Serki kanapkowe do smarowania pieczywa to jeden ze smaczniejszych sposobów na zjedzenia wartościowego i zdrowego śniadania. Tym bardziej gdy wybierzemy serek dobrego producenta i najwyższej jakości, posmarujemy nim świeże pieczywo, a na wierzch położymy jeszcze plastry rzodkiewki, ogórka ze szczypiorkiem lub polejemy miód. Takie śniadanie zdecydowanie kojarzy się z wiosną i daje organizmowi od rana zastrzyk energii i dużo sił witalnych. Ale serki kanapkowe nie muszą być jedynie składnikiem bogatego śniadania- idealnie nadają się również do przekąsek i śmiało można je wykorzystywać robiąc przystawki na imprezę ze znajomymi lub na świąteczny stół. W delikatesach internetowych Albert Fresh dbamy o to, by nasi klienci mieli szeroki wybór tego typu produktów, co pozwoli im wykorzystywać ja na tysiące kulinarnych sposobów i realizować setki kuchennych pomysłów.
Co to są serki kanapkowe? Skład i rodzaje serów kanapkowych
Naturalne, ziołowe, a nawet takie o konkretnych smakach, jak np. chrzanowe czy o smaku szynki- serki kanapkowe to dość szerokie pojęcie serów, jakie dzięki swojej kremowej i puszystej konsystencji możemy rozsmarować na bułce lub na chlebie. Ale serki takie mogą być wykorzystywane na tysiące różnych sposobów, wystarczy czasem odrobina kreatywności, a z użyciem serków kanapkowych możemy przyrządzić nawet desery, w tym ciasta.
Skład najlepszych serków kanapkowych nie powinien zawierać w sobie więcej niż sól, bakterie mlekowe i ser twarogowy, z którego serek taki jest zrobiony. Przykładamy serków naturalnych, które cechują się dobrym składem są przykładowo serek naturalny Bieluch i serek Lekki Bieluch, serek Hochland kanapkowy, serek Almette jogurtowy, Na Turek- serek puszysty śmietankowy czy Deliser od Mlekowity. Najlepsze serki kanapkowe to te zawierające jedynie wspomniany już twaróg i sól. Drugie na podium będą serki, które poza tymi składnikami mają jeszcze mleko czy śmietankę, a dalej w rankingu najlepszych produktów będą serki wzbogacone substancjami poprawiającymi ich konsystencję, itd.
Zaletą serków kanapkowych jest to, iż bardzo łatwo można ich używać - nie trzeba nic kroić, wydzielać żadnych porcji, ot wystarczy nabrać na nóż odpowiednią ilość serka i rozprowadzić go po bułce. Z tego też względu serki kanapkowe to sposób na naprawdę szybkie śniadanie. Taka łatwość użycia sprawia, iż przy wykorzystaniu tego typu serków możemy także uczyć nasze dzieci samodzielności i samodzielnego przygotowywania sobie posiłku. Wystarczy pieczywo, ulubiony rodzaj serka i nóż do smarowania (najlepiej drewniany) i dziecko metodą prób i błędów jest sobie w stanie zrobić samodzielnie śniadanie. To lekcja życiowych umiejętności, ale także szansa na uzupełnienie wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych przez naszą pociechę. Serki kanapkowe to w gruncie rzeczy biały ser w trochę innej formie. Po tym jak uzyskuje się twaróg jest od dokładnie rozcierany i wielokrotnie mielony, a następnie miesza się go z mlekiem, śmietaną oraz z solą, by uzyskać kremową, jedwabistą konsystencję. Najbardziej puszyste serki (np. serki Almette) są dodatkowo spulchniane azotem, który nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie i wartość serka, jest neutralny.
Wasze ulubione serki kanapkowe. Co klienci kupują najczęściej.
Co oferują nam znane i lubiane firmy produkujące nabiał? U nich znajdziemy wśród innych produktów nabiałowych także serki do smarowania kanapek i do wykorzystywania ich na wiele innych smacznych sposobów.
Jednymi z najbardziej lubianych serków są nasze polskie serki Bieluch. Któż z nas nie zna uroczego ducha Bielucha z opakowania serka produkowanego przez chełmską spółdzielnię mleczarską? Producent oferuje nam kilka wariantów swoich serków do smarowania, a wśród nich serek kanapkowy śmietankowy, serek naturalny, serek lekki, a także serki kanapkowe w wariantach smakowych: z czosnkiem, z pomidorami i chili, ze szczypiorkiem, z ziołami, waniliowy, a także serek naturalny w wersji bez laktozy. Serki Bieluch to jedne z najlepszych serków kanapkowych jakie znajdziemy w sklepowych lodówkach. Skład serka naturalnego to jedynie mleko pasteryzowane i czyste kultury mleczarskie. Serek lekki jest wersją fit i zawiera w sobie mniej tłuszczu- dokładnie o 30% tłuszczu mniej niż serek tradycyjny.
Inną wiodącą marką jest oczywiście Almette, który jednoznacznie kojarzy się z serkami do smarowania. Serki Almette wyróżnia niebywała puszystość ich konsystencji, stąd zresztą główne hasło marki, które brzmi "Puszysty smak natury". Marka Almette chwali się tym i ceni sobie to, iż swoje produkty robi na bazie polskiego mleka, które pochodzi z najczystszych rejonów naszego kraju. To dzięki temu produkty są tak smaczne i chętnie wybierane przez konsumentów. Wśród serków Almette wybrać możemy spośród serków produkowanych bez laktozy, serków pakowanych w małe opakowania "na raz", a także produktów o smaku rzodkiewki, szczypiorku i czosnku, ogórka i ziół, czosnku niedźwiedziego, chrzanu, pomidorów dojrzewających w słońcu, choć nade wszystko miłośnicy Almette uwielbiają śmietankową klasykę.
Serki kanapkowe kojarzą się także nierozerwalnie z marką Hochland, a my dobrze o tym wiemy i wiedząc jak je lubicie, mamy także bogaty asortyment tych produktów. Hochland proponuje nam coś ekstra, a mianowicie produkt, który na pewno skradnie serce niejednego dziecka, choć także i dorosłego- mowa o kanapkowym serku twarogowym Hochland o smaku...czekolady! To alternatywa dla czekoladowych smarowideł pełnych cukru i oleju palmowego, zamiennik pełen białka, o bardzo szerokim zastosowaniu. Jak jeść czekoladowy kanapkowy? Wybór należy do Ciebie- może to być kanapka, naleśnik, a może grzanka z czekoladowym wierzchem i garścią owoców? Ponadto Hochland to oczywiście klasyka, a więc serki naturalne jak i te smakowe, do których należą: serek z czosnkiem i ziołami, serek z prażoną cebulką, z ogórkiem i koperkiem, z szynką oraz ze szczypiorkiem. Serki Hochland kupić można w mini opakowaniach "na raz" jak i w pełnych porcjach po 130 g.
Inspiracje kulinarne. Pomysły na przekąski z serkami kanapkowymi
Czy nie wiesz jeszcze w jaki sposób wykorzystać w swojej kuchni serki kanapkowe? Możliwości jest wiele, dużo zależy od Twojej własnej kreatywności i chęci eksperymentów z ciekawymi przysmakami. Nasze propozycje są następujące:
- grzanki z pastą awokado - serek kanapkowy rozsmarowujemy na grzance, na to kładziemy pastę z awokado wykonaną ze zmiażdżonego awokado z solą i pieprzem, a całość dopełniamy połówkami pomidorków koktajlowych i posypujemy sezamem lub czarnuszką,
- ziemniaki harmonijki- to pieczone ziemniaki, które przed upieczeniem trzeba bardzo gęsto ponacinać- upieczone ziemniaki układamy na talerzu na rozsmarowanym serku śmietankowym,
- sałatka nicejska z jogurtowym serkiem - by ją wykonać potrzebujemy kilku pomidorów, zielonej papryki, 2-3 jaj ugotowanych na twardo, bazylii, kilku rzodkiewek, wędzonej ryby oraz serka jogurtowego- całość mieszamy, a gdzieniegdzie robimy kleksy sera - proste, a jakie pyszne!
Czy serki kanapkowe są tłuste?
Serek kanapkowy wcale nie musi być tłusty i mogą po niego śmiało sięgać osoby dbające o linię. Przykładami idealnego serka dla takich osób będzie Bieluch Lekki zawierający w swoim składzie o 30% mniej tłuszczu. Szukając nietłustych serków zwracajmy uwagę, by w ich składzie był tylko twaróg i sól, a nie mleko czy śmietanka, które dodadzą mu więcej kaloryczności.
Czy w Krakowie kupię dobre serki kanapkowe?
Wyselekcjonowane produkty nabiałowe znajdziesz w krakowskich delikatesach internetowych Albert Fresh. Nie dość, że u nas wybierasz spośród najlepszych produktów, to jeszcze zawieziemy je pod Twoje drzwi- pod warunkiem, że mieszkasz w Krakowie lub do 30 km od jego granic.
Czy serek kanapkowy może zastąpić dziecku prawdziwy twaróg?
Naturalny twaróg bywa niezbyt lubiany przez dzieci, jest dość kwaskowaty, kruszy się, a jedzenie go nie sprawia większej frajdy dzieciakom. Serki kanapkowe to świetny zamiennik, jeśli dbamy o to, by nasze dziecko jadło produkty bogate w pełnowartościowe białko jak i w wapń, fosfor i witaminy. Warto wybierać serki naturalne, nie smakowe, choć od czasu do czasu można skusić się na czekoladową wersję sera na kanapce czy w naleśniku.