By sałatka smakowała nam wyśmienicie, musi być w niej coś więcej niż tylko świeże warzywa, sery czy chrupiące mięso. Swoistą wisienką na torcie tworzy w dobrze skomponowanej sałatce sos sałatkowy, którego zadaniem jest omaścić całość składników, dodać im jeszcze więcej smaku, aromatu i charakteru. Któż z nas nie kocha lata za stały dostęp do sałat, ogórków bądź pomidorów, które to możemy zestawiać z innymi dodatkami i tworzyć z nich najpyszniejsze sałatki- do grilla, jako przekąskę czy do rodzinnego obiadu. W sklepie internetowym Albert Fresh zadbaliśmy o to, żebyście mieli wszystko pod ręką- także w kwestii sosów do sałatek. Mamy więc dla Was sosy sałatkowe łagodne i ostre, sosy ziołowe i koperkowo- ziołowe, włoskie, sosy tysiąca wysp i wiele innych propozycji, które wszyscy lubimy. Dzisiaj nie musisz odrywać się od codziennych zajęć czy odpoczynku, by zrobić zakupy spożywcze. Wystarczy, że zarejestrujesz się w naszych delikatesach online, wybierzesz interesujące Cię produkty i umieścisz je w wirtualnym koszyku, opłacisz swoje zamówienie i zaczekasz. Nasi dostawcy każdego dnia rozwożą zakupy do klientów w Krakowie i w najbliższych okolicach. Dołącz do zadowolonych klientów Albert Fresh i nie marnuj czasu na stanie w kolejkach! Zapraszamy!
Świeżo, lekko, smacznie, czyli najpyszniejsze sosy sałatkowe
Mając ochotę na sałatkę chcemy zjeść coś kolorowego, pysznego, lekkiego, co sprawi, że poczujemy, iż zadbaliśmy i o swoje ciało i o kubki smakowe. Dobieramy więc odpowiednie składniki sałatkowe, ulubione warzywa, sery czy mięsa, a całość polewamy aromatycznym sosem i gotowe. Sałatka to potrawa, którą robi się chwilę, a daje maksimum smaku i pozwala zabić większy lub mniejszy głód. Nie chcąc zastanawiać się zbyt długo nad tym jakie zioła skomponować do danej sałatki, stawiamy najczęściej na gotowe sosy sałatkowe, które mają w swojej ofercie popularne polskie marki. Sosy takie są już odpowiednio opracowane pod względem receptury, stanowią najczęściej mieszankę dobrze dobranych, wyselekcjonowanych ziół oraz zawierają poradę producenta odnośnie tego, z jaką sałatką smakować będą najlepiej. Sosy te są doskonałe do tradycyjnych surówek i sałat wszelkiego rodzaju, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Gotowy sos sałatkowy, czyli kompozycję ziół mieszamy razem z olejem lub z oliwą i wodą, czekamy około kwadransa, by sos nabrał charakteru i głębi, a następnie możemy nim polać przygotowaną wcześniej sałatkę. Najlepiej tuż przed podaniem. Jednym z najpopularniejszych sosów sałatkowych jest sos francuski. Sos ten to połączenie aromatycznej pietruszki z dość mocnym charakterem białej oraz czarnej gorczycy. To idealny sos do pysznych sałat i sałatek jakie jemy przez całą wiosnę i lato. Sos francuski możemy połączyć wraz z olejem i wodą lub z jogurtem, zależnie od tego jakie smaki będą nam bliższe i lepiej skomponują się z daną sałatką. Sałata polana takim sosem zachowuje w 100% swoją kruchość oraz świeżość, a sos francuski to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smaki z charakterem. Z wyrazistości i intensywności słynie przecież cała kuchnia francuska, która cała oparta jest na produktach najlepszej jakości oraz jedynie świeżych i aromatycznych. Idealnie takich jak sos sałatkowy francuski. To właśnie we Francji narodził się wspaniały sos vinaigrette, lekki i doskonały, który stanowi główny dodatek wielu sałatek. Sałatami, które idealnie skomponują się smakowo z sosem francuskim są wszelkie sałaty: lodowa, głowiasta, pekińska, krucha, masłowa, dekoracyjna zielona i czerwona, czyli lollo rosso, lollo bianco, frisee, czyli karbowana, czy radicchio. Do tychże sałat można śmiało dodać białe i delikatne mięso- z indyka, kurczaka lub rybę. Kolejnym lubianym sosem jest sos włoski. To sos, który pełen jest ziół, z których słynie klasyczna kuchnia włoska. W sosie sałatkowym włoskim znajdziemy więc sporą dawkę oregano, słodkiej papryki, bazylię, suszone pomidory, tymianek, rozmaryn, etc. Już sam zapach tego sosu kojarzy się z pełnią lata oraz z klimatami śródziemnomorskimi. To sos skomponowany dla tych, którzy gustują w lekkich, ale aromatycznych daniach i przekąskach. Delikatny smak oregano i wyjątkowy zapach bazylii tworzą jego wyjątkowy charakter. Kuchnia włoska to zdrowie, prostota, ale i 100% smaku, nie dziwi więc fakt, iż jest to jedna z ulubionych kuchni ludzi na całym świecie. Włoskie sałatki to potrawy pełne pomidorów, mozzarelli, oliwek, rukoli i roszponki. Ale Włochy to także bardzo zróżnicowany kulinarnie kraj, a każdy włoski region ma swoje kulinarne propozycje, które warto odkrywać. Przykładowo na Sycylii bardzo popularną sałatką jest sałatka robiona z anchois, suszonych pomidorów i czerwonej papryki, z kolei w Toskanii je się często sałatkę z czerstwym chlebem krojonym w kostkę, rukolą, pomidorami i ogórkiem. Jeszcze inne są florenckie tradycje, które słyną z sałatek na bazie sałaty lodowej, kukurydzy i wyrazistych serów jak lazur i camembert. Nieważne, którą z tych sałatek wybierzemy, każda będzie się dobrze komponować smakowo z sosem sałatkowym włoskim.
Czosnek, zioła, koperek i co jeszcze? Co zawiera się w gotowych sosach sałatkowych?
Sosy francuskie i włoskie to oczywiście nie wszystko. Jednymi z najbardziej uniwersalnych sosów do sałatek są sosy czosnkowe oraz sosy koperkowo- ziołowe. Sosy te komponują się znakomicie z większością sałatek. Któż z nas nie kocha smaku i aromatu świeżego koperku? To zdecydowanie jeden z przyjemniejszych zapachów jaki spotykamy w kuchni, kojarzy się z latem i ze świeżością. Sos koperkowo- ziołowy to świetna propozycja do sałatek robionych z ogórków, pomidorów i wszelkich rodzajów sałat. Sos idealnie odzwierciedla klasyczne walory rodzimych sałatek, może być ciekawym urozmaiceniem tych, do których dotąd nie zwykliśmy go używać- przecież zawsze warto trochę poeksperymentować. Nasza kuchnia słynie często z dań dosyć ciężkich, tłustych, w których jej sporo mięsa. Sałatki świetnie równoważą tego typu dania, mogą stanowić smaczną i bardzo lekką przekąskę. Sałatka z sosem koperkowo- ziołowym to propozycja do dania obiadowego lub na imprezę lub na grilla. Czosnek to dodatek sałatkowy, który także komponuje się znakomicie w wielu kompozycjach warzywnych. Sos ten to połączeniu smaku i aromatu czosnku oraz cytryny, czarnego pieprzu i przypraw korzennych. Świetnie smakuje z sałatą, grzankami oraz z parmezanem, można go użyć chociażby do zrobienia popularnej sałatki cezar. Sos sałatkowy czosnkowy można też śmiało zestawić z grillowanym kurczakiem, owocami morza czy bekonem. Sos czosnkowy jest idealny do zrobienia pysznej sałatki z buraczków, jabłek i sera feta. By ją zrobić potrzeba przygotować 4-5 ugotowanych buraków średniej wielkości, 3 jabłka, 150g fety, sól morską, pieprz czarny, sos sałatkowy czosnkowy, 2 łyżki majonezu i 10 sztuk szparagów. Szparagi gotujemy do miękkości, buraczki kroimy w cienkie plasterki, a jabłka w drobne paseczki. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze części, całość składniku wkładamy do salaterki i mieszamy z sosem czosnkowym wykonanym według instrukcji z opakowania. Całość doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Sałatka ta może być wyśmienitym dodatkiem do dania mięsnego, można ją dodatkowo udekorować prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Czym jest sos tysiąca wysp i czy można go kupić w waszych delikatesach w Krakowie?
Sos tysiąca wysp to idealny dressing do sałatek i do kanapek. Jego bazą jest majonez, a w recepturze tego sosu zawarte są najczęściej jajka, chilli, papryka, słodkie pikle, oliwki, pietruszka oraz cebula. Sosu tysiąca wysp nie mogło zabraknąć także i u nas- dowieziemy go Wam pod wskazany adres w Krakowie oraz w okolicach stoli Małopolski.
Jakie sosy do potraw z grilla sprawdzą się najlepiej?
W naszych delikatesach znajdziecie typowe sosy sałatkowe jak i te, które można stosować do mięsa, także do marynat. Idealnymi sosami do grilla są propozycje marki Roleski- sosy dedykowane do kurczaka jak i do karkówki czy żeberek. Mięsa z grilla warto łączyć z chrupiącymi i lekkimi sałatkami.
Do jakiej sałatki użyć sosu sałatkowego francuskiego?
Sos ten sprawdzi się idealnie w klasycznej sałatce nicejskiej. Do jej wykonania używa się takich składników jak: sałata, pomidory, jaja gotowane na twardo, fasolka szparagowa, żółta i czerwona papryka, cebula wraz ze szczypiorkiem, czarne oliwki, sól i pieprz. Wszystkie te składniki smakują wyśmienicie polane esencjonalnym sosem francuskim.
Czy sosów sałatkowych można używać do czegoś poza sałatkami?
Oczywiście. Nadają się one chociażby do mięs, do tortilli czy do kanapek, a nawet burgerów. Przykładem na zastosowanie sosu sałatkowego czosnkowego jest np. kanapka z grillowanym schabem, pieczarkami oraz tartym serem typu oscypek.
Czy czerwonego pesto można także użyć jako sosu sałatkowego?
Oczywiście. Pesto rosso nada się znakomicie do różnych sałatek, np. tych makaronowych. Przykładem na taką sałatkę niech będzie sałatka z penne, czerwonym pesto, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Warto do niej dorzucić jeszcze czerwoną cebulę i natkę pietruszki- bardzo prosto i bardzo zdrowo!