Pamiętajmy o swoimi zdrowiu w momencie podejmowania decyzji, jakie posiłki mamy jeść każdego dnia. Wybierajmy przede wszystkim zdrowe oraz pełnowartościowe produkty, z których przyrządzimy najlepszej jakości potrawy nie tylko dla siebie samych, ale także dla rodziny. Zamiennikami tłuszczów, których używa się do smarowania pieczywa są margaryny roślinne. Margaryny skład z reguły opiera się na płynnych formach tłuszczu roślinnego. Dzięki swojej stałej formie, w połączeniu z pieczywem, tworzy idealny duet. Składniki mineralne czy też wielonienasycone kwasy tłuszczowe, to jedne z niektórych urozmaiceń, które stosują producenci. Czy margaryny, które widuje się na półkach sklepowych mają jednak jakieś wartości odżywcze i czy powinno się je spożywać? Na jakich tłuszczach powinno się smażyć i gotować, a które nadają się do jedzenia na surowo? Jakie są najlepsze, a jakie najgorsze tłuszcze do smażenia? Jeśli szukasz dla siebie odpowiedniej margaryny do smażenia odwiedź sklep internetowy Albert Fresh w Krakowie, który wyróżnia się bogatym asortymentem najwyższej jakości.
Jakie są różnice między tłuszczami zwierzęcymi, a roślinnymi?
Wielu specjalistów od dietetyki zaleca, aby w swoim codziennym menu nie stosować tłuszczy zwierzęcych. Powstają one na bazie nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą być groźne dla naszego zdrowia. Dlatego powinno się je zamienić na kwasy tłuszczowe omega 3 oraz omega 6. Warto zatroszczyć się o siebie – dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będzie tłuszcz roślinny, aniżeli masło, które produkowane jest na bazie składników odzwierzęcych. Badania wykazują, iż masło wyprodukowane ze składników zwierzęcych posiada nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych. Powinno się więc znacznie zmniejszyć ich spożywanie, ponieważ wszystkie kwasy tłuszczowe znajdujące się w maśle, to aż sześćdziesiąt osiem procent. Tłuszcz odzwierzęcy może być wyjątkowo groźny dla osób, które mają problemy z sercem oraz z wysokim poziomem złego cholesterolu, którego ponadto źródłem jest właśnie tłuszcz na bazie nabiału zwierzęcego. Warto zatem pójść za radą ograniczenia takich produktów, co może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, naczyń krwionośnych oraz wieńcowych. Tłuszcz mleczny można w takim razie zaliczyć do najgorszych tłuszczów do smażenia oraz przygotowywania potraw w inny sposób. Tłuszcz roślinny, czyli inaczej margaryna roślinna, to nic innego, jak olejowo wodnista substancja oraz połączenie wielu innych tłuszczy. Produkcja margaryny polega przyśpieszeniu lub spowolnieniu reakcji chemicznej, jaką jest uwodornienie tłuszczów roślinnych w formie płynnej. Przy produkcji mogą być użyte oleje, które nadają się do spożycia, takie jak na przykład palmowy, rzepakowy czy sojowy. Pomimo tego, że ilość tłuszczu, który znajduje się w maśle pochodzenia roślinnego, może stanowić od czterdziestu do osiemdziesięciu procent, to nie zawiera w sobie w ogóle cholesterolu. W margarynie mogą występować tłuszcze trans, jednak ich poziom jest znikomy, w przeciwieństwie do tych, które zawiera tłuszcz zwierzęcy. Zależnie od przepisu, tłuszcz roślinny otrzymuje również szczyptę soli, która z innymi dodatkami ma na celu chronić produkt od pojawienia się na nim chociażby pleśni, która mogłaby być groźna dla zdrowia po jej zjedzeniu.
Jakie są zalety spożywania margaryny roślinnej?
Według niektórych specjalistów, menu człowieka powinno opierać się na diecie roślinnej. Nie tylko ze względów ekologicznych, ale również z korzystnych działań zdrowotnych. Według badań, kiedy regularnie stosuje się dietę roślinną, zmniejsza się ryzyko wystąpienia na przykład cukrzycy. Margaryna roślinna jest doskonałą częścią diety wegetariańskiej, a często także wegańskiej. Czy spożywanie jej niesie ze sobą jakieś korzyści? Tłuszcz roślinny może być idealnym zastępnikiem tradycyjnych odzwierzęcych tłuszczy do smarowania bułek i chleba. Margaryna może się również okazać doskonałym tłuszczem roślinnym do smażenia, a nawet do przygotowywania zwykłych sałatek czy surówek. Jednym z takich produktów jest margaryna Kasia dostępna w sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie, która jest uniwersalnym roślinnym tłuszczem do smażenia, a także do gotowania, pieczenia i przygotowywania kremów. Przez to, że margaryna w formie roślinnej nie jest produktem odzwierzęcym, natomiast wzbogacona jest o składniki odżywcze, może dostarczyć organizmowi nienasycone tłuszczowe kwasy oraz cenne witaminy. Tłuszcz roślinny to również wybawienie dla tych, którzy zmagają się z mocną nietolerancją laktozy oraz uczuleniem kazeinę, która jest białkiem odzwierzęcym. Kwasy tłuszczowe wielonasycone mogą zmniejszyć poziom złego cholesterolu, a także możliwość wystąpienia zawału serca czy też udaru mózgu. Witamina E, która występuje w margarynie, jest naturalnym przeciwutleniaczem, która redukuje tlenowe, wolne rodniki. Witamina ta spowalnia bowiem starzenie się komórek oraz postępowanie miażdżycy. Dostępne w obecnych czasach margaryny pochodzenia roślinnego, oprócz cennych witamin, są źródłem bardzo ważnych składników mineralnych, jakimi są potas czy też wapń. Wspomniane wcześniej składniki mineralne są niezwykle korzystne dla zdrowia. Czym margaryna różni się od masła roślinnego? Biorąc przede wszystkim pod uwagę fakt, że ten drugi produkt nie zawiera w sobie głównie zwierzęce tłuszcze. Z masłem pochodzenia roślinnego jest nieco inaczej. Wielu producentów obiecuje nam, że mamy do czynienia z margaryną, która posiada w sobie osiemdziesiąt procent tłuszczu. Roślinne masło jest źródłem wielu cennych witamin oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych, tak samo, jak jego roślinna alternatywa. A oprócz tego, tak samo, jak ten roślinny odpowiednik nie ma w sobie w ogóle cholesterolu. Na koniec warto zaznaczyć, iż wspomniany tłuszcz rośliny, to bardzo wartościowy produkt, który jest częścią diety wielu osób. To od rodzaju margaryny może zależeć, jaką posiada ona wartość odżywczą. Bez względu jednak na to, jaki jest to rodzaj, jest to produkt wzbogacony o różne witaminy oraz kwasów nienasyconych, które występują głównie przy tłuszczach roślinnych. Mogą one być ogromnym wsparciem w prowadzeniu diety bez produktów odzwierzęcych – dla wegetarian oraz wegan. Jeśli nie chcesz więcej inwestować w margarynę, która posiada w sobie niebezpieczne tłuszcze trans, możesz podczas zakupów kierować się cenami produktów. Margaryny, które posiadają o wiele wyższą cenę, zwłaszcza te mające miękką formę oraz często polecane są dla osób z problemami kardiologicznymi, zazwyczaj produkowane są metodą, dzięki której można uzyskać pożądane właściwości. Warto więc namawiać swoich rodziców lub dziadków, aby wybierali te margaryny, które mają dobrą jakość, bowiem dzięki kwasom wielonasyconym na dłużej utrzymają sprawny umysł. Dlatego też za każdym razem powinno się jednak czytać dokładnie etykiety, aby być pewnym, co się wkłada do koszyka na zakupach. Margaryna, która została stworzona w części z olei roślinnych, które są utwardzone, to zapewne będą zawierać sobie także te szkodliwe tłuszcze trans.
Czy margaryna może się zepsuć?
Tak, jest to możliwe. Margaryna może zepsuć się z powodu pojawienia się na niej bakterii. Jest produkty, które produkowane są na podstawie margaryny, mogą mieć o wiele dłuższą datę ważności, aniżeli wypieki opierające się na maśle.
Czy w Krakowie można dostać margarynę roślinną dobrej jakości?
Tak, jak najbardziej można. Sklep internetowy Albert Fresh w Krakowie posiada w swojej ofercie szeroki wybór margaryn roślinnych o bardzo dobrej jakości. Staramy się, aby nasi klienci zawsze znaleźli coś odpowiedniego dla siebie.
Czy margaryna to nabiał?
Margaryna produkowana jest głównie na bazie olei roślinnych typu rzepakowy, sojowy, palmowy czy też słonecznikowy. Co nie zmienia faktu, że margaryna może być również wyprodukowana z udziałem tłuszczów zwierzęcych – nie jest to jednak tłuszcz mleczny.
Czy margaryna zawiera w sobie laktozę?
Margaryna jest produktem, który jest dedykowany głównie dla osób na diecie wegańskiej oraz dla tych, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Można zatem stwierdzić fakt, że podczas produkcji nie zostaje użyta laktoza. Dlatego margarynę mogą wybierać osoby, które muszą unikać tego składnika w swoim codziennym jadłospisie.
Czy margarynę można jeść w ciąży?
Margaryny, które zostały utwardzone, mogą posiadać szkodliwe dla zdrowia kwasy trans. W związku z tym, powinny ich unikać kobiety, które spodziewają się dziecka, karmią piersią, a także dzieci nie mające więcej, niż trzy latka.