Pomidory to jedne z ulubionych warzyw Polek i Polaków. Nie dziwi więc fakt, iż uwielbiamy je jeść zarówno jako świeże warzywa jak i w wersji przetworzonej. Ciekawostką i ogromną zaletą pomidorów jest z kolei to, iż warzywo to zyskuje jeszcze więcej wartości i cennych substancji właśnie po przetworzeniu. Warto więc sięgać po wszelkie sosy pomidorowe i zachęcać do ich jedzenia cała swoją rodzinę.
W naszych delikatesach w Krakowie skomponowaliśmy dla Was ofertę najlepszych passat, sosów pomidorowych do makaronu, koncentratów, pomidorów w puszce i wielu innych produktów, które na pewno sprawdzą się na co dzień w kuchni. A Ty już teraz możesz robić wygodnie zakupy bez wychodzenia z domu, a to za sprawą naszych dostaw pod wskazany adres w Krakowie i w okolicach. Koniec z oczekiwaniem przed kasą, ze staniem w korkach. Zarejestruj się w naszym sklepie, wybierz artykuły, które chcesz kupić, opłać zamówienie, a my Ci je dowieziemy! Zapraszamy!
Pomidor - najcenniejsze warzywo świata?
Pomidor to warzywo o bardzo wszechstronnym zastosowaniu, a ten, kto lubi gotować i komponować potrawy na pewno o tym wie. Pierwsze pomidory uprawiane były w Ameryce Południowej, a ich obecność w Europie zawdzięczamy wyprawom Krzysztofa Kolumba. Choć Europa była początkowo dla pomidora mało przychylna. Większość Europejczyków mieszkających w tamtych czasach na naszym kontynencie uznała pomidora za roślinę trującą, dlatego był on głównie rośliną ozdobną. „To dziwna roślina, niespotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy /.../, niebezpiecznie jej zażywać”- tak właśnie pisano o pomidorach jeszcze w 1578 roku, a autorami tych słów był Rembert Dodoens w Historie of plants. Ale gdy się już w nim rozsmakowano, stał się jedną z baz wielu europejskich kuchni, w tym np. kuchni włoskiej.
Ojczyzną pomidora są andyjskie regiony północnej części Ameryki Południowej. Uprawiali je mieszkający w Andach Indianie, a później warzywo to rozprzestrzeniło się na Amerykę Środkową oraz Północną. Do Europy pomidory trafiły w XVI wieku z Meksyku, a przywieźli je ze sobą na statkach hiszpańscy żeglarze. Aztekowie zwykli nazywać pomidory ‚xitomatl’ czyli „duży pulchny owoc”, stąd też dzisiejsze angielskie "tomato", a i w dawnej Polsce pomidory określano tomatami.
Do dziś trwa spór między Hiszpanami i Włochami o to, kto pierwszy zaczął na dużą skalę wykorzystywać zalety pomidorów w kuchni i w kulinariach. Można przychylać się ku Hiszpanom w tym względzie, ponieważ to oni wykorzystywali w swojej kuchni pomidory już w XVI wieku, o czym pisze w pierwszym traktacie ogrodniczym "La Agricultura de Jardines" (1592) ksiądz Gregorio de los Ríos. Pierwszy przepis na sos pomidorowy "w stylu hiszpańskim" pochodzi z 1692 roku, a spisany został przez Antonio Latiniego z Neapolu.
Pierwsze polskie pomidory wyhodowano w Warszawie dopiero w XIX wieku, chociaż początkowo wcale nie przypadały Polakom do gustu. W pomidorach rozsmakowaliśmy się "na poważnie" dopiero po I wojnie światowej. Po II wojnie światowej z obozu socjalistycznego zaczęły do nas docierać przeciery i koncentraty pomidorowe i właśnie te powojenne czasy stały się początkiem świetności pomidora w naszym kraju.
Dziś pomidora je się i wykorzystuje na tysiące sposobów, pod tym względem wszechstronności nie ma on sobie równych. Pomidory spożywamy na surowo, prosto z krzaczka, robimy też z nich sosy do makaronów, jemy na gorąco, w formie przecierów, soków, koncentratów, a także w postaci suszonej. Cenimy je za to, że mają wiele kształtów, a każda odmiana smakuje nieco inaczej, co daje nam ogromny wybór swoich ulubionych gatunków pomidora. Ale najcenniejsze jest to, co pomidor skrywa w środku, a więc jego wartości odżywcze.
Pomidory to bardzo cenne źródło potasu, ten składnik mineralny nie występuje w żadnym innym warzywie w tak dużej ilości jak właśnie w pomidorach. Poza potasem znajdziemy w nich takie pierwiastki jak sód, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, kobalt, miedź, fosfor, fluor, karoten i jod. Poza składnikami mineralnymi pomidory bogate są także w witaminy takie jak B1, B2 i B6 oraz witaminę C i PP.
Czerwone pomidory są także bogatym źródłem związków fenolowych takich jak resweratrol. Substancja ta jest skutecznym przeciwutleniaczem – hamuje namnażanie się wolnych rodników, a ponadto wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Pomidory powinny także w sporych ilościach być spożywane przez osoby mające problemy ze snem. Warzywa te zawierają bowiem w sobie melatoninę, czyli hormon regulujący sen. Poza regulacją snu hormon ten ma także duży wpływ na ogólne dobre samopoczucie.
Pomidor - warzywo, które zyskuje na przetworzeniu
Jak już wspomnieliśmy, pomidor to warzywo, którego wersja po przetworzeniu jest jeszcze zdrowsza niż świeża, surowa, prosto z krzaczka. Przetwory robione z pomidorów, a więc wszelkie przeciery pomidorowe, sosy pomidorowe, passaty pomidorowe i koncentraty pomidorowe są o niebo zdrowsze niż świeże warzywo. Przykładowo zupa krem z pomidorów ma nawet 10 razy więcej zdrowego likopenu niż pomidor z krzaczka i właśnie o likopen tutaj chodzi. Czym on jest?
Likopen to jeden z przeciwutleniaczy (czyli antyoksydantów), znajdujący się w pomidorach, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, ale też przeciwdziała chorobom serca, w tym chorobie wieńcowej. Ciekawym jest fakt, iż pod wpływem obróbki cieplnej ilość likopenu w pomidorach rośnie. Rozdrabnianie, mielenie i ogrzewanie zwiększają znacząco biodostępność tej substancji. Likopen w surowym pomidorze zawarty jest w strukturach białkowych, które utrudniają jego wykorzystanie przez organizm, a znacznie łatwiej go przyswoić spożywając sosy pomidorowe, passaty czy przeciery z pomidorów. Najwięcej likopenu w pomidorze znajduje się pod skórką oraz w pestkach. Likopen jest jeszcze lepiej przyswajany wraz z tłuszczem, dlatego też sosy pomidorowe warto jeść zmieszane z oliwą z oliwek.
Sosy pomidorowe to dziś bez wątpienia najpowszechniejsze sosy wykorzystywane w kuchniach całego świata. Pierwsze wzmianki o sosie pomidorowym znaleziono w pismach hiszpańskiego franciszkanina, Bernardina de Sahaguna. Ale pierwszy europejski przepis na makaron z sosem pomidorowym datowany jest dopiero na końcówkę XVIII wieku. Przepis ten znaleźć można we włoskiej książce kucharskiej ‘’L'Apicio Moderno’’, autorstwa rzymskiego szefa kuchni Francesco Leonardiego. Podstawowy i najprostszy sos pomidorowy składa się z posiekanych lub przetartych pomidorów, oliwy z oliwek, ziół, soli i pieprzu. Taki sos to składnik zup pomidorowych, spaghetti czy pizzy. Wszechstronność jego użycia jest duża, a my w Albert Fresh zestawiliśmy dla Was spory wybór tych pomidorowych rarytasów. Znajdziecie u nas sosy pomidorowe klasyczne, ale i takie z dodatkiem czosnku lub bazylii, sosy zarówno z pomidorów czerwonych jak i żółtych.
Sosy pomidorowe zawierają w sobie całe bogactwo dobrych składników, jakie znajdziemy także w świeżych pomidorach. W porównaniu z innymi sosami do makaronów czy innych dań, sos pomidorowy do makaronu jest sosem niskokalorycznym, idealnie nadaje się także do diety niskotłuszczowej. 100 g sosu pomidorowego to jedynie ok. 40 kalorii.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie dostępne są także suszone pomidory?
Oczywiście, staramy się oferować Wam pyszne pomidory w dosłownie każdej formie. Pomidory suszone nadają się idealne do sałatek, do makaronów czy na pizzę, są pełne słońca. Zamówione u nas artykuły dowieziemy Wam pod każdy wskazany adres w Krakowie oraz na terenie gmin wyszczególnionych na naszym obszarze dostaw. Zapraszamy!
Dlaczego koncentraty pomidorowe są tak zdrowe?
Koncentraty pomidorowe są jednymi z najzdrowszych przetworów z pomidorów, ponieważ są niezwykle cennym źródłem likopenu. Największe zasoby likopenu znajdują się w pomidorach, ale wcale nie tych świeżych, tylko przetworzonych - właśnie w koncentracie pomidorowym. W Albert Fresh znajdziecie koncentraty klasyczne jak i takie z dodatkiem bazylii, czosnku oraz ziół.
Do czego użyć passaty pomidorowej?
Passaty z pomidorów można użyć jak gotowego sosu i zrobić na jej bazie np. spaghetti po bolońsku. Passata to nic innego jak przetarte pomidory. Jest ona podstawowym produktem zwłaszcza w kuchni włoskiej. Najlepsza będzie zrobiona z dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych.
Jaka jest różnica pomiędzy przecierem pomidorowym a koncentratem?
Koncentrat jest dużo bardziej intensywny, mocno pomidorowy, bardziej kwaskowaty i wyraźniejszy od przecieru z pomidorów. Przecier pomidorowy jest zdecydowanie bardziej wodnisty.
Do czego używać koncentratu pomidorowego?
Koncentrat z pomidorów to idealny dodatek do zup, do sosów mięsnych, do makaronów, kasz i ryżu. Koncentratu używa się robiąc sos do gołąbków lub do klopsików, a także można go dodać do bigosu, gulaszu lub ryby po grecku.