Sól to podstawowa przyprawa, którą wykorzystujemy na co dzień w naszych kuchniach. Solimy nią potrawy bezpośrednio przed jedzeniem, służy także do konserwowania różnych produktów, przedłużania ich świeżości, etc. Bez każdej innej przyprawy w kuchni bylibyśmy sobie w stanie poradzić, bez soli byłoby zdecydowanie bardzo ciężko.
Sól kamienna, morska, himalajska, ziołowa, jodowana i wiele innych- asortyment naszych delikatesów jest bogaty w różne jej odmiany. Warto wiedzieć czym cechuje się każdy z gatunków soli i jaką najlepiej jest używać w swojej kuchni. Zapraszamy jednocześnie na udane zakupy do Albert Fresh!
O soli jako przyprawie
Sól kuchenna to niezbędną przyprawa w każdej kuchni, a także główne źródło sodu w naszej diecie. Występuje zarówno jako bardzo dobry i naturalny konserwant jak także jako przyprawa, zaś z chemicznego punktu widzenia sól to nic innego jak chlorek sodu- NaCl. Choć sól w nadmiarze cieszy się złą sławą- i słusznie- to jednak odpowiednia dawka soli, czyli sodu jest dla organizmu i jego funkcjonowania zdecydowanie ważna i korzystna. Sól reguluje gospodarkę wodną organizmu, a razem z potasem sód reguluje ciśnienie osmotyczne krwi. Sód pobudza także komórki mięśniowe oraz nerwowe, a razem z jodem działa korzystnie na hormony tarczycy, a zatem pośrednio na cały układ nerwowy oraz na metabolizm. Jak więc widać sód jest ważnym dla zdrowia i organizmu mikroelementem, a całkowita rezygnacja z niego byłaby czymś mało roztropnym. Tak więc soli nie można spożywać w nadmiarze, ale zdecydowanie nie można z niej rezygnować.
Pamiętać jednak trzeba, iż sól jest składnikiem wielu produktów i potraw, które kupujemy- a więc jeśli zamierzamy sobie posolić pomidora na kanapce z szynką, warto wziąć pod uwagę, iż wędliny kupowane w sklepach są już dość bogate w sól. Tak samo sporo soli znajdziemy w gotowych potrawach, w sosach, kostkach bulionowych, kiszonkach, we wszelkich słonych przekąskach oraz w daniach i produktach wysoko przetworzonych.
Dzienna norma spożycia soli dla dorosłego człowieka to 5g. Zdecydowanie nie powinno się przekraczać tej dawki, a szczególnie baczni powinni być ci, którzy cierpią na nadciśnienie, choroby sercowo- naczyniowe oraz na niewydolność nerek.
Rodzaje soli wykorzystywane w kuchni
Stojąc przed półką sklepową w kuchni, ilość gatunków soli może nas lekko onieśmielać. Jedną z bardziej popularnych rodzajów soli jest np. sól morska- jest ona zbliżona swoim składem chemicznym do zwykłej soli kuchennej, różni się ona jednak metodą pozyskiwania. Zawartość sodu w soli morskiej wynosi około 40%. Sól morska jest bogatsza o smak i zapach w porównaniu ze zwykłą solą kuchenną, ma także więcej cennych składników mineralnych, a pozyskuje się ją przez odparowanie wody morskiej. Sól morska jest źródłem składników mineralnych pochodzących z głębin morza, takich jak m.in minerały magnezu, wapnia, potasu i bromek, lit, selen. Jako że pozyskuje się ją z wód morskich, jest także bogata w bardzo cenny jod. Sól morską stosuje się bardzo szeroko- jest to z jednej strony przyprawa, ale służy także usuwaniu i uśmierzaniu bólu zatok. Sól morska ma także silne działanie odplamiające, nadaje się także świetnie do czyszczenia złotej biżuterii jak i mosiądzu. Sól ta ma także duże znaczenie dla kosmetyki, a na jej bazie produkowanych jest wiele cennych kosmetyków.
Najpopularniejszą kuchenną solą jest bez wątpienia sól kuchenna. Inaczej sól tę nazywamy stołową lub warzoną. Możemy ją dostać w wersji bez jodu lub jodowanej. By sól kuchenna się nie zbrylała, jest także wzbogacana o przeciwzbrylacze.
Sól kamienna to halityt, czyli skała zbudowana z halitu. Głównym składnikiem tejże skały jest właśnie chlorek sodu, a więc sól. Nieoczyszczona, a więc nierafinowana sól kamienna jest pełna innych składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas, cynk, żelazo. W Polsce sól taką wydobywa się w Kłodawie, na Kujawach oraz w rejonie Dolnego Śląska. Jeśli w sklepie kupimy sól warzoną, to będzie to nic innego jak oczyszczona sól kamienna. Taka sól nie będzie więc posiadała wymienionych pierwiastków, może zostać jednak wzbogacona jodem. Sól warzona ma intensywny, bardzo słony smak. Przykładowo sól kamienna kłodawska, a więc ta wydobywana w Kłodawie, jest solą powstałą na skutek odparowania mórz i oceanów całe miliony lat temu- w przypadku soli kłodawskiej jest to nawet 250 milionów lat temu! W zależności od złoża, sól kamienna może być całkowicie biała, biało-szara a także łososiowo-różowa. Ale co ciekawe, są i takie miejsca i złoża soli, gdzie wydobywana sól ma kolor niebieskawy, a nawet zielony. Sól kamienną kupić możemy jako sól drobnoziarnistą jak i sól gruboziarnistą. W zależności od jej rodzaju i grubości, można wykorzystywać ją do przetworów domowych takich jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona.
Jeszcze innym, bardzo popularnym rodzajem soli jaki często stosujemy jest sól himalajska. Sól himalajska jest rodzajem soli kamiennej wydobywanej we wschodnim pasie Karakorum i Himalajów w Pakistanie. Sól ta jest nieoczyszczona i nieprzetworzona, a więc wielu z nas traktuje ją jako dużo zdrowszy rodzaj soli. Sól himalajska ma różowy kolor, ponieważ zawiera śladowe ilości tlenku żelaza w swoim składzie. Sól ta wolna jest od zanieczyszczeń, ponieważ jest ona pozyskiwana z bardzo starych i suchych pokładów. Nie można jednak zapominać o tym, iż, mimo że zdrowa to sól himalajska wciąż jest solą, a więc w nadmiarze będzie szkodzić. To, co głownie przemawia za używaniem soli himalajskiej to fakt, iż zawiera ona poza sodem także sporo potasu, wapnia oraz żelaza. Cena soli himalajskiej wynosi najczęściej około 5 złotych za kilogram.
Ponadto kupić także możemy różne sole ziołowe. Sól taka to najczęściej mieszanka tradycyjnej soli kuchennej oraz mieszanek suszonych ziół. W naszej ofercie znaleźć przykładowo możecie sól kminkowo- czosnkową, sól koperkowo- selerową, a także sól z dodatkiem pietruszki. Sól ziołowa podkręci jeszcze bardziej smak i aromat różnorakich potraw. gotowa kompozycja naturalnych składników zapewni doskonale wyważony smak.
Jodowana czy nie? Jaką sól kupować?
Jod to jeden z mikropierwiastków, które dla naszego zdrowia są ogromnie ważne. Jod występuje w powietrzu nadmorskim w dość sporych dawkach, lecz przecież nie każdy z nas mieszka nad morzem. Dlatego też sól poddaje się jodowaniu, czyli wzbogaca się ją o jod. Niejodowana sól sprawdzi się najlepiej we wszelkich przetworach, z kolei na co dzień do solenia potraw najlepiej jest używać soli jodowanej.
Jod to pierwiastek, który jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy. 75% całego jodu jaki kumulujemy w organizmie, zawarty jest właśnie w tarczycy. Hormony tarczycy odpowiadają za proces wzrostu i dojrzewania komórek w organizmie. Stymulują przemianę materii, w tym zwiększają syntezę białka. Hormony tarczycowe odpowiadają za prawidłowy rozwój nerek, serca, mięśni, przysadki mózgowej oraz całego układu nerwowego człowieka. Największym źródłem jodu jest woda morska oraz wszystko, co ma pochodzenie morskie i oceaniczne- ryby, skorupiaki, glony, etc.
Czy w sklepie online Albert Fresh w Krakowie można dostać sól niskosodową?
Oczywiście, posiadamy także sól o obniżonej zawartości sodu. Sól niskosodowa może zawierać nawet do 50% mniej sodu niż ta tradycyjna, zawiera w sobie z kolei całkiem sporo potasu. Zakupy dowieziemy Wam w Krakowie oraz w najbliższych gminach leżących wokół miasta.
Co to jest sól Kala Namak?
To tzw. sól czarna, sól indyjska, która wykorzystuje się w kuchni polskiej jak i w kuchni orientalnej. Sól ta nadaje potrawom dużo wyrazistego smaku, lecz wcale nie posiada czarnego koloru- jest ona barwy różowej lub fioletowej.
Jakie jeszcze ciekawe rodzaje soli można używać w kuchni?
Wśród ciekawych rodzajów soli na pewno znajdzie się sól francuska- matowa, szara, wilgotna, pozyskiwana na północno- zachodnich wybrzeżach Francji. Ciekawa jest także sól peruwiańska, pochodzi z gorącego podziemnego źródła znajdującego w Andach na wysokości 4000 m n.p.m. Jest bogata w wiele minerałów, dzięki którym zawdzięcza swoją różową barwę.
Czy sól kamienna jest mniej zdrowa niż sól morska?
Niekoniecznie. Pamiętajmy, że każda sól jest w zasadzie wodą morską- ta, która wydobywana jest spod ziemi jest solą pozyskiwaną z pradawnych den morskich i oceanicznych. Złoża kopalniane to nic innego jak pozostałość po wielowiekowej ewaporacji, czyli odparowywaniu.
Czy podawać sól dzieciom?
Nie, nie zaleca się, by niemowlętom i małym dzieciom trzeba było podawać sól. Dzieci nie znają jeszcze słonego smaku, solenie im potraw staje się więc bezsensowne, a może być szkodliwe dla wciąż niewykształconych w pełni nerek.