Warzywa i owoce coraz częściej są wybierane przez świadomych konsumentów. Ma to związek także z tym, iż coraz chętniej sięgamy po produkty wegańskie i wegetariańskie, uważając je słusznie za zdrowsze i często lepsze jakościowo od mięsnych. Zamiast szynek, sera żółtego czy pasztetów, wybieramy pasty warzywne, którymi chętnie smarujemy ulubione pieczywo. Trend ten jest ważny także dla klientów delikatesów Albert Fresh, dlatego też posiadamy w swojej ofercie wiele smacznych i zdrowych past bio - pasty paprykowe i pomidorowe, ale także bio pasty z ciecierzycy, z mango, z awokado i z wielu innych warzyw i owoców. Wybierając nasze delikatesy nie musisz więcej stać w kolejkach i marnować swojego cennego czasu na tradycyjne zakupy w markecie! Wystarczy, że zarejestrujesz się w naszym sklepie, wybierzesz interesujące Cię artykuły, opłacisz swoje zamówienie i gotowe! Nasz dostawca dowiezie Twoje zamówienie pod wskazany adres w Krakowie jak i w ościennych gminach wyróżnionych na naszej stronie. Zapraszamy!
Dlaczego warto wybierać produkty bio?
To, że produkty bio są nieco droższe zauważa chyba każdy, kto robi zakupy. Nie warto się jednak zrażać ceną, ponieważ za nieco wyższą cenę zyskujemy zdecydowanie lepszy jakościowo produkt - często także dużo smaczniejszy niż ten zwykły. Żywnością eko lub bio może dziś być każdy produkt spożywczy - warzywa, owoce, produkty mięsne, nabiałowe i wiele innych jakie wrzucamy do swoich sklepowych koszyków. Przykładowo, by dane warzywo mogło być określone jako warzywo bio musi na każdym etapie uprawy/hodowli, a potem przetwarzania, składowania i transportu spełnić warunki określone restrykcyjnymi przepisami prawa. Bio warzywo musi być warzywem uprawianym na glebie o danej jakości, nie może być faszerowane tradycyjnymi nawozami, musi być także zbierane z pola o określonym przepisami czasie. Uprawy bio to uprawy, które są prowadzone w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego, a to także leży na sercu coraz większej ilości świadomych konsumentów. Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do zachowania urozmaiconego krajobrazu wiejskiego poprzez unikanie wielkich upraw monokulturowych, które są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Wyłączone jest stosowanie sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów, hormonów i innych produktów farmaceutycznych. Produkty bio, w tym pasty bio kanapkowe, które możecie u nas kupić, to produkty potwierdzające najwyższą jakość, której możemy być pewni. Żywność ekologiczna jest odpowiedzią na rosnące potrzeby i oczekiwania współczesnego konsumenta, który staje się coraz bardziej świadomy i dokonuje racjonalnych wyborów żywieniowych. Antybiotyki, stymulatory wzrostu, nasiona GMO, sztuczne barwniki i dodatki smakowe - kupując żywność bio mamy pewność, że niczego z tych rzeczy nie ma w tym co wybieramy i jemy. Produkty bio są pełne wartości odżywczych jakich od nich oczekujemy. Trzeba jednak pamiętać, by zwracać uwagę na oznaczenia. Każdy produkt bio musi posiadać odpowiednie certyfikaty umieszczone na etykiecie. Jeśli produkt posiada oznaczenie ekologiczne (tzw. Euro liść) to oznacza, że przeszedł szereg kontroli dotyczących zdrowia i jakości, a także pochodzenia. Żywność bio wybierana jest dziś nie tylko przez wegan czy wegetarian lub osoby dbające o szczupłą sylwetkę, ale i przez osoby dbające o przyrodę i pragnące żyć jak najbardziej zdrowo.
Bio pasty z warzyw i nie tylko - kolorowy sposób
Już od dziecka słusznie uczy się nas, iż warzywa stanowią podstawę piramidy żywieniowej człowieka, a ich jedzenie kilka razy w ciągu dnia to najlepsza możliwa dieta. Osoby, u których większość spożywanej żywności stanowią warzywa, dużo rzadziej zapadają na jakiekolwiek choroby i infekcje, mają lepszy metabolizm, lepiej się czują i wyglądają młodziej. By jedzenie warzyw było jak najbardziej urozmaicone, możemy jeść warzywa surowe, pokrojone, przetarte, gotowane, pieczone lub np. warzywa w formie past bio - idealnych np. na kanapkę. Warzywa nie zawierają niemal w ogóle tłuszczów, maja także mało kalorii. Są idealnym źródłem wszelkich wartości odżywczych, witamin i minerałów. Potas, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminy A, C, E i inne to główne wartościowe składniki, które znajdują się w każdym warzywie, bez wyjątku. Dieta bogata w warzywa pozwala na lepsze zdrowie, np. obniżając ryzyko powstania i rozwoju chorób sercowo - naczyniowych. Dieta warzywa sprzyja zdecydowanie każdemu - zwłaszcza osobom dbającym o swoją sylwetkę i chcącym cieszyć się dobrym samopoczuciem i lekkością każdego dnia. Jednym z najzdrowszych warzyw jest pomidor. Boliwia, Ekwador, Peru i Meksyk to kraje, gdzie przed wiekami warzywa te były ogromnie popularne, a dzięki Hiszpanom trafiły następnie na europejskie stoły. Dziś idąc do sklepu możemy przebierać bez końca w różnych odmianach pomidorów, które różnią się kształtami, kolorami, smakiem, ale niezależnie od odmiany zawsze pełne są dobrych dla zdrowia składników. Pomidory mają dużą zawartość flawonoidów, witaminy C i karotenoidów, które mają właściwości przeciwutleniające. Są też źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz likopenu, który wykazuje działanie antynowotworowe. Spożywanie pomidorów i wszelkich przetworów z nich robionych jest szczególnie zalecane osobom chcącym uchronić się przed chorobami sercowo - naczyniowymi. Pasta bio z pomidorów to produkt, który szczególnie pysznie smakuje na grzankach, np. na włoskiej bruschettcie. Tego typu smarowidła są także idealne dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie lubią jeść warzyw w tradycyjnej, surowej formie. Co ciekawe - pomidor to warzywo, który jest zdrowszy, gdy jest przetworzony. Spożywanie go więc w formie pasty bio kanapkowej to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Inną bardzo popularną pastą bio na kanapki jest pasta z papryki. Papryka podobnie jak pomidor wywodzi się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Choć przez długi czas znaliśmy i smakowaliśmy głównie słodkie odmiany papryk, to obecnie sięgamy także po gatunki ostre, a nawet bardzo ostre, do których zaliczyć można przykładowo paprykę jalapeno, tabasco czy habanero. Do Europy papryka trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, który w XV wieku sprowadził ją do Hiszpanii. Dziś papryka jest u nas bardzo popularnym warzywem, choć najbardziej znana i używana jest zdecydowanie w kuchni węgierskiej. Pasty bio paprykowe są tak samo zdrowe i odżywcze jak bio pasty z pomidorów. Papryka zawiera w sobie bowiem duża ilość witamin, A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Papryka, jak i pomidory, zawierają dużą ilość likopenu, który wykazuje działanie przeciwutleniające. Warzywo to jest także bogatym źródłem cynku, fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. W delikatesach Albert Fresh wyselekcjonowaliśmy dla Was najsmaczniejsze i najlepsze jakościowo bio pasty warzywne najbardziej znanych marek produkujących żywność eko - Alfa Bio, Allos, Biooaza, Dary Natury, Primavika, etc. Rozsmakuj się w nich!
Czy zamawiając zakupy z Albert Fresh w Krakowie można liczyć na darmową dostawę?
Owszem, realizujemy bezpłatne dostawy - w Krakowie jak i do 30 km od granic miasta. Warunkiem darmowego dowozu jest zrobienie zakupów na kwotę minimum 99 zł - zapraszamy!
Z czym zjeść pastę z awokado?
Pasta z awokado to zdecydowanie jedna z najzdrowszych past bio. Idealnie smakuje wraz z jajkiem sadzonym oraz z jasnym pieczywem, ponieważ w smaku jest bardzo delikatna. To idealna pasta na śniadanie. By nabrała charakteru można ją doprawić pieprzem lub słodką czy ostrą papryką w proszku.
Pasta paprykowa - z czym ją skomponować?
Papryka to słodkie warzywo, dlatego też będzie się idealnie komponować z zestawieniu z czymś bardziej ostrym. Pasta paprykowa smakuje wybornie razem z serem feta, słonymi lub pikantnymi krakersami i wszelkim pieczywem, które jest wyraziste w smaku.
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów - do czego pasuje?
Czerwona fasola, suszone pomidory, cebula i tymianek - to brzmi jak poezja, a jest przepisem na bardzo aromatyczną i zdrową pastę do chleba. Pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli smakuje najlepiej razem ze wszelkimi żytnimi wypiekami. Można ją doprawić na ostro płatkami chilii, bardzo dobrze smakuje również z kiełkami.
Czy pasty bio nadadzą się do tortilli?
Tak, pastami warzywnymi można posmarować tortille i użyć je w ten sposób jako sosów. Taką tortille poza np. bio pastą z papryki wypełnić można kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem oraz grillowanym bakłażanem.