Wszystko zaczęło się od marki Kellogg's, która lata temu zaczęła produkcję płatków kukurydzianych w USA. Dziś na całym globie bardzo duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez tego bardzo chrupiącego produktu. Ciekawostką niech będzie to, iż podobno nie ma dwóch takich samych płatków kukurydzianych, co jest jeszcze bardziej imponujące, ponieważ corocznie produkuje się je przecież w setkach milionów ton!
Płatki kukurydziane są popularne nie tylko wśród dzieci, choć u tych szczególnie, ale lubimy jeść je wszyscy. Wychodząc temu naprzeciw mamy dla Was szeroką ofertę zdrowych płatków kukurydzianych- klasycznych, solo, jak i z dodatkami- np. z truskawkami. Zachęcamy do tego, by urozmaicać swoje śniadania, by nie były one nudne, ale zawsze smaczne, dodające mnóstwa energii i odżywcze. Dlatego też poza płatkami kukurydzianymi oferujemy Wam inne płatki zbożowe pozwalające komponować przeróżne poranne posiłki. Zakupy u nas są banalnie proste: zarejestruj się w naszym sklepie, wybierz interesujące Cię artykuły, opłać swoje zamówienie i czekaj na naszego dostawcę! Dowozy zakupów realizujemy w Krakowie oraz w najbliższych okolicach podmiejskich. Zapraszamy!
Kukurydza- cenne zboże o uniwersalnym przeznaczeniu
Popyt na wszelkie płatki zbożowe wciąż rośnie, a już dziś jest niemały. Kukurydza to także jedno ze zbóż, szczególnie lubiane przez Amerykanów. Jak pokazują statystyki konsumenckie, prawie 8 milionów mieszkańców USA zjada tygodniowo ok. 10 porcji płatków kukurydzianych, a więc kraj ten jest pod tym względem zdecydowanie niekwestionowanym liderem.
Płatki kukurydziane nie mogłyby być produkowane rzecz jasna bez kukurydzy. Kukurydza jest to zboże jednoroczne, które zalicza się do roślin dnia krótkiego. Jest gatunkiem ciepłolubnym i światłolubnym, kiełkuje późną wiosną, przy wyższych temperaturach wynoszących 8-10 stopni Celsjusza. Jest wrażliwa na przymrozki. Jest to zboże pochodzenia południowego. Kukurydza jest bardzo cenioną rośliną uprawną, która odznacza się dużą plennością oraz szerokim zakresem zastosowania. Karmi się nią zwierzęta, spożywana jest przez ludzi, ale także wykorzystywana bywa w przemyśle.
W każdej kuchni na pewno znajdzie się chociaż jeden produkt produkowany z kukurydzy. Najpopularniejsze artykuły robione z tego zboża to mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, olej kukurydziany, płatki kukurydziane, a także skrobia kukurydziana, syrop kukurydziany oraz ziarna służące do prażenia i zjadania w formie popcornu. Około jednej piątej światowej produkcji ziarna kukurydzy jest przeznaczone na rynek spożywczy dedykowany dla ludzi. Do produkcji płatków kukurydzianych, mamałygi, kaszy kukurydzianej i popcornu stosuje się specjalne gatunki kukurydzy, których ziarna pękają pod wpływem wysokich temperatur, w jakich się je obrabia.
Początek produkcji płatków kukurydzianych sięga końcówki XIX wieku. Wtedy to w amerykańskim mieście Battle Creek w stanie Michigan dwóch braci Kellogg prowadziło wspólnie dobrze prosperujące sanatorium. Jeden z braci był lekarzem, drugi księgowym, a prowadzona przez nich placówka oferowała pacjentom zabiegi fizjoterapeutyczne, zdrową dietę i wsparcie psychologiczne, a raczej moralne- bracia byli bowiem adwentystami. W sanatoryjnej kuchni przyrządzano wiele zdrowych dań, wiele także eksperymentowano, a mianowicie eksperymenty dotyczyły np. produkcji chrupkiego chleba zbożowego. Całkowitym przypadkiem podczas produkcji pieczywa powstały płatki z kukurydzy i to właśnie te pierwsze wyroby braci Kellogg's zostały uznane za pierwsze płatki kukurydziane jakie w dzisiejszej formie zjadamy na śniadanie z mlekiem lub z jogurtem. Bracia płatki opatentowali, a później ich biznesowe drogi całkiem się rozeszły. Kapitalista, księgowy WK Kellogg odkupił prawa majątkowe do chrupiącego produktu i rozpoczął wielką karierę – w 1930 r. marka Kellogg była już największym producentem płatków śniadaniowych na świecie.
Dzisiaj największa europejska fabryka produkująca płatki kukurydziane usytuowana jest w angielskim mieście Old Trafford, a całej produkcji płatków można się przyjrzeć osobiście, gdyż fabryka ta jest otwarta dla zwiedzających. Co tydzień przerabia się w niej na płatki kukurydziane ponad 2000 ton kukurydzianego grysu i zobaczyć to można na własne oczy. Ziarno kukurydzy poddawane jest na początku obróbce cieplnej w temperaturze 90 stopni, która ma za zadanie je zmiękczyć. Miękkie ziarno można łatwiej rozwałkować, a dalej zacząć przerabiać je na płatki. To, że płatki kukurydziane są tak kruche zawdzięczają opiekaniu. Pieczenie pozbywa ich wilgoci, a idealne płatki to takie, w których wilgoć nie przekracza 10%. Po upieczeniu płatki zostają jeszcze wzbogacane witaminami oraz minerałami. Wybierając odpowiednie płatki kukurydziane warto zwracać uwagę na to, by były one w 100% robione z kukurydzy i nie zawierały niepotrzebnych dodatków. Warto więc czytać etykiety i wybierać tylko zdrowe płatki kukurydziane, np. płatki kukurydziane bio. W Albert Fresh oferujemy Wam produkty najwyższej jakości, jak np. płatki marek Dobra Kaloria lub Bio Planet.
Wartości odżywcze płatków kukurydzianych
Płatki kukurydziane to smaczny produkt śniadaniowy, po który sięgają konsumenci w każdym wieku- i dzieci i dorośli. Jak każde zboże, tak i kukurydza, zawiera w sobie dość dużą ilość błonnika. Błonnik jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, bowiem obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków, pozwala na długo pozostać sytym, wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi obniżając poziom "złego" cholesterolu, a także wzmacnia odporność organizmu oraz wspomaga procesy jego detoksykacji.
Większa część ziaren kukurydzy to węglowodany, a dokładnie skrobia czyli cukier złożony, który stanowi bardzo dobre źródło energii. Poza cukrami kukurydza zawiera także białko oraz tłuszcze, w tym cenne i zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Ziarno kukurydzy w porównaniu z ziarnami innych zbóż zawiera dużo witamin z grupy B, a także całkiem sporo witamin C,D, E i K. Ziarno kukurydziane zawiera w sobie także minerały takie jak fosfor, żelazo, magnez, selen oraz mangan. Płatki kukurydziane w końcowej fazie produkcji są jeszcze dodatkowo wzbogacane minerałami i witaminami, a więc można je uznać za prawdziwie zdrowy produkt- oczywiście o ile wybierzemy płatki z naprawdę dobrym składem. Im krótsza lista składników, tym lepiej. Może te najwartościowsze płatki kukurydziane są czasem mniej chrupiące niż te najbardziej znanych marek, ale za to mamy 100% pewności, iż wybraliśmy zdrowy produkt. Przykładowy skład zdrowych płatków kukurydzianych to kukurydza i substancja przeciwzbrylająca w postaci lecytyny słonecznikowej.
Płatki kukurydziane są dość wysokokaloryczne, dlatego powinniśmy wyszukiwać takich, które w 100g produktu nie mają więcej niż 300- 350 kalorii. Jeśli wybierzemy płatki kukurydziane bez dodatku cukru to możemy je wpisać jako stały produkt w dobrze zbilansowanej diecie i jeść nawet codziennie. Ale płatki kukurydziane mają także inne zastosowanie w kuchni niż tylko produkt śniadaniowy. Kukurydziane płatki sprawdzają się znakomicie m.in. jako panierka do mięsa, można w nich obtoczyć np. filet z kurczaka lub rybę tuż przez smażeniem.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można kupić płatki kukurydziane bio?
Oczywiście, oferta produktów bio jest u nas bardzo szeroka, ponieważ dbamy o to, by oferować Klientom najwartościowsze produkty. Płatki kukurydziane bio proponuje Wam np. marka Dobra Kaloria, polska marka działająca od 1991 roku i mająca zaufanie i nasze i wielu naszych Klientów. Zakupy dowieziemy Wam pod sam dom- w Krakowie oraz w najbliższych miastu gminach. Zapraszamy!
Jak jeszcze kulinarnie można wykorzystać płatki kukurydziane?
Poza zrobieniem chrupiącej panierki, płatki kukurydziane możemy także wykorzystać do zrobienia dietetycznych muffinek. Przepisów na takie babeczki jest w internecie całkiem sporo, wystarczy poszukać i w dwa kwadranse zrobić całkowicie zdrowe muffinki na wytrawny sposób.
Czy płatkami kukurydzianymi można posypać szarlotkę?
Tak, bo któż z nas nie lubi kruchej góry na tym cieście? Szarlotkę możemy posypać tradycyjnie kruszonką albo w wersji bardziej dietetycznej obsypać wierzch ciasta płatkami kukurydzianymi. Wystarczy ubić białka jajek z cukrem, a następnie wsypać do masy płatki kukurydziane, wymieszać i nałożyć na ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika.
A czy płatki kukurydziane nadają się do zrobienia z nich ciasteczek?
Tak, to świetna propozycja do dziecięcego tornistra lub na przekąskę w pracy. By zrobić takie ciasteczka wystarczy przygotować 115g miękkiego masła, 90g brązowego cukru, łyżeczkę cukru wanilinowego, 1 jajko, 210g mąki, pół łyżeczki sody i 45g płatków kukurydzianych.
Co dodać do płatków kukurydzianych, by zjeść prawdziwie smaczne śniadanie?
Do płatków możesz dodać np. jogurt naturalny oraz prażone jabłka i cynamon. Pyszny jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka- składników tych lepiej nie mieszać, a ułożyć warstwowo w wyższej szklance lub w słoiku i estetycznie podać. To dobry sposób i na śniadanie i na pyszny podwieczorek.