Kiszenie bądź inaczej – kwaszenie warzyw, jest sposobem konserwacji żywności opierającym się na fermentacji mlekowej. To jedna z najstarszych metod polegających na utrwalaniu żywności, która przeznaczona jest do spożycia. Do procesu kiszenia wykorzystuje się głównie ogórki oraz kapustę, ale może także spotkać kiszone buraki lub inne warzywa. Jak zatem wygląda prawidłowy proces kiszenia i w jaki sposób wybierać dobrej jakości kiszonki? Fermentowanie przez wieki było uważane za sztukę, natomiast wiedza o nim była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Plusem jest to, że kiszonki coraz częściej goszczą na stołach, ponieważ są nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe. W okresie zimowym ludzie chętnie sięgają po ogórki kiszone. Kupując je w sklepie, dość często można się natknąć też na ogórki kwaszone. Niektórzy zastanawiają się pewnie, czym różnią się od siebie kiszone ogórki od kwaszonych. Warto zatem zgłębić wiedzę o tym, czym się one od siebie różnią. Szukając dobrych jakościowo ogórków kiszonych, wystarczy zapoznać się z ofertą Delikatesów Albert Fresh w Krakowie, które posiadają produkty najwyższej jakości.
Ogórki kiszone a kwaszone – co lepsze dla zdrowia?
Proces kiszenia nazywany jest inaczej procesem fermentacji mlekowej, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one bowiem cukry, które zawierają warzywa do kwasu mlekowego oraz małej ilości kwasu octowego łącznie z etanolem. Powstały kwas mlekowy automatycznie obniża pH roztworu – zalewy ogórkowej. W takim przypadku nie będą się rozwijać bakterie psujące żywność. Dlatego właśnie ogórek kiszony jest najczęściej dobrze zakonserwowany, a do tego absolutnie naturalnie. Proces kwaszenie polega natomiast na sztucznym wywołaniu kiszenia. Niektórzy producenci chcą dzięki temu uzyskać podobny efekt do kiszenia, ale o wiele niższym kosztem. Z tego właśnie powodu, nie poddają ogórków działaniu bakterii, a także nie zalewają ich roztworami kwasów mlekowych, octowych, czy też sorbowych. Zwłaszcza tym różnią się kiszone ogórki od kwaszonych. Ogórki w occie posiadają w procesie kwaszenia dosyć mocno octowy zapach i są białe oraz miękkie, jak i mało elastyczne. Różnice widać od razu – ogórek kwaszony jest mniej wyraźny w smaku, natomiast ogórek kiszony jest twardy, chrupiący i kwaśny. O wiele lepsze dla zdrowia są przetwory z ogórków kiszonych. Mają one pełno cennych witamin wpływających korzystnie na proces trawienia oraz na odporność – zwłaszcza w czasie zimy. Należy też pamiętać, że mimo dobroczynnych właściwości, kiszone ogórki nie są niestety dla wszystkich. Cierpiąc na nadkwasotę, wrzody żołądka lub refluks, powinno się ich zdecydowanie unikać. Najważniejszą rolą, która odróżnia kiszenia od kwaszenia, jest zalewanie kwaszonych produktów w trakcie fermentacji wspomnianym wcześniej kwasem sorbowym lub octowym. A zatem, w kwaszeniu nie zostają wykorzystane siły natury, tak jak w przypadku kiszenia, a ingeruje się w proces kwaszenia poprzez dodanie chemii do słoików. Jak już zatem wiadomo, kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. Reguluje on bowiem florę bakteryjną jelit oraz pomaga w syntezie witaminy K i witamin z grupy B. Dzięki regularnemu spożywaniu ogórków kiszonych, zdecydowanie wzmocni się odporność, pomoże się w zapobieganiu wszelkim infekcjom, jak również wspomoże przeciwdziałanie zaparciom lub niwelowanie niestrawności. Co więcej, kiszone ogórki są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dlatego polecane są szczególnie osobom, które odchudzają się. Niestety, zawierają jednak sporo soli, a więc – jeśli cierpi się na nadciśnienie, lepiej nie przesadzać z ilością spożywanych ogórków kiszonych. Są one za to naturalnym źródłem bakterii probiotycznych, które posiadają korzystny wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Kiszone ogórki – jak kisić i w czym?
Wiele osób posiada swoje sprawdzone przepisy na kiszenie ogórków. Niektórzy jednak szukają inspiracji, by na zimę przygotować je w bardziej oryginalny sposób. Kiszenie ogórków daje nieskończone pole do eksperymentowania. Ogórki kiszone są obowiązkowym przetworem w ciągu lata. Domowe przetwory smakują o wiele lepiej, zwłaszcza te zrobione samodzielnie. Nie jest to wcale takie trudne – przygotowanie ulubionych kiszonych ogórków zajmuje zaledwie kilka chwil. Jak zatem zabrać się za ogórki kiszone w słoikach? Niektóre przepisy na ogórki mogą różnić się od siebie rodzajem zalewy. Ich wielką zaletą jest to, że dodatki można modyfikować według upodobań. W jaki sposób zrobić ogórki kiszone w słoikach, aby były pyszne? Czasami pojawiają się pytania – jak należy kisić ogórki, aby były twarde? W pierwszej kolejności najistotniejsze jest, żeby wybrać dobre ogórki. Najlepszym wyborem będą ogórki małe oraz twarde, bowiem duże ogórki mogłyby się stać miękkie i niesmaczne po ukiszeniu. Należy sprawdzać uważnie, czy ogórki nie mają uszkodzonych, zgniłych oraz spleśniałych skórek – jeden niedobry ogórek mógłby sprawić, iż całość się zepsuje i będzie się nadawała do wyrzucenia. W każdym podstawowym przepisie kiszenia ogórków, trzema podstawowymi dodatkami będą: czosnek, koper oraz chrzan. Ilość czosnku, jaką dodaje się do ogórków, powinna zależeć od preferencji osoby, która ma w planach zrobienie ogórków kiszonych – nie może to być jednak mniej, niż jeden lub dwa ząbki czosnku na słoik. Czosnku nie trzeba obierać przed dodaniem do ogórków, wystarczy po prostu przekroić każdy z ząbków. Nada on kiszonym ogórkom nie tylko charakterystycznego smaku, ale też dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, będzie zapobiegał zepsuciu się kiszonki. Kolejny dodatek do ogórków to koper. Warto dodać do każdego słoika kilka gałązek – najlepszym wyborem będzie koper w postaci łodyżek z kwiatkami. Ogórki kiszone nie mogłyby się udać również bez kawałka chrzanu lub jego liści. Sprawia on, że ogórki po ukiszeniu są pyszne i aromatyczne. Niektórzy dodają także liście dębu lub czarnej porzeczki, które sprawiają, że ogórki są jędrne oraz twarde po ukiszeniu. Ogórki można kisić w różnych naczyniach. Chcąc jeść je na bieżąco, często jako ogórki małosolne, należy je zakisić w dużym kamionkowym naczyniu. Ma ono zazwyczaj pojemność kilku litrów, a zatem bez problemu zmieści w nim dużo ogórków. Oprócz tego, zaopatrzone jest często w pokrywę oraz szczypce, które mogą pomóc w wyciąganiu ukiszonych ogórków. Natomiast, na zimę najlepiej robić ogórki kiszone w słoikach. W tym celu powinno się wybierać słoiki o pojemności jednego litra, w których bez problemu będzie można umieścić odpowiednią ilość ogórków. Takie ogórki w słoiku, otwarte w środku zimy, można wykorzystać zarówno do kanapek, sałatek, jak również do przygotowania zupy ogórkowej. Nie ważne, czy przygotuje się ogórki z curry, ogórki małosolne, ogórki konserwowe lub inne smaczne domowe ogórki, należy jednak pamiętać, aby umieszczać je w nowych słoikach z nowymi wieczkami. Nie powinny być ani przerdzewiałe, ani też powyginane, ponieważ zalewa do ogórków kiszonych mogłaby stracić soje właściwości oraz smak. Aby ogórki były doskonałe, powinny być również przyrządzone ze świeżych średniej wielkości ogórków, które nie zostały niczym popryskane – dlatego częściej wybiera się w tym celu ogórki gruntowe.
Czy ogórki kiszone można mrozić?
Należy zakisić ogórki w dużym słoju lub w butelce na wodę mineralną. Następnie podzielić na porcje razem z sosem, który powstał przy tarciu ogórków – takie, jakie potrzebujemy, aby ugotować zupę. Po czym zamrozić. Zimą przydadzą się na szybką zupkę ogórkową.
Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?
Ogórki kiszone mogą się szybko popsuć, jeśli zrobiło się je z warzyw, które miały już wcześniej plamki lub inne uszkodzenia. Ogórki kiszone psują się wtedy, kiedy przedostaną się do nich różnego rodzaju grzyby oraz bakterie. Jeśli zauważy się, że ogórki są popsute, należy je wyrzucić.
Czy w Krakowie dostanie się ogórki kiszone dobrej jakości?
W sklepie internetowym, jak i stacjonarnym Delikatesy Albert Fresh w Krakowie, można dostać szeroki wybór ogórków kiszonych w najwyższej jakości. Sklep dba o nowy asortyment, dlatego zawsze jest w czym wybierać. Liczy się przede wszystkim dobro klienta oraz przyjemność z zakupów.
Czy można jeść ogórki kiszone podczas karmienia piersią?
Posiłki, które są ostre, kwaśne oraz wyraziste dzięki przyprawom, mogą delikatnie zmieniać smak mleka mamy. Niektóre kobiety zastanawiają się, czy mogą wtedy jeść ogórki kiszone. Karminie piersią nie jest bowiem przeciwwskazaniem do ich spożywania! Dziecko nie wyczuje ich smaku.
Czy ogórki kiszone można zalać gorącą wodą?
Dobrze przygotowane i przyprawione ogórki będą fermentować zalane wodą o każdej temperaturze. Można jednak zwiększyć szansę na doskonałe ogórki kiszone, decydując się na letnią wodę o temperaturze około dwadzieścia stopni Celsjusza.