Ocet to produkt, który ma szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. Stosuje się go nie tylko w celach kulinarnych, ale i jest niezawodny w sprzątaniu jak również dla zdrowia. Octy jabłkowe, winne, spirytusowe i inne- warto mieć w swojej kuchni chociaż kilka z nich. Jeśli mówimy o zdrowym produkcie o szerokim pozytywnym działaniu na organizm, to często mówimy o occie jabłkowym, a szeroką ofertę tego produktu znajdziecie także w naszych delikatesach.
W Albert Fresh proponujemy Wam gamę produktów octowych w dobrych cenach i oczywiście z dowozem pod wskazany adres. Robienie u nas zakupów jest dziecinnie proste- zarejestruj się w naszym sklepie, wybierz odpowiednie produkty i umieść je w wirtualnym koszyku, opłać zamówienie i czekaj na naszego dostawcę. Dowóz zakupów realizujemy w Krakowie oraz do 30 km od miasta. Zapraszamy serdecznie!
Skąd wziął się ocet, czyli kilka słów o historii produktu
Ocet znany jest ludzkości od wieków. Dziś wiemy, że wykorzystywali go już nawet starożytni Grecy oraz Rzymianie. Mówi się o tym, iż ocet miał powstać przez przypadek, a miało to miejsce w Babilonii. To właśnie tam dostrzeżono pozytywne zalety octu polegające na tym, iż dość dobrze konserwuje żywność, a także nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu. Ale nie tylko do celów kulinarnych wykorzystywano ocet, miał on także zastosowanie w odkażaniu ran oraz w produkcji wielu medykamentów. Medyczne zastosowanie octu doceniano w leczeniu wszelkich przeziębień oraz w dezynfekcji skóry. Leczono nim bakteryjne zapalenie jamy ustnej, a stosowany w kosmetyce miał rozjaśniać cerę.
Ocet miał także szereg zastosowań poza kulinarnych, medycznych i kosmetycznych. Ciekawym faktem jest to, iż w czasach starożytnych polewano nim kamienie oraz skały, by te lepiej się rozpadały. To sprawiło, iż ocet był szeroko stosowany w kopalniach na Półwyspie Iberyjskim. Legenda głosi nawet, iż ocet pomagał w celach wojennych samemu Hannibalowi, który to przemierzając ze swoimi wojskami Alpy miał stosować ocet do rozpuszczania skał stojących na przeszkodzie żołnierzy. Ocet dodawano także do wody jaką pili żołnierze- robiono to nie tyle ze względów smakowych, co dla stabilizacji mikrobiologicznej płynu.
Ocet znamy także z podań nowotestamentowych, gdzie czytamy, iż podano go na gąbce konającemu Chrystusowi. Nie był to wtedy ocet sam w sobie, a dość popularny ówcześnie napój pity w całym basenie Morza Śródziemnego. Była to mieszanina octu winnego z wodą, niekiedy doprawiana ziołami. Wzmianki o tym napoju pochodzą już z IV wieku p.n.e. Przez wiele wieków nazbierało się o occie i jego zastosowaniu całkiem sporo legend. Jedna z nich głosi o tym, iż w czasach epidemii dżumy jaka dotknęła w XVIII wieku Francję od choroby miało się uchronić kilku grabarzy, którzy przyznali się do regularnego picia roztworu octu z ziołami. Mikstura zrobiła zawrotną karierę i znana jest francuskiej medycynie naturalnej do dziś. Już w XIV wieku zalecano zresztą, by octem dezynfekować ręce, twarz i usta w obliczu wszelkich zakaźnych chorób, które dziesiątkowały na przestrzeni lat Europę i nie tylko. W XVII wieku, gdy dżuma szalała także w Anglii, beczki z octem stawiano w centrach miast i można w nich było zdezynfekować zarówno ręce jak i przedmioty codziennego użytku.
Rodzaje octu i ich zastosowanie. Co warto wiedzieć?
Stojąc przed sklepową półką z octem możemy szybko zauważyć, że jest całkiem sporo odmian tego produktu. Najbardziej popularny ocet to ocet spirytusowy. Najczęściej stosuje się go jako przyprawę zakwaszająco, ponieważ poza takim zastosowaniem nie posiada on wartościowych składników w swoim składzie. Odrobiona octu spirytusowego dobrze pobudza apetyt, a także pozwala łatwiej strawić ciężkostrawne potrawy. Dużo lepszymi, wartościowszymi produktami są octy winne oraz jabłkowe.
Ocet winny jest znany i ceniony od wieków, a stosowano go i wciąż stosuje do przyprawiania żywności, konserwowania mięs, a także jako napój dobrze gaszący pragnienie. Za kolebkę produkcji octu winnego uważa się Francję, skąd wywodzi się jedna z najsławniejszych metod produkcji octu, metoda Orleans. Metoda ta polega na tym, iż wino miesza się z bakteriami octowymi i pozostawia w dębowych beczkach na czas kilku miesięcy. Ocet winny powstaje w wyniku procesu fermentacji octowej przy użyciu bakterii z rodziny Acetobacteriace. Ocet ten produkuje się z wina oraz z winogron. Ocet winny ma niewielką zawartość kalorii i nie ma w sobie całkowicie tłuszczu, co sprawia, iż jest dobrym dodatkiem dla osób odchudzających się. Ocet winny dobrze pobudza metabolizm, a także hamuje apetyt, można go więc śmiało dodawać do sosów sałatkowych. Poza tym ocet winny ma działanie bakteriobójcze, a także zawiera w sobie silny antyoksydant- resweratrol- który spowalnia znacząco procesy starzenia, hamuje powstawanie zmarszczek czy innych zmian na skórze charakterystycznych dla procesu starzenia się. Szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie wykazuje czerwony ocet winny, co wynika z wyższej zawartości polifenoli- jest on wartościowszy niż biały ocet. Ponadto ocet winny wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi, spowalnia wchłanianie glukozy, zwiększa wchłanianie wapnia oraz magnezu z pożywienia.
Bardzo cenionym produktem jest ocet z jabłek, który ma bardzo szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. Ocet jabłkowy jak i inne octy jest wodnym roztworem kwasu octowego. Powstaje w procesie fermentacji, ma kolor bursztynowy, charakteryzuje się też kwaśnym smakiem i wyrazistym zapachem. Ocet jabłkowy pełen jest dobroczynnych enzymów, aminokwasów, pektyn i związków polifenolowych (kwas chlorogenowy, kwas kawowy, etc.), które mają dobre działanie na organizm człowieka. Stosuje się go powszechnie do celów spożywczych, ale również w celach odchudzających jako preparat kosmetyczny, a także jako środek czyszczący. Ocet jabłkowy to dobrze źródło witamin z grupy B, beta- karotenu, biotyny, pektyny, kwasu foliowego, witaminy C oraz fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Ocet jabłkowy silnie pobudza produkcję enzymów trawiennych i reguluje cały proces trawienia. Na occie jabłkowym bazuje cała tzw. dieta octowa, która jest bardzo popularna wśród osób odchudzających się. Ocet jabłkowy obniża także cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Mówiąc o occie jabłkowym nie można pominąć jego skutecznego działania antybakteryjnego oraz antyseptycznego. Już od wieków czyści się nim powierzchnie oraz odkaża rany, a dodatkowo znamy dziś jego działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jedną z najważniejszych cech octu z jabłek jest także jego działanie antynowotworowe.
Zastosowania octu jabłkowego są bardzo szerokie- przede wszystkim służy on podkreślaniu smaku potraw, jest także dobrym konserwantem i dodatkiem do marynat. Pomaga on w udrożnieniu zatkanego nosa, ponieważ sprzyja rozrzedzeniu wydzielin. Można go nawet stosować jak naturalny probiotyk, ponieważ zapobiega namnażaniu bakterii, łagodzi ból i przyspiesza proces powrotu do zdrowia. To również ratunek w problemach z żołądkiem i przełykiem.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można kupić także ocet balsamiczny?
Tak, ocet balsamiczny także jest częścią naszego asortymentu. Jest to także wartościowy produkt, który otrzymuje się z zagęszczonego moszczu winogronowego, a kolebką tego octu są Włochy. Tradycyjny i oryginalny ocet balsamiczny produkowany jest według strzeżonych receptur z wykorzystaniem lokalnych, włoskich składników, a proces fermentacji prowadzony jest przy pomocy specyficznego szczepu grzybów. Po ocet balsamiczny i inne zakupy zapraszamy do nas- dowozy realizujemy w Krakowie oraz w promieniu 30 km od centrum miasta.
Czy octu można użyć do neutralizacji nieprzyjemnych zapachów?
Oczywiście, takie zastosowanie jest jednym z powszechniejszych zastosowań różnych rodzajów octów. Jeśli np. chcemy usunąć niechciany zapach z lodówki wystarczy wstawić do niej naczynie z niewielką ilością octu- chociaż na cała noc.
Czy octu można używać do prania?
Tak, takie zastosowanie octu jest także bardzo dobrze znane. Ocet zmiękcza tkaniny, niszczy bakterie, a także skutecznie zapobiega elektryzowaniu się materiału. Zapobiega także farbowaniu tkanin podczas prania, można więc go śmiało dodać do pojemnika na płyn do płukania.
Czy ocet z czerwonego wina i z białego wina to takie same produkty?
Nie, octy te różnią się od siebie. Biały ocet jest dużo delikatniejszy w smaku i można go śmiało używać do wszelkich surówek oraz sałatek. Z kolei ocet czerwony jest ostrzejszy w smaku, doskonale podkreśla smak mięs- wołowiny, cielęciny jak i jagnięciny. Obu tych octów można śmiało używać jako toników.
Do czego używać octu ryżowego?
Ocet ryżowy najbardziej popularny jest w Azji, gdzie używa się go od czasów starożytnych. Octy ryżowe otrzymywano ze sfermentowanego napoju ryżowego (sake). Dziś wyróżnia się ich następujące rodzaje: komesu (jasny), kurosu (ciemny, czarny), kazusu (czerwony).