Prawidłowe odżywianie się znacząco wpływa na jakość naszego zdrowia. Jednak, kiedy stosujemy złe nawyki żywieniowe, nasze codzienne posiłki tracą wiele wartości odżywczych, które niezbędne są nam do prawidłowego funkcjonowania. Z tego też powodu istnieje bowiem ryzyko rozwinięcia się alergii pokarmowych czy pojawienia się takich chorób, jak na przykład cukrzyca czy miażdżyca, a w skrajnych przypadkach nawet nowotworowych. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby wprowadzać do swojej diety produkty, które będą naturalnym źródłem deficytowych składników odżywczych. Z całą pewnością, artykułami spełniającymi tę rolę, będą te zawierające w sobie probiotyki – inaczej produkty żywnościowe wzbogacone o żywe kultury bakterii, takie jak napoje mleczne. Produkty takie, mleczny szejk czy maślanka, są napojami mlecznymi fermentowanymi, które odprowadzają do naszego organizmu potrzebny dla niego oraz kości wapń, wysokiej jakości białko oraz wiele cennych witamin. Napoje mleczne pełnią niezwykle ważną rolę dla jelit, co wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego.
Napoje mleczne fermentowane i niefermentowane – jakie są różnice?
Produktami, jakie można pozyskać z mleka, które zostało spasteryzowane, są napoje mleczne fermentowane o określonej ilości tłuszczu. Kultury drobnoustrojów, które są przypisane do danych napoi mlecznych, powodują fermentację mlekową, której poddawany jest wcześniej wspomniany tłuszcz. Napoje mleczne można podzielić na fermentowane oraz te niefermentowane. Jedne z popularniejszych napoi mlecznych fermentowanych, jakie można znaleźć na pólkach w każdym markecie to mleko, jogurt, maślanka oraz kefir. Produkuje się je z mleka, które wcześniej zostało spasteryzowane, odtłuszczone oraz znormalizowane. Są one niskokalorycznymi napojami, które z całą pewnością mogą być dla nas bardzo zdrową oraz pożywną przekąską w ciągu dnia. Mogą również stać się doskonałym dodatkiem w niektórych potrawach, jak na przykład zupa czy sałatka. Jednym z wielu napoi mlecznych jest zapewne wszystkim dobrze znany już jogurt grecki. Jest on bowiem zalecany przez wielu dietetyków, którzy uważają, iż wpływa on korzystnie na przyśpieszenie metabolizmu oraz na odkładanie tłuszczu w mniejszym stopniu w naszym organizmie. Istnieją także napoje mleczne, które mają też wiele smaków do wyboru – na przykład czekoladowy, truskawkowy, waniliowy, pistacjowo-kokosowy, owocowy lub inny. Mówiąc inaczej, są to napoje mleczne niefermentowane, które zostały termicznie utwardzone. Produkty te będą posiadać o wiele większą wartość energetyczną zważywszy na ilość dodanego do nich cukru. Należą do nich produkty z dodatkiem różnych składników smakowych. Może to być kakao, napój mleczny Actimel mogący posiadać smak owoców lub kawy, owocowa maślanka, szejk, koktajl lub napoje mleczne firmy Müllermilch, które znajdują się w ofercie internetowego sklepu Albert Fresh w Krakowie. Napoje mleczne mają za zadanie wzmacniać oraz pobudzać układ odpornościowy, a także niszczyć komórki rakotwórcze. Są one bowiem niezwykle istotnym czynnikiem, który ma na celu zapobiegać czy też leczyć osteoporozę. Zawarte w napojach mlecznych fermentowanych peptydy, są lekiem dla układu sercowego i naczyniowego oraz dla przewodu pokarmowego. Produkty marki Müllermilch dostępne w naszym sklepie, to produkty nie zawierające w sobie żadnych konserwantów. Czterysta gramów buteleczki dostarczy każdemu dziennej dawki cennych witamin z grupy B, witaminę E oraz wapń, cenny nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. Mleczny napój Müllermilch jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Czekoladowy smak dedykowany jest dla tych, dla których ważne jest ich zdrowie oraz dobre samopoczucie. Dla osób, które szukają czegoś pysznego, a zarazem owocowego, poleca się smak truskawkowy. Doskonałe połączenie mleka z owocem, idealnie stworzone dla osób dbających o swoje zdrowie oraz szukających orzeźwienia w słoneczne dni. Waniliowy smak to idealny produkt, którym można dostarczyć organizmowi cennych witamin oraz potrzebnej w codziennym dniu energii, dzięki której wyzwania nie są nam straszne. Wyjątkowe połączenie pistacji z kokosem i mlecznym napojem to świetna opcja dla spragnionych osób, które chcą poprawić sobie zdrowie oraz humor czymś wartościowym.
Jakie zalety niesie ze sobą picie mleka i napoi mlecznych fermentowanych?
Napoje mleczne fermentowane najchętniej spożywamy głównie zważywszy na posiadanie cech organoleptycznych. Są to również produkty, które mają niezwykle istotne znaczenie dla zdrowia. To od żywych drobnoustrojów oraz składu chemicznego zależne są właściwości odżywcze napoi mlecznych fermentowanych. Zazwyczaj to właśnie z tymi napojami układ trawienny radzi sobie o wiele lepiej niż z mlekiem. Tak samo, jak wspomniane mleko oraz produkty z niego powstałe, mają w sobie sporo pełnowartościowego białka z aminokwasami. Zaobserwowano też, że pozytywnie wpływają na przewód pokarmowy oraz wydzielanie w nim soków trawiennych i żółci. Dodatkowo trzeba podkreślić, iż mleko zawiera w sobie mikroorganizmy, które odpowiedzialne są za biosyntezę oraz za cenne dla naszego organizmu witaminy, jakimi są te z grupy B. Natomiast, zawarty w napojach mlecznych fermentowanych kwas mlekowy, przyczynia się do lepszego wchłaniania żelaza oraz wapnia. Według większej ilości przeprowadzonych badań stwierdza się, że bakterie, które zawiera w sobie kwas mlekowy, mogą pobudzać do działania układ immunologiczny. Może to działać na zasadzie zwiększania produkcji naturalnych substancji w organizmie, które będą przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Z pomocą specjalnych szczepów bakterii, napoje mleczne fermentowane mają zdolność do rozkładu na związki, które są bezpieczne dla człowieka. Zostają one wysłane do przewodu pokarmowego wraz ze spożywanym jedzeniem, dzięki czemu istnieje małe prawdopodobieństwo wytworzenia się substancji nowotworowych. Dodatkowo, poleca się konsumowanie napojów mlecznych fermentowanych osobom, które szukają sposobów nie dopuszczających do rozwoju bakteryjnym zatruciom pokarmowym oraz infekcjom. Spożywanie wspomnianych wcześniej napoi mlecznych zalecane jest również osobom, u których stwierdzono niedobory enzymu, z pomocą którego mieliby możliwość trawienia mlecznego cukru, a także w takich dolegliwościach, jak biegunka czy zaparcia oraz przy słabej odporności organizmu. Wszystkie diety, które mają za zadanie zapobiegać powstawaniu takich chorób, jak miażdżyca, zawierają w sobie niezwykle ważne probiotyki, które zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Dokonuje się to w wyniku zdolności przyswajania przez nie cholesterolu z jelita, co przyczynia się do zmniejszenia poziomu tego złego cholesterolu w krwi. Niezwykle pożyteczne działanie na ludzki organizm napoi mlecznych fermentowanych może zależeć przede wszystkim od tego, że produkty te mają zdecydowanie dużą wartość odżywczą i są ważnym źródłem białka pełnowartościowego, z łatwością przyswajalnego oraz cennego wapnia, jak również magnezu.
Czy w Krakowie dostanie się dobrej jakości napoje mleczne?
Tak, jak najbardziej. Nasz sklep internetowy Albert Fresh w Krakowie posiada szeroki asortyment, który pozwala na wybranie odpowiednich dla siebie i swojego gustu produktów, jakimi są napoje mleczne. Zapewniamy wysoką jakość oraz pełne zadowolenie z zakupów.
Czy napoje mleczne fermentowane są lekkostrawne?
Tak, napoje mleczne są produktami lekkostrawnymi z tego powodu, iż bakterie znajdujące się w kwasie mlekowym, zajmują się w pewnym stopniu rozkładaniem białka mleka. W ten sposób nasz przewód pokarmowy zostaje wyręczony.
Czy napoje mleczne fermentowane powodują alergię?
Napoje mleczne fermentowane nie powodują alergii. Nie są więc zagrożeniem dla osób, które zmagają się z uczuleniem na mleko, ponieważ większa część laktozy, którą zawiera mleko, a na którą wiele osób ma nietolerancję, zamienia się w kwas mlekowy podczas fermentacji.
Czy napoje mleczne fermentowane mogą być dobrym dodatkiem do codziennego menu?
Napoje mleczne fermentowane mogą urozmaicić nam nasz codzienny jadłospis. Nawet osoby, które nie lubią kefiru czy maślanki, mogą w łatwy sposób zmienić jej smak w prosty sposób. Wystarczy zmieszać dany produkt z płatkami śniadaniowymi lub owocami. Napoje mleczne fermentowane mogą stanowić również świetną bazę do koktajli.
Czy napoje mleczne fermentowane są źródłem witamin?
Oczywiście. Napoje mleczne fermentowane zawierają w sobie najwięcej takich witamin, jak B2, B5 oraz B12. Ta pierwsza ma za zadanie chronić nasz organizm przed chorobami układu nerwowego, oczu oraz skóry. Ta druga zapobiega zmęczeniu oraz powstawaniu zbyt wcześnie zmarszczek. Natomiast trzecia witamina hamuje rozwój anemii, a także poprawia pamięć.