Fasola i wszelkie jej odmiany to bez wątpienia jedno z warzyw strączkowych, które szczególnie często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ fasolę bardzo chętnie uprawia się na naszych polach, gdyż jest odporna na czynniki pogodowe. To warzywo o bardzo bogatym składzie, pełne ważnych dla zdrowia składników odżywczych, co czyni ją jeszcze wartościowszą. Jeśli lubisz dania z fasoli - zupy, pasztety, sałatki, etc. - przywieziemy Ci ją zaraz pod drzwi Twojego mieszkania! Zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste! Wystarczy, że odwiedzisz naszą stronę www, wybierzesz interesujące Cię artykuły, opłacisz swoje zamówienie i gotowe! Jeden z naszych dostawców dowiezie Ci je pod wskazany adres. Działamy w Krakowie i w najbliższych okolicach - zapraszamy!
Fasola - bomba zdrowia znana od stuleci
Warzywa strączkowe, w tym fasola biała i fasola czerwona, to ten rodzaj warzyw, na którym opiera się niejedna dieta na świecie. Różne odmiany fasoli były przez wieku podstawą menu w różnych częściach naszego globu. Fasola w puszcze jaką możemy dziś bez problemu kupić w sklepie spożywczym wzięła swój początek w Ameryce Południowej, dokładnie w Peru i do dziś pozostaje jednym z najważniejszych źródeł protein i węglowodanów w diecie. Pierwsze uprawy fasolki datuje się na okres około 10 000 lat temu, a warzywo to było uprawiane z powodzeniem na całym obszarze pomiędzy tropikalną Mezoameryką a surowymi Andami. Choć początki uprawy fasoli ograniczały się do jednego kontynentu, dziś fasola, w tym fasola biała, fasola czerwona, fasola jaś i inne, uprawiana jest w przeszło 150 krajach, a roczne jej zbiory sięgają nawet 20 mln ton. Plantacje fasoli są coraz bogatsze w nowe odmiany i dziś możemy założyć, iż na całym świecie uprawianych jest ok. 400 odmian tego strączkowego warzywa.
Poszczególne rodzaje fasoli i fasolki różnią się wielkością, barwą oraz sposobem ich przyrządzania, ale każda pełna jest białka, witamin oraz składników mineralnych ważnych dla zdrowia. Wyróżniamy tutaj gatunki fasoli białej takie jak fasolę jaś, cannellino czy boston, fasolę czerwoną, fasolę beżową z cętkami, fasolę zieloną, różową, a nawet czarną. Jako Polacy jesteśmy także rozkochani w fasolce szparagowej, która głównie latem gości często na naszych stołach. Dzięki temu, iż fasolę można dość łatwo konserwować i kupować fasolę w puszce, z bardzo wielu jej odmian możemy przyrządzać zdrowe i sycące dania przez cały rok.
Zdecydowanie najpopularniejszą na naszych stołach jest biała fasola. To dość zbiorcze określenie, ponieważ biała fasolka ma wiele różnych odmian, które różnią się od siebie wielkością oraz zawartością składników odżywczych. Najpopularniejszą u nas fasolą białą jest zdecydowanie fasolka jaś, która najczęściej gości w naszych zupach czy w pasztetach i podobnych potrawach z fasoli. Jeśli z kolei lubimy angielskie śniadania, na pewno nie raz jedliśmy typowo angielskie odmiany białej fasoli jak haricot bean lub navy bean. Można je dość łatwo dostać w postaci fasolki w puszce, a takie śniadanie robić sobie nawet na co dzień. Biała fasola to całe bogactwo zdrowych składników. Bardzo dużo w niej witaminy A, witamin z grupy B, a także witamin C, D, E i K. Poza tym posiada cynk, magnez, fosfor, mangan, potas, selen, wapń, żelazo i wiele innych ważnych składników mineralnych. W porównaniu z grochem fasola biała nie zawiera sodu, a więc jest zdrowsza i polecana osobom, które mają problem z nadciśnieniem. Bez białej fasoli trudno jest wyobrazić sobie wiele dań, które jemy dość często, a więc fasolową zupę, meksykańskie buritto, tortillę czy barszcz ukraiński. Zawartość białka w fasoli przewyższa zawartość białka w mięsie – nie jest ono jednak białkiem pełnowartościowym, dlatego fasolę należy łączyć w posiłkach z produktami zawierającymi brakujące aminokwasy.
Poza fasolą białą na naszych stołach często gości także fasola czerwona. To również bardzo wartościowy produkt spożywczy, który znany jest ca każdej półkuli i chętnie wykorzystywany w wielu lokalnych potrawach. Fasola jest dziś podstawą diety sporej części społeczeństwa obu Ameryk, Chin, Indii i Bliskiego Wschodu. Fasola czerwona bogata jest w cenne aminokwasy, jak izoleucyna, lizyna czy metionina. Jako jedna z wielu rodzajów fasoli jest chyba najbogatsza w błonnik - zarówno ten rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. To roślina, bez której trudno jest wyobrazić sobie przygotowanie chilli con carne czy holenderskiej zupy Bonensoep.
Inną bardzo popularną fasolką jest także fasolka szparagowa. To fasolka, którą jemy najczęściej w postaci zielonych lub żółtych odmian, bogata w witaminy A, C oraz beta karoten. Żółta fasolka szparagowa cechuje się kremowym, bardzo delikatnym smakiem, jest więc idealnym dodatkiem do drugiego dania obiadowego. Zieloną fasolkę szparagową warto zaś dodać do sałatek, do zup jak i do kolorowych dań z ryżem.
Znaczenie fasoli w diecie wegetariańskiej
Warzywa strączkowe odgrywają istotną rolę w dietach wegetariańskiej oraz wegańskiej. Fasolka czerwona i fasola biała jak i cieciorka, soczewica i soja stanowią bazę wielu dań tych diet. To właśnie te rośliny strączkowe najczęściej zastępują w dietach wegetariańskich białko zwierzęce wartościowym białkiem roślinnym. Zawarty w fasoli tłuszcz to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest antyoksydantem, opóźniającym procesy starzeniowe oraz hamującym namnażanie się wolnych rodników. Fasola różnych odmian jest także ceniona z dużą zawartość witamin B1, B2, B6, C, E, K i A. Jest bogata również w magnez, potas, wapń, fosfor, kwas foliowy, selen a nawet cynk i karoten. Co znaczące, weganie i wegetarianie cenią sobie nie tylko fasolę jako taką, ale i wodę, w której gotowane jest to warzywo. Woda ta nosi miano aquafaby - jest to płyn powstający po ugotowaniu fasoli, ciecierzycy czy innych roślin strączkowych. Woda ta bardzo bogata jest w białko, skrobię oraz w cukry i można ją ubić przy użyciu miksera uzyskując pianę, dodać do dań w celu związania składników, a także użyć jako substancję emulgującą.
W dietach wegetariańskiej i wegańskiej fasolę i fasolę spożywa się zarówno wytrawnie jak i na słodko. Wegetarianie jedzą ją w postaci pasztetów czy fasolki po bretońsku, ale fasola jest także używana do przyrządzenia deserów i do pieczenia ciast. Fasola to również częsty składnik sałatek i zup. Robi się z niej także wszelkie kanapkowe pasty, smalce, a nawet majonezy.
Bardzo popularnym przepisem z fasoli jest chociażby brownie z fasoli - roślinny odpowiednik tradycyjnego czekoladowego ciasta. By je przygotować potrzeba fasoli z puszki - może być czerwona w gramaturze 800 g, 10 daktyli, 4 łyżki kakao, 3 łyżki miodu, łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 jaja, 3 łyżki oleju kokosowego oraz 2 dojrzałe banany i kilka suszonych śliwek. Fasolę konserwową, kakao, miód, daktyle, proszek do pieczenia, jaja, olej kokosowy i banany miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do masy i dokładnie łączymy mieszając. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki keksowej i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 - 180 stopni. Po wystygnięciu ciasta można je polać polewą z czekolady. Smacznego!
Czy w sklepie Albert Fresh dostępne są różne odmiany fasoli w puszce?
Tak, staramy się, by nasza oferta była bogata. Dlatego oferujemy szeroki wybór przetworów warzywnych, w tym fasoli konserwowej. W naszym sklepie w Krakowie zamówicie fasolę w puszce - fasolę czerwoną kidney, fasolę jaś, fasolę białą konserwową i wiele innych wariantów tej rośliny strączkowej. Dowozy realizujemy w Krakowie i na terenie najbliższych gmin. Zapraszamy!
Jak zrobić tradycyjny smalczyk z fasoli?
Smalczyk z fasoli to zdrowy wariant tradycyjnego smalcu. By go przygotować potrzeba: puszkę białej fasoli 450 g, 150 g kwaśnych jabłek, 120 g cebuli, 50 g masa, szczyptę kminku, szczyptę majeranku, sól i pieprz. Wykonanie: na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulkę i smażymy ją na złoty kolor. Do cebuli dodajemy starte jabłko i smażymy przez kolejne minuty. Następnie na patelnię wrzucamy odcedzoną fasolę, a całość doprawiamy majerankiem oraz kminkiem. Po obsmażeniu wystarczy rozgnieść fasolę widelcem lub zblendować - po ostudzeniu tak przyrządzonym smalczykiem można smarować pieczywo.
Do czego użyć fasolki czerwonej kidney?
To jedna z bardziej lubianych odmian czerwonej fasoli. Pysznie smakuje, a ponadto ma wspaniały, intensywny czerwony kolor. Idealnie sprawdza się we wszelkich sałatkach, przekąskach, bardzo ceni się ją w tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Sprawdzi się również w daniach wegetariańskich i wegańskich.
Co poza czerwoną fasolą dodać do meksykańskiego burrito?
Meksykańskie burrito to danie bardzo lubiane i bardzo kolorowe. Poza czerwoną fasolą warto przygotować sobie do jego przyrządzenia chorizo w plasterkach, żółty ser, cebulę, pszenne tortille, czosnek, paprykę chili, ryż, sól i pieprz. Wszystkie składniki znajdziesz oczywiście w naszym sklepie online!
Czy fasola nada się do przyrządzenia smacznej potrawy ze śledziami?
Oczywiście, to szczególnie dobry pomysł na bożonarodzeniowy stół. By przyrządzić śledzie z fasolą warto przygotować sobie puszkę czerwonej fasoli, słoik marynowanych pieczarek, 2 jajka ugotowane na twardo, 250 g filetów ze śledzia w oleju, majonez, kwaśną śmietanę, cebulę oraz sól i pieprz. Śledzie kroimy na kawałki i dodajemy je do miski wraz z pokrojoną cebulą, jajkami, marynowanymi pieczarkami i fasolką. Całość okraszamy majonezem, śmietaną i przyprawami. Mieszamy, ozdabiamy i gotowe!