Zapewne wiele osób wciąż ma w sobie coś z małego dziecka. Niewątpliwie największą słabością dzieci, jak i wielu dorosłych są słodycze. Nawet najbardziej twarde serca mogą roztopić również desery mleczne. Niemały użytek robią z tego niektórzy producenci tych mleczarskich rarytasów. Mleczne desery, jak sama nazwa wskazuje, powstają na bazie mleka, jednak dodatki, jakie się do nich dodaje, są różnorodną i kuszącą gamą wielu składników. Magią każdego mlecznego deseru jest właśnie to, że niezwykle działają na nasze zmysły oraz dają wiele przyjemności naszemu podniebieniu. Desery mleczne to gatunek wytworów na bazie mleka, które mają wyjątkową produktywność i na każdym roku pną się w stronę większego rozwoju. Do najbardziej znanych mlecznych deserów zalicza się produkty nazywane inaczej deserami niemrożonymi. Wspomniany wcześniej rodzaj deseru z mleka, to nic innego, jak deser, którego się po prostu nie ubija. Można tutaj zaliczyć do niego na przykład kremowy jogurt, serek homogenizowany, kaszkę, pudding, deser twarożkowy czy kleik. Natomiast koktajl, deser instant czy szejk to typ deseru mlecznego, który zostaje wcześniej ubity. Wszystkie wymienione produkty mleczarskie różnią się między sobą oczywiście składem, ale również procesem tworzenia, jak i wartościami odżywczymi. Deser z mleka jest ulubioną przekąską praktycznie każdego z nas, nic więc dziwnego, że bez nich już nie wyobrażamy sobie sklepowych półek. W dzisiejszych czasach, różnorodność deserów mlecznych, może nas przyprawiać o niemały zawrót głowy, ale należy pamiętać, że są one nieodłącznym produktem każdego marketu oraz naszego internetowego sklepu Albert Fresh w Krakowie.
Czy można rozpoznać dobrej jakości mleczny deser?
Sekret dobrego jakościowo deseru z mleka, zależy głównie od samego produktu oraz naszych wymogów względem tego produktu. Dzisiaj rynek oferuje nam szeroki wybór deserów mlecznych, których struktura to niezwykła tajemnica każdego zakładu z produktami mlecznymi. Dlatego też przepisy tych mlecznych rarytasów mogą się znacznie od siebie różnić. Klienci postrzegają zazwyczaj mleczny deser jako wysokiej jakości produkt, który posiada niezwykłe zdolności organoleptyczne. Podzielone mogą być jednak zdania na temat dostępności produktów mlecznych w konkretnych sezonie. Według przeprowadzonych ankiet latem najbardziej rozchwytywane wśród deserów mlecznych są lody, natomiast w okresie jesienno wiosennym dużą popularność zdobywają desery mleczne typu serki homogenizowane czy puszyste jogurty smakowe. Istnieją również takie badania, które mówią, że nie istnieje żaden konkretny okres w ciągu roku, w którym mleczne desery mogłyby być bardziej popularne. Eksperci od reklamy uważają, iż klienci wybierają mleczny deser pod wpływem chwili, aby rozpieścić swoje podniebienie, ale też po to, by spożyć coś szybkiego oraz gotowego przed daniem głównym. W związku z tym, bazą deseru z mleka dobrej jakości są głównie zalety związane ze smakiem i designem, a to powiązane jest ze standardową metodą produkcji. Asortyment deserów mlecznych bezustannie powiększa się. Obecnie jest ona na tyle okazały, że w wielu znanych supermarketach oraz w naszym internetowym sklepie Albert Fresh w Krakowie, ciężko byłoby zaprezentować pełny wachlarz deserowych produktów. Półki sklepowe uginają się od żyjących sobie w zgodzie gotowych deserów mlecznych, z których można zerwać wieczko i od razu zjeść oraz deserów instant w saszetkach, które można przyrządzić z dodatkiem wody lub mleka. To, że każdy deser znajduje się w innym miejscu w sklepie nie jest wynikiem tego, że klienci mogliby sobie podbierać swoje ulubione produkty, ale z tego, że ich przechowywanie tego wymaga. Gotowe mleczne desery coraz częściej stają się popularne, głównie przez zabiegany tryb życia wielu Polaków. Wiele osób mieszkających głównie w dużych miastach szuka produktów, które można szybko przyrządzić lub od razu otworzyć wieczko i spożyć, a desery mleczne w tym przypadku będą opcją wręcz doskonałą. Te mleczne przekąski coraz częściej zyskują zainteresowanie wśród klientów, którzy są wierni swoim ulubionym słodkim produktom. Wielką zaletą takiego deseru z mleka jest bowiem jego uniwersalność. Sprawdza się on nie tylko w roli przekąski domu czy na mieście, ale także jako śniadanie w pracy czy w szkole. Deser mleczny zyskuje wysoką pozycję w rankingu nie tylko ze względu na przyjemny smak, ale również na zdrowotne wartości.
Jak wygląda produkcja deseru mlecznego?
Procedura produkcji deseru z mleka uwzględnia dwie formy opracowania tego produktu. Jedna z form to mechaniczna, druga zaś to termiczna. Ta pierwsza zależy od cech związanych ze składnikami oraz od właściwości powstawania końcowego produktu. Pod uwagę bierze się również dodatki technologiczne, takie jak kształtowanie oraz modyfikowanie tekstury. Mechaniczna forma obróbki danego produktu polega w sumie na tym, by scalić wszystkie składniki, które zostały podane w przepisie deseru z mleka oraz pozyskać oczekiwane właściwości tworzonego wyrobu mlecznego. Może to polegać na ubijaniu, mieszaniu, homogenizacji albo napowietrzaniu. Podstawą mlecznych deserów jest głównie mleko bądź mleko w proszku, czasem jest to śmietanka lub inne produkty zawierające białka mleka. Do pozostałych składników zalicza się cukier lub słodziki, zagęszczacze, dodatki w formie żelującej, stabilizatory, a także dodatki, które barwią i nadają aromatu. Dzięki żelującym dodatkom desery mleczarskie nabierają odpowiedniego zagęszczenia za pomocą stworzonego żelu. Zagęstniki mają za zadanie zwielokrotnić zwartość składnika spożywczego. W niektórych przepisach mleczarskich deserów zrezygnowanie z tych substancji z kompozycji byłoby wręcz niewykonalne. Na przykład w kwestii przekąsek mleczarskich, które posiadają stałą konsystencję, jak chociażby pudding, kisiel czy pianka. Wiele razy wykorzystuje się do tej żelującej roli skrobiowy element, który zawierają chociażby produkty zbożowe, jak płatki czy ryż. Warto o tym pamiętać podczas kolejnego wytwarzania deseru z mleka. Termiczna forma obróbki produktu polega na początku głównie na tym, by zapewnić bezpieczeństwo konsumowania ukończonego produktu przez użytkownika, ale ma również swoje współuczestnictwo podczas produkcji oraz zachowania odpowiedniej konsystencji mlecznego deseru. Pasteryzacja oraz sterylizacja to metody termicznej obróbki, jakie można stosować przy konkretnych rodzajach deseru mlecznego. Do innych metod zalicza się termizacja, chłodzenie albo mrożenie. Zastosowanie wysokiej temperatury pozwoli ziarenkom skrobi spęcznieć oraz skleikować, pobudzi to także żelujące właściwości różnych cząsteczek Tylko do niektórych produktów mlecznych można zastosować mrożenie – będą to na przykład lody. Temperatura zamrażania lodów konieczna jest nie tylko w momencie ukończonej produkcji mlecznego produktu, ale także w ogólnym etapie przechowywania oraz w transporcie. Biorąc pod uwagę inne mleczne desery, to zazwyczaj polecana temperatura chłodząca lub pokojowa w dostawie, jak i w magazynowaniu, zależy od tego, czy dany wytwór został utworzony poprzez pasteryzację czy też może przez sterylizację.
Czy w Krakowie można zakupić deser mleczny dobrej jakości?
Jak najbardziej można. Sklep internetowy Albert Fresh w Krakowie oferuje szeroki wybór deserów mlecznych najwyższej jakości. Asortyment deserów mleczarskich jest u nas naprawdę bogaty, więc każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie.
Czy spożywanie deseru mlecznego przez dziecko może mieć jakieś zalety?
Wiele reklam w telewizji, w których poleca się desery mleczne, kładzie szczególną uwagę na zdrowie małej istoty. Chodzi tu głównie o mocne kości oraz rozwój intelektualny dziecka. Kolorowe opakowanie, obrazki oraz nowe do poznania słówka na opakowaniach smacznego deseru, przyciąga uwagę niejednego małego odbiorcy.
Czy każdy deser mleczny może być pełnowartościowy?
Nic bardziej mylnego. Coraz więcej deserów mlecznych oprócz pysznego smaku i ciekawej estetyki wizualnej, niewiele ma wspólnego z produktem pełnowartościowym. Coraz częściej wielu konsumentów oraz klientów mają świadomość tego, iż są desery mleczne mające wielkie dawki cukru oraz ulepszaczy. Takie produkty nie mają nic wspólnego z niczym zdrowym.
Jak powinien być przechowywany deser mleczny?
Deser mleczny nie wytrzyma zbyt długo bez chłodzenia. Zaraz po zakupieniu powinien być spożyty w drodze powrotnej lub umieszczony w lodówce, kiedy tylko wróci się do domu. Bezpieczniejszą opcją wydaje się być baton, ponieważ może leżeć na wierzchu przez kilka dni. Utrudnieniem przy deserze mlecznym może być fakt, iż do jego spożycia potrzebna nam jest ciągle łyżeczka. Trzeba również uważać, aby w trakcie chodzenie niechcący nie przebić delikatnego wieczka innymi zakupami.
Kto może zjeść deser mleczny?
Deser mleczny może zjeść każda osoba, która przede wszystkim nie ma nietolerancji na laktozę lub alergii na kazeinę. Dochodzi tutaj jeszcze uczulenie na gluten. Jeśli cierpi się na któreś z tych dolegliwości lepiej rozejrzeć się po prostu za czymś w dziale dla wegan lub poszukać produktów, które oznaczone są przekreślonym kłosem.