Jeśli w lodówce zalega nam kilka produktów, z których chcemy przygotować jakieś pyszne danie, ale żaden pomysł nie przychodzi nam do głowy – pomocne mogą się w tej sytuacji okazać krokiety. Jest to bowiem potrawa, która tak samo jak naleśniki czy pierogi stworzona jest do przyrządzania jej w różnych wersach. Świetnie smakują w wersji słodkiej, a także wytrawnej. Krokiety doskonale będą prezentować się na wigilijnym stole, wśród tylu wykwintnych dań. Krokiety wypełnia się bowiem farszem – pytając jednak jakim, możemy odpowiedzieć, że to zależy przede wszystkim od gustu oraz ulubionych składników. W następnej kolejności, wystarczy już tylko zrobić z nich rulon i zamaczać w rozbitym jajku oraz bułce tartej. Potrawę można skonsumować zaraz po usmażeniu lub upieczeniu jej w piekarniku. Wiele osób, które są częstym gościem barów garmażeryjnych, czy też restauracji, stale zauważają w propozycjach menu właśnie taką potrawę, jak krokiety. Zdawać by się mogło, że jest ona bardzo skomplikowana w przyrządzeniu, nic bardziej mylnego. Tak naprawdę, to przygotować by ją mogła każda osoba, nawet ta, która nie jest zbyt dobra w gotowaniu, zwłaszcza że krokiety można robić na wiele różnych sposobów. Wszystko za sprawę tego, że mogą one za każdym razem posiadać inny farsz.
Z czym zrobić swoje pierwsze krokiety?
Gdybyśmy chcieli samodzielnie wykonać tą przepyszną potrawę, musielibyśmy najpierw wykonać podstawę do krokietów w postaci naleśników w wystarczającej ilości. Krokiety to uniwersalne danie, ponieważ jeśli przyrządzi się ich nieco więcej, mogą starczyć na dwa albo nawet trzy dni. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy są zabiegani i dużo pracują, przez co nie mają czasu na codziennie gotowanie. Następnego dnia wystarczy je podgrzać na patelni lub w mikrofali, ale równie dobrze będą smakować też na zimno. Należy jednak pamiętać, by usmażone naleśniki leżały jeden na drugim, aby nie łamały się i nie sprawiały później kłopotów podczas tworzenia krokietów. Do ciasta naleśnikowego nie powinno się również dodawać za dużo jajek, ponieważ może to spowodować większą ich łamliwość. Farsz można przygotować z mięsa lub z kapusty i grzybów. W dalszych krokach postępujemy, jak z kotletami schabowymi – jajko, bułka tarta, a potem smażymy. I gotowe! Jak już wcześniej wspomniano, krokiety można przygotować na rożne sposoby, tak samo, jak pierogi. Ma to związek z wielkim wyborem farszu. Nie trzeba się bowiem ograniczać tylko do tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami, które swoją drogą doskonale komponują się z zupami, czy też krokietami z mięsem. Jest kilka możliwości, dzięki którym za każdym razem możemy przyrządzić tę potrawę w unikatowy sposób. Jeśli jednak mamy ochotę pozostać przy standardowej wersji mięsnej lub z grzybami – nic nie stoi na przeszkodzie. Do najczęściej rozchwytywanych tego typu potraw zaliczają się krokiety z mięsem mielonym, jak również krokiety z kapustą i pieczarkami, choć nie jest to jedyna perspektywa związana z tym posiłkiem. Jeśli chcemy poeksperymentować i przygotować coś nowego możemy farsz przyrządzić także grzybami i serem, kaszą oraz warzywami. Potrawa, która nawiązuje do pierogów, to ziemniaczane krokiety z dodatkiem pieczarek. Ciasto jednak w tym przypadku tworzy się z ziemniaków. Jeśli zostało nam trochę mięsa po przyrządzeniu zupy, możemy je bez problemu spożytkować w celu zrobienia krokietów z mięsem. Dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia. W tak prosty sposób możemy mieć danie, które możemy spożyć w godzinie obiadowej lub zestawić na wigilijnym stole z innymi pysznymi potrawami
Co powinno się wybierać na farsz do krokietów?
Uniwersalnym daniem, które można przyrządzić w zaledwie pół godziny, są krokiety z kapustą i grzybami. Kapustę kiszoną smaży się wraz z grzybami i tak oto powstaje farsz do tej potrawy. Najczęściej wybieranymi grzybami są popularne i bardzo lubiane przez społeczeństwo pieczarki, które można wykorzystać do krokietów nie tylko w świeżej formie, ale także w ususzonych leśnych grzybów. Pieczarki mają mało kalorii, posiadają delikatny smak i można je wykorzystywać do wielu dań, jak również są bazą do wielu sosów i zup grzybowych. Niektórzy mogą nie wiedzieć, ale one również są źródłem cennych minerałów, takich jak chociażby selen i potas oraz witamin A, E i witamin z grupy B, a do tego wzbogacą organizm o białko. Przede wszystkim, pieczarki mogą bez obaw spożywać wegetarianie oraz weganie. Krokiety z pieczarkami to wyśmienity duet, choć to danie świetnie smakuje też z innymi grzybami. A co ważne, jest łatwe w przygotowaniu. Nie ma w tym bowiem żadnej filozofii – podsmażone z ulubionym dodatkiem pieczarki, na przykład z serem żółtym, zawija się w naleśnik, robi panierkę z jajka oraz bułki tartej, następnie można już tylko smażyć. Krokiety to wspaniałe zestawienie z surówkami, a także z zupami. Są różne sposoby na przygotowanie tego smacznego posiłku. Nie tylko z pieczarkami, ale również krokiety z mięsem i kapustą oraz krokiety z kapustą, a nawet ze szpinakiem są w stanie urzec nie jedną osobę. Kiszona kapusta ma korzystne działanie na odporność oraz na proces trawienia, bowiem można ją stosować jako naturalny detoks organizmu. Hamuje rozwój chorób kardiologicznych a także obniża cholesterol we krwi. Wzbogacona jest też w minerały, takie jak żelazo, magnez oraz wapń, a także w cenne witaminy z grupy B oraz C, E, A i K. Natomiast, jeśli chodzi o szpinak, to doskonale chroni przed miażdżycą oraz chorobami nowotworowymi. Dodatkowo, poleca się tę prozdrowotną roślinę przy problemach z anemią. Także nie wahaj się, korzystaj z jego dobrodziejstw, zrób użytek z jego liści, użyj świeżych bądź jak wolisz mrożonych. Przygotuj sobie również tradycyjne przyprawy, takie jak sól i pieprz, możesz również wybrać czosnek granulowany lub w ząbkach, które możesz pokroić w małą kostkę lub zmielić praską. Możesz też skorzystać z naszej oferty i zakupić gotowe krokiety w delikatesach Albert Fresh w Krakowie Krokiety z kapustą lub z dodatkiem grzybów, to smaczne, jarskie danie. Jeżeli chcesz je zrobić, musisz posiadać kapustę kiszoną, sól, pieprz, cebulę oraz opcjonalnie kminek. Następnie, musisz kapustę obmyć pod wodą, a dopiero potem ją poszatkować. Obierz cebulę i pokrój w mniejszą kosteczkę, aby po chwili podsmażyć ją na dowolnym oleju. Po paru minutach można spokojnie połączyć ją z przyprawami i kapustą, po czym dusić, aż całość będzie miękka. Jeśli chcesz wykonać te same krokiety, ale z dodatkiem grzybów, wystarczy, że do reszty składników dodasz jakiekolwiek grzyby, mogą to być pieczarki. Krokiety to potrawa, która wyśmienicie smakuje w połączeniu z czerwonym barszczem, jest to również danie, które gości na praktycznie każdym stole wigilijnym. Można je podawać również z gęstym sosem grzybowym lub pieczarkowym. Fajnym pomysłem jest również wymieszanie wspomnianych sosów z sosem sojowy, który może dodatkowo podkreślić ich smak. Udekoruj wybrany sos świeżą zieleniną według uznania. Będzie on dobrym duetem z różnego rodzaju surówkami, na przykład colesław.
Czy krokiety można podgrzać w piekarniku?
Tak, można. Wszystko, co musisz zrobić, to rozłożyć papier do pieczenia na blaszce, a następnie poukładać na niej krokiety. Kiedy to zrobisz, możesz włożyć je do piekarnika, którego trzeba wcześniej nagrzać do około stu dwudziestu/stu pięćdziesięciu stopni. Nie musisz długo czekać, zaledwie w pięć minut będą ciepłe i gotowe do spożycia.
Czy krokiety można mrozić w zamrażalniku?
Tak, jest to możliwe. Możesz mrozić swoje krokiety bez względu na to, jakiego nadzienia do nich użyjesz. Kapusta jest produktem, przy którym mogą się pojawiać małe wątpliwości, jeśli jednak temperatura w naszym zamrażalniku jest odpowiednia, farsz z kapustą pozostanie niezmienny.
Jakie krokiety można zakupić w Krakowie?
W ofercie naszych Delikatesów Albert Fresh w Krakowie posiadamy do wyboru krokiety z kapustą z grzybami oraz krokiety z mięsem. Jeśli jesteś zainteresowany naszym asortymentem zapraszamy Cię na zakupy do naszego sklepu. Zapewniamy produkty najwyższej jakości.
Czy krokiety są tuczące?
Krokiety są podstawowym źródłem węglowodanów, które są niezwykle ważną częścią zbilansowanej diety. Węglowodany dodają energii naszemu organizmowi, dlatego ich udział w naszej diecie powinien stanowić od czterdziestu pięciu do sześćdziesięciu pięciu procent na nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Warto jednak sprawdzić, ile kalorii mają krokiety oraz czy nie zawierają w sobie zbyt dużo niezdrowych cukrów, czy też innych niezdrowych dodatków.
Jaką kaszę można użyć do krokietów?
Do krokietów tak naprawdę będzie pasować każda kaszą, jaką byśmy nie wybrali. Najczęściej jednak wybiera się kaszę gryczaną oraz kaszę jęczmienną. Nie oznacza to jednak, że nie można do swoich krokietów wybrać chociażby kaszy jaglanej, czy też kaszy owsianej. Rynek oferuje szeroki wybór kasz, dlatego jest w czym wybierać.