Jogurty naturalne to produkty mleczarskie, po które w sklepie sięgamy dosyć często. To rodzaj nabiału, który jest nabiałem nieprzetworzonym, nie wzbogaconym w niepożądane wzmacniacze smaku czy inne ulepszacze, mało kaloryczny oraz dobrze wpływający na zdrowie. To główne zalety najlepszych jogurtów naturalnych jak np. jogurty Bakoma, Mlekovita czy Krasnystaw, które mamy w swojej ofercie. U nas zaopatrzycie się w zwykłe jogurty naturalne, jogurty naturalne do picia jak i jogurty naturalne dla dzieci. Wszystkie zakupy dowieziemy Wam na terenie Krakowa oraz do 30 km poza miastem. Zapraszamy!
Skąd wzięły się jogurty i czym powinien cechować się dobry jogurt naturalny?
Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/ Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) oraz Międzynarodowa Federacja Mleczarska definiują jogurty i inne napoje fermentowane jako produkty otrzymane z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację. Mikroflora ta musi pozostać żywa, aktywna i liczna w produkcie finalnym, aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia. Brzmi to może trochę skomplikowanie, ale tłumacząc prościej, jogurt to produkt mleczny zawierający żywe kultury bakterii jogurtowych. Najlepiej jest, jeśli nie zawiera, poza tym niczego więcej. Historia jogurtu sięga nawet 3000 lat wstecz, a zaczęła się najprawdopodobniej na terenach dzisiejszej Turcji, choć są i tacy, którzy uważają, iż jogurty były znane już Egipcjanom i Babilończykom. W krajach tych jogurty przygotowywano z mleka owczego, bawolego, krowiego i koziego. Obecna nazwa „jogurt” wywodzi się już z języka tureckiego, w którym znaczyło ono nie mniej nie więcej jak "kwaśne mleko". Choć produkt sam w sobie nie jest żadną nowością, to jednak na masową skalę jogurty zaczęły być wytwarzane dopiero w 1907 roku we Francji. Od czasów najstarszych jogurt był bardzo ceniony na terenach dzisiejszej Bułgarii. To właśnie w tym rejonie Europy uznawany był za produkt, który gwarantuje długowieczność. Nie pozostało to niezbadane. Badania przyczyny długowieczności stulatków Z Bułgarii oraz z terenów dalekiej Rosji próbował ustalić mikrobiolog, noblista Ilia Miecznikow, niegdyś bliski współpracownik Ludwika Pasteura. Wyniki jego badań wskazały jasno, iż przepis na długowieczność to duża ilość napojów mlecznych fermentowanych w diecie tychże nacji. Poza naturalnymi jogurtami pili oni także dość dużo kefiru i zsiadłego mleka. Produkty te bogate są w pałeczki kwasu mlekowego, takie jak Lactobacillus acidophilus, które, jak wykazały późniejsze, pogłębione badania, mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Szczep bakterii Lactobacillus acidophilus ma bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka, a szczep ten występuje powszechnie w jogurtach naturalnych, także w jogurtach naturalnych do picia jak i jogurtach naturalnych dla dzieci. Wiąże się to z rosnącą aktywnością makrofagów i limfocytów, które zwiększają siłę odpowiedzi układu odpornościowego. Badania naukowe wskazują także dość jednoznacznie, iż spożywanie jogurtu naturalnego wspiera kuracje antynowotworowe jak i jest bardzo korzystne podczas wszelkich antybiotykoterapii, kiedy to działa osłonowo na przewód pokarmowy, zwłaszcza żołądek. Zalecenia dietetyków są takie, by jogurty naturalne włączyć do diety już po ukończeniu przez dziecko 12. miesiąca życia. Tego typu produkty są także bardzo wskazane w diecie kobiet w ciąży jak i kobiet karmiących piersią. Szukając najlepszego jogurtu naturalnego, najlepiej jest czytać etykiety. Zdecydowanie lepszy jest jogurt naturalny bez cukru niż ten sztucznie dosładzany. Dobry jogurt naturalny nie powinien mieć więcej niż 1,5-2% tłuszczu. Najlepsi producenci umieszczają na swoich etykietach pełne dane na temat obecności kultur bakterii w jogurcie. Informacja taka powinna zawierać dane o rodzaju, gatunku oraz o szczepie danych bakterii w jogurcie. By jogurt był tak prozdrowotny jak tego chcemy, liczebność żywych komórek bakteryjnych musi sięgnąć minimum miliona na 1 ml produktu. Jogurt naturalny skład powinien mieć także tłuszcz. Całkowicie odtłuszczone jogurty nie są najlepszym wyborem, ponieważ są jednocześnie pozbawione cennych witamin. To właśnie w tłuszczach rozkładają się witaminy A, D i K - jeśli gustujemy w jogurtach całkowicie odtłuszczonych, to tych witamin nie przyjmujemy, a to duża strata dla zdrowia. Podczas wyboru jogurtu naturalnego sprawdzaj, czy jego kaloryczność zbytnio nie odbiega od wskazanych. Przeciętny jogurt naturalny nie powinien mieć więcej niż 60 kalorii w 100 g produktu. Zdecydowanie nie warto kupować jogurtów, które mają długi skład i zawierają masę niepotrzebnych substancji. Takimi substancjami mogą być np. wszelkie zagęstniki- przykładowo mleko w proszku, skrobia kukurydziana, guma guar, fosforany magnezu, pektyny, etc. Składniki takie nic nie wnoszą, natomiast obniżają wartość odżywczą jogurtu. Warto także unikać wszelkich regulatorów kwasowości, które często wchodzą w interakcje z lekami. Najlepiej jest, gdy jogurt naturalny skład ma ograniczony do dwóch pozycji - mleka oraz bakterii jogurtowych. Jednymi z najlepszych jogurtów naturalnych są chociażby jogurty marki Krasnystaw. Ich przykładowy skład to jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus.
Wartości odżywcze jogurtu naturalnego. Dlaczego warto go jeść?
Cennym dla zdrowia jest jedzenie chociaż jednego małego kubeczka jogurtu naturalnego dziennie. Jest to ważne ze względu na wartości odżywcze jakie znajdziemy w tym produkcie. Sporo w jogurtach naturalnych chociażby pełnowartościowego białka - nawet 3,3%. Jogurt cechuje wyższa zawartość aminokwasów – średnio 4-5krotnie więcej aminokwasów, niż w mleku. Jogurt naturalny zawiera od 2 do 6% tłuszczu, 3,1% węglowodanów, 0,8% kwasu mlekowego oraz śladowe ilości alkoholu. Kwasowość jogurtu wynosi od 4,0 do 4,5 w skali pH. W jogurtach naturalnych znajdziemy także sporo składników mineralnych. W 100 g znajduje się od 155 do 170 mg wapnia oraz ponad 20% więcej witamin z grupy B (5-krotnie więcej kwasu foliowego) niż w mleku. Jogurty naturalne powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego ze względu na ich prozdrowotne działanie. Jogurty naturalne zawierają sporą dawkę witamy B12, wapnia, fosforu, ryboflawiny (witaminy B2), a także wapnia, białka oraz bakterii probiotycznych. Jogurt zawiera żywe kultury lub bakterie probiotyczne, bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie. Wszystkie te bakterie wspierają realnie układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu, pomagają syntezować witaminy, regulują trawienie oraz znacząco poprawiają trawienie laktozy. Jedzenie nabiału, w tym jogurtów naturalnych to zdrowe kości- warto zacząć już w młodym wieku, by na starość nie skarżyć się np. na osteoporozę. Spożywanie produktów mlecznych zwiększą gęstość kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zawartość wapnia i białka w jogurcie może wpłynąć na poprawę struktury kości i ich wzmocnienie, jeśli jest on spożywany regularnie.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można liczyć na darmową dostawę zakupów?
Oczywiście, warunkiem jest jedynie zrobienie zakupów za minimum 99 złotych. Zakupione artykuły dowieziemy wtedy całkowicie za darmo na terenie Krakowa jak i innych gmin leżących nie dalej niż do 30 km od miasta.
Czy jedząc regularnie jogurty naturalne można realnie obniżyć ciśnienie krwi?
Tak. Badania naukowe dowodzą, iż jedząc tylko dwie porcje jogurtu tygodniowo można zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia o 20%.
Jedzenie jogurtów naturalnych przyczynia się do rzadszych infekcji drożdżakowych - czy to prawda?
Tak. Badania wykazują, iż Regularne spożywanie jogurtu pomaga w zapobieganiu tym infekcjom i przywraca równowagę mikroflory w jelitach.
Czy kwas mlekowy zawarty w jogurtach wpływa korzystnie na stan jamy ustnej?
To także prawda. Kwas mlekowy wspomaga leczenie chorób przyzębia, np. zapalenia dziąseł. Bakterie pomagają w walce z próchnicą na zębach i może zmniejszyć poziom siarkowodoru, który powoduje nieświeży oddech.
Z czym jeść jogurt naturalny na śniadanie?
Jogurt naturalny można w ramach śniadania zjeść na wiele sposobów, np. z domową granolą. Szybkie i pożywne śniadanie może składać się także z kubeczka jogurty naturalnego, garści migdałów lub orzechów laskowych i łyżeczki wiórków kokosowych. Smacznego!