Płatki śniadaniowe to jeden z najpopularniejszych pomysłów na smaczne i zdrowe śniadanie. Płatki kukurydziane, czekoladowe kuleczki, płatki z owsa, crunchy, ekspandowane ziarna, etc. - płatki śniadaniowe możemy dziś jeść na wiele różnych sposobów i w wielu różnych rodzajach. W Albert Fresh na półce bio mamy dla Was i produkty bardzo smaczne i bardzo zdrowe jednocześnie, ponieważ pochodzące z upraw ekologicznych. Płatki owsiane bio i płatki jaglane bio to tylko niektóre z naszych propozycji. Już teraz możesz robić zakupy spożywcze i przemysłowe szybko i wygodnie, bez wychodzenia z domu! Wystarczy, że zarejestrujesz się w naszym sklepie internetowym, wybierzesz interesujące Cię produkty, opłacisz swoje zamówienie i będziesz czekał na naszego dostawcę - łatwo, miło i ekspresowo! Dostawy realizujemy w Krakowie i na terenie najbliższych gmin. Zapraszamy!
Dlaczego warto sięgać po produkty bio?
Płatki bio to tylko niektóre z produktów ekologicznych jakie mamy dla Was w całej naszej ofercie. Rynek produktów eko wciąż się rozrasta, ponieważ nigdy nie cieszyły się one tak wielką popularnością jak właśnie dziś. Sięgamy po to co odznacza się najwyższą jakością, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, jednocześnie też dbamy o swoje zdrowie oraz chcemy dbać o stan środowiska naturalnego. Żywność eko stała się wyznacznikiem dbałości o siebie i jest w pełni utożsamiana z prowadzeniem zdrowego stylu życia. Ze spożywaniem produktów bio kojarzymy sobie lepszą kondycję, opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz możliwość uchronienia się przed chorobami cywilizacyjnymi poprzez pilnowanie najlepszej jakościowo diety. Ekologiczne jedzenie to szansa na poprawę jakości życia oraz możliwość cieszenia się dobrą kondycją umysłową i fizyczną do późnej starości. By dany produkt spożywczy mógł zostać określony produktem eko lub bio i otrzymać odpowiednie certyfikaty, musi być odpowiednio uprawiany. Uprawy ekologiczne są w 100% pozbawione użycia jakichkolwiek nawozów sztucznych, pestycydów, antybiotyków, polepszaczy wzrostu, szczepionek i wielu innych substancji, które mogłyby je wspomagać. To uprawy czyste, które powinny także rosnąć na glebie o odpowiedniej jakości. Produkty bio są tym samym i smaczniejsze i bezpieczniejsze dla zdrowia. Badania nad żywnością eko wskazują również jednoznacznie, iż zawiera ona nawet do 30% więcej witamin, minerałów i innych wartości odżywczych niż żywność uprawiana tradycyjnie. Kupowanie produktów bio to także ukłon w stronę środowiska. Uprawy bio nie wpływają destrukcyjnie na środowisko naturalne jak rolnictwo konwencjonalne. Uprawy te nie sprzyjają także ogromnym monokulturom rolniczym, które zabijają to co w przyrodzie najcenniejsze - jej bioróżnorodność.
Skąd wzięły się płatki śniadaniowe?
Płatki śniadaniowe z pewnością kojarzą się codziennie z początkiem dnia wielu milionom osób na świecie. Uwielbiamy płatki kukurydziane, granole, crunchy, płatki owsiane, kakaowe kuleczki, płatki o smakach waniliowym czy truskawkowym i wiele innych wariantów tego sycącego i smacznego produktu. Teraz swoją szafkę z płatkami śniadaniowymi możemy dodatkowo uzupełnić o zdrowe i pożywne płatki bio - w tym płatki owsiane bio i płatki jaglane bio. Ale jak zaczęła się historia tych produktów spożywczych? Historia płatków śniadaniowych zaczęła się w Ameryce, jeszcze w XIX wieku. Wiąże się ona z postacią dra Johna Kellogga prowadzącego coś na kształt sanatorium w Michigan. Był to ośrodek, który kompleksowo dbał o zdrowie swoich pacjentów, a jednym z tego przejawów było utworzenie Sanitarium Food Company, która to właśnie jako pierwsza produkowała płatki śniadaniowe. Początkowo była to granola, ale po kilku latach funkcjonowania firmy powstały pierwsze płatki śniadaniowe jakie znamy dziś - płatki kukurydziane. Po dziś dzień płatki pozostają produktem bardzo popularnym w Ameryce. Szacuje się, że Amerykanie kupują około 2,7 miliarda pudełek płatków rocznie, co przekłada się na około 7 kilogramów płatków na każdego mieszkańca USA.
Płatki bio - sposób na zdrowe i sycące śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wiemy to chyba wszyscy, a przypominają nam o tym od lat dietetycy czy lekarze. Warto znaleźć każdego ranka chociaż kwadrans na zjedzenie śniadania, choćby dlatego, by zadbać o swoją koncentrację już od pierwszych godzin dnia. Pamiętać także trzeba, iż rezygnowanie ze śniadania prowadzić może do poważnych zaburzeń metabolicznych, a wynikiem tych może być np. cukrzyca czy otyłość. Spożywanie śniadań to lepsza odporność, oczywiście jeśli jemy na śniadanie zdrowe rzeczy, bogate w witaminy - mogą to być np. owsianki bio. Śniadanie to "legalny doping" oraz gwarancja dobrego humoru od pierwszych godzin dnia. Wspólne śniadania to fantastyczna okazja, żeby spędzić chwilę czasu ze swoją rodziną. Poranny posiłek zapobiega reakcjom katabolicznym i poprawia sprawność psychomotoryczną. A dlaczego warto jeść na śniadanie płatki owsiane ekologiczne? Owsianka bio to zdecydowanie jedna z najzdrowszych rzeczy, po którą możemy sięgnąć o poranku. Można nawet powiedzieć, że to prawdziwa bomba zdrowia, ponieważ płatki owsiane skutecznie opóźniają efekty starzenia, wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu oraz są dobrym źródłem błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ale to nie wszystko. Liczne badania nad płatkami owsianymi bio wskazują, iż jest to prawdziwa żywność funkcjonalna. Płatki te zdecydowanie wpływają korzystnie na ogólny stan fizyczny oraz psychikę, działają prewencyjnie w chorobach dietozależnych oraz wspomagają leczenie różnych innych schorzeń. Owsianka bio jest ceniona za to, że posiada całkiem sporo białka, a co za tym idzie ważnych aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm nie może wyprodukować sobie sam. Tłuszcz znajdujący się w płatkach owsianych jest bardzo korzystny dla zdrowia, gdyż w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto nie bak w nich witamin B1, B5 oraz E oraz fosforu, wapnia, magnezu, krzemu i cynku. Innymi bardzo zdrowymi i polecanymi na śniadanie płatkami są płatki jaglane bio. Wielu specjalistów sądzi, iż produkty jaglane są właśnie tymi najzdrowszymi. Jeśli połączymy płatki jaglane bio wraz z mlekiem, stworzymy posiłek, który da nam moc energii na wiele godzin - nawet do południa. Płatki jaglane mają także ważna zaletę jaką jest brak glutenu, mogą być więc śmiało spożywane przez osoby cierpiące na celiakię. Ponadto w płatkach jaglanych bio znajdziemy całą kopalnię witamin oraz minerałów. Te płatki bio są dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę organizmu, a zwłaszcza układu nerwowego. Mają w sobie także sporo witaminy E oraz cynku. Zawierają także wapń, fosfor i żelazo, mające wpływ odpowiednio na kości, krew oraz nerwy. Jak więc widać, spożywanie płatków bio na śniadanie to najlepsze co możemy zrobić dla swojego zdrowia o poranku. Poza płatkami owsianymi bio i płatkami jaglanymi bio w ofercie Albert Fresh znajdziecie także pyszne i pożywne płatki amarantusowe, ryżowe, orkiszowe, crunchy czekoladowe i wiele innych propozycji.
Czy asortyment bio w Albert Fresh w Krakowie obejmuje coś więcej niż płatki śniadaniowe?
Tak, nasze delikatesy oferują szeroką gamę produktów ekologicznych. Poza płatkami ekologicznymi mamy także w ofercie bop oleje, przyprawy, herbaty, słodycze, mąki, pasty do makaronów i wiele innych bio produktów. Dostawy tychże artykułów realizujemy w Krakowie jak i na terenie najbliższych gmin. Zapraszamy!
Czy płatków owsianych bio można użyć jako panierki?
Tak, rozdrobnione płatki owsiane to świetna panierka, np. do kotletów czy nuggetsów. Ale płatków owsianych bio możemy także użyć jako spodu do ciasta lub dekoracji tortu - warto poszukać także własnych zastosowań!
Co to jest amarantus?
Amarantus inaczej zwany jest szkarłatem - jest rośliną wywodzącą się z Ameryki Południowej. Jest to bardzo odżywcze zboże, które przed wiekami doceniali już Inkowie, Majowie oraz Aztecy. Z amarantusa produkuje się m.in. smaczne płatki bio, które także odnajdziecie w Albert Fresh.
Za jakie właściwości ceni się ziarno orkiszu?
Ziarno zboża jakim jest orkisz bardzo często wykorzystuje się w produkcji produktów eko, ponieważ jest to zboże bardzo zdrowe. Orkisz przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, wspiera diety redukcyjne i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. Płatki orkiszowe na śniadanie to najlepszy początek dnia!
Jakie płatki kakaowe najlepiej wybierać dla dziecka?
Tradycyjne płatki kakaowe - czekoladowe, często są pełne cukru i niezdrowych dodatków. Jeśli chcemy karmić dziecko dobrze, warto dawać mu płatki bio. Kuleczki kakaowe marki Batom i podobnych zawierają dużo lepsze składniki niż te innych wiodących i najbardziej rozpoznawalnych marek.