Makrela to jedna z ryb, które najczęściej lądują na naszych talerzach, zaraz obok śledzi, łososia czy tuńczyka. Jemy ją w postaci rybnych konserw jak i w postaci ryby świeżej i wędzonej. To bardzo dobrze, ponieważ makrela pełna jest składników odżywczych, wśród których najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D. Ryby są korzystne dla zdrowia, wspomagają prawidłowy rozwój, a więc powinniśmy dbać o to, by jak najczęściej gościły na talerzach naszych i naszych pociech. W Albert Fresh zestawiliśmy dla Was ofertę ulubionych ryb takich jak makrela, tuńczyk, łosoś i śledź. Możecie je u nas kupić w różnych formach i przyrządzić z nich wspaniałe i zdrowe posiłki. Znajdźcie ciekawy przepis, a następnie zasiądźcie w fotelu i zróbcie szybie zakupy. Wystarczy zarejestrować się w naszym sklepie, wybrać interesujące Was artykuły, umieścić je w koszyku i opłacić zamówienie. Zakupy dostarczamy pod wskazane adresy w Krakowie oraz w gminach sąsiadujących ze stolicą Małopolski. Zapraszamy!
Makrela atlantycka, czyli zdrowy Scomber Scombrus
Można śmiało stwierdzić, iż makrela to ulubiona ryba Polaków. Spożywamy ją w wielu formach, a te ulubione to makrela wędzona, pieczona jak i makrela w sosie pomidorowym lub makrela w oleju. Ryba ta to świetna opcja, gdy męczy nas głód i szybko chcemy zjeść coś dobrego. W takich sytuacjach idealnie sprawdza się makrela w puszce, którą można zjeść razem ze świeżą bagietką. Makrela to gatunek ryby, który w stanie dzikim żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego, a także w Morzu Śródziemnym, w Morzu Północnym oraz w Bałtyku. Dlaczego obszar jej występowania jest taki duży? A no dlatego, iż makrelę atlantycką śmiało można nazwać rybą wędrującą, która to przepływa nawet do 500 kilometrów. Cechy anatomiczne i cykl życiowy tej ryby sprawiają, iż najwięcej tego gatunku występuje właśnie w północnym Atlantyku. Na zachodzie występuje od przylądka Cape Lookout (Północna Karolina) poprzez Nową Szkocję, aż do Labradoru. We wschodniej części Oceanu Atlantyckiego występuje od Maroka, poprzez Morze Śródziemne i Czarne, zachodnią część wybrzeży Europy, ale także Morze Północne i Bałtyckie, do Islandii. Makrele lubią pływać w toni oceanicznej, której głębokość sięga nawet 200 metrów wśród szelfów kontynentalnych. Gdy zachodzi taka potrzeba, np. warunki są niesprzyjające, makrela potrafi zanurkować nawet na głębokość 900 metrów. Makrela należy do ryb zwanych pelagicznymi, ponieważ zamieszkują one w morzu strefę pelagialną – z dala od dna morskiego oraz brzegów. Makrelę można spotkać w naszym Bałtyku, ale nie jest to częste, nie są to także duże ilości. Jej obecność w Morzu Bałtyckim była szerzej opisywana w 1925 roku w raporcie Archiwum Rybactwa Polskiego, lecz w tym dokumencie już stwierdzono, iż nie jest powiedziane, iż gatunek ten będzie na stałe poławiany w naszych wodach. Makrela cechuje się niedużym, cylindrycznym ciałem. Ciało makreli jest wrzecionowate i opływowe, z mieniącym się zielonkawo lub niebieskawo grzbietem poznaczonym nieregularnymi tygrysimi paskami. Makrela jest rybą niesamowicie gładką, a to dzięki temu, iż posiada niewielkie łuski. Co ciekawe, ryba ta nie posiada pęcherza pławnego, by więc nie opaść na dno musi być w ciągłym ruchu. Makrela dorasta nawet do 65 cm i może żyć nawet do 25 lat. Jej waga to średnio 3,5 kg. Połowy makreli są najintensywniejsze od września do listopada, gdy ryby wracają z obszarów żerowania na tarliska. Wtedy też makrele są najbardziej tłuste, a więc najbardziej odżywcze oraz najsmaczniejsze, najwięcej w nich wtedy także dobroczynnych kwasów omega 3.
Makrela- ryba, która najlepiej smakuje Polakom
Spożycie makreli w naszym kraju jest duże i wciąż rośnie, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi dobrych nawyków żywieniowych. Makrela jest tak smaczna i zdrowa, ponieważ jej połowy odbywają się w najlepszym czasie, jaki wpływa na walory smakowe tej ryby. Szczytowym sezonem połowu makreli jest jesień, ponieważ w tym czasie jej zawartość tłuszczu sięga 30%. Dodatkowa tkanka tłuszczowa doskonale wpływa na smak ryby i gwarantuje obfitość protein, witaminy D oraz zdrowych kwasów omega-3. Nie ma przeciwwskazań, by makrelę jedli wszyscy- dzieci, dorośli jak i seniorzy. Ryba ta ma wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wtedy, gdy makrela jest odławiana, a więc we wrześniu i październiku zdrowe tłuszcze znajdują się w całym ciele ryby. Kwasy omega 3 jak i inne kwasy nienasycone chronią nas przed wieloma chorobami, pozwalają zachować nam młodość, a także poprawiają samopoczucie i nastrój. Do grupy kwasów omega 3, które znajdziemy w makreli należy kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dekozaheksaenowy (DHA). Kwasy te są najbardziej potrzebne dzieciom jak i kobietom w ciąży. Realnie chronią nas przed takimi schorzeniami jak zwyrodnienie plamki żółtej, choroba Alzheimera, alergie i choroby serca. Kolejnym ważnym składnikiem ryb, także makreli, jest pełnowartościowe białko w nich zawarte. W 100g makreli znajdziemy nawet ponad 18g białka zwierzęcego. To za co cenimy ryby to także obecność witaminy D w przyswajalnej dla organizmu formie. Witamina D pomaga wyrównać poziom wapnia, a co za tym idzie pomaga dbać o prawidłowy rozwój kości i utrzymanie ich w dobrej kondycji. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to warto wspomnieć o obecności selenu w mięsie makreli. Selen to pierwiastek, który pomaga zwalczać szkodliwe procesy chemiczne zachodzące w organizmie (jest silnym przeciwutleniaczem), ponadto silnie wspomaga układ odpornościowy i wspiera funkcje poznawcze. W 100g makreli znajduje się 80 mg cholesterolu. Poza witaminą D znajdziemy w tej rybie także witaminy A, C, E oraz sporo witamin z grupy B. Pierwiastki jakie poza selenem znajdziemy w tym gatunku ryb to fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. A co jeszcze możemy zrobić z makreli w puszce poza tym, że możemy ją zjeść ze świeżym pieczywem? Makrelę taką możemy zrobić w formie pasty do pieczywa. By wykonać taką pastę potrzebna nam będzie makrela w pomidorach, jedno jajko, dwa ogórki konserwowe, dwa kawałki papryki konserwowej, łyżka musztardy stołowej oraz sól i pieprz. Przygotowanie pasty jest bardzo proste. Makrelę wyjmujemy z puszki rozgniatamy wraz z sosem widelcem na gładko, warzywa oraz jajko ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy do nich musztardę i przyprawy i mieszamy raz jeszcze. Pasta smakuje idealnie zarówno z chlebem jak i np. z waflami ryżowymi. Jeśli mamy z kolei makrelę w oleju, możemy z niej wykonać pyszną sałatkę. Do zrobienia takiej sałatki potrzeba dwóch puszek makreli w oleju, dwa ogórki kiszone, małą cebulę, trzy jajka ugotowane na twardo, po pół szklanki kukurydzy konserwowej oraz groszku konserwowego, dwie łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek. Makrelę wraz z olejem przekładamy do salaterki i rozgniatamy ją widelcem. Jajko, cebulę i ogórki kroimy w kostkę i razem z groszkiem i kukurydzą dodajemy do makreli. Do pokrojonych składników dodajemy majonez, przyprawy i posiekany szczypiorek i całość bardzo dokładnie mieszamy. Gotowe!
Czy zakupy z Albert Fresh w Krakowie dowozicie na teren gminy Gdów?
Tak, gmina ta leży w obszarze naszej dostawy, a dokładnie ta jej część, która leży na obszarze do rzeki Raby. Jeśli więc mieszkasz w Nieznanowicach, Świątnikach Dolnych czy Winiarach, na pewno przyjedziemy do Ciebie z zakupami. Obszar dostawy warto sprawdzić na naszej stronie www. Zakupy dowozimy także w Krakowie na całym jego terenie bez wyjątku.
Czy spożywanie ryb jest bezpieczne dla dzieci i dla kobiet w ciąży?
Jedzenie ryb przez dzieci i kobiety w ciąży jest nie tylko bezpieczne, ale i zalecane. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby kobiety ciężarne spożywały więcej ryb i owoców morza. Warto zawsze zwracać uwagę na wszelkie certyfikaty jakie podaje producent na swoich wyrobach, by wybrać te najlepsze jakościowo.
Czy makrela to ryba zagrożona wyginięciem?
Nie, osobom, którym na sercu leży środowisko naturalne nie powinny się tym martwić. Liczebność stada, pomimo licznych połowów, utrzymuje się na stabilnym poziomie oraz nie powoduje degradacji środowiska morskiego.
Czy lepiej jest jeść makrelę świeżą czy też wędzoną?
Ryby są zdrowe w każdej postaci, warto jeść je więc dokładnie tak, jak lubimy. Makrela wędzona posiada trochę więcej kwasów omega 3 niż ta świeża. Ale pamiętać trzeba, iż posiada ona także więcej soli oraz substancji powstających w wyniku wędzenia.
Czy ubarwienie makreli ma dla niej jakieś znaczenie, by przeżyć?
Dokładnie tak. Jasny kolor na brzuchu ryby służy kamuflażowi, widziana od spodu zlewa się bowiem z promieniami słońca, które przebijają taflę wody. Natomiast ciemne pasy służą do porozumiewania się osobników z jednej ławicy.