Kiszona kapusta czy kiszone ogórki to produkty, które znamy wszyscy, lecz dziś kiszonki zyskują tak bardzo na popularności, że chętnie zajadamy się także innymi kiszonymi warzywami jak pomidory, rzodkiewki i kalafior. O kiszonkach mówi się nawet jako o swoistych superfoods, ponieważ są one naturalnymi probiotykami, smacznymi i bardzo cennymi dla zdrowia. Warzywa, które poddane zostały procesowi kiszenia są dużo lepiej trawione, mają także jeszcze więcej cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów, a także błonnika. Tak więc chyba nikogo nie trzeba szczególnie zachęcać do sięgania po kiszonki!
W naszych delikatesach w Krakowie także kupicie smaczne i zdrowe produkty kiszone. Mamy dla Was tradycyjne ogórki kiszone, kiszoną kapustę, ale i zakwas na żurek, soki z kiszonych buraków, etc.- nasza oferta jest także na bieżąco uzupełniana i rozszerzana. A robienie u nas zakupów jest banalnie proste i szybkie- zarejestruj się w naszym sklepie online, umieść w wirtualnym koszyku wybrane artykuły, opłać zamówienie i czekaj na naszego dostawcę! Dowozy realizujemy w Krakowie oraz na terenie sąsiednich gmin- zapraszamy!
Czym jest kiszenie i jaka jest jego historia?
Kiszenie żywności znane jest ludzkości od wieków, było bowiem jednym z pierwszych sposobów na jej utrwalanie. Kiszenie jest to nic innego jak właśnie proces konserwacji produktów za pomocą fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. Obecność kwasu mlekowego (LAB) w kiszonych produktach przyczynia się do obniżenia ich pH do 4,0–3,5, a kwaśne środowisko kiszonek powoduje zniszczenie potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów.
Uważa się dziś, iż ludzie znali kiszonki już w starożytności, jednak powstanie pierwszych kiszonek miało najprawdopodobniej charakter przypadkowy. Kiszenie miało wydłużyć trwałość żywności i pozwolić przechowywać ją w czasach, gdy jest ona trudniej dostępna. Szacuje się, iż pierwsza przypadkowa fermentacja na skutek nadwyżek żywności miała miejsce około 10 000 lat p.n.e., a wykonali ją Aryjczycy. Ok. 5000 lat p.n.e. opisywano już wartości zdrowotne i odżywcze fermentowanego mleka oraz napojów. Warzywa jako pierwsi kisili najprawdopodobniej Chińczycy.
Ludy słowiańskie, które zamieszkiwały tereny Polski, Rosji, Ukrainy i podobnych obszarów słyną od wieków z robienia przeróżnych kiszonek, co można nawet nazwać jedną z naszych charakterystycznych tradycji kulinarnych. Wikingom przypisuje się posiadanie tak ogromnej siły przez to, że jadali kiszonki, z kolei żeglarze Krzysztofa Kolumba mieli nie chorować na szkorbut także właśnie dlatego, że odżywiali się kiszonymi produktami. Kiszona kapusta to bardzo charakterystyczne polskie warzywo i sposób jego serwowania. Kapustę kiszono w Polsce najczęściej od wieków, a dawniej spożywano ją w dość dużych ilościach, zwłaszcza w wiejskich i biednych domach, w których przetrwanie zimy zależało od ilości zbiorów i ich zaprawy. Kapustę kiszoną dodawano wtedy do gotowanego grochu oraz do ziemniaków. Tak jak i kapustę, tak samo w solidnych, dębowych beczkach kiszono w dawnej Polsce ogórki. Ogórki były zalewane wodą, doprawiane solą, koprem, chrzanem, czosnkiem, a następnie beczkę z nimi zatapiano w studni, a nawet w stawie.
Kiszenie produktów rozwijało się przez całe lata, a sam ten proces nie miał już na celu tylko przedłużania okresu przydatności do spożycia danego jedzenia, ale zaczęliśmy także zwracać uwagę na walory prozdrowotne kiszonych produktów oraz na zalety ekonomiczne. Z czasem zaczęliśmy kisić coraz to nowe warzywa, ale i owoce, dlatego dziś nikogo nie dziwi, gdy na półkach sklepowych czy w domowych spiżarniach widzimy kiszone brokuły, kalafiory, marchew, cebulę, czosnek, białą rzodkiew, pomidory, fasolkę szparagową, botwinkę, bakłażany, paprykę, a nawet truskawki, śliwki, gruszki czy oliwki.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Witaminy i minerały są nam niezbędne dla zdrowia przez cały rok, a jesienią czy zimą trudno o warzywa i owoce, które by nam ich dostarczyły. I tutaj z pomocą przychodzą oczywiście kiszonki- produkty pełne i witamin, i minerałów, a także naturalne probiotyki dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego. Kwas mlekowy to substancja, która oczyszcza organizm, a także ma bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Substancja ta pozwala także syntetyzować witaminę K oraz witaminy z grupy B. W kiszonkach znajdziemy całkiem sporo witamin B1, B2 i B3, a także witaminy C, E i K. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, to najwięcej w nich wapnia, magnezu, fosforu oraz potasu.
Co ważne, sporo witamin, minerałów i składników odżywczych w czasie fermentacji trafia do soku- tak więc warto nie tylko zjeść kiszone owoce czy warzywa, ale i wypić sok, w którym fermentowały. Jest także bardzo dobra wiadomość dla osób dbających o linię- otóż kiszone warzywa i owoce są zdecydowanie mniej kaloryczne niż te świeże. Spada w nich bowiem zawartość cukru, a rośnie zawartość wody. Kiszenie ponadto zwiększa strawność produktów, a także usuwa z nich niektóre niepożądane substancje, takie jak np. gazotwórcze cyjanki czy tioglikozydy. Produkty kiszone zdecydowanie poprawiają trawienie oraz kondycję mikroflory jelitowej.
Bardzo popularnym ostatnio produktem, po który sięgają osoby dbające o zdrowie jest sok z kiszonych buraków. Sok ten ma bardzo korzystne działanie na układ krwionośny, odpornościowy oraz nerwowy. Jest tak zdrowy, ponieważ posiada niski poziom pH, a także zawiera pożyteczne bakterie, o których już pisaliśmy, dlatego w miarę możliwości można go pić nawet codziennie. Sok z kiszonych buraków działa na organizm bardzo kompleksowo, pozwala zachować młody wygląd, zadbać o wzrok, a także o układ krwionośny. Sok taki jest polecany nawet kobietom w ciąży, ponieważ zawiera w swoim składzie sporą dawkę kwasu foliowego odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu. Betanina zawarta w soku z kiszonych buraków ma właściwości przeciwutleniające. Substancja ta stosowana jest w profilaktyce antynowotworowej oraz wspomagająco podczas leczenia. Jeśli chcemy zadbać o swój organizm, warto zrobić sobie kilkutygodniową kurację w oparciu o picie soku z buraków. W tym celu warto pić przez 2-3 tygodnie codziennie szklankę soku- może to być po pół szklanki dwa razy w ciągu dnia.
Podsumowując, superfoods to nie tylko jagody goji, spirulina czy acai, ale i nasze polskie kiszonki. Jak więc widać, produkty kiszone to prawdziwa bomba witaminowa i źródło minerałów, ale i żywność o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Kiszonki zawierają dużo glukozynolanów, które to substancje działają ochronnie na komórki organizmu poprzez przemianę glukorafaniny w sulforafan, który wykazuje wpływ na komórki nowotworowe wpływając na ich apoptozę (uśmiercając je). Produkty kiszone to także sprzymierzeńcy osób walczących ze zbędnymi kilogramami- ok. 200 g kiszonej kapusty ma jedynie 36 kalorii. Zawarty w kiszonkach błonnik pokarmowy daje uczucie sytości, bakterie kwasu mlekowego wpływają korzystnie na regulacje perystaltyki jelit a kilogramy tracimy łatwiej.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można kupić zakwas na barszcz i na żurek?
Oczywiście, posiadamy w swojej ofercie wysokiej jakości zakwasy na barszcz i zakwasy na żurek. Zakwas taki przygotowuje się z zakwasu chlebowego z mąki pszennej i żytniej. Zakwasy oraz pozostałe zakupy dowozimy Wam na terenie Krakowa oraz pobliskich gmin wyszczególnionych na naszej stronie www. Zapraszamy!
Z czym najlepiej jeść kiszone ogórki oraz kiszoną kapustę?
Kiszone ogórki i kapusta obecne są w polskiej kuchni od zawsze. Kiszona kapusta dodawana jest do kapuśniaku, do bigosu, ale surówka z kiszoną kapustą komponuje się znakomicie także ze smażoną rybą. Ogórek pasuje do wszelkich gulaszów i mięsnych sosów z ryżem lub z kaszą, idealnie smakuje także na klasycznej pajdzie chleba ze smalcem.
Kiedy do diety dziecka można włączyć kiszonki?
Kiszonki powinny znajdować się w diecie dziecka, nie warto ich unikać, ponieważ mają wiele zdrowych właściwości. W bardzo rozdrobnionej formie możemy podawać je stopniowo niemowlakowi mającemu 11-12 miesięcy. Kiszonki zawierają całkiem sporo soli, dlatego w diecie dziecka nie powinny pojawiać się codziennie.
Czy pijąc sok z buraka kiszonego można uniknąć anemii?
Anemia to choroba krwi polegająca na niedostatecznej ilości czerwonych krwinek w jej składzie. Aby jej uniknąć lub z nią walczyć warto do swojej diety wcielić sok z kiszonych buraków i regularnie go pić, zawiera on w sobie bowiem spore ilości dobrze przyswajalnego żelaza.
Kto powinien unikać jedzenia produktów kiszonych?
Jako że kiszonki zawierają w sobie dość duże ilości sodu, nie są zbyt wskazane dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym, z chorobami układu sercowo- naczyniowego i z chorobami układu pokarmowego, ponieważ kiszone produkty mogą działać drażniąco na jego śluzówkę.