Kukurydza
to jedno ze zbóż, które uprawiane dziś jest niemal na całym globie. Dla wielu z nas zamieszkujących naszą planetę, jest to jedno z głównym zbóż obecnych w codziennym menu. Jest ona wykorzystywana do produkcji alkoholu, do przyrządzania tortilli i wielu meksykańskich dań. Kukurydza jest także przerabiana na mąkę kukurydzianą, spożywamy ją w formie płatków śniadaniowych, popcornu, etc. W naszych delikatesach Albert Fresh znajdziecie najwyższej jakości ziarno kukurydzy konserwowej, którą można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. Jeszcze nigdy zakupy przez internet nie były tak proste - wejdź na naszą stronę i zarejestruj się na niej, włóż do wirtualnego koszyka wybrane produkty, opłać zamówienie i czekaj na naszego dostawcę! Nic prostszego. Zakupy dowozimy na terenie całego Krakowa jak i ościennych gmin - od Niepołomic do Czernichowa i od Michałowic po Mogilany. Zapraszamy!
Kukurydza - zboże, na którym stoi świat
Kukurydziane pola kojarzą nam się zwłaszcza z krajobrazami USA, choć zboże to uprawiane jest także na pozostałych kontynentach, także u nas. Kukurydza jest trawą i jest rośliną jednoroczną. Bogactwo gatunków kukurydzy jest ogromne, można wyróżnić niemal 200 różnych jej odmian. Do celów spożywczych najczęściej uprawiana jest kukurydza cukrowa, natomiast na paszę dla zwierząt uprawia się kukurydzę pastewną.
Większość botaników jest zdania, iż kukurydza jest rośliną, która nigdy nie rosła w sposób dziki. Pierwsze odmiany kukurydzy były zaś uprawiane w Meksyku ok. 7000 lat temu. Od lat botanicy próbują ustalić jaka inna roślina może być przodkiem kukurydzy, którą znamy dziś. Niektóre z badań wskazują na to, iż kukurydza pochodzi od meksykańskiej trawy pastewnej, występującej jako chwast. Roślina ta to teosynta, którą dziś możemy spotkać na terenie Meksyku, Hondurasu oraz Gwatemali. Wszystko wskazuje właśnie na to, iż kukurydza pojawiła się jako mutacja tejże rośliny.
W Europie kukurydza pojawia się w XV wieku i jako cenione zboże w Ameryce zostaje ona przywieziona na nasz kontynent, gdzie zdobywa coraz większe uznanie i sławę. Pierwszym europejskim krajem, w którym na większą skalę uprawiano kukurydzę była Hiszpania, a dokładniej Andaluzja. To właśnie stąd zboże to zaczęło rozprzestrzeniać się dalej - do Afryki oraz na Bliski Wschód. W Azji pierwsze uprawy kukurydzy pojawiły się na wyspie Jawie, a później zboże to rozprzestrzeniło się dalej na Filipiny i dotarło do Chin. Państwo Środka zna i ceni kukurydzę już od XVI wieku i od samego początku są tam prowadzone prace nad powstawaniem nowych odmian tego zboża. Ich skutek to chociażby pojawienie się kukurydzy woskowej, która cechuje się lekkostrawnością i jest doskonałym, cenionym źródłem węglowodanów, zwłaszcza u sportowców.
Kukurydza dziś ceniona jest na całym świecie, jako zboże służące i ludziom i zwierzętom. Ma ona duże znaczenie w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, piwowarskim jak i odgrywa niebagatelną rolę w przemyśle olejarskim, paszowym, a nawet papierniczym. Kukurydza jest również wykorzystywana do produkcji bioenergii, będąc jednym z typów biomasy.
W naszych kuchniach także często sięgamy po to zboże. Słynie ona bowiem z wielu właściwości prozdrowotnych oraz odżywczych. Dietetycy są zgodni co do tego, iż ziarno kukurydzy zjadane w różnych formach zmniejsza ryzyko nowotworów, chroni serce, zapobiega anemii, pomaga walczyć z nadciśnieniem, a także jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów.
Co cennego znajdziesz w kukurydzy?
Zboże to zawiera w sobie bogactwo wielu cennych dla zdrowia jak i dla urody składników. Jest pełne witamin, wśród których możemy na pierwszym miejscu wymienić witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminy i niacyny, a także kwasu pantotenowego. Ten ostatni to nic innego jak witamina B5, która skutecznie metabolizuje węglowodany, białka i tłuszcze. Poza tym kukurydza zawiera także całkiem sporo witaminy E oraz witaminy A, C, E oraz PP. Kukurydza jest także źródłem ważnych dla zdrowia mikroelementów, wśród których znajdziemy m.in. fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo oraz miedź. Kukurydza cukrowa zawiera komplet mikro- i makroelementów. Warte podkreślenia jest to, iż w ziarnie kukurydzy znajdziemy dużo selenu w porównaniu do innych warzyw lub zbóż. To istotny pierwiastek, ważny dla profilaktyki antynowotworowej.
Poza tym, że kukurydza jest zdrowa to ma także bardzo dobry wpływ na piękny wygląd. Wszystko za sprawą obecności w niej beta karotenu. Substancja ta przekształcana jest w witaminę A, która odpowiada za wzrok oraz za dobrą kondycję skóry. Ponadto witamina A jest silnym antyoksydantem i odgrywa niebagatelną rolę w budowaniu odporności organizmu.
Tak więc czy warto jeść warzywa konserwowe? Kukurydza w puszce to produkt, który znajdziemy niemal w każdej polskiej kuchni. Konserwowanie warzyw to jeden ze sposobów na utrzymanie ich świeżości na dłużej, a konserwować je można zarówno w słoikach jak i w puszkach. Warzywa tak przygotowywane są utrwalane poprzez temperaturę oraz przez dodanie odpowiedniej zalewy. To właśnie ta zalewa utrzymuje odpowiedni odczyn pH, a to sprawia, że na warzywach nie rozwijają się patogeny jak np. bakterie czy pleśń. Co ciekawe, taka puszka kukurydzy otworzona nawet po kilku latach wciąż będzie tak samo dobra do spożycia.
Niektórzy obawiają się, czy warzywa konserwowane w puszkach są jednak bezpieczne ze względu na samą puszkę, w której są tak długo przechowywane. Nie warto się tym kłopotać, ponieważ opakowania na żywność, w tym puszki, poddawane są rygorystycznej kontroli jakościowej oraz muszą spełniać normy bezpieczeństwa. Kukurydza w puszce musi być więc poddana już na wstępie dość szczegółowej ocenie, by mogła zostać oddana do sprzedaży. Do zabezpieczania wewnętrznej strony opakowań metalowych stosuje się powłoki cynkowe. Maja one za zadanie oddzielać żywność od metalu, który może wchodzić w reakcje z żywnością. Tak więc wybierając puszkę kukurydzy od najlepszych producentów dostępnych w naszym sklepie, możecie mieć pewność, że wybieracie produkt smaczny i bezpieczny. Jeśli jednak wolicie kupować kukurydzę w słoiku, taką także mamy na swoich wirtualnych półkach.
Mimo tego, iż warzywa konserwowe, takie jak kukurydza w puszce, nie mają właściwości probiotycznych jak kiszonki, to wciąż są bardzo zdrowe. Zalewa, obecna w puszce lub w słoiku, produkowana jest na bazie octu spirytusowego o cechach zakwaszających. Jest to bardzo korzystne chociażby przy problemach refluksu żołądkowego. W tym przypadku warzywa konserwowe mogą znacząca poprawić trawienie i załagodzić dolegliwości. Jeśli kupujemy sporo puszek kukurydzy i nie lubimy niczego marnować, zalewę po warzywach można wykorzystać chociażby do marynowania mięs jak również do wypieku chleba żytniego. Ponadto taka zalewa zawiera w sobie dość dużo potasu i po uprzednim ej rozcieńczeniu można ją śmiało wykorzystać do podlania roślin doniczkowych lub na rabatach.
Sięganie po wszelkie warzywa konserwowe, w tym konserwową kukurydzę, jest ze wszech miar zdrowe dla naszego organizmu. Dowodem na to niech będzie fakt, iż osoby sięgające 6 razy w tygodniu po warzywa konserwowe, miały mniejsze niedobory 17 składników odżywczych istotnych dla zdrowia. Kukurydza w zalewie, papryka, ogórki, fasola i wiele innych cennych warzyw - to wszystko znajdziesz w naszych delikatesach online. Zapraszamy!
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać także kukurydzę w puszce bio?
Tak, oferta produktów eko i bio wciąż jest rozbudowywana i już dziś mamy dla Was szeroki wybór warzyw konserwowych bio, także kukurydzę. Zakupy dowozimy na terenie Krakowa jak i ościennych gmin. Zapraszamy!
Czy zalewę po konserwowych warzywach można jakoś wykorzystać?
Tak, najpowszechniej wykorzystuje się tzw. aquafabę, czyli zalewę z ciecierzycy lub z fasoli. Weganie używają ją najczęściej jako zamiennika jajek. Przykładowo w danym przepisie jaki posiadamy, jedno jajko można zastąpić dodając 3 łyżki aquafaby do składników.
Jak przechowywać kukurydzę po otwarciu puszki?
Kukurydzy nigdy nie przechowuje się w otwartej puszce. Jeśli coś nam zostało, przesypujemy ją do szklanego słoiczka lub pojemnika i tak przechowujemy do kilku dni w lodówce.
Co można zrobić z tzw. mini kukurydzy w zalewie?
Mini kukurydza idealnie sprawdzi się np. w sałatce. Sałatkę z tym warzywem zrobisz dodatkowo wykorzystując słoiczek cebulek w occie, 20 dag kabanosów, majonez, 3 jajka ugotowane na twardo oraz gęsty jogurt. Majonez i jogurt mieszamy razem na jednolitą masę. Resztę składników kroimy na mniejsze kawałki, łączymy ze sobą i mieszamy wraz z majonezem. Gotowe!
Do czego wykorzystać kukurydzę z puszki?
Kukurydza konserwowa znajduje zastosowanie w wielu różnych przepisach, jest często obecna w przepisach kuchni meksykańskiej i latynoskiej. Z kukurydzą z puszki można zrobić chili con carne, tortille po meksykańsku, wszelkie sałatki, a nawet zupy w południowoamerykańskim stylu.