Feta i mozzarella to sery pochodzące z basenu Morza Śródziemnego, które są jednymi z najchętniej używanych serów w naszych kuchniach. Zarówno z fetą jak i z mozzarellą można zrobić prawdziwie pyszne dania- od sałatek, przez przekąski i dania główne, na pizzy kończąc. Nieraz wystarczy jedynie odrobiona kuchennej kreatywności, by z fety i z mozzarelli zrobić coś, czego jeszcze dotąd nie jedliśmy, np. szakszukę z fetą i z hummusem czy sałatkę z truskawkami, mozzarellą i sosem czekoladowym. Wystarczy trochę chęci i jeden z serów- na szczęście są one ogólnodostępne w marketach, w tym także w naszych delikatesach online. Wychodząc naprzeciw różnym oczekiwaniom proponujemy Wam mozzarellę w kulkach idealną do sałatek, mozzarellę w zalewie idealną do wykonania caprese, mozzarellę w wiórkach na pizzę, a także fetę klasyczną i bez laktozy oraz grecki ser halloumi.
Ser feta - przysmak, z Grecji który pokochali Polacy
Ser feta to jeden z tych serów, który regularnie gości w naszych lodówkach i na naszych stołach i nic w tym dziwnego przede wszystkim dlatego, iż wszyscy kochamy sałatkę grecką, a nie da się jej zrobić bez dobrej fety. Jak już zostało wspomniane, ser feta pochodzi z Grecji i aż trudno w to uwierzyć, ale znany był już Grekom w VIII wieku przed naszą erą. Wbrew pozorom w sklepach jest wiele serów typu feta, które jednak z prawdziwą fetą nie mają dużo wspólnego, choć dość dobrze ją przypominają.
Feta to jeden z kulinarnych symboli Grecji, jest to ser wytwarzany z mleka owczego. Samo wytwarzanie prawdziwe fety odbywa się z wykorzystaniem znanych od wieków receptur. Mleko, z którego robiony jest ser jest wzbogacane od bakterie startowe, następnie poddaje się je procesowi koagulacji, czyli krzepnięcia. Skrzepy mleka zawija się w tkaninę, a gdy nabiorą one odpowiedniej twardości, soli się je i kroi- tak przygotowany ser umieszczony jest w metalowych lub drewnianych naczyniach, by leżakował jeszcze przez kilka dni. Po tym czasie ser przenosi się do docelowego miejsca jego leżakowania, gdzie leżakuje w solance przez całe tygodnie i zyskuje tym samym swój finalny i wygląd, i smak. Smaku tego nie da się podrobić, ser wyraźnie smakuje solanką, w której leżakował, nie stanowi więc on najczęściej przekąski jedzonej osobno, a podaje się go raczej w sałatkach, z warzywami, z mięsem lub z owocami morza, z którymi też komponuje się doskonale.
Jak każdy nabiał, tak i feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, ma go w sobie aż 14%, a samo biało jest ogromnie ważne dla organizmu, gdyż bierze udział w procesach metabolicznych, a także jest podstawową wartością odżywczą obok węglowodanów i tłuszczów. Poza białkiem feta jest bardzo bogata w wapń (100g sera feta pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na wapń), naturalne probiotyki, witaminy A i K, ale także w sód, dlatego nie powinno się jej jeść zbyt dużo i zbyt często. Ale ser feta to także bogate źródło witamin z grupy B takich jak witamina B12 (jest ona bardzo istotna dla procesów krwiotwórczych i dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) i witamina B2 (inaczej ryboflawina, uczestniczy w procesach prawidłowego widzenia, a także w procesach przemiany aminokwasów i lipidów).
100g fety to około 270kalorii, 14g białka, ok. 22g tłuszczu i prawie 4g węglowodanów. Feta posiada w swoim składzie całkiem sporo składników mineralnych, a najwięcej jest w niej wspomnianego już wapnia, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu.
Prawdziwy ser feta jest wpisany na listę produktów chronionej nazwy pochodzenia, a więc de facto może być produkowany jedynie w swojej rodzinnej Grecji. Regiony tego kraju, w które szczególnie słyną z produkcji fety to Peloponez, Grecja Środkowa, Epir, Tesalia, Macedonia, Tracja oraz wyspy Lesbos i Kefalonia. Szukając sera feta trzeba zwracać uwagę czy jest on wyprodukowany z mleka owczego (czasem także z dodatkiem mleka koziego) oraz czy nie posiada sztucznych konserwantów, barwników i innych niepożądanych polepszaczy smaku.
Mozzarella - do pizzy i nie tylko. Sprawdź jej najczęstsze zastosowanie
Mozzarella jest włoskim serem podpuszczkowym o delikatnym smaku i miękkiej konsystencji, łatwo się ją kroi i można jej używać do przyrządzenia wielu potraw, z czego chyba najpopularniejszym zastosowaniem jest posypywanie mozzarellą pizzy i robienie sałatki caprese z jej dodatkiem.
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego mozzarella ma charakterystyczną dla siebie włóknistą strukturę? Otóż zawdzięcza to technice produkcji zwanej pasta filata, czyli rozciąganiu twarogu właśnie po to, by takowej struktury nabrał. Mozzarella jest serem robionym z mleka bawolego (ta tradycyjna, która powstała w okolicach Neapolu), dziś jednak dopuszcza się robienie jej na dużo większą skalę z mleka krowiego. Tradycyjna włoska mozzarella, podobnie jak feta, wpisana jest oczywiście na listę produktów Chronionej Nazwy Pochodzenia.
W 100 g mozzarelli znajdziemy ok. 300 kalorii, ponad 20 g białka, 2,5 g węglowodanów i ok. 22 g tłuszczu. Mozzarella bogata jest w witaminy- zwłaszcza witaminę A, B12 i B2, zawiera także składniki mineralne na czele z wapniem, magnezem, fosforem, potasem i sodem.
Czy istnieją jakieś przeciwwskazania, by nie jeść mozzarelli? Mozzarella posiada dość dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, co sprawia, iż nie jest szczególnie polecana osobom walczącym z nadwagą czy z otyłością. Mozzarella posiada w sobie też całkiem sporo sodu, a więc nie powinna być spożywana często przez osoby z nadciśnieniem czy innymi dolegliwościami układu krążenia.
Do czego użyć fety i mozzarelli? Najpopularniejsze dania z fetą i mozzarellą
Zarówno feta jak i mozzarella mają dość szerokie zastosowanie w kuchni - można z nich robić kolorowe, śródziemnomorskie dania podpatrzone na wakacjach w Grecji lub we Włoszech. Feta sprawdzi się doskonale zwłaszcza w sałatkach, ale i na kanapkach czy w daniach na ciepło. W sklepach dostaniemy nawet wersję sera feta przeznaczoną do smarowania pieczywa. Jednym z tradycyjnych dań kuchni greckiej z wykorzystaniem fety są greckie kotleciki nadziewane serem feta. By je zrobić będzie nam potrzebne mięso mielone wieprzowe oraz wołowe- po 250g, trochę surowego, wędzonego boczku, feta, czosnek, oregano, pieprz czarny i pieprz cayenne. Kotleciki takie można podawać wraz z sałatką z makaronu orzo z dodatkiem świeżego ogórka i suszonych pomidorów.
Z kolei kuchnia włoska nie istnieje bez mozzarelli, która dodawana jest do wielu dań tej właśnie kuchni. Mozzarella sprawdza się idealnie na pizzy, w zupach, w zapiekankach, w lasagne, w daniach z makaronów oraz w sosach. Mozzarella to także jeden z głównych składników włoskich sałatek, dlatego dziś kupić ją można w formie małych kuleczek, które po odcedzeniu mogą wylądować wprost w sałatce. Do najpopularniejszej sałatki z użyciem mozzarelli należy bez wątpienia caprese. Caprese jest sałatką banalną do zrobienia, a potrzeba do niej mozzarelli, kilku pomidorów, 2 garści listków bazylii, suszone oregano, dobrą oliwę z oliwek, sól i pieprz. Pomidory i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki, układamy naprzemiennie jeden przy drugim, całość skrapiamy oliwą, posypujemy oregano, solą i pieprzem, a także listkami bazylii. Najlepsze smaki to proste smaki, a ta sałatka jest tego mistrzowskim przykładem!
Czy są przeciwskazania dla jedzenia fety?
Fetę mogą jeść wszyscy, aczkolwiek w umiarkowanych ilościach i niecodziennie. Ser feta zawiera w sobie bardzo dużo sodu, co jest groźne dla osób z chorobami krążenia, w tym dla nadciśnieniowców. Trzeba także uważać wtedy, gdy borykamy się z chorobami nerek.
Czy można zrobić pizzę z fetą?
Oczywiście, feta podobnie jak mozzarella często gości na wierzchu pizzy i można z nią z powodzeniem zrobić pizzę w grackim typu. Poza fetą na pizzy takiej położyć warto czerwoną cebulę, suszone pomidory i rukolę.
Czy w sklepie Albert Fresh w Krakowie można zamówić fetę i mozzarellę?
Staramy się, by nasz dział nabiału, w tym sery, oferował jak najszerszą gamę produktów. Wśród nich mamy także i fetę i mozzarellę w różnych wariantach. Zamówienia realizujemy na terenie Krakowa oraz w jego najbliższych okolicach z dowozem pod same drzwi.
Jak przechowywać te sery?
Zarówno mozzarellę jak i fetę przechowujemy zawsze w lodówce. Po otwarciu opakowania trzeba spożyć produkt najlepiej do 48 godzin.