Mięso, wraz z rybami oraz jajami, znajduje się na czwartym piętrze piramidy żywieniowej, a więc odgrywa bardzo dużą rolę w zdrowym i zbilansowanym sposobie żywienia człowieka. Czwarty poziom oznacza, iż przed mięsem w hierarchii ilości i częstotliwości spożywania różnych produktów są warzywa i owoce, produkty zbożowe oraz nabiał. Choć wiele osób częściowo lub zupełnie z mięsa rezygnuje przechodzą na dietę wegetariańską lub wegańską, to mięso pozostaje bardzo cennym produktem dla zdrowia i warto jeść je chociaż 2-3 razy tygodniowo. Mięso to w końcu także baza dla wielu pysznych dań, które uwielbiamy- w Albert Fresh dobrze o tym wiemy, dlatego oferujemy Wam szeroki asortyment mięs, z których stworzycie smaczne gulasze, burgery, na którym ugotujecie zupy, itp.
Dlaczego warto jeść mięso?
Wiele osób nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez mięsa, ponieważ głównie cenią je ze względu na jego smak. Ale pamiętać trzeba, że mięso to nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim odżywcze. Mięso to przecież białko, tak ważne dla naszego organizmu, będące jego głównym budulcem - w mięsie znajdziemy białko pełnowartościowe oraz łatwo przyswajalne, a więc najlepsze z możliwych. Co warto podkreślić, białko zwierzęce jest dla ludzkiego organizmu dużo lepiej przyswajalne niż białko roślinne. Najwięcej białka znajdziemy w mięsie chudym, niepoprzerastanym, bez ścięgien i żyłek Mięso jest pełne ważnych aminokwasów, kolagenu, zawiera w sobie także liczne witaminy, jak chociażby witaminy z grupy B oraz ważne składniki mineralne, wśród których wymienić możemy żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, potas, sód i wiele, wiele innych. Warto podkreślić fakt, iż żelazo pochodzące z mięsa jest przez nas lepiej przyswajane niż żelazo znajdujące się w roślinach- np. w warzywach czy w ich liściach. Warto łączyć ze sobą warzywa bogate w żelazo z mięsem bogatym w ten pierwiastek- żelazo z mięsa będzie miało dobry wpływ na wyższą przyswajalność żelaza pochodzącego z warzyw. Dlatego warto łączyć na talerzu gulasz drobiowy z buraczkami czy kotleta ze szpinakiem. Wszelkie ilości składników odżywczych będą się różnić w zależności od rodzaju mięsa- inaczej będzie to wyglądać w przypadku drobiu, wieprzowiny, a inaczej w przypadku wołowiny, etc.
Cenimy sobie mięso także dlatego, że daje ono bardzo wiele możliwości obróbki i przyrządzenia na jego bazie ogromnej ilości różnych smacznych dań- i na śniadanie, i na obiad oraz na kolację. Jedzenie mięsa jest zalecane osobom w każdym wielu- dzieciom, dorosłym oraz osobom starszym.
Mięso drobiowe
Mięso drobiowe, a więc np. mięso kurczaka, chyba najczęściej gości na naszych talerzach. Jest to mięso delikatne, stosunkowo niedrogie oraz łatwe do przyrządzenia na różne sposoby. Do mięsa drobiowego zaliczymy mięso z kur, z gęsi, z kaczek, z indyków, ale także z gołębi, z perliczek oraz ze strusi. Dlaczego warto jeść mięso drobiowe? Otóż drób jest pełen aminokwasów, łatwo przyswajalnych tłuszczy, posiada dużą ilość witamin i karotenów, stosunkowo niską kaloryczność oraz stanowi bogate złoże kwasu pantotenowego. Drób jako mięso delikatne, ale i bardzo odżywcze jest szczególnie polecane dla niemowląt i dla dzieci, ale także dla sportowców i dla osób starszych. W 100g mięsa drobiowego znajdziemy ok. 20g białka i ok. 3-4g tłuszczu. Mięso drobiowe jest bogate w cynk, magnez, potas, a także w witaminy z grupy B, a zaraz obok cielęciny można je umiejscowić ze względu na wysoką zawartość witaminy PP, czyli niacyny.
Jeśli zależy nam na zrobieniu bardzo esencjonalnego, aromatycznego i intensywnego rosołu, najlepiej jest go przyrządzić z mięsa kury- to mięso nada dużo większej wyrazistości bulionowi niż mięso z kurczaka czy koguta. Wiele osób najbardziej lubi mięso indycze, jest to mięso chude, bardzo dobrze sprawdza się w różnego rodzaju marynatach, można je dowolnie piec. Jeśli szukamy tłustego mięsa drobiowego, warto z kolei wybrać mięso kaczki lub gęsi, które to mięsa są pod względem smakowym do siebie bardzo podobne. Gęś i kaczka świetnie komponują się np. z pomarańczą, są także świetną bazą do przygotowania potraw drobiowych o orientalnym charakterze. Na coraz większej popularności zyskuje także mięso przepiórcze. Mięso to jest bardzo delikatne i chude.
W sklepach znaleźć można mięso drobiowe najwyższej jakości jak i takie całkowicie kiepskie. W Albert Fresh dbamy o to, by dostarczać Wam najlepszy drób, zawsze świeży i od sprawdzonych, certyfikowanych dostawców.
Mięso wieprzowe
Wieprzowina to kolejne z najbardziej popularnych mięs jakie znajdują się na naszych stołach- to mięso ze świń, a różnego rodzaju wieprzowiny jest cała masa, co sprawia, że możemy z tego mięsa zrobić niemal wszystko. Rodzaje mięsa wieprzowego, jakie kupić można w sklepach to np. schab, polędwiczka, żeberka, szynka, golonka, boczek, łopatka, karkówka i inne. Dobre mięso wieprzowe powinno być delikatne i soczyste, a tłuszcz w nim powinien być biały i zwarty. Wieprzowina jest mięsem bardziej tłustym niż drób, dlatego nie jest to mięso do spożywania na co dzień - warto przyrządzić coś na bazie wieprzowiny 1-2 razy w tygodniu. Jeśli lubimy grillowaną wieprzowinę, to najlepsza będzie do takiej obróbki karkówka, schab oraz boczek. Jeśli zamierzamy wieprzowinę upiec lub udusić to najlepsza będzie do tego celu szynka, golonka, schab oraz boczek. Wybierając wieprzowinę o dobrej jakości, trzeba zwrócić uwagę na jej kolor- mięso wieprzowe powinno mieć głęboko różowy kolor, blada i jasna wieprzowina będzie mięsem o niskiej jakości. Zapach wieprzowiny powinien być świeży, a samo mięso zwarte i wilgotne. Choć robiąc zakupy online w naszym sklepie nie możecie dotknąć mięsa osobiście, gwarantujemy Wam, że dowieziemy pod wasze drzwi zawsze najlepsze gatunkowo i świeże mięso z dostawą do domu.
Mięso wołowe
Wołowina to szlachetne mięso, które podobnie jak wieprzowina, daje nam możliwość wyboru różnych swoich odmian. Tak więc w delikatesach spożywczych jak i w masarniach dostaniemy rostbef, polędwicę, udziec, szponder, łopatkę, kark, antrykot i inne. Wołowina jest bardzo wartościowym rodzajem mięsa, posiada dużo mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe, jest bogata w białko i witaminy, a także w fosfor i w żelazo. Wybierając dobrą wołowinę warto wybierać mięso o ciemnoczerwonym lub czerwonym kolorze, które jest lekko wilgotne, a jego zapach jest mięsny, świeży. Jeśli lubimy wołowinę smażoną, a więc np. szukamy dobrego mięsa na steka, warto wybrać mięso wołowe w postaci rostbefu, antrykotu, polędwicy czy łaty. Wołowina z grilla najlepiej smakuje, jeśli jest to polędwica, mielona łopatka lub antrykot. Polędwica czy łopatka najlepiej sprawdzą się jako mięso na gulasz. Polędwica to najszlachetniejsza część wołowiny, najdelikatniejsza, świetna na burgery. Goleń wołową można śmiało wykorzystywać do zrazów, sztuk mięsnych, także na mięso mielone i do duszenia. Łopatka jest z kolei mięsem sprężystym i soczystym i także nada się do gulaszu jak i do mielenia- zmieloną łopatkę można uformować w kotleta i dodać go do hamburgera lub wykorzystać ją do zrobienia wołowego sosu spaghetti.
Czy kupię mięso w sklepie online na terenie Krakowa?
Oczywiście, taką możliwość oferują delikatesy Albert Fresh. Większość naszego asortymentu świeżego mięsa pochodzi od masarni Płatek z małopolskich Liszek. W ofercie naszego sklepu znajdziecie zawsze świeżą wieprzowinę, wołowinę oraz drób, a także pyszne wędliny i inne wyroby mięsne. Wystarczy zamówić, a my dowieziemy mięso pod wskazany adres na terenie Krakowa oraz najbliższych okolic.
Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci?
Dzieciom poleca się podawać mięsa chude i lekkostrawne i takie właśnie mięsa powinny stanowić jedną z podstaw dziecięcego jadłospisu. Dietetycy i lekarze stwierdzają zgodnie, iż najlepszymi rodzajami mięs dla dzieci są drób, cielęcina, mięso z królika oraz chuda wołowina.
Czy mięso jest niezbędne dla zdrowego odżywiania się?
Mięso to jeden z podstawowych składników diety człowieka, chociaż dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może równie dobrze dostarczyć organizmowi niezbędnego białka co mięso. Jeśli jednak nie jesteśmy wegetarianami, nie rezygnujemy z mięsa- można jeść je choćby sporadycznie 1-2 razy tygodniowo.
Czy mięso drobiowe jest wartościowe?
Jest na pewno wielu producentów, którzy nieuczciwie hodują drób i sprzedają konsumentom produkt mięsny kiepskiej jakości, pełen wody i sodu. Jednak dobre jakościowo mięso drobiowe jest bardzo wartościowe, przede wszystkim dlatego, iż jest łatwo przyswajalnym źródeł białka.
Czy mięso jest tuczące?
Jest wiele rodzajów mięs, które cechuje duża ilość tłuszczów, dlatego ich konsumpcja powinna być okazjonalna. Do takich mięs zaliczymy np. boczek. Jeśli chcemy jeść mięso pozbawione niemalże tłuszczu, warto wybierać polędwicę czy chudy schab.