Wszelkie rodzaje serów i twarogów to jedne z ulubionych produktów nabiałowych, po które zwykliśmy sięgać każdego dnia. Bo kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie lub w formie przekąski sera żółtego, sera pleśniowego, sera koziego czy lazura? Kto z nas jest rozkochany w pierogach z twarogiem lub lubi zjeść pyszną kanapkę z serem białym, z miodem lub dżemem? Te i inne ulubione sery możecie kupić w Albert Fresh, a my dowieziemy je Wam pod wskazany adres - w Krakowie jak i w najbliższych gminach! Wejdź na stronę naszego sklepu, zarejestruj się w nim, wybierz interesujące Cię produkty, opłać zamówienie i czekaj na naszego dostawcę! Banalnie proste i szybkie - bez stania w kolejkach i marnowania czasu. Zapraszamy!
Twarogi - samo zdrowie i polski smak
Twaróg, inaczej biały ser, jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera obecnym na naszych stołach. Zależnie od tego jaki ser lubimy i co akurat przygotowujemy, możemy przebierać wśród twarogów chudych, półtłustych i tłustych. Obecnie mamy także wybór twarogu bez laktozy, w tym twarogu półtłustego bez laktozy, etc. Ogólnie rzecz biorąc, sery białe są serami bardzo zdrowymi, pełnymi niezbędnych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe, biały ser nie jest wytworem ostatnich stuleci, a jego historia sięga aż 9000 lat p.n.e. Historia tego sera ma swoje początki w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie podgrzewano zsiadłe mleko właśnie po to, by wytworzyć z niego biały ser - podobny do tego, jaki znamy dziś. Następnie taki ser suszono na słońcu lub na rozgrzanym piecu, a później używano go np. do wyboru ciast. Od VI wieku zaczęto ser konserwować, moczyć go w solance, co dodatkowo nadawało mu charakterystycznego, słonego i dużo bardziej wyrazistego smaku. Dziś twarogi stanowią ważny segment produktów mlecznych na rynku mleczarskim. Najczęściej są to sery grudkowate lub gładkie - takie nadawać się będą znakomicie do sernika. Sam ser twarogowy powstaje na skutek obróbki tzw. skrzypu mlecznego, do którego dodawane są specjalne kultury bakterii kwasu mlekowego. Twarogi to sery, które je się już w naszej kulturze od najmłodszych lat. I dobrze, bo są to wyroby mleczarskie, które cechuje wysoka zawartość witamin i minerałów. Biały ser to poza tym źródło pełnowartościowego białka i aminokwasów. Jeśli idzie o minerały, to najwięcej znajdziemy w twarogach nie wapnia, a magnezu oraz cynku. To pierwiastki bardzo ważne dla układu nerwowego oraz dla odporności. Ponadto w twarogach znajdziemy sporo witamin A, D, E oraz witaminy z grupy B. Specjalnie dla alergików powstaje także coraz więcej produktów nabiałowych bez laktozy, w tym twarogi bez laktozy. W naszych delikatesach znajdziecie także różne rodzaje serów bez tego mlecznego cukru, w tym twaróg półtłusty bez laktozy.
Jakie jeszcze sery dla Was mamy?
Ale twarogi to oczywiście jedynie część serów jaką mamy dla Was w naszej ofercie. Coś dla siebie znajdą tu miłośnicy wszelkich serów żółtych, serków śmietankowych, lazura, serów pleśniowych, serów kozich jak i włoskich serów jak np. mascarpone czy mozzarella. Dostępne u nas sery produkowane są z różnego rodzaju mleka. Sery i serki z mleka krowiego cechują się słodkim, śmietankowym oraz maślanym smakiem. Są dosyć tłuste i najpopularniejsze. Sery z mleka koziego są bardziej świeże w smaku, lekko pikantne, ale i lekkostrawne. Sery owcze to bogaty, orzechowy smak i dość tłusta konsystencja. W naszej ofercie znajdziecie wiele serów podpuszczkowych, do których należą takie jego rodzaje jak camembert, gouda, parmezan, gorgonzola oraz munster. Nie brak u nas także serów kwasowo - podpuszczkowych jak serki homogenizowane oraz serki wiejskie, ale znajdziecie również sery zwarowe jak np. ricotta. Sery pleśniowe kojarzą nam się z czymś eleganckim, a nawet ekskluzywnym i rzeczywiście tak jest. Do wina lub na kanapkę - każdy z nas lubi od czasu do czasu sięgnąć po tego typu przekąskę. Świetnie smakują także z owocami, w różnego rodzaju sałatka, a nawet na pizzy. Pleśń na serach pleśniowych nadaje im smaku, ale i ma działanie konserwujące i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zdecydowanie wydłuża trwałość produktu. W Albert Fresh znajdziecie ulubione sery z porostem białej pleśni (ser President) oraz z porostem pleśni niebieskiej (ser Lazur). Wszelkie sery pleśniowe cechują się charakterystycznym smakiem i zapachem, który można przyrównać do czegoś orzechowego lub grzybowego - zależnie od rodzaju sera. Sam smak serów pleśniowych jest bardzo urozmaicony: bywają słodkie, ostre, łagodne, a nawet z nutą kwiatową lub owocową. Jednym z najpopularniejszych serów pleśniowych jest ser Brie. Produkuje się go we francuskich regionach Sekwana i Marna. Ser ten jest delikatny, ma lekko pieczarkowy aromat i aksamitną skórkę. Innym popularnym serem pleśniowym jest Camembert, który pochodzi z Normandii skąd wzięła się jego receptura. Inny popularny ser to gorgonzola, włoski przedstawiciel wśród serów pleśniowych. Pochodzi on z Lombardii, a cechuje go pomarańczowa skórka oraz biało-żółty, miękki i lekko słodki miąższ. Lubianym serem pleśniowym jest także Lazur - najmłodszy przedstawiciel tego typu serów. Ser ten ma kruchy, ale zarazem wilgotny miąższ, ostrawy i maślany smak. Nadaje się idealnie do sałatek, ale i na pizzę. Obok twarogów i serów pleśniowych, najbardziej przepadamy także za serami żółtymi. Te sery także dzielą się na różne typy i według różnych klasyfikacji. W naszym sklepie znajdziecie sery żółte szwajcarskie (np. emmental, radamer), sery żółte holenderskie (gouda, edam), sery szwajcarsko - holenderskie (np. salami, tylżycki), sery włoskie (parmezan, grana padano) oraz sery angielskie (cheddar). Na kanapkach chyba najczęściej kładziemy sobie goudę. Jest to ser żółty typu holenderskiego, a ich główną cechą jest zupełny brak dziurek na powierzchni sera. Goudę produkuje się z pełnego mleka krowiego, a więc należy ona do serów tłustych. Posiada kremową konsystencję i delikatny smak. Gouda to półtwardy ser holenderski pochodzący z miasteczka o tej samej nazwie. Podobnie jak goudę lubimy także cheddara, angielki żółty ser. Jest on bardzo wyrazisty w smaku, ma intensywnie żółty, nawet lekko pomarańczowy kolor, a by dojrzał musi leżakować od 9 do 18 miesięcy. Bardzo popularnym serem żółtym jest także wszystkim znany włoski parmezan. Jest to ser bardzo twardy, ma zbitą konsystencję i wyrazisty smak. Robi się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. Warto na co dzień sięgać po żółte sery i nie przejmować się ich kalorycznością. Są one bowiem przede wszystkim bardzo bogatym źródłem wapnia - 30 gramowa porcja sera żółtego na śniadanie pokrywa aż 20% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Poza tym sery żółte to także witaminy - witamina A, witaminy z grupy B oraz witaminy D, E i K. Poza wapniem znajdziemy w nich również chrom, cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen oraz sód. Żółte sery są wskazane, by jeść je w każdym wieku, natomiast powinny być spożywane głownie przez dzieci, kobiety w ciąży oraz w okresie menopauzalnym, a także przez osoby starsze. Jakiekolwiek sery lubicie, wszystkie swoje ulubione produkty znajdziecie w naszych delikatesach, a my je Wam dowieziemy!
Czy sery i inne zakupy można zamówić z Wieliczki z delikatesów Albert Fresh w Krakowie?
Tak, ponieważ realizujemy dowozy nie tylko w Krakowie, ale i na terenie najbliższych gmin. Wieliczka, Niepołomice, Skawina, Zielonki i wiele innych miejscowości - sprawdź naszą mapę dowozów na naszej stronie www!
Do czego można wykorzystać kulinarnie ser kozi?
Ser kozi to prawdziwy rarytas, a wykorzystać go można w kuchni na wiele sposobów. Świetnie komponuje się w sałatkach, w zupach, ale i w daniach z makaronu, z ryżu czy z kaszy. Można go także śmiało dodawać do zapiekanek, tarty oraz do pizzy.
Z jakich serów przygotować deskę serów na wieczór z winem i ze znajomymi?
Deska serów zawsze prezentuje się imponująco, dlatego warto uraczyć swoich gości taką przekąską. Na desce można położyć wszelkie sery jakie lubimy: pleśniowy camembert, brie, lazur, półtwarde jak cheddar i twarde jak parmezan. Degustację zaczyna się od serów o najłagodniejszym smaku i przechodzi się do tych najostrzejszych.
Jak przyrządzić pyszną kanapkę z serkiem kanapkowym?
Wybrać można swój ulubiony serek do smarowania - np. ser Hochland. Najprostszy przepis to ulubione pieczywo, trochę masła, śmietankowy serek kanapkowy oraz rzodkiewka pokrojona w plasterki - ułóż wszystko warstwami i jedz kolorowe oraz zdrowe śniadanie!
Czy z twarogu da się zrobić pączki?
Oczywiście! To tzw. pączki serowe, które można traktować jako zdrowszą wersję klasycznych pączków. By je zrobić wystarczy tłusty twaróg, gęsta śmietana, żółtka jaj, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna i soda oczyszczona. Wszystkie składniki na pączki twarogowe znajdziecie w naszych delikatesach!