Herbaty to napój, który lubiany jest przez miliony Polaków. Herbaty czarne, rooibos, zielone, owocowe, ziołowe i wiele, wiele innych. Zaparzamy taką, jaka akurat będzie odpowiednia w danej chwili, wszak każda herbata ma swoje odmienne właściwości oraz działanie.
W Albert Fresh dbamy o to, byś mógł rozsmakować się w każdej z ulubionych herbat. Posiadamy szeroki wybór herbat zielonych, idealnych na oczyszczanie organizmu oraz na odchudzanie. Wybierz herbatę klasyczną lub w wariantach z miętą czy melisą, zależnie od tego, na co masz ochotę, a my przywieziemy Twoje zakupy najszybciej jak to możliwe! Zapraszamy!
Jak powstaje zielone herbata?
Zielona herbata ceniona jest za swój smak oraz cały szereg właściwości zdrowotnych jakie posiada. Historia zielonej herbaty to historia kolejnych chińskich dynastii, zwłaszcza dynastii Han, a także czasów panowania dynastii Tang. VII- X wiek naszej ery to czas, gdy uprawy zielonej herbaty stały się coraz powszechniejsze, a sama zielona herbata zaczęła być pita w wielu rejonach Chin. Z Chin rozprzestrzeniła się ona do Indii oraz do Tajlandii, a dziś jest znana i lubiana na całym świecie.
Nic dziwnego, ponieważ wykazuje ona dużo dobroczynnego wpływu na organizm. Warto wiedzieć, iż zielona herbata to najmniej przetworzony rodzaj herbaty, to też najpopularniejszy (po wodzie!) napój w krajach azjatyckich, szczególnie w Chinach i Japonii. Zieloną herbatę robi się z najmłodszych listków krzewu herbacianego, a te zrywa się wczesną wiosną. Kolor zielonej herbaty nie jest całkiem zielony, a raczej żółto-zielony, słomkowy, czasem żółty. Aromat zielonej herbaty powinien być świeży, roślinny, kojarzyć się z warzywami i trawami, tak samo smak- powinniśmy wyczuwać leciutką goryczkę, a sam smak określać jako warzywno- owocowy.
Świeżo zebrane młode listki herbaty są poddawane kilku procesom- więdnięciu, podgrzewaniu i suszeniu. Takie delikatne metody obróbki sprawiają, iż w liściach zielonej herbaty pozostaje jak najwięcej cennych składników, głównie polifenoli, a sama herbata smakuje bardzo świeżo i naturalnie. Zielona herbata jest nieutleniana i niefermentowana. Smakując zielone herbaty zauważamy, iż jej rodzajów jest wiele i tak rzeczywiście jest. To, jak smakuje dana zielona herbata zależy od tego jakich metod używano przy jej produkcji, z jakiego krzewu herbacianego pochodzi, a także od tego czym charakteryzuje się teren, na którym dana herbata była uprawiana.
Liderem w produkcji zielonej herbaty są oczywiście Chiny, ale uprawia się ją także w Japonii i w Wietnamie. Rocznie na świecie produkuje się nawet do półtora miliona ton tej herbaty. Różnice między zieloną herbatą produkowaną w Chinach i w Japonii czuć od razu- różnice te wynikają z różnych metod obróbki podgrzewania. Choć na ogół nie znamy odmian chińskiej zielonej herbaty (mają one dość egzotyczne nazwy jak chociażby Long Jing, Bi Luo Chun, Anji Bai Cha, Tai Ping Hou Kui, Lu’an Gua Pian), to japońskie zielone herbaty już przez samą nazwę dość dużo nam mówią, a należą do nich m.in. matcha czy sencha, które zamówić możemy w niemal każdej kawiarni. Sencha jest herbatą, którą robi się z listków pierwszego zbioru, tych najbardziej wystawionych na działanie słońca. Z kolei matcha to zmielona liście herbaty na drobny proszek, co daje nam intensywnie zielony napój, pełen cennych aminokwasów i katechin.
Co dobrego zawiera w sobie zielona herbata?
Zielona herbata zawiera w sobie cały szereg dobrych składników, za które podziękuje nam nasz organizm. Wymienić tu należy zestaw polifenoli o różnym działaniu, katechiny, antyoksydanty, garbniki, alkaloidy, aminokwasy, lipidy, teinę, witaminy A, B, C, E, a także szereg mikroelementów jak cynk, wapń, fluor czy miedź. Polifenole to chemiczne związki organiczne, które występują naturalnie w roślinach. Polifenole wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a więc przeciwutleniające, a to sprawia, iż świetnie chronią nas przed chorobami układu krążenia oraz nowotworami. Posiada działanie hamujące aktywność enzymów uczestniczących w produkcji wolnych rodników w komórkach. Pijąc zieloną herbatę regularnie i dostarczając wraz z nią organizmowi polifenoli chronimy się także przed takimi chorobami jak miażdżyca, cukrzyca, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera czy zaćma.
Naukowcy twierdzą jasno i jednoznacznie, iż zielona herbata skutecznie chroni przed demencją, a także ma realny wpływ na długość życia. Pewni są tego zwłaszcza Japończycy, którzy zalecają wypijać dziennie chociaż 3 filiżanki zielonego naparu. To, że w organizmie nie rozwija się choroba Alzheimera u osoby, która pije regularnie herbatę zieloną, zależy od tego, iż polifenole zawarte w herbacie zielonej wiążą się z niekorzystnymi, toksycznymi składnikami, które odpowiadają za rozwój tej choroby.
Napar z zielonej herbaty jest także bardzo bogaty w korzystne przeciwutleniacze o bardzo silnym działaniu. To właśnie one, antyoksydanty, chronią skutecznie ludzkie DNA przed działaniem czynników nowotworowych. Regularne picie zielonej herbaty chroni dobrze chociażby przed wystąpieniem i rozwojem nowotworów skóry, a nawet zapobiega wszelkim poparzeniom słonecznym.
Nie można oczywiście pominąć faktu, iż napar z herbaty zielonej działa bardzo dobrze na odchudzanie i skutecznie je wspomaga. By widzieć efekty utraty wagi warto oczywiście przede wszystkim dobrze i zdrowo się odżywiać oraz ćwiczyć- herbata ma tylko wspomóc cały proces, ale sama nie zrzuci za nas zbędnych kilogramów, choć zielona herbata na odchudzanie jest dobrym patentem. Licząc na efekt odchudzający powinniśmy pić filiżankę zielonego naparu przed snem. Właściwości odchudzające zielonej herbaty zawdzięczamy obecności katechin, a dokładniej galusanowi epigallokatechiny (EGCG). Katechiny wykazują działanie redukujące tkankę tłuszczową -hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasilają ich zużycie przez organizm. Katechiny to rodzaj polifenoli, jedne z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Występują one naturalnie właśnie w zielonej herbacie, ale także w czekoladzie, czerwonym winie, w warzywach. Nie dość, że wspomagają procesy odchudzania, to jeszcze działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, hamują procesy starzenia, a także obniżają poziom glukozy we krwi. Katechin w zielonej herbacie jest całkiem sporo- podaje się, że zawartość waha się pomiędzy 100 a 800 mg/ 100 g lub nawet od 214 do 2282 mg/ 100 g.
Zielona herbata zamiast kawy?
Każdy z nas lubi w ciągu dnia czuć się rześko i mieć zapał do pracy czy innych obowiązków. Najczęściej, by się pobudzić pijemy kawę, ale badania wskazują, iż można ją z powodzeniem zastąpić filiżanką zielonej herbaty. Zielona herbata zawiera nie tylko kofeinę, ale i L- teaninę, które to wpływają bardzo korzystnie i ożywczo na pracę mózgu. Działanie kofeiny jest w przypadku delikatniejsze niż w przypadku kawy, ale z powodzeniem można je spotęgować wypijając kilka filiżanek herbacianego napoju- w przypadku kawy nie jest to zalecane. L-teanina wpływa na neuroprzekaźniki, wzrost dopaminy i pobudza wytwarzanie w mózgu fal alfa, wprowadzających nas w stan relaksu, a to sprawia, iż zdecydowanie poprawia nam się samopoczucie.
Co ważne, zieloną herbatę mogą pić nawet kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią. Jeśli więc przyszła lub młoda mama nie chce sięgać po kawę, a potrzebuje dawki energii, z powodzeniem może sięgać po ulubione zielone herbaty.
Jakie zielone herbaty można kupić w Albert Fresh w Krakowie?
W naszych delikatesach dostaniecie zielone herbaty, które można w mig zaparzyć i dać sobie tym samym szybki zastrzyk zdrowia oraz energii. Posiadamy herbaty zielone klasyczne oraz takie z dodatkiem melisy czy mięty. Oferujemy Wam najlepsze zielone herbaty, a oferta jest ciągle rozbudowywana. Dowozy realizujemy w Krakowie i w najbliższych gminach.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Zielonej herbaty nigdy nie zaparzamy wrzątkiem- idealna temperatura to maksimum 90 stopni, a nawet mniej. Torebkę z herbatą umieszczamy w kubku, zaś herbatę zieloną liściastą w zaparzaczu lub na specjalnym sitku. Herbatę parzymy przez kilka minut. Najlepiej jest zaparzać te same liście kilka razy- pierwsza filiżanka będzie pobudzająca, ale już druga odprężająca i relaksująca, etc.
Czy zielona herbata jest zalecana osobom z cukrzycą?
I to koniecznie! Zielona herbata pomaga walczyć z zaburzeniami metabolizmu lipidów i glukozy związanych z cukrzycą typu 2 i skutecznie jej zapobiegać. Zielona herbata stymuluje przemianę materii i zwiększa spalanie tłuszczu.
Jak przechowywać zieloną herbatę?
Liście zielonej herbaty powinniśmy zawsze przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, np. puszce. Herbata powinna być w miejscu chłodnym i zacienionym, bez bezpośredniego wpływu intensywnych kuchennych zapachów.
Ile filiżanek zielonej herbaty wypijać w ciągu dnia?
Japończycy uważają, że by zachować zdrowie i witalność trzeba wypijać dziennie nawet do 10 filiżanek zielonej herbaty. My jednak zalecamy picie regularne, lecz w mniejszych ilościach. Optymalne w ciągu dnia będą 2-3 filiżanki zielonego naparu. Smacznego!