Kawa jest uwielbiana na całym świecie. Jedni wierzą w jej korzystne działanie prozdrowotne, inni natomiast uważają, że jest szkodliwa. Polacy utrwalili w sobie nawyk codziennego spożywania tego aromatycznego napoju, choć wcale nie jest to żadną tradycją, jak w przypadku Włochów. Czas i miejsce spożycia kawy wybieramy sobie sami, nie ma w naszym kraju ustalonych reguł, które mówiłyby, kiedy wypada pić cappuccino, a kiedy na przykład latte. Gdy nastała moda na używanie ekspresu do kawy, spożywanie jej stało się o wiele bardziej popularne niż jeszcze kilka lat temu. Dzięki niemu można jednak przygotować swój ulubiony napój w profesjonalny sposób. Ciekawostką na pewno jest fakt, że cappuccino cafe jest jednym z popularniejszych symboli we Włoszech, jeśli chodzi o kawę. Przyrządza się ją na podstawie espresso, dlatego również powinniśmy skupić się w jej przypadku na kilku istotnych aspektach, aby została prawidłowo zrobiona. Przyjmuje się, że tradycyjne cappuccino zawiera w sobie dwadzieścia pięć mililitrów espresso oraz sto mililitrów mleka, jeszcze zanim się je wymiesza i będzie go więcej. Nie można jednak dopuścić do tego, aby było ono sztywne jak piana, musi mieć konsystencję jogurtu. Jeśli nie jesteśmy z tym jakkolwiek zaznajomieni i do wykonania swojego ulubionego, aromatycznego napoju użyjemy ekspresu słabej jakości, może mieć to fatalne skutki. Kawa się przegotuje, a mleko będzie przypominało bardziej bitą śmietanę. Nasze próby wykonania cappuccino pójdą na marne. Jest to często spotykana sytuacja w reklamach ze sproszkowanymi produktami, które na pozór wyglądają jak cappuccino, nie powinniśmy jednak brak z tego przykładu. Na telewizyjnych ekranach producenci stale kuszą nas swoimi co rusz wymyślnymi artykułami, a tego typu kawy przedstawiane są w wielu nowych smakach. Dlatego w marketach, a nawet i sklepach internetowych typu Albert Fresh w Krakowie, możemy z każdej strony podziwiać szeroki asortyment. Do nowości na pewno można zaliczyć cappuccino rumowe oraz Milka cappuccino – to prawdziwy zawrót głowy, od którego nie sposób się oderwać. Miłośnicy kawy mają w czym wybierać, dlatego spożywanie tak pobudzającego napoju to prawdziwa przyjemność. Warto też dodać, że może ona poprawić naszą koncentrację i wydolność organizmu, a nawet i przyśpieszyć metabolizm. Czy ma to związek również z mleczną opcją? Czy kawę z mlekiem można pić codziennie? Czy powoduje ona przyrost wagi? Wszystkiego dowiesz się od nas!
Jakie skutki uboczne wynikają z picia kawy z mlekiem?
Nie od dziś wiadomo, że kawa może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów oraz zwiększyć wydolność w trakcie wykonywania aktywności fizycznej. Mamy tu jednak na myśli ten zwykły napój bez żadnych dodatków. W momencie, gdy dodajemy mleko do swojej kawy, automatycznie zmieniamy jej właściwości. Powstaje nam wtedy kaloryczny napój, którego nie powinno się przede wszystkim traktować jako posiłku. Szczególnie w przypadku mleka, które ma aż ponad dwa procent lub nie daj Boże śmietanki. Skomplikujemy sobie to jeszcze bardziej, gdy dodamy do swojej kawy cukru lub słodkiego syropu. Co w ten sposób próbujemy Ci przekazać? W taki oto sposób powstaje rarytas, który ma aż pięćset kalorii. Czy wiesz, że na to miejsce mógłbyś mieć wartościowy posiłek o tej samej kaloryczności? Jak najbardziej masz prawo, by wypić tak niebanalny napój w swojej ulubionej kawiarni, jednak nie powinno się przesadzać z ilościami. Spożycie cappuccino raz na jakiś czas nie powinno nieść ze sobą jakichś poważniejszych skutków, może się to jednak zmienić, jeśli będzie się to zdarzać praktycznie codziennie. W efekcie przybędzie nam kilka dodatkowych kilogramów, a obwód w okolicach brzucha czy bioder znacznie się zwiększy. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją sylwetkę, powinieneś pamiętać o utrzymaniu prawidłowego bilansu kalorycznego. Musisz wiedzieć, że spożywając cappuccino czy latte macchiato, będziesz musiał te kalorie wykluczyć ze swoich posiłków. Czy w takim przypadku, jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, nasza dieta może zawierać tego typu napoje? Może, jednak powstaje tutaj pytanie – czy warto? Jeżeli jesteś na etapie redukcji, dzięki której pozbędziesz się tkanki tłuszczowej i z dumą pokażesz wyrzeźbione ciało, to na pewno kawa z mlekiem będzie tutaj kiepskim pomysłem. Może ona opóźnić proces spalania, przez co trudniej będzie Ci osiągnąć swój cel. Zamień ją na espresso. Może to być korzystniejszy zamiennik również dla kobiet, które chcą uniknąć cellulitu. Dla niektórych byłaby to zupełnie naturalna sprawa, jednak w obecnych czasach telewizja i media społecznościowe narzucają płci żeńskiej dość nierealistyczne ideały piękna. Co ciekawe, stosując kawę bezpośrednio na swoje ciało, możemy dzięki temu pobudzić krążenie i poprawić wygląd skóry. Niestety, ale spożywanie cappuccino z dodatkiem mleka, może zwiększyć szansę na pojawienie się grudek, które nie wyglądają zbyt ładnie. Im częściej przyczyniamy się do dodatkowych kilogramów, tym bardziej sprzyja to tyciu oraz pojawieniu się cellulitu.
Jak zrobić cappuccino?
Czy myślałeś kiedyś o tym, jak zrobić cappuccino? Jeśli odpowiedź brzmi tak, to chętnie odpowiemy Ci na to pytanie. Przede wszystkim Twoją bazą powinno być espresso. Następnie przechodzimy do spieniania mleka, które należy wcześniej podgrzać, jednak jego temperatura nie powinna być większa od sześćdziesięciu pięciu stopni Celsjusza. Jeśli będzie bardzo gorące, może nie być już takie delikatne i słodkie, wręcz przeciwnie – smakując go, będziesz miał wrażenie, jakby było trochę spalone. Identycznie może być w przypadku konsystencji. Wysoka temperatura może jedynie zepsuć konsystencję pianki, która jest przecież tak zwaną wisienką na torcie w przypadku idealnie zrobionego cappuccino. Gdy mleko będzie już gotowe, w następnej kolejności powinieneś skorzystać z pomocy spieniacza. W przypadku korzystania z tego urządzenia w formie ręcznej wystarczy po prostu dodać do niego przygotowane mleko, a później wykonywać ruchy w górę i w dół, mniej więcej przez czterdzieści sekund. Jeśli chcesz uniknąć pojawienia się pęcherzyków powietrza większych rozmiarów, należy sprawić, aby pojawiła się nam pianka – w tym celu powinniśmy jednak zminimalizować obroty w kierunku mleka. Natomiast, gdy masz urządzenie elektryczne, to wszystko, co trzeba wykonać, to zanurzyć go trochę bardziej w mleku i uruchomić sprzęt. Po upływie kilkunastu sekund kremowa pianka jest gotowa. Ułatwi nam to zdobienie naszej kawy wzorami. Co ciekawe, możesz przebierać w mlekach i nie ograniczać się tylko do krowiego. Masz naprawdę bogaty wybór, jeśli chodzi o smaki – owsiane, migdałowe czy też sojowe. Na Twoim miejscu unikalibyśmy ryżowego, ponieważ przez to, że ma ono w sobie zbyt małe ilości białka, a to dzięki niemu mleko jest w stanie się pienić. Oprócz białka ważny jest też tłuszcz, który jest odpowiedzialny za to, jak smakuje nasz mleczny napój. Im więcej go będzie, tym istotniejszy będzie miał na to wpływ. Warto o tym zawsze pamiętać!
Czy cappuccino może być spożywane przez dzieci?
Nie ma żadnych groźnych przeciwwskazań do tego, by dzieci nie mogły spożywać cappuccino. Maluchy z nadwrażliwością na dany produkt powinny go jednak unikać, ponieważ mógłby on doprowadzić do tego, że byłyby bardziej rozdrażnione oraz pobudzone. Mogą także czuć niepokój. Nie należy uzależniać od kawy tak małe istoty, jak dzieci.
Gdzie w Krakowie można kupić dobre cappuccino?
Jeśli rozglądasz się za dobrym cappuccino, to mamy dla Ciebie propozycję. Odwiedź nasz internetowy sklep Albert Fresh w Krakowie. Zapewnimy Ci szeroki asortyment w najwyższej jakości. Dostępne w naszej ofercie jest ostatnio cappuccino firmy Jacobs. Na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Czy cappuccino może podnosić ciśnienie?
Według długotrwałych badań można stwierdzić, że u osób, które cały czas spożywają kawę z mlekiem, może rozwinąć się nietolerancja na kofeinę. Produkt ten, mimo codziennego spożywania, nie przyczynia się jednak do nadciśnienia tętniczego.
Czy cappuccino mogą spożywać kobiety w ciąży?
Kobiety, które spodziewają się dziecka, a są wielkimi miłośniczkami cappuccino i zastanawiają się, czy mogą je spożywać, w trakcie swojego błogosławionego stanu uspokajamy – dobra jakościowo kawa z mlekiem nie powinna zaszkodzić ani płci żeńskiej, ani maluszkowi, jeśli nie pije się jej w nadmiarze.
Jakie są różnice między cappuccino, a caffe latte?
Jedynym szczegółem między cappuccino, a caffe latte jest ilość mleka, które zostało spienione, do ilości esencji kawowej. Latte można nazwać kawę, której bazowe espresso będzie miało powyżej dwustu mililitrów mleka. Nie jest to jednak mocno aromatyczny napój jak w przypadku cappuccino.