Miody to jedne z najzdrowszych produktów jakie możemy znaleźć wśród produktów spożywczych. Najczęściej używamy ich jako substancji słodzącej, ale warto wiedzieć także jak cenne właściwości zdrowotne posiada ten pszczelarski wyrób. Miód to nie tylko cukry proste, ale całe spektrum dobrego działania na organizm. Miody wzmacniają go, są przydatne w leczeniu przeziębienia, wspierają odporność, wykazują działanie antybakteryjne, wpływają na metabolizm komórkowy i układowy, a także pomagają obniżyć ciśnienie i przyspieszają gojenie ran.
W naszych delikatesach wyselekcjonowaliśmy dla Was najlepsze miody z uznanych i cenionych pasiek. Znajdziecie u nas miody spadziowe, wielokwiatowe, lipowe, miód z mniszka i wiele innych słodkich propozycji. Teraz słodkie zakupy zrobić można wygodnie, nie tracąc czasu i z własnej kanapy. Zarejestruj się w naszym sklepie, wybierz interesujące Cię artykuły, opłać zamówienie, a my dowieziemy Ci je w Krakowie lub w najbliższych okolicach. Zapraszamy do nas!
Miód- słodka historia produktu, uwielbianego przez wielu
Miód pojawił się oczywiście wtedy, gdy na Ziemi pojawiły się pszczoły oraz kwiaty okrytonasienne. Nie oznacza to jednak, że już wtedy cenili jego smak i właściwości także ludzie, ponieważ było to całe miliony lat temu. Wielu badaczy uważa, iż człowiek pierwotny mógł penetrować gniazda pszczół już co najmniej 6000 lat przed naszą erą. Miód zyskał na dużej popularności od czasów starożytnych. Obserwacje pszczół znacząco wpłynęły na rozwój kultury oraz symboliki religijnej wielu cywilizacji z dawnych czasów. Co ciekawe, pszczoła była jednym z atrybutów egipskich faraonów, a w starożytnym Egipcie otaczano te owady dużym kultem. Miód w czasach starożytnych nie tylko spożywano, ale także kąpano się w nim oraz balsamowano w nim zwłoki.
Arystoteles pisał o miodzie w swojej "Historii animalium" już w IV wieku p.n.e. W tych czasach miód uchodził za coś bardzo luksusowego, za środek spożywczy, ale także za kosmetyk, parafarmaceutyk, afrodyzjak, a nawet środek antykoncepcyjny.
W Polsce archeolodzy wydobyli z dna Odry drewnianą bartnę, czyli przedmiot, który wykorzystywany był przez dawnych bartników, a więc osób zajmujących się pszczelarstwem. Wiek tego odkrycia wyliczono na około 2000 lat, tak więc przyjąć możemy, że na ziemiach polskich właśnie już 2000 lat temu uprawiano bartnictwo. Co ciekawe to właśnie bartnictwo stało się później jedną z ważnych części polskiej gospodarki, nawet ważniejszą niż łowiectwo czy sprzedaż drewna. Bartnictwo rozwinięte było zwłaszcza na terenach Puszczy Białowieskiej, ponieważ dawne pszczele ule znajdowały się głównie na drzewach, a nie miały formy uli jaką znamy dziś.
Miód przez wiele stuleci był jedynym środkiem słodzącym, którym dysponowali ludzie. Zmieniło się to w XIX wieku, kiedy to do masowej sprzedaży wprowadzono cukier.
Co kryje w sobie miód? Czyli skład, pochodzenie miodu
Od niepamiętnych czasów miód uważany był i jest za lekarstwo i dla ciała i dla duszy. Miód to jedyny produkt, który się nie psuje. Składa się on w 80% z cukru, w 18% z wody oraz w 2% z witamin i minerałów. Miód jest w pełni naturalnym produktem pszczelim, który pozyskuje się z nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Nektar lub spadź zbierana jest przez pszczoły i zbogacana w ulach w pszczele enzymy.
Miód składa się głownie z wody- 20 g na 100 g miodu, oraz z węglowodanów- ok. 80 g na 100 g miodu. Cukrami zawartymi w miodzie są w przeważającej mierze cukry proste, a więc fruktoza oraz glukoza. Miód bogaty jest również w całe bogactwo minerałów, a wśród nich możemy wyróżnić potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan. Uważa się, iż wszystkich składników mineralnych znajdziemy w miodzie aż ponad 30. Poza minerałami ma w sobie oczywiście także wiele witamin, a do tych należą zawarte w miodzie witamina C, witaminy z grupy B, a także witaminy A i K. Miód posiada w sobie także liczne enzymy, a te pochodzą z gruczołów ślinowych owadów, które to zbierają nektar i spadź i przekształcają je na miód.
Co ważne, miód to dobre źródło żelaza. Żelazo zawarte w miodzie ma łatwo przyswajalną formę i jest niemal od razu po spożyciu miodu wbudowywane w hemoglobinę. Poza wieloma cennymi składnikami odżywczymi, miód wykazuje także wiele właściwości prozdrowotnych. Zawarta w miodzie fruktoza świetnie odtruwa organizm, miód więc zalecany jest osobom, które nadużyły alkoholu lub piją codziennie bardzo dużo kawy. Ponadto miód ma bardzo duże znaczenie dla metabolizmu komórkowego, niszczy bakterie gram- dodatnie i gram- ujemne (wykazuje więc działanie antybakteryjne), a także ma działanie detoksykujące, o którym już wspomniano.
Wybierając dobry miód zwróćmy uwagę na nasze wrażenia organoleptyczne, czyli na to co pokazują nam nasze zmysły na temat danego produktu. Barwa miodu jest zależna od tego, skąd pochodzi nektar, z którego zrobiony jest dany miód- barwa ta może być niemal jasnosłomkowa do ciemnobrązowej. Miód powinien być płynny, lepki, może być także częściowo lub całkowicie skrystalizowany. Smaki i zapachy miodu są różne- inaczej pachnie miód spadziowy czy akacjowy, a całkowicie inaczej ciemny miód gryczany. Tradycyjnie miód płynny nazywamy patoką, a skrystalizowany to krupiec.
Najpopularniejsze rodzaje miodu, czyli jaki miód wybrać dla siebie
Rodzajów miodu jest wiele. Jednym z najbardziej cennych miodów jest bez wątpienia miód spadziowy. Jest to miód o lekko zielonkawym odcieniu, który jest pochodną kropel na igłach oraz gałęziach drzew powstających dzięki mszycom i czerwcom. Ta rosa miodowa, czyli spadź, jest następnie zbierana przez pszczoły, a zbierają ją one zarówno z drzew iglastych jak i liściastych. Miód spadziowy to jeden z najdroższych miodów. Posiada on bardzo duże działanie bakteriobójcze, a także antyseptyczne (przeciwzapalne i wykrztuśne), jest bardzo korzystny dla budowania odporności. Miód spadziowy zalecany jest każdemu, kto ma problemy z układem oddechowym, sercowym, z odpornością, a także problemy trawienne.
Jednym z najcenniejszych miodów jest także miód lipowy. Jest to jeden z najszlachetniejszych miodów, zbierany oczywiście z nektaru lipowego. Posiada charakterystyczny, słodki lipowy aromat. Miód lipowy jest niezastąpiony przy przemęczeniu, stanach osłabienia, niedożywienia czy podczas rekonwalescencji. Miód ten wykazuje też działanie napotne i obniża gorączkę, jest idealnym środkiem pomagającym leczyć przeziębienie.
Na co dzień jako Polacy najwięcej kupujemy i spożywamy miodu wielokwiatowego. W zależności z jakich kwiatów zebrany jest nektar, miód wielokwiatowy może mieć kolor od kremowej, aż po herbacianą. W smaku także może być delikatny lub całkiem wyrazisty. Miód wielokwiatowy jest cenny ze względów spożywczych, ale także kosmetycznych, ma bardzo dobre działanie na skórę, zwłaszcza trądzikową. Nawilża on ją i utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności. Ponadto ujędrnia skórę, odkaża ją i działa antybakteryjnie. Miód wielokwiatowy jest także niezastąpiony na kaszel i objawy przeziębienia. Wzmacnia odporność i dodaje energii, ale wykazuje także działanie wspomagające proces odchudzania. Blokuje on uczucie głodu i sprawia, że czujemy się bardziej syci po posiłku.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać miód z mniszka lekarskiego?
Dokładamy wszelkich starań, by miód ten mieć zawsze w swojej ofercie. A robimy to dlatego, iż wiemy jak cennym dla zdrowia miodem jest miód z mniszka. Jest to miód robiony przez pszczoły wczesną wiosną, idealny na zakażenia, przeziębienia oraz na grypę. Miód z mniszka jak i inne miody dowieziemy Wam pod wskazany adres w Krakowie oraz w gminach sąsiadujących z stolicą Małopolski.
Czy miód powinien znajdować się w menu dziecka?
Oczywiście, że tak, ale od pewnego wieku. Miód nie powinien być podawany dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Nie podajemy go niemowlętom, ponieważ może u nich wywołać chorobę zwaną Botulinizmem. W diecie starszych dzieci miód jest bardzo wskazany i można go im podawać bez obaw.
Jak przechowywać miód?
Miód można przechowywać bardzo długo, ponieważ jest to produkt, który w zasadzie się nie psuje. Miód przechowujemy zawsze w szczelnym, szklanym pojemniku. Miejscem idealnym dla przechowywania miodu będzie zaciemniona, kuchenna szafka.
Jak statystycznie wygląda praca pszczół?
Jeśli chcemy wyobrazić sobie pracę pszczół w liczbach musimy wiedzieć, iż rocznie w jednym ulu wytwarza się nawet do 45 kg miodu. 1 kg miodu wymaga zebrania nektaru z niemal 4 milionów kwiatów! Podczas jednego wylotu z ula pszczoła odwiedza statystycznie około 50- 100 kwiatów.
Czy miód skrystalizowany jest miodem gorszej jakości?
Absolutnie nie. Krystalizacja miodu to proces w 100% naturalny, który pokazuje nam, że mamy do czynienia z naturalnym produktem. Proces ten zachodzi w ciągu 3-4 miesięcy – wyjątkiem są miody akacjowe i spadziowe, które pozostają w stanie płynnym do 12 miesięcy.