Fermentowane napoje należą do szerokiego asortymentu wyrobów mleczarskich, które produkuje się na bazie substancji mlecznej, poddawanej rozkładaniu mlecznemu. Dział ten może się pochwalić takimi produktami, jak mleko, jogurty, maślanka oraz kefiry. Jednak zdecydowanie najbardziej rozbudowanym podgatunkiem są aktualnie są jogurty mleczne. Ich liczny wybór smaków może usatysfakcjonować niejednego wymagającego klienta. Produkty mleczarskie można bez obaw spożywać na diecie – posiadają naturalny nieobciążający smak, a także mają wiele zdrowotnych właściwości. Jeśli podczas zakupów naszym wyborem są fermentowane wyroby mleczarskie, warto w takim razie przyglądnąć się też innemu działowi z produktami mlecznymi. Deserki z mleka są jedną z tych kategorii, która doznała fascynującej oraz konstruktywnej przemiany. Dział tradycyjnych mlecznych deserów przerodził się w produkty, które zachwycają swoim niezwykłym smakiem, a niektóre z nich są pożywnymi przekąskami, niejednokrotnie goszczącymi w wielu domach. Rozpoznawczym aspektem tego asortymentu jest na pewno różnorodność zarówno samych produktów, jak i składników oraz dodatków, które wykorzystuje się w wielu przepisach. Zakłady pracy, które wytwarzają deserki z mleka powinny posiadać niemałą elastyczność podczas produkcji, rozbudowane techniki oraz wyrobiony zmysł kulinarny. Zajadanie napojów oraz deserów mlecznych może sprawić, iż najzwyklejszy dzień stanie się choć na moment nadzwyczajny, a typowe smutki odejdą w cień. Zapraszamy więc do zapoznania się z ofertą naszego internetowego sklepu Albert Fresh w Krakowie, oferujemy szeroki wachlarz produktów mleczarskich.
Dieta bogata w napoje mleczne
Od zawsze było wiadomo, że produkty mleczarskie są nieodłącznym elementem diety wielu osób. Piramida Zdrowego Żywienia mówi, że powinno się każdego dnia konsumować co najmniej dwie szklanki mleka albo innego mleczarskiego zamiennika. Mleko jest popularnym produktem, który znajduje swoje miejsce w lodówce praktycznie u każdego domownika. Badania wykazały, iż zawiera ono wiele wartościowych dla organizmu składników. Kazeina jest najistotniejszym białkiem, jakie zawiera mleko i cechuje się ono wielką biologiczną wartością. Tłuszcz mleczny posiada w sobie czterysta różnorakich tłuszczowych kwasów, które są niezwykle ważne dla ludzkiego organizmu. Laktoza natomiast jest jego głównym węglowodanem – ma ona również definicję mlecznego cukru. Mleko dostarcza człowiekowi nie tylko cennych witamin i składników mineralnych, jest również źródłem niezwykle ważnego dla kości wapnia. Fermentacja polega na nadaniu produktom większej stabilizacji i stosuje się ten sposób od bardzo wielu lat. Dzięki temu można im też poprawić ich wartości odżywcze. W trakcie tego procesu najdrobniejsze jednostki częściowo rozkładają przetwory spożywcze, co sprawia, że poprawia im się jakość substancji odżywczych, które w sobie zawierają. Bakterie w postaci probiotyków, które uzyskuje się w tego typu artykułach spożywczych, pomagają w przetrawieniu oraz uruchamiają obronne łączniki w jelicie. Sfermentowane mleczarskie produkty mają na nie pozytywny wpływ, ponieważ jeśli jelita są zdrowe, to i człowiek nie choruje. Proces ten był bowiem rozchwytywany już w starożytnej Grecji, Rzymie, Japonii oraz w wielu azjatyckich ludnościach. W trakcie tego procesu zaczynają działać bakterie mleka albo są one dodawane w trakcie zakwaszania, przez co uzyskuje się mlekowy kwas mający stężenie do dwóch procent. Kwas mlekowy natomiast łączy się z wapniem mlecznego białka, który z kolei zaczyna się wydzielać, przez co powstaje skrzep. Należy nadmienić, że do jogurtów mlecznych dodane zostają szczepy probiotycznych bakterii. Trzeba także wspomnieć, iż proces fermentacji modyfikuje właściwości, które posiada mleko. Uzyskany mlekowy kwas może przyczyniać się do zakwaszenia otoczenia, co spowoduje zatrzymanie rozwój gnilnych bakterii w jelitach. Może również mieć korzystny wpływ na mikroflorę pokarmowego przewodu, a także zminimalizować objawy związane z nietolerancją laktozy. Warto więc wprowadzić do swojego codziennego menu napoje i desery mleczne.
Dieta bogata w desery mleczne
W dawnych czasach, pojęcie deserów mlecznych przywodziło na myśl głównie domowe wytwory w postaci budyniów, ciast, kandyzowanych owoców lub lodów, które pełniły rolę poobiadowego deseru w towarzystwie rodziny lub gości. Zdarzało się, że w tej kategorii znajdowały się również sery. Artykuły te potrzebowały jednak od gospodyń pewnego rodzaju pomysłowości, umiejętności, estetyki, wyczucia smaku, ale głównie to czasu, aby można było je przyrządzić. Z tego też powodu sporadycznie w handlu ukazywały się naturalnie wytwarzane zamienniki różnorodnych odmian deserów w formie mączki, które bez problemu można było samemu zrobić przy pomocy wody lub mleka. Z czasem w Polsce zaczęli pojawiać się zachodni przedsiębiorcy, więc i rynek zaczął obfitować w gotowe wytworzone deserki z mleka. Była to wtedy luksusowa nowość, która do swego czasy była czymś niedostępnym. Z całą pewnością pomimo tego, że ich cena znajdowała się w górnej półce, były one znaczącym rywalem dla domowych deserów mączkowym, które przyrządzało się samemu w domu. Rynek oferował wtedy serniki na zimno, budynie, puddingi z pianką czy posypką. Mleczarskie desery posiadają wielu przeciwników, i to nie tylko w swoim dziale, ale także w tych, z różnymi przetworami spożywczymi. Ogromnym ich współzawodnikiem w mleczarskim handlu wydają się jogurty mleczne, homogenizowane serki, a także twarogowe sery, które posiadają podobny pakunek, jednak mają zdecydowanie większą odżywczą wartość, aniżeli jakaś deserowa zakąska. Mleczarskie deserki rywalizują również z lodami oraz mrożonymi deserami, których bazą jest jogurt, a także z tortami, ciastami, batonami lub roślinnymi zamiennikami. Niestety, istnieją deserowe przegryzki, które co prawda zapewniają wrażenia względem smaku i designu, jednak niezbyt wiele wnoszą odżywczych wartości do codziennej diety. Wielu konsumentów oraz klientów ma coraz to większą świadomość tego, że niektóre produkty mleczarskie posiadają ogromne ilości cukru i ulepszaczy, co sprawia, że tego typu artykuły nabywa się jedynie dla zaspokojenia swoich zachcianek. Mleczarskie desery z perspektywy idei, są bez wątpienia w znaczny stopniu bardzo kuszące, jeśli wziąć pod uwagę smak oraz design, mają jednak zbyt wysoką cenę, na którą nie każdy może sobie pozwolić. Ponadto, standardowe artykuły mleczne, takie jak serki czy jogurty mleczne zdają się być sprzyjający zamiennikiem żywieniowym, jeśli tylko dodałoby się do nich owoce lub inne wartościowe dodatki, na przykład w postaci ziaren czy płatków. Oprócz tego, że produkty mleczne fermentowane wydają się o wiele ciekawszym wyborem, dodatkowo wyróżnia je to, że zawarte w nich są pożyteczne składniki żywieniowe, takie jak, białko, witaminy czy też probiotyki. Posiadają one także mniejszą ilość kalorii, co korzystnie może wpłynąć na obniżenie cukru oraz zredukowanie tłuszczu. Warto również wziąć pod uwagę coraz bardziej rozwijające się problemy dotyczące nietolerancji na laktozę oraz gluten.
Gdzie w Krakowie można zakupić napoje i desery mleczne dobrej jakości?
Dobre jakościowo napoje i desery mleczne można zakupić w naszym sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie. Asortyment dostępnych produktów jest naprawdę bogaty, dlatego też każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie. U nas dokonasz zakupów bez problemu.
Dlaczego powinno się pić napoje mleczne fermentowane?
Napoje mleczarskie zawierają w sobie żywe kultury bakterii, co oznacza, że zaliczają się do najlepszych naturalnych probiotyków. Jednymi z najczęściej konsumowanych produktów fermentowanych są kefir oraz jogurt. Dzięki nim, organizm człowieka wzbogaci się o cenne składniki pokarmowe, które są podstawą zdrowej diety, w której znajduje się białko wysokiej jakości.
Jakie właściwości posiada napój mleczny Actimel?
Mleczny napój Actimel to produkt, który zawiera w sobie takie witaminy, jak B6 oraz D. Wspomniane witaminy mają za zadanie wspierać w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pomagają też organizmowi radzić sobie z wyzwaniami, jakie występują na co dzień.
Jak wybrać deser mleczny dobrej jakości?
Wachlarz deserów mlecznych jest dość spory. Do najpopularniejszych smaków można liczyć owocowe. Warto podczas zakupów zwracać uwagę na skład oraz ilości dodanego cukru. Wiadomo, im mniej go jest w produkcie, tym lepiej, biorąc pod uwagę fakt, iż najczęściej spożywają je dzieci. Lepiej, żeby w tak młodym wieku nie rozwinęła się u nich cukrzyca lub otyłość.
Jakie opakowania powinny mieć desery mleczne?
Podczas zakupów deserów mleczarskich powinno się zwracać uwagę na jego opakowanie. W obecnych czasach jest to niezwykle istotne w przemyśleniach. Warto zauważyć, iż praktycznie spora część deserów mlecznych ma plastikowe opakowanie. Plastik jest bowiem łatwy w recyklingu, tak samo, jak szło. Szklane opakowanie mogą być nawet bardziej pożyteczniejsze niż plastikowe, ponieważ można ich używać wielokrotnie.