Czy ktokolwiek wyobraża sobie, by nie mieć w swoim domu kuchennych niezbędników, do których można zdecydowanie zaliczyć musztardę czy ketchup? Musztarda to rodzaj sosu, który jak inny smakuje nam z wędlinami i mięsami, stanowi bardzo dobrą bazę do marynat, większa walory smakowe, pobudza nasze kubki smakowe, a także pozwala szybciej trawić posiłek. Tak, chyba niewielu o tym wie, iż musztarda podkręca spalanie, a przez to jest wskazana dla osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W Albert Fresh skomponowaliśmy dla Was cały zestaw pysznych musztard- od musztard francuskiej i rosyjskiej, aż po musztardę stołową, delikatesową, a nawet musztardy bez cukru. Teraz możesz robić wygodne zakupy wprost ze swojej kanapy. Wystarczy, że zarejestrujesz się w naszym sklepie, wybierzesz odpowiadające Ci artykuły i umieścisz je w wirtualnym koszyku, złożysz zamówienie i opłacisz je, a my dowieziemy Ci wybrane produkty w Krakowie oraz w najbliższych okolicach. Zapraszamy!
Gorczyca - co wiemy o roślinie, z której robiona jest musztarda?
Gorczyca to przyprawa, która stosowana była przez ludzi już od całych długich wieków, a domyślać się tego możemy choćby przez to, iż wspomina się o niej już w Biblii. Nasiona gorczycy zidentyfikowano w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach. Co ciekawe, sama musztarda także ma bardzo długą historię, ponieważ pierwsze przepisy na ten sos pochodzą mniej więcej z I wieku naszej ery. Istnieją także źródła historyczne mówiące o tym, iż gorczycą łagodzono lub nawet leczono ponad 40 różnych schorzeń- gorczyca i robiona z niej musztarda miały łagodzić i leczyć m.in. bóle reumatyczne, wrzody, udary i czyraki. Starożytni Rzymianie dodawali ją do wszelkich bardziej wyszukanych potraw. Gorczyca to roślina, która posiada kilka gatunków, z których najczęściej wykorzystuje się do celów kulinarnych trzy z nich. Jeśli chodzi o pochodzenie gorczycy to wymienia się najczęściej kraje basenu Morza Śródziemnego, a także Europy południowo- wschodniej, a więc kraje bałkańskie. Gorczyca (brassica)to roślina jednoroczna, obcopylna, jej nasiona zawierają spore ilości tłuszczu. Najpowszechniej używanymi w kuchni odmianami gorczycy jest gorczyca biała, czarna oraz sarepska. Zawartość tłuszczu w ich nasionach to odpowiednio- w gorczycy białej 28%, czarnej 31%, a w sarepskiej nawet 35%. Gorczyca biała jest zaliczana do rodzaju gorczyca, zaś sarepska i czarna są spokrewnione z rzepakiem i rzepikiem. Gorczyca posiada w swoich nasionach związek zwany synapiną, który odpowiedzialny jest za charakterystyczny gorzki smak. Sama nazwa musztardy wywodzi się najprawdopodobniej z łacińskiego określenia mustum ardeum, znaczącego tyle, co piekący, rozpalający moszcz.
Rodzaje najpopularniejszych musztard
Stojąc w sklepie przed półką z musztardami często nie wiemy kompletnie co kupić. Rodzajów musztard jest przecież wiele, owszem różnią się od siebie wizualnie, ale czy wiemy jaka musztarda będzie najlepsza do tego, do czego chcemy ją przeznaczyć? Jedną z najczęściej wykorzystywanych przez nas musztard jest musztarda sarepska. Jest to musztarda dość ostra i wyrazista w smaku, przypadnie więc do gustu tym, którzy lubią intensywne smaki wszelkich sosów i potraw. Musztarda sarepska posiada dość gruboziarnistą strukturę i całkiem intensywny aromat. Zawiera wyraziste w smaku ziarna specjalnie wyselekcjonowanej gorczycy białej oraz czarnej. Można ją stosować jako sos do kanapek, bazę do marynat czy innych sosów musztardowych. Musztarda sarepska jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych, grillowanych oraz do wędlin. Nadaje mięsu smak, a jednocześnie pozostawia je delikatnym i kruchym. Na bazie musztardy sarepskiej można przygotować wszelkie ciepłe oraz zimne sosy. Dobrze skomponuje się z sosem tatarskim, świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi, a także ze śledziami, smażonym karpiem, kotletami rybnymi, etc. Niemniej popularną musztardą jest musztarda francuska- łagodna w smaku, o charakterystycznej konsystencji musztardy z gorczycą. Musztarda ta zawiera całe nasiona tej rośliny oraz dodatek octu winnego. Taka kompozycja sprawia, iż sos ten świetnie komponuje się z wieloma potrawami, stanowić może także ciekawy element dekoracyjny tychże potraw. Musztarda francuska jest musztardą łagodną w smaku, a więc najlepiej zestawiać ją z delikatnymi rodzajami mięs, , np. z drobiem lub z cielęciną. Może być także świetnym dodatkiem do ryb i warzyw. Musztarda rosyjska to z kolei musztarda zaliczana do bardzo ostrych i wyrazistych. Ten zdecydowany smak zawdzięcza ona czarnej gorczycy, z której jest produkowana. Posiada unikatową, gruboziarnistą strukturę. Musztarda rosyjska to bez wątpienia jedna z najostrzejszych musztard, jakie wykorzystuje się w kuchni. Ta odmiana musztardy będzie idealna do mięs pieczonych, grillowanych oraz smażonych, nada charakteru kiełbasie, karkówce, golonce, a nawet parówkom jedzonym na kolację. Musztarda stołowa to łagodna wersja klasycznej musztardy. Posiada delikatny, lekko słodkawy smak z kwaskową nutą, co sprawia, iż świetnie komponuje się z daniami mięsnymi jak i warzywnymi. Idealna do zapiekanek piknikowych, ziemniaczanych i sałatek. Musztarda stołowa tak jak inne musztardy może być bazą sosów na ciepło i na zimno, będzie nadawać się do sosu musztardowego, beszamelu oraz do sosów pieczeniowych. Można stworzyć na jej bazie aromatyczny dip do grillowanych warzyw i mięs, idealnie smakuje również z piklami na kanapce oraz w burgerach. Wśród musztard można wymienić także wiele innych jak chociażby musztardę dijon, miodową, chrzanową, ale na uwagę zasługuje także musztarda delikatesowa. Musztarda delikatesowa jest łagodna, o gładkiej jednolitej konsystencji i wykwintnym słodkawo - kremowym smaku. Jej zapach cechuje się wyczuwalnym aromatem ziół. Będzie ona idealna do wędlin, serów, drobiu, dipów oraz do wszelkich dressingów sałatkowych. Musztarda delikatesowa nadaje się chociażby do zrobienia pysznej sałatki z selerem naciowym oraz z owocami. Choć na pierwszy rzut oka takie zestawienie produktów może wydawać nam się zaskakujące, to sałatka ta jest zdecydowanie smaczna i często się do niej wraca. By ją przyrządzić potrzebne są: kilka gałązek selera naciowego, 5 dag suszonych moreli, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, 1 jabłko, 2 łyżki płatków migdała, 2 banany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, trochę cukru i soli morskiej, pieprz, jedna łyżeczka musztardy delikatesowej. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowujemy jednolity sos, który doprawiamy solą oraz pieprzem. Morele kroimy w kostkę, podobnie jak selera, którego następnie gotujemy około 10 minut w wodzie z solą i odrobiną soku z cytryny. Jabłko pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Banana pokroić w plasterki i także skropić sokiem cytrynowym. Owoce wymieszać wraz z selerem i z płatkami migdałowymi. Całość polać sosem i bardzo dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać ze świeżym pieczywem.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie kupić można musztardy najpopularniejszych polskich marek?
Oczywiście, posiadamy w swoim asortymencie zarówno musztardy Roleski jak i musztardy Kamis. Roleski musztardy i Kamis musztardy to produkty najczęściej wybierane przez polskich konsumentów ze względu za ich smak oraz jakość. Zakupy dowozimy Wam na terenie Krakowa jak i gmin graniczących z miastem.
Do jakiej sałatki będzie pasowała musztarda francuska?
Musztarda ta jest dosyć łagodna, dlatego można ją zestawić z bardziej wyrazistymi składnikami. Musztardę tę można wykorzystać do zrobienia sałatki z rukoli z dressingiem z musztardy francuskiej i octu balsamicznego. Do jej zrobienia potrzeba 150g rukoli, główki sałaty rzymskiej, 2 łyżek miodu, 2 ząbków czosnku, 2 łyżki musztardy francuskiej, łyżki oliwy oraz łyżeczki octu balsamicznego.
Jakie wartości odżywcze i witaminy znajdziemy w musztardzie?
Średnio w 100g musztardy znaleźć można ok. 66 kalorii, 4,4g białka i 5g węglowodanów, a także 4g tłuszczu. Jeśli chodzi o witaminy, to w musztardzie znajdziemy witaminę B6, C oraz A.
Czy musztarda wspomaga odchudzenie?
Musztarda jest sosem niskokalorycznym, może być więc spożywana przez osoby, które się odchudzają. Oprócz tego, dzięki swojemu głównemu składnikowi – gorczycy – wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
Jak przechowywać musztardę?
Musztardę po otwarciu należy przechowywać w lodówce, aby jak najdłużej zachowała świeżość. Można ją tak przechować nawet do pół roku. Gdy na musztardzie pojawi się pleśń lub wodnisto- oleista ciecz, należy ją wyrzucić.