. Działamy na terenie Krakowa oraz na obszarze oddalonym maksymalnie do 30 km od granic miasta. Dysponujemy zawsze świeżymi i odpowiednio przechowywanymi produktami nabiałowymi.
Czy kozie produkty mogą jeść kobiety w ciąży?
Sery kozie, tak samo jak sery białe twarogowe, wiejskie twarożki, mozarellę, fetę, serki śmietankowe, ricottę, ser halloumi można śmiało jeść w ciąży. Uważać trzeba jedynie na sery pleśniowe, ale i te można zjeść od czasu do czasu pod warunkiem, że są zrobione na bazie mleka pasteryzowanego.
Czy produkcja kozich serów zgadza się z etyczną hodowlą kóz?
Jak najbardziej - kozy są zwierzętami, które hodowane są z poszanowaniem wszelkich standardów, co jest niezwykle ważne dla osób wybierających te produkty spożywcze, których wyprodukowanie nie odbiło się na dobrostanie istot żywych. Kozy wypasane są na wolnej przestrzeni, pasą się w pełni naturalnie i nie mają ograniczanej przestrzeni życiowej.