Kefiry i maślanki to produkty nabiałowe, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej diety. I dobrze, bo przecież każdy z nas wie jak ważne dla naszego organizmu i dla jego zdrowia są produkty pochodzenia nabiałowego, pełne wapnia, witaminy D i innych witamin oraz składników mineralnych. W delikatesach Albert Fresh zestawiliśmy dla Was najlepsze kefiry oraz najlepsze maślanki lubianych i sprawdzonych producentów. Kefiry zwykłe i kefiry bez laktozy, maślanki naturalne oraz maślanki owocowe, etc. - znajdziecie u nas zawsze dokładnie to, co najbardziej lubicie. Te i inne produkty dowieziemy Wam na terenie Krakowa oraz do 30 km poza miastem. Zapraszamy!
Co dobrego kryje się w kefirze i dlaczego warto go pić?
Napoje fermentowane, a do takich należy kefir znane były od dawien dawna ludzkości na całym świecie i to rozsianej w wielu zakątkach naszego globu. Kefir pochodzi najprawdopodobniej z terenów Kaukazu, jogurt bierze swoje początki z terenów Turcji, kumys z terenów leżących nad Wołgą, zaś leben z terenów Syrii i Egiptu. Produkty fermentowane są dziś chyba równie popularne co i kiedyś, a może nawet bardziej. Wynika to z tego, iż w żywności coraz częściej szukamy działania prozdrowotnego, a produkty fermentowane i np. kiszone zdają się być najzdrowszymi dla naszego organizmu. Kefir pojawił się po raz pierwszy w produkcji wśród ludów zamieszkujących góry Kaukazu. Panuje tam bardzo surowy, górski klimat, a ludzie zamieszkujący tamtejsze tereny od zawsze hodowali bydło. Ich pożywieniem było mleko oraz mięso tychże zwierząt. Z czasem zaczęli oni wyrabiać mleko fermentowane tzw. ziarnem kefirowym, które nazywali prosem proroka. Ziarno kefirowe to nic innego jak żywe kultury bakterii oraz drożdże. Napój ten był tak ceniony zdrowotnie oraz ze względów smakowych, ich prawdziwie wierzono, że sam Mahomet dostał od Allaha receptę na jego sporządzanie. Na szeroką skalę kefir został znany w Europie Zachodniej dopiero na początku XX wieku. W Polsce był on po raz pierwszy opisany pod kątem swoich prozdrowotnych właściwości w roku 1882. Opisu tego dokonali polscy i rosyjscy przyrodnicy. Można śmiało powiedzieć, że kefir sprowadziła do Polski kobieta, a była nią przedsiębiorczyni Klaudia Sigalina, która to przywiozła do naszego kraju grzybki fermentacyjne. To właśnie ona była twórczynią Pierwszego Specjalnego Zakładu Kefirowego, przy ul. Królewskiej 31 w Warszawie. Pierwszy kiosk, w którym sprzedawano kefir mieścił się z kolei na terenie Ogrodu Saskiego. Picie kefirów było popularne na podstołecznych działkach i w miejscach wypoczynku. Ówczesne domy wypoczynkowe zapewniały kuracje kefirowe. Dziś kefir znają chyba wszyscy. Jest to napój o lekko zawiesistej konsystencji i barwie białej lub jasnokremowej. Jest delikatnie musujący i orzeźwiający, a w smaku cechuje go spora kwaskowatość. Skład i walory smakowe kefiru są zależne od ilości użytych grzybków kefirowych oraz warunków prowadzenia fermentacji specyficznych dla każdego producenta. Produkuje się go nie tylko z mleka krowiego, ale spotkać się można także z kefirem robionym z mleka koziego lub owczego. Główne związki powstające w trakcie wytwarzania kefiru to kwas mlekowy, dwutlenek węgla i alkohol etylowy. Najcenniejsze pod względem zdrowotnym są zawarte w kefirze bakterie oraz drożdże. Napój ten ma w sobie bardzo dużo drogocennych dla zdrowia witamin, w tym głównie witamin z grupy B- najwięcej kwasu foliowego oraz witamin B1 i B12. Kefir to bardzo cenne źródło wapnia oraz magnezu, a także ważnych aminokwasów jak np. tryptofanu. Jest to napój bardzo sycący, a przy tym niskokaloryczny, co sprawia, iż może być traktowany nawet jako osobny posiłek- np. na drugie śniadanie. Obecnie w sklepach kupić możemy kefir zwykły jak i kefir bez laktozy.
Czym jest maślanka i co w sobie kryje?
Obok kefiru równie popularnym i lubianym napojem jest także maślanka. Maślanka jest także produktem nabiałowym, który powstaje na skutek oddzielenia się tłuszczu od zmaślonej śmietany. Można powiedzieć, iż jest to więc produkt uboczny wydzielania masła od śmietany. W sklepach kupić możemy maślanki naturalne oraz maślanki owocowe. Uznaje się, iż maślanka została w naszym kraju upowszechniona przez górali. To właśnie oni serwowali maślankę turystom, a ci urzeczeni jej smakiem rozsławili ją danej na cały kraj. Z podań wiemy, iż gaździny bardzo chętnie podawały osobom wędrującym po górach specjały właśnie z maślanką, a były to np. racuchy czy polewka maślankowa. Maślankę wytwarzały z kwaśnej śmietany, podawały w tzw. dwojakach, także pracującym w polu żniwiarzom i góralom wypasającym owce. Dziś mało kiedy produkuje się maślankę z prawdziwej śmietany, częściej używa się do jej produkcji mleka. Mleko poddawane jest sterylizacji oraz wzbogaceniu o kultury bakterii. Najczęściej dodaje się do produkcji maślanki takie bakterie jak Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Leuconostoc cremoris oraz Lactococcus diacetilactis. Podobnie jak kefir, maślanka to także bardzo orzeźwiający napój. Jest także jak kefir niskokaloryczna, a przy tym sycąca. Można pić ją jako samodzielny posiłek, jest także bardzo często wykorzystywana do pieczenia chleba lub np. do smażenia racuchów. W sieci znaleźć można wiele propozycji wypieków robionych na maślance jak chociażby bagietki na maślance czy gofry na maślance. Maślankę można używać jako alternatywę dla śmietany, a sprawdzi się także do zrobienia z jej dodatkiem wyśmienitych zup, mizerii czy nawet jako marynata do mięs oraz do ryb. Maślanka właściwości ma cenione od dawien dawna. Posiada gęstą konsystencję, a przy tym jest dość niskotłuszczowa. Ma lekko kwaśny smak (mniej kwaśny niż kefir), jest bogata w lecytynę, sole mineralne oraz zawiera sporo białka. Jest to białko o wysokiej wartości biologicznej. Maślanka to w ogóle jeden z najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. 91% jej objętości to woda, a 100 g maślanki to jedynie 45 kalorii. Standardowo maślanka zawiera 1,5% tłuszczu. Prawdziwa maślanka skutecznie pobudza trawienie i reguluje je. Hamuje powstawanie szkodliwych bakterii i wirusów przez wytwarzanie bakteriocydów. Maślanka jest bardzo ceniona za to, iż bardzo korzystnie wpływa na odporność organizmu, pobudza wytwarzanie żółci oraz zapobiega powstawaniu zaparć. Poza wapniem, który ma bardzo korzystny wpływ na układ kostny, maślanka zawiera także inne ważne dla zdrowia minerały jak sód, potas, fosfor i magnez. Prawdziwa maślanka, a więc ta w pełni naturalna nie zawiera cukru, może być więc śmiało spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę. Cukrzycy powinni jednak unikać maślanek owocowych, ponieważ często są one dosładzane. Maślanka jest produktem cenionym ze względu na swoją lekkostrawność. Jest ona trawiona w przewodzie pokarmowym nawet 3 razy szybciej niż zwykłe mleko. Maślankę można traktować jako osłonę na żołądek w trakcie antybiotykoterapii. Znane są także jest właściwości przeciwgorączkowe, co doceniano już w dawnych czasach, kiedy to maślanką leczono gorączkę u dzieci.
Jakie rodzaje maślanki można kupić w sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie?
Dostaniecie u nas różnego rodzaju maślanki - maślanki naturalne oraz maślanki owocowe - brzoskwiniowe, jagodowe, truskawkowe i inne. Maślanki, kefiry jak i inne zamówione artykuły dowieziemy Wam pod wskazany adres w Krakowie oraz w ościennych gminach.
Maślanka na noc - czy to dobry pomysł?
Tak, zarówno maślankę jak i kefir można bez obaw wypić w ramach kolacji. To napoje mleczne, które dobrze wpłyną na jakość snu, załagodzą całodzienny stres, a także mają dobroczynny wpływ na odchudzanie.
Czym jest lecytyna i czy dużo jej znajdziemy w prawdziwej maślance?
Tak, maślanka to bardzo dobre źródło lecytyny. Lecytyna to substancja będąca składnikiem tkanki nerwowej oraz błon komórkowych, ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowej przemiany materii. Wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu, dlatego maślanka jest bardzo polecana osobom borykającym się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Dlaczego kefir jest naturalnym probiotykiem?
Kefir to naturalny probiotyk, ponieważ zawiera w sobie naturalne mikroorganizmy, które są cenne ze względu na podnoszenie odporności organizmu. By kefir mógł zostać uznany jako produkt probiotyczny, liczebność bakterii probiotycznych w 1 g produktu nie może być mniejsza niż 106 jtk.
Do czego w kuchni użyć kefiru?
Kefir można pić jako samodzielny posiłek, ale może on także stanowić dobrą bazę do przyrządzenia wielu kulinariów. Kefir to dobra baza do przyrządzenia naleśników, omletów oraz koktajli, ale i wielu innych smakołyków.