Dzielimy się na tych, którzy na śniadanie wolą kanapki i tych, którzy każdego ranka zjadają płatki śniadaniowe. Płatki to bez wątpienia jeden z najszybszych sposobów na pyszne i zbilansowane śniadanie. Wystarczy je zalać wodą lub mlekiem, dodać ulubionych owoców lub bakalii i mamy pożywne śniadanie zrobione.
W naszych delikatesach proponujemy Wam zestaw najzdrowszych płatków śniadaniowych, które pozwalają na przyrządzenie posiłku dającego energię na wiele godzin. Zdrowe płatki śniadaniowe z orkiszu, otrębów, kukurydzy, gryki, owsa i jęczmienia to tylko część naszej przebogatej oferty. Skuś się na nie!
Zakupy w naszych delikatesach są dziecinnie proste, a składają się na nie 4 kroki: zarejestruj się na naszej stronie, wybierz interesujące Cię artykuły, umieść je w koszyku i opłać zamówienie- tylko tyle. Następnie nasz kurier dowiezie Ci wszystko pod wskazany w zamówieniu adres- w Krakowie lub w najbliższych okolicach. Zapraszamy!
Ziarna na śniadanie? Oczywiście! Dlaczego to takie ważne?
Owsianki, jaglanki czy gryczanki i inne tego typu dania- płatki śniadaniowe stały się bez wątpienia jednymi z najchętniej jedzonych rodzajów śniadań. Jemy je na pierwsze śniadaniu, ale równie chętnie zabieramy je do pracy czy na uczelnie, gdzie stanowią kolejny z posiłków w ciągu dnia. Takie płatki na wynos są coraz powszechniejsze i nawet nie musimy robić ich sami. Producenci idą nam na rękę oferując pojedyncze porcje płatków "na raz" pakowane w wygodnych kubeczkach lub saszetkach, które wystarczy jedynie rozrobić z mlekiem zwykłym, roślinnym lub z wodą i gotowe.
Oferta płatków śniadaniowych jest zdecydowanie przebogata. Ale kupując zdrowe płatki śniadaniowe oraz najmniej kaloryczne płatki śniadaniowe, trzeba pilnie i dokładnie czytać etykiety. Czytanie etykiet jest konieczne w momencie, gdy chcemy wybrać najlepszy z dostępnych produktów, a więc taki, w którym nie będzie morza cukru, syropu glukozowo- fruktozowego i sztucznych ulepszaczy.
Płatki śniadaniowe warto jeść już od dziecka i uczyć tego zdrowego nawyku swoją pociechę. To zdecydowanie lepszy wybór niż np. śniadanie składające się z kanapek na białym pieczywie czy z tostów na pszennym chlebie. Płatki śniadaniowe zrobione z pełnych ziaren zbóż uwalniają składniki odżywcze powoli, a to daje nam dużo energii przez wiele godzin- czasem aż do obiadu. Zaleca się, by śniadanie pokrywało nawet 30% naszego dziennego zapotrzebowania na energię, a jedząc płatki owsiane z owocami, bakaliami czy dodatkiem masła orzechowego zdecydowanie tyle energii sobie dostarczymy. Każde śniadanie powinno być także bogate w inne składniki odżywcze obok węglowodanów, a mianowicie w błonnik, zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i składniki mineralne. W przypadku dzieci śniadanie powinno zapewniać do jednej czwartej dziennego zapotrzebowania na wapń. Możemy to uzyskać dając dziecku płatki z mlekiem lub z jogurtem.
Płatki na śniadanie to dobry wybór także z tego powodu, iż pełne ziarna to podstawa zdrowej i zrównoważonej diety, znamy to zresztą z piramidy żywieniowej, która opiera się na produktach zbożowych. Płatki zbożowe można jeść w formie klasycznej, nie smakowej, ale można wybrać także takie, których ziarno wzbogacone jest kakao, miodem czy cynamonem. Płatki mogą być oczywiście w formie bez cukru, ale jeśli nie możemy lub nie chcemy go uniknąć, to warto wybrać produkt, który zawiera najmniejszą jego dawkę.
Płatki śniadaniowe mają także tą zaletę, że nie są nudne. Jest ich tak dużo, że codziennie można jeść śniadanie skomponowane z innych składników. Dobrym sposobem jest kupić sobie 3-4 rodzaje płatków- np. kukurydziane, owsiane, jaglane i orkiszowe i jeść je naprzemiennie. Dodatkowo każdego dnia możemy sobie do nich dodać inne owoce czy inne dodatki- wiórki kokosowe, startą na tarce ciemną lub mleczną czekoladę, łyżkę ulubionego masła orzechowego, etc. Śniadania nie muszą być nudne, mogą być i pożywne, i pomysłowe. Jest to także najlepsze śniadanie dla zabieganych, ponieważ jego przygotowanie to jedynie wsypanie odmierzonej ilości płatków i zalanie ich mlekiem, trwa to sekundę. Nie ma więc tu mowy o tym, że rano nie możemy zdążyć ze zrobieniem sobie śniadania przed pracą- płatki śniadaniowe to danie gotowe w mniej niż minutę.
Rodzaje najzdrowszych płatków śniadaniowych
Zdrowe płatki śniadaniowe to odżywiony oraz pełen energii organizm. Myśląc o płatkach na śniadanie najczęściej myślimy o tradycyjnej owsiance, czyli płatkach owsianych. Płatki te spośród innych tego typu produktów są najbogatsze w błonnik rozpuszczalny, który wymiata wręcz z naszych jelit wszystkie zalegające w nich produkty przemiany materii, dlatego ich jedzenie jest bardzo wskazane. W płatkach owsianych znajdziemy także najwięcej białka bogatego we wszelkie aminokwasy, a to sprawia, iż są to najzdrowsze z płatków. Płatki owsiane to także dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, etc. Warto wybierać płatki owsiane górskie, bo są zdecydowanie mniej przetworzone od tych błyskawicznych.
Inne bardzo wartościowe płatki śniadaniowe to płatki jęczmienne, które warto włączyć do swojego menu. Płatki te są bogate w antyoksydanty, które wykazują bardzo dobre działanie przeciwnowotworowe. Płatki te są także lekkostrawne, usprawniają trawienie, a także posiadają sporo witamin z grupy B i witaminę E. To sprawia, iż są bardzo dobrym wyborem śniadaniowym dla tych, którzy się odchudzają oraz pragną zadbać o dobry stan swojej skóry i paznokci.
Do codziennego menu warto także włączyć płatki żytnie, które charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, są źródłem potasu, magnezu, cynku oraz żelaza, posiadają dużą zawartość fosforu i miedzi oraz dużo tiaminy. Żyto jest często nazywane "zbożem profilaktycznym", ponieważ wyróżnia się wysoką zawartością lignanów, czyli naturalnych składników o właściwościach antybakteryjnych i antyoksydacyjnych. Żyto posiada także sporo błonnika oraz zawiera czynne związki fenolowe, które biorą udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych, obniżają ryzyko nowotworów piersi i prostaty, a także przeciwdziałają chorobie wieńcowej.
Chyba najczęściej sięgamy jednak po płatki kukurydziane, zwłaszcza lubiane są one przez dzieci, a to za sprawą delikatnego smaku i chrupkości. Płatki kukurydziane są płatkami lekkostrawnymi, bogatymi w węglowodany złożone oraz w błonnik. To właśnie płatki kukurydziane zawierają największą ilość węglowodanów spośród innych rodzajów płatków zbożowych, a węglowodany to przecież niezbędna energia dla mózgu oraz dla mięśni. Płatki kukurydziane będą więc najlepsze dla uczniów mających intensywny dzień w szkole, dla osób aktywnych i pracujących fizycznie oraz dla osób starszych.
Na koniec chcemy wam jeszcze zwrócić uwagę na płatki śniadaniowe jaglane, które są płatkami bezglutenowymi, dlatego będą idealne dla osób unikających tego roślinnego białka w swojej diecie. Płatki jaglane pełne są witamin z grupy B oraz witaminy E. Bogate są także w cynk i w kwas krzemowy, które to składniki są niezbędne dla zdrowia i kondycji włosów oraz paznokci.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać wegańskie płatki śniadaniowe?
Oczywiście, wegańskie płatki śniadaniowe także wchodzą w skład naszej oferty. Chociaż wszelkie płatki, które są jedynie ziarnami można za takie uznać. Znajdziecie u nas szeroki wybór zdrowych płatków śniadaniowych, które dowieziemy Wam do domu- w Krakowie oraz w najbliższych okolicach.
Jaki jest przepis na pyszną i wartościową owsiankę?
Owsiankę możemy zrobić zdecydowanie ze wszystkiego co tylko lubimy, skomponować swoje ulubione dodatki. Przykładowo pyszną i sycącą owsiankę można zrobić z płatków owsianych, mleka, 3 kostek deserowej czekolady, kilku śliwek, szczypty cynamonu, łyżki migdałów i szczypty soli. Mmm, pycha!
Co zrobić, gdy nie mamy rano w domu czasu na śniadanie, a chcemy zjeść owsiankę w pracy?
Bardzo dobrym i wygodnym pomysłem są płatki śniadaniowe porcjowane, dostępne w ofercie wielu firmy. Takimi płatkami są np. płatki Nesvita od Nestle, które wystarczy wsypać do kubka i zalać wodą - śniadanie gotowe!
Czy muesli to dobry pomysł na śniadanie?
Oczywiście! Muesli to połączenie różnych rodzajów płatków zbożowych w jednym produkcie, a więc wszelkie korzystne składniki z danego zboża zbieramy w jedno. Muesli może się składać np. z płatków owsianych, jęczmiennych, żytnich, pszennych i gryczanych. By urozmaicić sobie smak muesli możemy dodać do nich ulubione owoce lub rodzinki czy żurawinę.
Czy posiadacie w swojej ofercie płatki śniadaniowe bio?
Tak, takimi płatkami są np. produkty marek Soligrano czy Dobra Kaloria. Płatki śniadaniowe bio pochodzą z certyfikowanych upraw i są zdecydowanie płatkami najwyższej jakości.