Paprykę jako przyprawę stanowią wysuszone owoce papryki rocznej, która pochodzi z Ameryki Środkowej oraz Południowej. Okazy papryki rocznej mogą osiągnąć od trzydziestu centymetrów do jednego metra wysokości. Różnica między papryką słodką, czyli łagodną, a papryką ostrą polega na tym, że papryka słodka w podczas mielenia pozbawiona jest ścian dzielących – nasion i po części skórki. W tych częściach jest bowiem zawarta kapsaicyna, która jest substancją nadającą ostry smak. Papryka zawiera witaminę C, z grupy B oraz beta karoten. Jest jedną z przypraw, która pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a także poprawę apetytu. Historia europejska papryki rozpoczęła się wraz z odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Odmiany papryki oraz ich smak gwarantują, że niezależnie od swojej wersji, jest pyszna na surowo, duszona, pieczona, gotowana, jak również grillowana. Warto dowiedzieć się trochę o papryce oraz o jej najważniejszych gatunkach, a także o ich zastosowaniach. Jest ona bowiem królową meksykańskiej, węgierskiej oraz indyjskiej kuchni – czy da się wyobrazić leczo lub gulasz bez niej? Można ją używać do przygotowania marynat, konserw, a także mrożonek. Do wszelkiego rodzaju dań z mięsa, ryb oraz drobiu, a także do sałatek, zup, potraw z ryżu, zapiekanek, salami oraz jaj świetnie będzie pasować papryka ostra Prymat, którą oferują Delikatesy Albert Fresh w Krakowie. Papryka dzieli się bowiem na pięć podstawowych gatunków: roczna, jagodowa, pochodząca z Chin, owocowa oraz omszona. Jej ostre owoce nazywane są chili. Ostra papryka ma niezwykle wyjątkowy smak, dlatego można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Warto dodawać ją do domowych past warzywnych, które sporządza się na bazie pieczonych warzyw lub gotowanej ciecierzycy. Papryka ostra mielona może doskonale podkreślić smak przecieranego soku pomidorowego. Paprykę ostrą przyprawę warto dodawać nie tyko do dań mięsnych, ale również do wegańskich. Ostra papryka połączona z natką pietruszki i oliwą z oliwek, może być w stanie stworzyć wspaniały sos sałatkowy.
Co warto wiedzieć o ostrej papryce?
Jak już wspomniano – paprykę ostrą otrzymuje się z suszonych, a w następnej kolejności mielonych warzyw. Charakteryzuje się sypką strukturą oraz ciemno czerwonym kolorem. Dodatkowo, papryka ostra przyprawa ma wyjątkowy aromat, dzięki któremu można wzbogacić przygotowane potrawy. Ciekawym faktem jest to, że paprykę ostrą stosowano kuchni południowo amerykańskiej blisko siedem tysięcy lat przed naszą erą. Do Europy trafiła ona jednak o wiele później, gdzie z biegiem czasu zajmowała miejsce tradycyjnego pieprzu. Papryka, z której wytwarza się wspomnianą już przyprawę, należy do rodziny psiankowatych. Warto wspomnieć, że często nazywa się ją również pieprzowcem ostrym lub pieprzowcem rocznym. Papryka od wielu pokoleń stanowi jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. A wszystko dzięki jej nadzwyczajnego koloru, smaku oraz nieocenionych wartości odżywczych. Warzywo ma pochodzenie z regionów Ameryki Południowej oraz Środkowej, zatem aby mogło się rozwijać, najlepszymi warunkami dla niego będzie susza oraz ciepły klimat. W dzisiejszych czasach liczne uprawy ostrej papryki, można odnaleźć praktycznie na terenie całego świata, w tym także w regionie Europy Południowej – dla przykładu, w Hiszpanii. Odmiany papryki ostrej będą się od siebie różnić nie tylko kształtem czy kolorem, ale zwłaszcza stopniem ostrości. Świeża papryka charakteryzuje się bogatą zawartością cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę tutaj będzie zasługiwać witamina C, jak również witamina A oraz witamina E. Dodatkowo, ostra papryka może dostarczyć organizmowi liczne minerały – sód, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź oraz cynk. Najcenniejszym jednak składnikiem papryki ostrej przyprawy jest kapsaicyna. Ten wyjątkowy związek chemiczny wytwarzany jest przez paprykę zwłaszcza w celach adaptacyjnych do warunków środowiskowych. Dodatkowo, właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za nadawanie papryce jej charakterystycznego, ostrego smaku.
Jakie właściwości posiada papryka ostra i jaki ma wpływ na człowieka?
Dzięki zawartości cennych składników, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy – zwłaszcza kapsaicyny, wprowadzenie ostrej papryki do zrównoważonej diety łącznie z systematyczną aktywnością fizyczną, będzie pozytywnie oddziaływać na stan zdrowia oraz samopoczucie psychiczne. W dzisiejszych czasach, częste badania naukowe wiążą się z właściwościami antynowotworowymi papryki ostrej, a w zasadzie kapsaicyny. Powodem obecnego stanu rzeczy, jest wysoka toksyczność niniejszego związku organicznego. Wobec tego, w celach leczniczych zaleca się przyjmowanie kontrolowanych małych dawek kapsaicyny. Aczkolwiek, czy składniki, które są zawarte w papryce ostrej mogą wspomóc proces leczenia chorób nowotworowych? Wygląda na to, że kapsaicyna może wykazywać mocne działanie antyoksydacyjne. Wobec tego, będzie się przyczyniać do redukowania zjawiska stresu oksydacyjnego. Dodatkowo, składniki, które zawiera ostra papryka, będą także chronić organizm przed negatywnym wpływem związków, które potencjalnie mogą mieć charakter rakotwórczy, a prócz tego, hamować rozrost komórek nowotworowych. Warto też wspomnieć, że wpływ kapsaicyny na proces leczenia chorób nowotworowych będzie wymagał przeprowadzenia kolejnych, niezliczonych badań o charakterze klinicznym. Co więcej, kapsaicyna zawarta w ostrej papryce, może także wykazywać działanie przeciwbólowe. Wpływa ona bowiem na receptory czuciowe, które zlokalizowane są między innymi błonach komórkowych wchodzących w skład obwodowego układu nerwowego. Oprócz tego, przyprawa ta może chronić organizm przez negatywnym wpływem drobnoustrojów. Warto wspomnieć, iż środek ten wykorzystywało się w leczeniu oparzeń skóry. Mimo, że paprykę ostrą stosowano od pokoleń szczególnie w dziedzinie ziołolecznictwa, to jednak teraźniejsze badania naukowe mogą potwierdzić pozytywny wpływ kapsaicyny na hamowanie rozwoju różnych gatunków bakterii, w tym także salmonella czy helicobacter pylori – jest ona odpowiedzialna między innymi za powstawanie choroby wrzodowej żołądka.
Czy można spożywać paprykę ostrą przy diecie redukcyjnej?
Z każdym rokiem w Polsce wzrasta liczna osób, które zmagają się z problemem nadwagi lub otyłości. Konsekwencje tych zaburzeń wielokrotnie przyjmują postać zagrażających życiu chorób, w tym układu krążenia, a nawet i chorób nowotworowych. Z tego powodu też, coraz więcej osób próbuje szukać skutecznych metod na redukcję nadmiernej masy ciała. Wygląda na to, że najefektywniejszą metodą do zwalczania wspomnianego problemu jest zdrowy styl życia, na który składa się zrównoważona dieta, a także systematyczna aktywność fizyczna. Trzeba jednak wiedzieć, iż dostępne są naturalne metody, które mogą zwiększyć efektywność podejmowanych metod odchudzania. Jedną z nich może okazać się stosowanie odpowiednich ilości ostrej papryki. Według badań, dzięki kapsaicynie zawartej w przyprawie, możliwe jest nasilenie zjawiska termogenezy, czyli przyśpieszenie procesów metabolicznych. Oznaczać to zatem może, że zastosowanie papryki ostrej w pełnej warzyw kuchni, będzie mogło przyśpieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej, a także zapewnić dobre samopoczucie podczas procesu odchudzania. Warto jednak pamiętać, że chcąc ustalić zbilansowaną dietę, która będzie dostosowana do indywidualnych wymagań organizmu, należy skorzystać z porady doświadczonego dietetyka. Większość przypadków, w których stosuje się odpowiednie ilości ostrej papryki jest absolutnie bezpieczne dla zdrowia. Jednak w niektórych przypadkach są przeciwwskazania do jej spożywania. Przez wzgląd na wysoki stopień ostrości, nie zaleca się stosowania papryki ostrej w diecie najmłodszych dzieci poniżej jednego roku życia, a także kobiet w ciąży oraz matek, które karmią piersią. Papryki nie powinny spożywać też osoby, które zmagają się ze stanami zapalnymi w obrębie błony śluzowej żołądka lub stanami zapalnymi jelit. Ostra papryka może wchodzić w negatywną interakcję z niektórymi lekami. Więc pacjenci, którzy na stałe przyjmują określone środki farmaceutyczne, zanim wprowadzą paprykę ostrą do swojej diety, powinny zasięgnąć konsultacji u specjalisty. Dodatkowo, przyprawa ta może odpowiadać za wywoływanie reakcji alergicznych, dlatego zaleca się, by wprowadzać ją do swojej diety stopniowo i obserwować reakcję organizmu.
Czy papryka ostra zawiera w swoim składzie gluten?
W naturalnych warunkach papryka nie zawiera w swoim składzie glutenu. Natomiast papryka ostra mielona może być wyprodukowana na terenie zakładów, gdzie ten gluten jest przetwarzany. Zatem też, tak ważne jest, by osoby, które zmagają się z problemem celiakii, nim dokonają zakupu, upewniły się, że przyprawa, którą wybrali nie zawiera w swoim składzie niebezpiecznego dla ich zdrowia składnika.
Papryka ostra a chili, jaka jest między nimi różnica?
Papryka ostra, jak i zarówno chili, są odmianą tego samego warzywa z rodziny psiankowatych. Jednak, różni je nie tylko kształt, ale zwłaszcza stopniem ostrości. Papryka chili jest ostrzejsza od papryki ostrej mielonej, dlatego nie powinno się jej stosować w nadmiernych ilościach w codziennej diecie. Szczególnie przez osoby, które zmagają się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Natomiast warto wiedzieć, że wybór idealnej papryki uzależniony jest wyłącznie od indywidualnych preferencji smakowych.
Czy w Krakowie można gdzieś dostać ostrą paprykę od innej firmy niż Prymat?
Tak, można. Delikatesy Albert Fresh w Krakowie mają w swojej stałej ofercie paprykę ostrą mieloną z różnych firm, nie tylko Prymat. Ostrą paprykę posiadają również takie firmy, jak Kamis, Dary Natury oraz To Naturalne. Codziennie najwyższa jakoś produktów, każdy znajdzie coś dla siebie.
Do czego można dodawać paprykę ostrą?
W odpowiednich ilościach paprykę ostrą można dodawać do wielu potraw, które wchodzą w skład zrównoważonego jadłospisu. Doskonale będzie się sprawdzać w kuchni meksykańskiej, ale także w śródziemnomorskiej. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie papryki ostrej w nadmiernych ilościach, może doprowadzić do wywołania dyskomfortu w obrębie układu pokarmowego.
Jak w prawidłowy sposób przechowywać paprykę ostrą?
Paprykę ostrą najlepiej przechowywać w suchym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu. Na przykład w spiżarni lub szafce kuchennej. Dzięki zamknięciu jej w szczelnym pojemniku z pokrywką, na dłużej będzie można zachować jej cenne walory smakowe oraz wartości odżywcze.