Ketchup - obok musztardy i majonezu trzeci niezastąpiony sos w każdej kuchni. Są nawet tacy, którzy ketchupu używają dosłownie do wszystkiego - od frytek, aż po parówki. Ale to dobrze, ponieważ często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, ile dobrego kryje w sobie ten produkt.
Podobnie jak część Polaków kocha majonez Winiary, a część Kielecki, tak i chyba każdy ma swój ulubiony ketchup- zawsze kupujemy ten sam, który lubimy i nigdy inny. Albert Fresh zdaje sobie sprawę z różnych gustów smakowych swoich klientów, a więc mamy dla Was mnóstwo propozycji ketchupów łagodnych i pikantnych- od Roleskiego, przez Tortex, aż po Heinza oraz ketchupy bio i propozycje dla dzieci. Zapraszamy na udane zakupy!
Wszystko co musisz wiedzieć o dobrym ketchupie
Chociaż ketchup może się kojarzyć z jedzeniem typu fast food, tłustymi przekąskami, grillem, otyłością, to nic bardziej mylnego. Jest to produkt, który ma bardzo prozdrowotny wpływ na nasze zdrowie, zdrowie całego organizmu. W porównaniu z innymi przyprawami ketchup charakteryzuje się sporą zawartością sodu, witaminy B2 i cynku. Zawiera też dawkę niacyny (witaminy B3), witaminy B6 i witaminy E. Historia ketchupu może nam się kojarzyć z Ameryką- wszak to składnik hot- dogów i innych typowo amerykańskich dań, ale to błędne założenie. Ketchup w XVII wieku stał się dość popularny w Europie, a stąd niemal 200 lat później trafił do Ameryki.
Jak podają europejskie statystyki, jako Polacy plasujemy się na 5. miejscu pod względem spożywanej ilości ketchupu na osobę. To dobrze, bo zdecydowanie lepiej jeść ketchup nić np. majonez (zwłaszcza ten gorszej jakości)- ketchup jest niskokaloryczny i zawiera bardzo cenny składnik jakim jest likopen. Likopen to przeciwutleniacz, a więc związek, który silnie chroni przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie przed rozwojem nowotworów. Im dojrzalszy pomidor, tym więcej likopenu w sobie ma, jednak najwięcej tego cennego związku znajdziemy w pomidorach przetworzonych- w formie np. ketchupu czy koncentratu. To właśnie sprawia, iż pomidor jest warzywem, które zdecydowanie zyskuje na przetworzeniu go. Likopen ma za zadanie nadać mu czerwonej barwy oraz chronić przed wolnymi rodnikami. Tak samo jak radzi on sobie z wolnymi rodnikami w warzywie, tak samo też działa w naszym organizmie- szacuje się, iż wysokie spożycie likopenu bardzo skutecznie chroni chociażby przed rakiem prostaty oraz nowotworem szyjki macicy.
Ale poza działaniem antynowotworowym, likopen ma także zbawienny wpływ na układ krążenia. Likopen reguluje bowiem funkcje śródbłonka i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a więc jest bardzo wskazany dla osób zmagających się z miażdżycą czy zagrożonych wystąpieniem udaru lub zawału serca. Likopen pozwala także eliminować zły cholesterol.
Głównym źródłem likopenu są pomidory i wszelkich przetwory z nich robione, a więc ketchupy, passaty, pulpy czy koncentraty. Świeży pomidor z krzaczka zawiera w sobie do 20 mg likopenu, natomiast w dobrej jakości ketchupie, w 100 g produktu możemy go znaleźć nawet do 150 mg!
Sam ketchup robi się jedynie z pomidorów, do których czasem dodane są także przyprawy i warzywa jak np. czosnek czy cebula, rzadziej papryka. Jeśli szukamy dobrego ketchupu, czytajmy składy podane na etykietach- dobrej jakości ketchup powinien zawierać jak najwięcej pomidorów. Dobry, czyli takie, do produkcji 100 g którego użyto np. 150- 190 g pomidorów, mało w nim wody i wszelkich konserwantów czy wypełniaczy. Jeśli mamy do wyboru ketchup sprzedawany w szklanej butelce lub w plastiku, warto wybrać szklane opakowanie- nie dość, że to bardziej ekologiczne, to jeszcze możemy mieć więcej pewności, że w ketchupie pakowanym w szkle będzie mniej konserwantów.
Ketchup to kopalnia minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, magnez, selen, sód, wapń. W 100 g ketchupu znajduje się: 35 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1,4 g białka, 3,2 g soli.
Zdrowy ketchup, czyli jak wybrać najlepszy?
Najlepszy ketchup to taki, który zrobiony jest z prostych składników i nie zawiera wielu konserwantów czy polepszaczy smaku. Ketchupy mogą być zrobione albo ze świeżych pomidorów albo z koncentratu- nie bójmy się tej drugiej opcji, ponieważ koncentrat to jedno z bogatszych źródeł likopenu. Ketchupy robione na bazie koncentratu będą więc wartościowe i polecane- koncentrat zawiera mniej wody, a więcej likopenu w porównaniu ze świeżym warzywem. Zdecydowanie lepiej jest unikać takich produktów, w których na pierwszym miejscu w składzie podana jest woda- będzie to ketchup rzadki i posiadający niewiele składników odżywczych, a może i ubogi smakowo.
Bardzo dobrym produktem jest np. ketchup Roleski bio, pikantny z jalapeno (oczywiście w naszej ofercie także go znajdziecie)- w swoim składzie posiada on bowiem pomidory ekologiczne (218 g na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy ekologiczny, ocet spirytusowy ekologiczny, paprykę zieloną ekologiczną (4,5%), paprykę jalapeno ekologiczną (0,4%), sól, aromat naturalny. Ketchup ten mamy także w wersji z suszonymi pomidorami, dla tych, którzy od ketchupu ostrego wolą ketchupy łagodne w smaku. Wśród najlepszych ketchupów znajdzie się także łagodny Heinz, który w swoim składzie posiada jedynie pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawy. Jak więc widać, marki starają się, by w ketchupach było jak najwięcej pomidorów, a jak najmniej zbędnych dodatków.
Tego o ketchupie nie wiedziałeś!
Mamy także dla Was trochę ciekawostek, które jeszcze bardziej pozwolą Wam poznać ketchup, a także na pewno Was zaskoczą. Otóż za pierwowzór dzisiejszego ketchupu uznaje się sos wykonany całe wieki temu w Chinach, który to otrzymał nazwę „ket’siap”. Nie był on wcale sosem pomidorowym, a bardziej sojowym i służył doprawianiu wszelkich rybnych potraw. Przepis na ten chiński sos jest datowany na 544 rok naszej ery- do Europy pomysł na ketchup przywędrował aż w XVII wieku wraz z marynarzami, do Ameryki zaś jeszcze później. Dziś Amerykanie jedzą rocznie nawet 300 000 ton ketchupu! Ketchupy dodawać można do wielu potraw- świetnie sprawdzi się z frytkami, ale także z wszelkimi mięsami- kiełbasami, kaszanką, karkówką; stanowi świetną bazę do sosów i marynat, będzie smakował wybornie także z panierowanymi skrzydełkami kurczaka i nie tylko.
Ale co ciekawe, europejska wersja ketchupu też nie zawierała pomidorów- pierwsze pomidory dodali do niego Amerykanie, a dokładniej ogrodnik James Mease, który pomidory określił mianem "jabłek miłości".
Największa butelka ketchupu znajduje się w Collinsville w Illinois- mierzy aż 51 m wysokości. Jak więc widać Amerykanie totalnie kochają ten produkt i nic w tym dziwnego, a nawet jest to jak najbardziej wskazane dla wszystkich. Jak uznał w 1834 roku amerykański lekarz z Ohio, pomidory są dobrym środkiem leczniczym na wszystko- od niestrawności, aż po cholerę. Trudno się z nim nie zgodzić, a współczesna medycyna i dietetyka tylko to potwierdzają. Jedzmy więc ketchup na zdrowie!
Czy w Albert Fresh w Krakowie znajdę ketchupy polskich marek?
Oczywiście, większość naszego asortymentu to marki polskie. Polski ketchup jaki można u nas dostać to np. Kotlin ketchup, ketchup Tortex, a także produkty Roleski oraz Pudliszki. Ketchupy i inne zakupy dowozimy w Krakowie i w gminach przyległych do miasta.
Jaki ketchup wybrać dla dziecka?
Na rynku sporo jest ketchupów dedykowanych dzieciom, zdecydowanie warto po nie sięgać. Przykładem jest ketchup dla dzieci bez cukru i glutenu marki Zwergenwiese, robiony na bazie koncentratu pomidorowego. To zdrowy ketchup dla najmłodszych.
Szukam ostrego ketchupu - jaki będzie najbardziej pikantny?
Ostre ketchupy nie wszystkim smakują, ale są i tacy szukający prawdziwie mocnych specjałów. Dobrym wyborem będzie np. superpikantny ketchup od Pudliszek czy pikantny ketchup Kotlin. Jeśli jednak szukamy prawdziwie ostrego ketchupu, postawmy na bio propozycję od marki Roleski z papryczkami jalapeno z ekologicznych upraw.
Jakich składników unikać w ketchupach?
Unikajmy produktów ze zbyt długimi składami, w których pełno jest stabilizatorów, konserwantów, barwników, wody, syropu fruktozowo- glukozowego, glutaminianu sodu i sztucznych aromatów.
Czy można zrobić ketchup w domu? Jakich składników użyć?
By zrobić dobry i zdrowy ketchup domowy wystarczy przygotować sobie 2 kg pomidorów, 100 ml octu jabłkowego, 50 g cukru, 1 cebulę, 2-3 ząbki czosnku, trochę masła, sól i pieprz, ewentualnie suszoną bazylię. Wszelkie przepisy dostępne są w Internecie, a składniki na ketchup kupicie u nas.