Kiszenie żywność to bardzo stara oraz skuteczna metoda konserwowania żywności. Kapusta kiszona jest poszatkowaną kapustą, którą poddaje się procesowi fermentacji, który zachodzi po zasypaniu jej solą. Kiszona kapusta to produkt o dużych zaletach zdrowotnych. Uważa się, że powstała ona dwa tysiące lat temu w Chinach. W wyniku fermentacji oraz rozkładu cukrów przez bakterie, powstaje kwas mlekowy, który nadaje kapuście kiszonej charakterystycznego kwaśnego smaku. Kiszona kapusta jest niezwykle zdrowym produktem spożywczym, ponieważ bakterie kwasu mlekowego mają korzystne działanie na florę bakteryjną jelit, a także układ odpornościowy człowieka. Kiszenie jest jedną z najstarszych, a zarazem najlepszych i naturalnych metod konserwowania żywności. Wyroby kiszone cechują się bardzo dobrymi walorami sensorycznymi i bogatym składem odżywczym. Popularna kiszona kapusta, prócz witamin oraz składników mineralnych, zawiera spore ilości związków biologicznie czynnych, wykazujących właściwości prozdrowotne. Kiszona kapusta od lat gości w polskich kuchniach. Oprócz tego, że jest bardzo smaczna, jest również bardzo zdrowa – a sok, który pozyskuje się z tak przygotowanego warzywa jest skuteczny między innymi na kaca. Dostępna do zakupienia w sklepie internetowym, jak i stacjonarnie w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie. Jakie korzyści może osiągnąć ciało ze spożywania takiej kiszonki?
Kiszenie kapusty w słoikach – jak to robić?
Kapustę na zimę tradycyjnie kisi się w beczkach, jednak osoby, które nie mają miejsca na beczkę, mogą przygotować kiszoną kapustę w słoiku. A zatem, dobrze wiedzieć, jak wygląda kiszenie kapusty w słoikach. Warto spożywać kiszoną kapustę bez względu na to, jaka jest aktualnie pora roku. Warzywo dobrej jakości dostanie się na rynku albo od rolników przez cały rok. Przez ten cały rok jest ono naprawdę dobre, ale kiszenie kapusty w słoikach najlepiej zacząć na jesień, gdy pojawiają się tegoroczne, smaczne oraz soczyste główki. Mimo, że kiszenie młodej kapusty doskonale się sprawdza, wiosenne główki najlepiej zostawić na inne dania. Jesienna kiszona kapusta będzie bardziej bogata w składniki odżywcze. Za każdym razem ma ich niebywale dużo. Istotna jest zdecydowanie witamina C, której potrzebuje się zwłaszcza jesienią, zimą, a także wczesną wiosną. Dodatkowo, kiszonki posiadają nadzwyczajne właściwości probiotyczne, genialnie będą wpływać na działanie układu trawiennego usprawniając perystaltykę jelit. Warto więc mieć zawsze pod ręką trochę kapusty kiszonej. Kiszenie kapusty w słoikach nie jest trudną czynnością. Przepis praktycznie może wykorzystać osoba, która, nie ma zbyt dużego obycia z kuchnią. Na początku trzeba zacząć od opłukania kapusty i usunięcia uszkodzonych liści. Można również zakupić gotową, poszatkowaną kapustę, co może przyśpieszyć proces kiszenia. Następnie rozkraja się główkę na ćwiartki i szatkuje na cienkie paseczki. Można w tym celu użyć noża lub specjalnej szatkownicy. Później przekłada się kapustę do dużej miski, posypuje solą i miesza ją rękoma, aby puściła sok. Po wykonaniu tych czynności odstawia się ją na około trzydzieści minut. Po upływie tego czasu, wkłada się kapustę warstwami do słoików, ubijając ją mocno, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza w słoiku. Można użyć do tego tłuczka do makutry lub drewnianej łyżki. W ten sposób kapusta szybciej będzie wypuszczać sok. Zdarza się, że w trakcie ubijania pojawia się piana, to jednak normalne i nie trzeba jej odlewać. Na koniec wystarczy zakręcić słoiki i odstawić je na pięć dni.
Kiszona czerwona kapusta – czym różni się od kiszonej kapusty białej?
Kiszona czerwona kapusta jest tak samo pyszna i zdrowa, jak biała kapusta. Czerwona kapusta, jest trochę twardsza od białej kapusty, dlatego kisi się ją dzień lub dwa dłużej. Jest ona gotowa po czterech lub pięciu dniach. Im dłużej będzie stała, tym bardziej będzie się robić kwaśna oraz wyrazista w smaku. Po około pięciu lub sześciu dniach można przenieść słoiki do lodówki, by zatrzymać proces kiszenia i przechować przysmak przez długi czas. Kiszona czerwona kapusta ma o wiele więcej zawartości witaminy C i A od białej kapusty. Można w niej znaleźć też wiele innych witamin, takich jak K, D, E i witaminy z B oraz składników mineralnych – magnez, potas, wapń, sód, fosfor, jak i siarka, która świetnie działa na skórę, włosy oraz paznokcie. Chcąc poprawić stan skóry i włosów, zdecydowanie warto zaprzyjaźnić się z kapustą, zwłaszcza z czerwoną. Jest to warzywo, które ma pożyteczny wpływ na zdrowie, młodość i urodę. Dlaczego akurat czerwona? Z powodu barwników, które są w niej zawarte – antocyjany znajdujące się głównie w czerwonych roślinach. Dzięki nim kapusta ma czerwony kolor. Antocyjany przez właściwości antyoksydacyjne – przeciwutleniające, dają ochronę organizmowi przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za procesy starzenia. Współczesna medycyna interesuje się antocyjanami dopiero od niedawna, bo w sumie od kilkunastu lat rozpoczęto dokładne badania, jaki wpływ na zdrowie mają antocyjany. Badanie te wykazały, że dieta wzbogacona w antocyjany może chronić przed uszkodzeniami, które wynikałyby z radioterapii stosowanej w leczeniu raka piersi, jak i powstawania zmian nowotworowych w komórkach. Mogą być też pomocne w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca oraz we wzmacnianiu naczyń krwionośnych. Korzystnie wpływają one także na leczenie otyłości i zwiększenie tolerancji na glukozę, co może być przydatne w leczeniu cukrzycy. Jest wiele zalet wynikających ze spożywania kiszonej czerwonej kapusty. Dla urody, zdrowia, a głównie dla smaku. Kiszona czerwona kapusta jest niesamowita, a ukiszona zamienia się w wyjątkowe probiotyczne bogactwo. Dzięki niej usprawnią się procesy trawiennie, pomoże ona w odchudzaniu i sprawi, że będzie się miało zdrową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.
Jakie dania można przygotować z użyciem kapusty kiszonej?
Kiszona kapusta jest prawdziwym polskim superfoodem. Jest ona źródłem zdrowia, witamin, a przede wszystkim naturalnym lekarstwem na różne dolegliwości. Warto spożywać ją jak najczęściej, nie tylko w postaci surówki. Jakie są zatem dania z kapusty kiszonej? Kapuśniak z kapusty kiszonej z pomidorami Składniki: • Trzysta gramów kapusty kiszonej • Dwa opakowania pomidorów z puszki • Jedna kiełbasa • Jedna bulionetka drobiowa Knorr •Dwa litry wody •Dwa liście laurowe z Turcji Knorr •Trzy sztuki ziela angielskiego z Meksyku Knorr •Sześć ziaren pieprzu z Wietnamu ziarnisty Knorr •Dwa ząbki czosnku •Jedna cebula •Dwie łyżki oleju Przygotowanie: •Krok 1 Kapustę należy poszatkować i zalać dwoma litrami wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować przez około trzydzieści minut. •Krok 2 Następnie, cebulę, czosnek oraz kiełbasę trzeba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z olejem. •Krok 3 W między czasie można pokroić pomidory z puszki, a gdy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodać pomidory i całość dusić przez około dziesięć minut. W następnej kolejności wlać wszystko do zupy. •Krok 4 Na koniec dodać majeranek i bulionetkę Knorr. Gotować zupę około dwadzieścia minut. Podawać z pieczywem.
Czy kapusta kiszona obniża cukier?
Sok z kiszonej kapusty ma działanie detoksykujące, wobec tego pozwala na usunięcie szkodliwych substancji z organizmu. Kapusta kiszona ma także właściwości, które regulują poziom glukozy we krwi, co jest niezwykle przydatne w profilaktyce cukrzycy i wystąpienia zespołu metabolicznego.
Czy kapusta kiszona jest dobra na zaparcia?
Liście zewnętrze kapusty mają najwięcej składników odżywczych. Gdy spożywa się kapustę na surowo, wyściela ona błonę śluzową przewodu pokarmowego kleistymi substancjami i przynosi w ten sposób ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze, nieżytach, wrzodziejącym zapaleniu jelit. Regularne jedzenie kapusty likwiduje zaparcia.
Gdzie w Krakowie można dostać kapustę kiszoną dobrej jakości?
W sklepie internetowym oraz stacjonarnie w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie można zakupić kapustę kiszoną najwyższej jakości. Sklep oferuje szeroki wybór kapusty kiszonej od wielu firm. Zaczynając od Bio Food, Bio Planet na Dary Natury kończąc. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Czy kapusta kiszona może się przeterminować?
Według ogólnej zasady, produkty o słonym smak, jak kiszone ogórki, słodkie, jak dżem, czy miód, suszone, jak herbatniki lub poddawane procesom fermentacji, jak właśnie kapusta kiszona, należą do grupy produktów o niskim stopniu ryzyka i będą się nadawać do spożycia przez długi czas.
Czy kapustę kiszoną można przełożyć do słoików?
Oczywiście, kapustę kiszoną można, ale nie trzeba przekładać do słoików. Ugnieciona mocno, może kisić się i przechowywać w wiadrze czy plastikowej beczce. Nadmiar soku powstały po ugnieceniu można odlać.