Yerba mate, choć nadal znana w Polsce dość niszowo i mało popularna, to większość z nas słyszało o tym napoju choć raz. Yerba mate to świetny zamiennik kawy, który pozwala równie dobrze pobudzić mózg do działania. Co więcej, uznaje się, iż yerba mate posiada także właściwości lecznicze, co czyni ją dodatkowo cenną. Yerba mate jest zdecydowanie popularna wśród wszelkich podróżników, sportowców oraz u osób lubujących się w różnych herbatach i naparach do picia z najdalszych zakątków świata.
W Albert Fresh zgromadziliśmy dla Was najciekawsze smakowo produkty, żebyście i Wy mogli skosztować i rozsmakować się w yerbie. Większość z nich pakowana jest w ekspresowe torebki, choć klasyczny sposób parzenia i picia yerby jest trochę inny. Kto jednak chce rozpocząć swoją przygodę z tą herbatą, powinien odwiedzić nasz sklep i skorzystać z walorów naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, z którego yerba jest robiona. Zapraszamy na zakupy!
Herbata z Paragwaju
Yerba mate to napar ziołowy, który robiony jest z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego (łac. ilex paraguariensis). Co ciekawe, roślina występuje tylko i wyłącznie pomiędzy 18 a 30 równoleżnikiem w Ameryce Południowej, a więc między Oceanem Atlantyckim na wschodzie do rzeki Paraguay na zachodzie oraz w dorzeczu rzeki Parana i Uruguay. Jeśli zaś popatrzymy na mapę polityczną, to ostrokrzew rośnie w Argentynie, w Paragwaju i w części Brazylii. Drzewo ostrokrzewu paragwajskiego rośnie na żyznej ziemi laterytowej. Ostrokrzew paragwajski cechuje się twardymi, błyszczącymi liśćmi o ząbkowanych krawędziach. Liście te pozostają na roślinie zielone przez trzy lata. Choć roślinę tę próbowano uprawiać i w Afryce, i w Azji, to uprawy te były zawsze niezadowalające. Ale próby są wciąż podejmowane, a to dlatego, że yerba mate, która robiona jest z liści ostrokrzewu jest herbatą coraz bardziej popularną i świetną alternatywą dla kawy. Zaawansowana bioinżynieria dotycząca uprawy roślin sprawia, iż trwają nawet próby, by liście rośliny zawierały naturalnie jeszcze więcej kofeiny, a więc by herbata ta była jeszcze bardziej pobudzająca.
Cała historia yerba mate i umiłowania dla liści ostrokrzewu paragwajskiego wiąże się rzecz jasna z Indianami Ameryki Południowej, a dokładnie z Indianami Guarani. Indianie ci zamieszkiwali dorzecze rzeki Paragwaj i od dawien dawna robili napary z yerby, ale także żuli liście ostrokrzewu. Rdzenni mieszkańcy tamtych ziem doceniali efekty pobudzające jakie dawała yerba, ale również cenili ją za to, iż skutecznie hamuje ona apetyt. Niemalże od początku pijano yerbę przez słomkę (i tak jest do dziś), a pierwsze słomki wykonywano po prostu z kawałków trzciny. Z czasem słomkę zastąpiła podziurkowana bambusowa rurka (ograniczała ona przedostawanie się liści do ust) i to właśnie ta rurka z bambusa była pierwowzorem dzisiejszej bombilii, której używa się do picia herbaty yerba mate. Już w najdawniejszych czasach Indian Guarani uważano, iż napar z ostrokrzewu paragwajskiego oczyszcza krew, redukuje stres i zmęczenie, a także podnosi odporność organizmu. Nie było tak, iż yerbę zaparzał sobie każdy indywidualnie- wręcz przeciwnie, parzenie tego napoju wiązało się z całym rytuałem. Napar był zaparzany przez matero, a następnie naczynie z yerbą (naczynie określano mate) było podawane współplemieńcom zgodnie z kolejnością ich godności w plemieniu. Naparu jaki dziś znamy pod nazwą yerba mate, Indianie ci nie określali tak jak my dziś- dla nich był to "caa". By przygotować liście na caa zrywano gałązki wraz z liśćmi z dziko rosnących krzewów, a następnie suszono je nad ogniskiem i rozcierano niemal na pył.
Zaraz po Indianach Guarani dobrze korzyści picia yerby zauważyli jezuiccy misjonarze, którzy przybyli do Ameryki Południowej w XVI wieku. Pod wpływem dobrych korzyści jakie niosło picie yerby byli także hiszpańscy marynarze- gdy zaczęli pić yerba matę, zdecydowanie rzadziej zapadali na typową dla marynarzy chorobę, czyli szkorbut.
W XVII wieku na terenach Argentyny, Paragwaju i części Brazylli powstaje państwo jezuickie, a jezuici uczą się uprawy ostrokrzewu- odtąd nie będzie to już jedynie roślina dziko rosnąca. Misjonarze założyli więc plantacje, na których zatrudnieni byli Indianie. Ostrokrzew stał się dobrym źródłem dochodu, a pracownicy plantacji pracowali długo i wydajnie- oczywiście dzięki liściom tejże rośliny. Yerba mate, która produkowana była przez jezuitów była spożywana w Paragwaju, w Brazylii i w Argentynie, ale także eksportowana do wicekrólestwa Peru i kapitanii generalnej Chile. Już wtedy próbowano także zaszczepić miłość do yerba mate u Europejczyków, jednak ci zdecydowanie woleli chińską herbatę, yerbę odrzucili.
W sposób naukowy zainteresowano się yerba mate w XIX wieku, a uczynił to Aimé Goujaud – francuski lekarz i naturalista – znany jako Bompland. Nowe, duże uprawy yerba mate to połowa XX wieku- co ciekawe uprawą ostrokrzewu w dużym stopniu zajęli się także Polacy, którzy po wojnie emigrowali do Argentyny.
Do dziś plantacje yerby zakłada się w dziewiczych lasach podzwrotnikowych. Liście i łodyżki zbiera się ręcznie, by odpowiednio je wyselekcjonować. Co ważne, do upraw nie stosuje się żadnych środków chemicznych, uprawy są więc w pełni naturalne i ekologiczne.
Właściwości herbaty yerba mate
Yerby mate nie pije się jedynie ze względu na smak, a głównie ze względu na jej cenne właściwości. Yerba mate green pita jest na całym świecie ze względu na to, iż świetnie pobudza, podnosi wydajność psychiczną oraz fizyczną, usuwa zmęczenie, a także poprawia ogólne samopoczucie. W suchej masie yerby mamy od 0,8 do 2,4% kofeiny i to właśnie ona odpowiada za walory pobudzające. Ponadto w herbacie tej występują także teofilina i teobromina o bardzo zbliżonym działaniu, lecz w dużo mniejszej ilości. Co udowodniono wieloma obserwacjami, działanie pobudzające yerby jest dużo bardziej długotrwałe niż działanie pobudzające czarnej kawy. Yerba mate będzie także korzystna dla osób na diecie i chcących zrzucić kilka kilogramów. Udowodniono, iż ogranicza ona łaknienie dzięki blokowaniu kilku receptorów w mózgu odpowiedzialnych za apetyt.
W prozdrowotnych produktach szukamy także często antyoksydantów, a więc naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Co ciekawe, yerba mate posiada sporo więcej antyoksydantów niż zielona herbata. Udowodnione laboratoryjnie jest, iż yerba mate ma duże właściwości antyoksydacyjne- dotyczą one chociażby obniżenia oksydacji (utleniania) lipidów, a więc tłuszczy. Badania przeprowadzona z wykorzystaniem yerby na myszach wykazały, iż herbata ta posiada silne działanie chroniące przed nowotworem wątroby. Inne bardzo cenne składniki, które znajdziemy w tym napoju to tanina (działająca przeciwzapalnie), kwas chlorogenowy, kwas kawowy, szereg witamin (głownie z grupy B, ale też C, E i karotenoidy), minerały, polifenole, czyli flawonoidy. Yerba mate wykazuje także prozdrowotne działanie w przypadku zmian cukrzycowych, w leczeniu otyłości oraz w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia.
Czy w Albert Fresh w Krakowie można kupić różne rodzaje yerby?
Oczywiście, dodatkowo chcemy zwrócić uwagę na fakt, iż nasza oferta jest wciąż rozbudowywana. Już dziś znajdziecie u nas pyszne herbaty yerba mate w kilku wariantach- ekologiczną, klasyczną, z imbirem czy z limonką. Ci, którzy nie przepadają za naturalnym smakiem yerby, mają więc u nas wybór ciekawych wersji smakowych. Zamówienia realizujemy w Krakowie oraz w ościennych gminach.
Jakie działanie odchudzające wykazuje yerba?
Yerba mate posiada właściwości skutecznie ograniczające łaknienie. Jemy mniej, a więc chudniemy- badania wykazały, iż picie yerby każdego dnia pozwala pozbyć się w czasie 1,5 miesiąca około 5 kilogramów. Nie trzeba być nawet na żadnej diecie- wystarczy pić yerbę niedługo przed posiłkiem, zdecydowanie zmniejsza ona apetyt, a więc zjemy dużo mniej.
Jak herbata yerba mate działa na układ odpornościowy?
Badania przeprowadzone na ostrokrzewie paragwajskim wykazały, iż może on pełnić znaczną rolę w regeneracji ludzkiej odporności. Napary z yerba mate wykazują dobre działania przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i antywirusowe. Przykładowo wyciąg z yerba mate skutecznie osłabia rozwój drożdżaka Malassezia furfur, który wywołuje łupież.
Jakie jeszcze korzystne działanie uzyskamy pijąc yerbę?
Yerba mate jest wskazana np. dla kobiet, które miewają bolesne zespoły napięcia przedmiesiączkowego (PMS)- yerba działa moczopędnie, pozwala pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu, a także jest zalecana w schorzeniach układu moczowego. Herbata ta zwiększa też działanie leków przeciwbólowych.
Jak zaparzyć ekspresową yerba matę?
Torebkę z yerbą zalać należy gorącą wodą- nie bardziej gorącą niż 90 stopni. Należy już parzyć maksymalnie przez 5 minut.